Je moet je handen wassen, maar wanneer en hoelang?

© rr

Het beste middel tegen griep, en bij uitbreiding tegen het nieuwe coronavirus, is je handen wassen. Maar hoe vaak moet je dat doen en hoe grondig?

lla, bbd

Onze minister van Volksgezondheid Maggie De Block zei het vanmorgen nog op Radio 1. Hoe kun je een besmetting voorkomen? 'Door je handen te wassen, niet te hoesten in iemands gezicht, papieren zakdoeken in plaats van stoffen te gebruiken … En misschien iets minder kussen.' Dat laatste was eerder een grapje van de minister. Dat eerste niet.

'Een goede handhygiëne is van essentieel belang', zegt ook viroloog Steven Van Gucht van onderzoekscentrum Sciensano aan Het Nieuwsblad. 'Het houdt ziektekiemen weg en het vertraagt de verspreiding van bacteriën en virussen.'

Regelmatig en goed de handen wassen is hét middel om de verspreiding van het virus te voorkomen. Waar wat is regelmatig? Vaker dan u denkt.

De site dokterdokter.nl leert dat je niet alleen na elk toiletbezoek de handen moet wassen. Maar ook na het snuiten van de neus. Na het hoesten en niezen. En ook voor en na de behandeling van een wondje. Voor en na het eten is ook een goed moment.

Meer nog, Van Gucht zegt: 'Ook na het gebruik van het openbaar vervoer was je het best even de handen. Op plaatsen waar veel mensen komen zoals op de bus of tram, komen ook meer virussen en bacteriën voor.' Als je thuiskomt van het werk, was dan je handen nog eens. Op weg naar huis raak je van alles aan. Eenmaal thuis, zou meteen de handen wassen een gewoonte moeten zijn.'

20 seconden wassen

Handen wassen heeft daarenboven alleen zin als je het grondig doet. 'De ideale wasbeurt voor je handen duurt 20 seconden', zegt Van Gucht. 'Dat komt volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) neer op twee keer na elkaar "happy birthday" zingen.' Focus je tijdens het wassen niet alleen op de handpalmen. 'Wrijf ook de achterzijde van de handen en de vingertoppen in met zeep. Verspreid de zeep ook tussen de vingers en langs de nagels. Ook de duimen en de zone tussen duim en wijsvinger verdienen een sopje.'

Het soort zeep doet er minder toe. Antibacteriële zeep hoeft niet. Maar vloeibare zeep is wel beter dan een stuk zeep waar bacterieën zich kunnen aan vasthechten. Zorg dat je daarna je handen grondig afspoelt en zorg en passant ook dat je nagels niet te vuil zijn.

Wat je zeker niet mag doen is met ongewassen handen in de neus peuteren of in de ogen wrijven, want zo breng je de virussen al te makkelijk in contact met de slijmvliezen.