Direct naar artikelinhoud
Energie

Europa heeft vragen bij financiering exitplan kernenergie

Europa heeft vragen bij financiering exitplan kernenergie
Beeld © Bart Leye

Europa heeft een waslijst aan vragen bij het exitplan van federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) om af te geraken van de kerncentrales in ons land. De hele timing komt in het gedrang.

Tegen 2025 moeten alle kerncentrales dicht in ons land, zo is bij wet vastgelegd. Om tegen dan niet zonder stroom te vallen diende eind vorig jaar minister Marghem een plan in bij Europa. Via het zogenoemde CRM (Capacity Remuneration Mechanism) worden er subsidies toegekend om in alternatieven te voorzien, bijvoorbeeld door de bouw van nieuwe gascentrales.

Alleen, in haar plan gaf ze niet aan waar het geld vandaan moet komen. Zullen de huishoudens en de industrie hieraan meebetalen en hoeveel? En zal de staat zelf ook een deel bijdragen? Marghem liet die vragen open. Zelf gaf ze aan dat ze geen beslissingen over zo’n gevoelige materie kan nemen in een regering in lopende zaken.

De Europese Commissie pikt die vaagheid niet, en heeft daarom een lijst met 20 vragen tot verduidelijking aan minister Marghem overgemaakt, zo schrijft La Libre en wordt bevestigd aan de redactie. Europa wil in eerste plaats nagaan of er geen sprake is van onrechtmatige staatssteun aan de energiebedrijven.

2025 nadert snel

Bovendien dreigt de Commissie een bijkomend, diepgravend onderzoek in te stellen, dat tot 18 maanden in beslag kan nemen. Daardoor kan het licht pas ten vroegste halfweg volgend jaar op groen, terwijl Engie, de beheerder van de kerncentrales in België, dit jaar al duidelijkheid wil. Intussen nadert 2025 met rasse schreden. Zal er nog wel voldoende tijd zijn om nieuwe gascentrales te bouwen?

Tegen de achtergrond speelt de tegengestelde visie tussen netwerkbeheerder Elia en energieregulator Creg. De Creg wil eigenlijk niet weten van het subsidiesysteem, omdat het handenvol geld kost, tot 500 miljoen euro per jaar. In plaats daarvan zou er gewerkt kunnen worden met een ‘strategische reserve’ – energiecentrales worden dan paraat gehouden voor wanneer er tekorten ontstaan. De Creg schat de nood aan extra capaciteit veel lager in dan netwerkbeheerder Elia. Europa heeft vragen bij het feit dat twee kernspelers in ons land niet op één lijn zitten.

Minister Marghem vindt het “een positief teken” dat de Commissie bijkomende vragen stelt. “We bereiden onze antwoorden voor”, klinkt het. Toch blijft de vaststelling dat ze nog steeds geen knopen doorhakken zonder een regering met volle bevoegdheden.