Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Hoe fout in Italiaans ziekenhuis leidde tot razendsnelle verspreiding coronavirus

Een kruispunt bij Codogno, waar het ziekenhuis naliet om een superverspreider in quarantaine te plaatsen.Beeld AP

Het coronavirus grijpt ook in Europa alsmaar harder om zich heen. In Italië loopt het aantal besmettingen nu heel snel op. Aan de basis ligt een fout die vorige week gemaakt werd in een ziekenhuis in het Noord-Italiaanse Codogno, op 60 km van Milaan. Dat zegt premier Giuseppe Conte.

en

Codogno is een gemeente in de Noord-Italiaanse regio Lombardije met zo’n 16.000 inwoners. Een van hen is de 38-jarige Mattia, van wie de familienaam niet werd bekendgemaakt. Mattia werkt voor de Amerikaanse multinational Unilever in de naburige gemeente Casalpusterlengo. Vorige woensdag liet hij zich checken in het ziekenhuis van Codogno omdat hij zich al enkele dagen ziek voelde. Hij bleek drager te zijn van het nieuwe coronavirus Covid-19, waaraan wereldwijd al meer dan 2.600 mensen overleden. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte plaatste het ziekenhuis de besmette Mattia niet in quarantaine, zoals de protocollen voor zulke gevallen dat nochtans voorzien.

“Het is duidelijk dat er een haard is en dat het van daar is dat het virus zich verspreid heeft”, aldus Conte op tv-zender Rai Uno. “We weten nu dat er in een ziekenhuis de aanbevolen voorzorgsmaatregelen in dergelijke gevallen niet helemaal zijn toegepast, en dat heeft zeker bijgedragen aan de verspreiding.”

Lees ook:

Corona op komst? Dit moet u weten

‘Mondmaskers in het straatbeeld zijn pure verspilling’: viroloog Marc Van Ranst beantwoordt uw vragen

Coronavirus: moet u zich zorgen maken? Dit zijn de feiten op een rij

Patiënt 0

Mattia is de zogenaamde patiënt 1 van Italië. Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu koortsachtig op zoek naar iedereen met wie Mattia de laatste drie weken contact had en hopen zo patiënt 0 te vinden, de persoon bij wie de verspreiding begon en die het virus ook heeft doorgegeven aan Mattia. De bron is nog altijd niet bekend. Wel weten we dat Mattia zelf een ‘superverspreider’ werd. Mattia zou al minstens 220 personen hebben besmet, onder wie zijn vrouw Valentina, die acht maanden zwanger is, familieleden, vrienden, behandelende artsen, verplegend personeel, andere patiënten en hun omgeving.

Uitzoeken met wie Mattia de laatste drie weken allemaal in contact kwam, is niet eenvoudig. Mattia is heel sportief en heeft een uitgebreid sociaal leven. Hij nam de laatste weken onder meer deel aan twee loopwedstrijden en minstens een van zijn loopvrienden is geïnfecteerd met Covid-19. Op 4 februari zat de 38-jarige Italiaan met vrienden op café in Casalpusterlengo. Drie klanten werden daarna ziek, ook al hadden ze geen direct contact met Mattia. De gezondheidsdiensten proberen persoon per persoon te checken. 

Virus al twee weken in Italië

Volgens een expert van het Italiaanse Volksgezondheidsinstituut circuleerde het coronavirus al “een week of twee” in Italië voordat het bij Mattia werd vastgesteld. “Daar bestaat geen twijfel over”, zegt Giovanni Rezza, het hoofd van de afdeling infectieziektes van het Nationaal Gezondheidsinstituut.

Rezza zegt ook dat in Italië naar verhouding meer mensen aan het virus zullen sterven, wegens de oudere bevolking in het land. “Oudere mensen zijn kwetsbaarder.”