Boeken lenen vanuit je luie zetel: dit jaar nog e-bookplatform voor Vlaamse bibliotheken

Straks wordt het mogelijk om via de bibliotheek thuis een e-book te ontlenen. “We werken aan een systeem waarmee we nu alle lokale bibliotheken hopen te overtuigen”, klinkt het bij initiatiefnemer Cultuurconnect.

Jeroen Deblaere

Wat als je een boek zou kunnen ontlenen zonder zelfs maar een voet in de bib te zetten? Binnenkort moet dat mogelijk zijn, als de Vlaamse bibliotheken toegang krijgen tot een nieuw e-bookplatform. “De onderhandelingen met uitgeverijen zijn opgestart, we werken daarvoor samen met Standaard Boekhandel”, zegt Jan Braeckman van Cultuurconnect, een vzw die de cultuursector helpt om digitale stappen te zetten.

Momenteel beslist elke bibliotheek zelf of en hoe er e-books uitgeleend worden. Zo kun je in Antwerpen een e-reader uitlenen met daarop een aantal boeken. Ook in Kortrijk bestaat zo’n systeem. De boeken mogen natuurlijk niet gedownload worden of op een andere manier verspreid, omdat anders het auteursrecht geschonden wordt.

Nooit meer boetes

Het nieuwe platform is een app waarmee je op je smartphone, tablet, e-reader of je computer de boeken kunt opvragen. “Dat zal van thuis uit kunnen, al zal je natuurlijk wel lid moeten zijn van de bibliotheek”, zegt Daniel Dullers, projectverantwoordelijke bij Standaard Boekhandel. Enkele gelijkenissen met het ontlenen van een fysiek boek blijven wel bestaan. “Alle Vlaamse bibliotheken samen zullen lidgeld betalen aan een overkoepelend consortium, dat met dat geld een aantal exemplaren van een bepaald boek aankoopt. Zijn ze allemaal digitaal ontleend, dan moeten andere geïnteresseerden wachten. Bovendien zal je ook slechts drie boeken tegelijkertijd kunnen ontlenen. En na zes weken wordt het boek ook automatisch terug verwijderd.” Dat betekent ook dat je met dit systeem geen boetes meer kunt oplopen.

Half Vlaanderen zal straks dus niet de nieuwste roman van Lize Spit gratis kunnen downloaden. Net zoals er ook maar een beperkt aantal fysieke exemplaren aanwezig is in de bibliotheek. “De reden voor die beperking is dat het systeem een aanvulling moet zijn op de andere mogelijkheden. We zijn ervan overtuigd dat mensen die via dit platform boeken ontlenen, ook nog fysiek boeken zullen ontlenen en boeken zullen kopen.”

Het succes van het systeem zal staan of vallen met het aanbod. “We hebben afspraken met de meeste Vlaamse uitgeverijen en een representatief deel van de Nederlandse. Er komt non-fictie én fictie en ook heel wat Engelstalige werken. Het gaat om duizenden titels, maar het zijn de uitgeverijen die in samenspraak met de auteurs zullen beslissen welke werken aangeboden worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen