Aftermovie van Aalst Carnaval overspoeld met negatieve reacties: “Antisemitisch varken”

Een aftermovie over Aalst Carnaval op de Facebookpagina van Christoph D’Haese (N-VA) krijgt honderden negatieve commentaren. Daarin wordt de burgemeester vergeleken met een “antisemitisch varken” en wordt hem een gebrek aan inlevingsvermogen verweten. De Oost-Vlaamse stad heeft zondag in binnen- en buitenland kritiek gekregen nadat in een stoet opnieuw joodse karikaturen waren opgedoken.

jvh

De video is nog geen 24 uur online en kreeg al meer dan 400 opmerkingen, overwegend haatberichten. Daarin wordt de parade opnieuw vergeleken met verschillende nazi-optochten waarin ook joodse karikaturen worden gebruikt. Enkele hardliners noemen België een “land van collaborateurs” en verklaren dat “Europeanen altijd barbaars zullen zijn.”

Dat er niet is opgetreden nadat de Joodse gemeenschap zich vorig jaar gekwetst voelde, vinden de critici “verachtelijk”, “walgelijk” en “een schande”. Andere Facebookgebruikers verwijten de burgemeester dat die niet heeft ingegrepen na de verontwaardiging van vorig jaar. Die leidde uiteindelijk tot de schrapping van Aalst Carnaval als immaterieel cultureel erfgoed bij Unesco. Ook dit jaar liepen bij Unia klachten binnen.

Zonder karikaturen

De video toont een montage met sfeerbeelden van de carnavalsstoet die zondag door de straten van Aalst is getrokken. Verschillende carnavalsgroepen en prominente aanwezigen zijn in het filmpje verwerkt, maar beelden van controversiële groepen met joodse karikaturen zijn geknipt.

Opvallend: hetzelfde filmpje is ook geplaatst op de sociale mediakanalen van de stad Aalst. Daar zijn amper negatieve reacties te zien. Het lijkt dus op een gerichte campagne, maar de meeste profielen lijken wel echte accounts, met een voorgeschiedenis en een netwerk.

Dat het geen nepaccounts zouden zijn, sluit niet uit dat er op bepaalde fora verwezen is naar de bewuste aftermovie op de Facebookpagina van de Aalsterse burgemeester. De meeste berichten zijn vergezeld van pro-Israëlische symbolen en vlaggen.

bekijk ook

Engelse vertaling persconferentie carnaval Aalst is lachwekkend: “It’s a city where you can tourist visiting and so on”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen