Vlamingen zijn erfgoedliefhebbers

(themabeeld) © BELGAIMAGE

In Vlaanderen is er een groot draagvlak voor (de zorg voor) onroerend erfgoed. Dat blijkt uit een enquête die het Agentschap Onroerend Erfgoed liet uitvoeren. Bijna zeven op de tien ondervraagden vindt het behoud van onroerend erfgoed een belangrijke taak voor de overheid.

Om te weten wat de burger denkt over onroerend erfgoed, ondervroeg de overheid in het najaar van 2018 een representatieve steekproef van volwassen inwoners van Vlaanderen. De resultaten van de enquête berusten op ruim 1.500 respondenten.

Archeologisch erfgoed

Het merendeel van de bevolking vindt het behoud van bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed belangrijk. Dit loopt op tot 88% voor bijvoorbeeld klassiekers zoals burchten en kastelen en 85% voor landschappen. Voor 8 op de 10 Vlamingen staat een bezoek aan een monument minstens één keer per jaar op het programma, ook landschappen trekken enorm aan.

Burgers rekenen op de overheid voor het behoud van onroerend erfgoed en ongeveer de helft van de respondenten verwacht ook dat de overheid monumenten en landschappen restaureert en openstelt. Voor het beslissen over wat we erfgoed noemen (35%) of het geven van premies voor restauraties en voor opgravingen (30%) kijken de burgers minder naar de overheid.

Erfgoedparticipatie

Uit de enquête blijkt ook dat de burger inspraak vraagt. Voor iets meer dan de helft van de respondenten (57%) is het belangrijk mee te kunnen beslissen over wat we beschermen. Twee derde (66%) vindt het belangrijk dat hij mag meedenken over het onroerend erfgoed in zijn buurt dat verwaarloosd wordt of leegstaat.

Op het vlak van erfgoedparticipatie scoort Vlaanderen eveneens hoog. Tijdens alledaagse activiteiten zoals wandelen, fietsen en winkelen hoort onroerend erfgoed er voor 91% van de bevolking “vanzelfsprekend” bij. Vier vijfde (81%) bezocht minstens eenmaal per jaar een historisch gebouw of monument. Ook historisch waardevolle landschappen of parken trekken veel bezoekers (73%). Een industriële site bezoeken gebeurt een stuk minder (55%).

Grote evenementen zoals Openmonumentendag en Erfgoeddag zijn bekend (91%, 80%), al wordt er minder aan deelgenomen (26%, 14%).

“Het draagvlak vooronroerenderfgoedzorg is groot”, zegt Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA). “Dat is niet verwonderlijk. Onroerend Erfgoed vertelt het verhaal van een dorp, een stad, een ambacht. Erfgoed verbindt en maakt trots, het bepaalt mee onze Vlaamse identiteit. Ik ben blij dat dit draagvlakonderzoek dit ook bevestigt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen