De Block: ‘Kans is reëel dat coronavirus ons land bereikt’

© ISOPIX

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt dat de kans ‘reëel’ is dat het nieuwe coronavirus zich ook in ons land verspreidt. In De ochtend op Radio 1 vertelde ze over de maatregelen die België al nam. ‘We zitten nu in de eerste fase – we houden het virus buiten.’

ev

In Noord-Itali­ë verspreidt het sars-CoV-2-virus zich snel en dat veroorzaakt ook in België onrust. Minister De Block snapt die onrust, maar vertelt in De ochtend dat België klaar is om het virus op te vangen. ‘Italië had ook zijn voorbereidingen genomen, en toch verspreidt het virus zich daar in enkele dagen tijd.’

De kans is 'reëel' dat het virus ons land bereikt. 'Een virus stopt immers niet aan de grens.' Bovendien, zegt de minister, vertoonde de enige Belg die tot nu toe besmet was met covid-19 geen enkel symptoom.

Momenteel zit België in fase 1, waarbij het virus geweerd wordt van het grondgebied. ‘We kijken mensen na die klachten hebben, al meer dan 150 mensen zijn negatief getest. Als er een geval is, is vooral isolatie belangrijk en dan wordt die persoon direct geïsoleerd en getest’, zegt De Block.

Dorpen in quarantaine

De Block zegt dat ‘alle stappen in overweging genomen kunnen worden’ als er veel besmettingen zijn. Ze sluit niet uit dat gebieden in quarantaine gezet kunnen worden. Door eerdere uitbraken is de overheid voorbereid op het inperken van besmettelijke ziekten.

‘Het is wachten en ondertussen bijsturen’, vertelt De Block. ‘Zien dat de ziekenhuizen klaar zijn.’ Over de ziekenhuiscapaciteit maakt de minister zich geen zorgen. De mensen die uit Wuhan gerepatrieerd werden, zaten tot dit weekend in het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek. De Belgen die op het cruiseschip Westerdam zaten, verblijven in thuisisolatie.

Minder kussen

De minister benadrukt dat er geen reden tot paniek is. 'Wat we niet willen, is dat mensen panikeren of gaan hamsteren. Dat is voor niets nodig.' Het sterftecijfer is niet erger dan bij een gewone griep, benadrukt de minister nog.

‘Verder raden we de gewone hygiënische maatregelen aan. Handen wassen, niet hoesten in iemands gezicht, papieren zakdoeken in plaats van stoffen gebruiken … En misschien iets minder kussen. (lacht)

Klik hier voor de belangrijkste artikels over het coronavirus

Ben ik besmet met het nieuwe coronavirus?

Zou het de griep zijn? Of toch het nieuwe coronavirus? Alle alarmsignalen op een rijtje.

Belgische noodplannen liggen klaar: ook scholen gaan desnoods dicht

In het noorden van Italië wordt er al druk gehamsterd.© epa-efe

thumbnail: In het noorden van Italië wordt er al druk gehamsterd.
thumbnail: null

In Noord-Italië staan gemeenten onder quarantaine om het sars-CoV-2-virus tegen te houden. Ook ons land is voorbereid.

Europa zet zich schrap voor coronavirus

Een oplopend aantal besmettingen en sterfgevallen leidde in Italië tot drastische maatregelen. Andere Europese landen bereiden zich voor.

‘Kussen en omhelzen is absoluut verboden’

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Reportage Casalpusterlengo, een stadje in het hart van de Noord-Itali­aanse rode zone, is van de buitenwereld afgesloten vanwege het corona­virus. Maar van paniek is geen sprake. ‘Er zijn goede afspraken gemaakt.’