Koning Winter dan toch in aantocht: Wallonië bereidt zich voor op sneeuw

Themabeeld sneeuw in Hasselt. © Serge Minten

In Vlaanderen wordt het weer wisselvallig met buien en korrelhagel, maar ten zuiden van Samber en Maas wordt tot het einde van de week sneeuw of smeltende sneeuw verwacht. In Wallonië is het ook opletten voor ijsplekken.

mg

In de Ardennen wordt dinsdag smeltende sneeuw verwacht, ‘s avonds en ‘s nachts zijn er overal winterse buien. Ook de rest van de week worden winterse buien met voornamelijk smeltende sneeuw verwacht. Dat meldt het KMI. Er kunnen zich dinsdag ook nog rukwinden voordoen tot 60 of 70 kilometer per uur.

Ook op woensdag blijft het vaak bewolkt en vallen er winterse buien met smeltende sneeuw, regen of korrelhagel. Boven 500 meter kan de sneeuwlaag verder aangroeien. In de loop van de namiddag wordt het vanaf het westen geleidelijk droger met breder wordende opklaringen. De maxima liggen tussen nul graden in de Hoge Venen en zes graden in het westen. Er staat daarbij een meestal matige tot soms vrij krachtige westenwind.

Woensdagavond verlaten de laatste buien ons land uit het oosten, maar in het tweede gedeelte van de nacht bereikt een nieuwe storing ons land in het zuidwesten, met regen of smeltende sneeuw. De minima liggen rond ­5 graden in de Hoge Venen, 1 graad in het centrum en 3 graden aan zee. Opnieuw wordt het oppassen voor ijsplekken.

Donderdag wordt het overal zwaarbewolkt met smeltende sneeuw of misschien tijdelijke sneeuw in Laag-­ en Midden­-België. In Hoog­-België blijft de sneeuw liggen. De maxima liggen tussen 0 en 3 graden op de meeste plaatsen en tot 5 graden aan de kust.

Vrijdag is het een groot deel van de dag droog met opklaringen en wolkenvelden. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe in het westen, gevolgd door regen tegen het einde van de namiddag. ‘s Avonds zou de eerste neerslag nog als sneeuw kunnen vallen in de Ardennen, maar ook daar zal de neerslag overgaan in regen. De maxima schommelen tussen 1 en 7 graden.

Het heeft deze winter amper gesneeuwd. Daarom voelen de winterse buien die op ons afkomen aan als een zeldzaamheid. Behoren sneeuwmannen en sleeritjes binnenkort tot het verleden? In de video hieronder zetten we enkele cijfers op een rij.