Direct naar artikelinhoud
Weer

Het sneeuwt in sommige delen van Vlaanderen: Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen

In sommige delen van Vlaanderen ligt er vanochtend een sneeuwtapijtje.Beeld Twitter

Het sneeuwt in sommige delen van Vlaanderen, en het is mogelijk dat die sneeuw tijdelijk blijft liggen op de wegen, voornamelijk ten oosten van de as Brussel-Antwerpen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwde gisteren al dat weggebruikers er niet van mogen uitgaan dat bij hevige sneeuwval alle wegen onmiddellijk vrij zullen zijn.

, en

“De weersvoorspellingen voor de komende uren en nacht zijn onstabiel. Het strooibeleid van AWV is om zo veel mogelijk preventief te strooien, maar bij (winterse) neerslag is dit niet evident omdat het preventief gestrooide strooizout kan wegspoelen”, aldus het persbericht van gisteren.

Wegen en Verkeer volgt de toestand op de wegen nauwgezet op en zal maatregelen nemen waar nodig. De weggebruiker wordt gevraagd voorzichtig te zijn en het rijgedrag aan te passen wanneer hij of zij in een sneeuw- of hagelbui terechtkomt. Voldoende afstand houden en een aangepaste snelheid zijn de belangrijkste adviezen.

Wegen en Verkeer gebruikte deze winter tot dusver 9.540 ton strooizout op Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Dat is geen laagterecord. Die eer gaat naar de winter 2013-2014: toen werd slechts 9.056 ton strooizout gebruikt. Tijdens een gemiddelde winter zet het agentschap circa 42.000 ton strooizout in, twittert woordvoerster Veva Daniels. 

Twitter bericht wordt geladen...

Koudere lucht
Sinds gisteren stroomt gevoelig koudere lucht binnen vanuit het noordwesten. Deze maritiem polaire luchtsoort is verantwoordelijk voor de mogelijk pittige neerslag. 

Vandaag wordt een wisselvallige dag met soms buien, afgewisseld met opklaringen. In de Ardennen vallen er sneeuwbuien, waardoor daar een sneeuwlaagje van enkele centimeters kan ontstaan. Elders gaat het om buien van regen, smeltende sneeuw of korrelhagel. Een lokale donderslag is opnieuw niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 6 graden in het westen. In het binnenland staat een matige tot vaak vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten, aan zee waait de wind vrij krachtig tot krachtig uit het noordwesten.

Morgen opnieuw sneeuwzone?

Morgen vertoeven we nog steeds in een omgeving met koude bovenluchten. Dat zorgt ervoor dat de buien ’s ochtends gepaard kunnen gaan met korrelhagel, smeltende sneeuw of regen. In de Ardennen is het koud genoeg voor sneeuw en de vorming van een sneeuwdek van enkele centimeters. “We moeten vooral de periode van donderdagochtend tot en met de middag in de gaten houden. Het Amerikaans en Europees weermodel berekenen een klein lagedrukgebied met flink wat sneeuw aan de noordkant. Dit kan mogelijk voor verrassingen zorgen in ons land. We houden de weermodellen goed in de gaten”, aldus nog NoodweerBenelux.

Vrijdag is het een groot deel van de dag droog met opklaringen en wolkenvelden. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe in het westen, gevolgd door regen tegen het einde van de namiddag. ’s Avonds zou de eerste neerslag nog als sneeuw kunnen vallen in de Ardennen, maar ook daar zal de neerslag overgaan in regen. De maxima schommelen tussen 1 en 7 graden, voorspelt het KMI.