Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Coronavirus besmet nu ook de wereldeconomie

Het openbaar vervoer in Peking is leeg.Beeld AP

Terwijl het coronavirus zich verder buiten China verspreidt, gaan ook de beurzen voor het eerst diep in het rood. De globale economie ondervindt reële schade, de vraag is wanneer het virus onder controle geraakt.

Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog

In een kleine 30 landen is het coronavirus intussen vastgesteld.  “De kans is groot dat het ook in ons land zal toeslaan”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “De situatie is helemaal anders dan een maand geleden, toen het virus enkel in China slachtoffers maakte.” In Noord-Italië zijn er 229 gevallen geteld, 7 mensen zijn bezweken. Tegelijk loopt het aantal besmetting in Zuid-Korea fors op, terwijl in Iran inmiddels al 12 doden zijn gevallen. 

Het is volgens de WHO weliswaar nog te vroeg om officieel te spreken van een pandemie, voor de wereldeconomie gaat het alarm alvast af. De internationale beurzen beleefden hun zwartste dag in vier jaar. Toen, in juni 2016, lag de uitslag van het brexitreferendum aan de basis.

Het grootste verlies werd in Italië opgetekend, het land dat in Europa het zwaarst getroffen wordt door de corona-uitbraak. De hoofdindex in Milaan kelderde met 5,4 procent. In eigen land sloot de Bel-20 3,9 procent lager af. Ook de Amerikaanse en Aziatische markten gingen achteruit. Van de weeromstuit zoeken veel beleggers hun toevlucht in goud. De koers van deze ‘veilige belegging’ piekte naar een recordhoogte van 50.000 euro per kilo. Ook dat is een teken dat (grote) beleggers rekening houden met economische tegenspoed.

Lege straten in de Chinese stad Wuhan.Beeld EPA

Reis- en toerismesector

De impact van het coronavirus op de economie is reëel. De groeiverwachtingen zijn intussen naar beneden bijgesteld, zowel voor China als voor de rest van de wereld. Door de quarantaine-maatregelen liggen hele fabrieken in de Aziatische grootmacht stil, en dat heeft gevolgen in heel wat andere landen. “Zo ziet Australië de uitvoer van grondstoffen naar China teruglopen”, legt Koen De Leus uit, Chief Economist bij BNP Paribas Fortis. “Tegelijk moet bijvoorbeeld de Duitse auto-industrie wachten op onderdelen vanuit Azië, die mogelijk ook nog eens in ons land geassembleerd moeten worden.” Alle sectoren ondervinden schade, al was het maar omdat de handel hapert omdat Chinese havens niet voluit functioneren. 

Het meest rechtstreeks getroffen is de reis- en toerismesector. “Je ziet al heel wat minder Chinese toeristen in de straten van Brussel of Brugge”, zegt De Leus. Niet toevallig gingen de aandelen van reisorganisatie Tui zwaar achteruit, net als die van verschillende vliegtuigmaatschappijen. 

Toch ziet De Leus het straks weer goed komen. “Ten tijde van het SARS-virus in 2002 zagen we de beurzen zich herstellen eens de piek van het aantal nieuwe gevallen bereikt was”, zegt hij. “De verwachting is ook dat de productie in China snel zal hervatten eens de quarantaine-maatregelen zijn opgeheven. Mogelijk volgt er zelfs een inhaalbeweging.” Tegen het derde kwartaal verwacht hij dat de Chinese economie weer op haar oude niveau zit.

Somberder

De blik van econoom Geert Noels van Econopolis  is somberder. “Momenteel weten we erg weinig over het virus. Wat is de juiste omvang? Wat zijn de oorzaken? We kunnen de gegevens die China vrijgeeft simpelweg niet vertrouwen. Het is een kwestie van tijd dat het virus zich verder verspreidt, ook in ons land. Om de economische schade te beperken moet de ziekte ingedamd worden. Dat gebeurt nu veel te weinig.” 4

Somberder
Beeld AFP
Hamsterende mensen in een Italiaanse supermarkt.Beeld Photo News