Direct naar artikelinhoud
Heusden-Zolder

Asielzoekster overleden in Heusden-Zolder: geen vluchtmisdrijf maar opzettelijke slagen en verwondingen

De asielzoekster verbleef in dit centrum in Heusden Zolder.Beeld Borgerhoff

De asielzoekster die afgelopen weekend omkwam bij een aanrijding in Heusden-Zolder werd mogelijk het slachtoffer van opzettelijke slagen en verwondingen. Dat melden de lokale politie en het parket. Een getuige, die aanvankelijk ondervraagd werd, is nu als verdachte gearresteerd.

In de nacht van zaterdag op zondag werd vlakbij het opvangcentrum De Bark in Heusden-Zolder een 21-jarige vrouw aangereden door een auto. Het slachtoffer, dat afkomstig was uit Somalië en sinds een half jaar in het centrum verbleef, was met enkele andere bewoners te voet op weg. Ze overleefde de aanrijding niet. De twee andere vrouwen werden in shock opgevangen.

Het parket ging initieel niet uit van kwade wil, maar komt daar op terug. Dat spreekt nu over het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. “Daar waar eerst vermoed werd dat het om een aanrijding met vluchtmisdrijf zou gaan, wordt dit nu tegengesproken door bijkomend onderzoek. Uit onder meer het nazicht van camerabeelden en uit de medisch-­forensische vaststellingen van de autopsie zou blijken dat het slachtoffer na een incident met het voertuig om het leven is gekomen”, aldus Pieter Strauven, persmagistraat van het parket van Limburg. 

Een getuige die aanvankelijk ondervraagd werd, is inmiddels door de recherche van de politie van de zone Heusden-Zolder gearresteerd en wordt als verdachte verhoord. Hoe de Somalische vrouw precies om het leven gekomen is, verduidelijkt het parket van Limburg niet.

Het slachtoffer had geen familie in ons land. Het personeel van De Bark en bewoners gaven aan erg onder de indruk te zijn en openden een rouwregister. Ze vragen aan het Rode Kruis om de vrouw een Islamitische uitvaart te geven. (BELGA/FVG)