Direct naar artikelinhoud
Duitsland

Carnavalsstoet Duitsland: 18 van de 52 slachtoffers zijn kinderen, dit weten we over de dader

De ravage was groot na het inrijden van Maurice P. (29) in Volkmarsen.Beeld AFP

De tol van de tragedie is Volkmarsen, waar een auto opzettelijk op de carnavalsoptocht inreed, is zwaar met bijna 60 gewonden, waaronder 18 kinderen. Dader Maurice P. (29) ligt zelf in het ziekenhuis en kon nog niet worden verhoord. 

Video wordt geladen...

De tragedie van maandag speelde zich af omstreeks 14.45 uur. Maurice P. (29) omzeilde met zijn zilverkleurige Mercedes enkele wegversperringen en reed in op de toeschouwers en carnavalisten. Het voertuig kwam pas na dertig meter tot stilstand. De balans was zwaar met bijna 60 gewonden, onder wie 18 kinderen. Er liggen momenteel nog 35 gewonden in het ziekenhuis, zo weet Die Welt. Hoe zwaar de kinderen er aan toe zijn, en of er ook zwaargewonden zijn, kon een politiewoordvoerster niet zeggen. De leeftijd van de slachtoffers schommelt tussen 2 en 85 jaar, zo heeft de Hessische omroep gemeld op gezag van het parket-generaal in Frankfurt. 

Carnavalsstoet Duitsland: 18 van de 52 slachtoffers zijn kinderen, dit weten we over de dader
Beeld AFP

Gewond aan hoofd

Na het inrijden op de menigte werd de Duitse bestuurder opgepakt en eveneens naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Bild raakte de dader zelf gewond aan het hoofd en kon hij nog niet worden verhoord. Zodra zijn toestand verbetert, zullen de speurders hem ondervragen. Het is nog afwachten of dit vandaag al zal kunnen gebeuren. 

Er werd nog een tweede man aangehouden die het incident zou hebben gefilmd. Op het maken van een zogenoemde ‘gaffervideo’, bijvoorbeeld bij verkeersongevallen, staan in Duitsland hoge boetes. Justitie onderzoekt de man wegens “schending van het persoonlijke leven door middel van filmen”. Of hij verder nog iets met het incident te maken heeft, wordt ook onderzocht.

Overal lagen slachtoffers na de doortocht van Maurice P.Beeld EPA

De 29-jarige bestuurder was inwoner van de gemeente waar hij toesloeg. In de vooravond van maandag vielen de speciale eenheden van de politie binnen in zijn woning, waar naar aanwijzingen werd gezocht. Ook het huis van de grootmoeder van de dader in Volkmarsen werd doorzocht. Interventieploegen schermen de twee huizen af waar maandagavond speciale troepen zijn ontplooid. De politie heeft ondertussen wel de plaats weer vrijgegeven waar de auto op de mensenmenigte inreed, zo meldde een politiewoordvoerder. De plaats van het drama was afgezet met het oog op sporenonderzoek. 

De verdachte is zowat twee jaar geleden met zijn zus en grootmoeder naar Volkmarsen gekomen, en hij leefde eerder teruggetrokken. “Een heel rustige, totaal onopvallende en altijd hoffelijke mens”, omschreef de verhuurder zijn huurder. Tot nu toe waren er geen problemen.

Volgens Duitse media was hij reeds gekend bij de politie voor onder meer beledigingen, huisvredebreuk en bedreigingen met geweld. Toch was hij niet gekend als extremist. De politie heeft bekendgemaakt dat de man niet dronken was tijdens het inrijden op de stoet. Of hij onder invloed was van drugs, staat nog niet vast.

De zilverkleurige wagen van Maurice P.Beeld REUTERS

Motief

Over het motief tasten de speurders nog in het duister. Alle pistes worden onderzocht, al melden sommige Duitse media dat er vooralsnog geen aanwijzingen zouden zijn voor een politiek motief. Mogelijk kampte Maurice P. met psychische problemen.

Het parket in Frankfurt is een onderzoek gestart voor poging tot moord.

Eredienst

In de stad beginnen voorbereidingen voor een oecumenische eredienst om 18 uur in de katholieke kerk St. Marien, zei katholiek priester Martin Fischer. “De mensen van Volkmarsen hangen zeer goed aan elkaar. Ik denk dat de daad die samenhang niet heeft beschadigd.”

Ondertussen kunnen - wat de deelstaatautoriteiten betreft - alle voor dinsdag in Hessen geplande carnavalsoptochten doorgaan. Het Hessische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er geen concrete aanwijzingen voor een verhoogd gevaar zijn.

Wel worden de organisatoren uitdrukkelijk verzocht hun veiligheidsconcept nog eens door te nemen en zo nodig aan te passen. De politie zal ook het beschermingsniveau opvoeren en nadrukkelijker aanwezigheid tonen. Ook komt het aan de plaatselijke autoriteiten toe te beslissen of de stoeten doorgaan of niet.

Volgens de regionale omroep zijn vier optochten in Hessen geannuleerd.