Direct naar artikelinhoud
In kaartCoronavirus

Hoe het coronavirus zich verspreidt over de wereld en in Europa

Vrouwen met een mondmasker op de Piazza del Duomo in Milaan.Beeld AFP

Al meer dan 80.000 mensen ter wereld zijn besmet met het coronavirus. 2.700 mensen overleden ook al aan het virus. Wij brachten de verspreiding voor u in kaart.

en

Sinds het coronavirus begin januari is uitgebroken, zijn ruim 80.000 mensen besmet geraakt. Veruit de meeste besmettingen zijn waargenomen in het risicogebied, de Chinese regio Hubei waarin miljoenenstad Wuhan ligt. Het aantal doden ligt momenteel op ruim 2.700, waarvan de overgrote meerderheid in China. De slachtoffers zijn voornamelijk ouderen en zwakkeren, maar ook hulpverleners.

Het virus verspreidt zich snel, waardoor de vrees voor een pandemie toeneemt. In Zuid-Korea zijn er op enkele dagen tijd 800 besmettingen bevestigd. Ook in Iran lijkt een sterke stijging aan de gang, maar de huidige data - 43 besmettingen op vijf dagen - zijn nog niet officieel bevestigd. Intussen heeft het coronavirus ook Europa en de Verenigde Staten bereikt.

In meer dan tien Europese landen zijn intussen besmettingen opgedoken. Dat is onder meer in België, Frankrijk, Spanje en Duitsland het geval. Binnen Europa loopt vooral in Italië het aantal besmettingen erg snel op. Op enkele dagen tijd ging het naar bijna 300 besmettingen. De voorbije dagen overleden ook al 7 mensen in Italië.