Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Palestijnse ngo dan toch niet uitgenodigd op VN-Veiligheidsraad: ‘Israël heeft België onder druk gezet’

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin.Beeld EPA

Defense for Children International Palestine reageert ‘ontmoedigd’ op de beslissing van ons land om de Palestijnse ngo dan toch niet te laten spreken voor de VN-Veiligheidsraad. Dat zegt hoofdadviseur Brad Parker. DCI Palestine zou normaal gezien gisteren op uitnodiging van België komen spreken in New York, maar die uitnodiging werd vorige week ingetrokken, volgens Parker nadat Israël ons land ‘met een desinformatiecampagne onder druk heeft gezet om te capituleren’.

en

België is in februari een maand lang voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. In het kader van dat voorzitterschap had ons land de ngo Defense for Children International Palestine uitgenodigd om te komen spreken op een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over het Midden-Oosten, 

Maar die uitnodiging werd vorige week ingetrokken na toenemende druk uit Israël, dat DCI Palestine als een aan terreur gelieerde organisatie beschouwt. De nummer twee van de Belgische ambassade in Israël werd tot twee keer toe op het matje geroepen bij Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Tel Aviv heeft vooral problemen met hoofdadviseur Brad Parker. “Hij is gekend voor zijn extreme standpunten tegenover Israël”, zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ngo reageert teleurgesteld op die beslissing. “Vorige maand werd ik als expert in kinderrechten door de Belgische regering uitgenodigd om de leden van de VN-Veiligheidsraad in New York te briefen over hoe het gewapend conflict Palestijnse kinderen beïnvloedt. Dat was een grote kans voor ons”, zegt Parker in een e-mail. Maar “van zodra Israëlische diplomaten van mijn komst af wisten, hebben ze België onder druk gezet om de uitnodiging te annuleren”, klinkt het. 

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken benadrukte vorige week dat het om een uitstel van de uitnodiging gaat, geen afstel. “Kinderen in gewapende conflicten blijven een prioriteit voor de Belgische diplomatie, en we blijven ons inzetten vanuit de VN-Veiligheidsraad om het lot van kinderen te verbeteren, ook in Israël-Palestina”, zei een woordvoerder.

De Belgische tak van Defence for Children noemt de beslissing niettemin een vorm van “censuur” en een “ernstige en systematische schending van de rechten van het kind”. “We roepen de Belgische regering en in het bijzonder minister (van Buitenlandse Zaken, red.) Goffin op de uitnodiging te hernemen zodat de tussenkomst vrij en in de voorziene omstandigheden kan plaatsvinden.”