Belgische Staat krijgt uitstel voor dwangsommen aan kinderen Syriëstrijders

© VRT

De Belgische Staat heeft een uitstel bekomen voor de enorme dwangsommen die ze zou moeten betalen aan de kinderen van Belgische Syriëstrijders. Die sommen waren al opgelopen tot meer dan 500.000 euro. Maar van de kortgedingrechter krijgt België nu - minstens - drie maanden uitstel.

Cedric Lagast

De Belgische staat moest elke dag 5.000 euro aan tien kinderen betalen, zolang ze in een kamp in het noorden van Syrië verbleven. België moest hen helpen om terug te keren door hen consulaire bijstand verlenen, en hen de nodige identiteits-, administratieve- en/of reisdocumenten bezorgen.

Dat bedrag was sinds eind januari al opgelopen tot meer dan 500.000 euro. De advocaten van de kinderen in België stuurden daarom al een deurwaarder naar minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

De Belgische Staat vroeg de dwangsomrechter om dat bij te sturen, in een uitspraak van dinsdagavond wordt die vraag gevolgd. De rechter erkent dat de dwangsommen terecht zijn, en ook dat de bedragen niet te hoog zijn.

Maar de regering krijgt wel uitstel. De vier ouders moeten een document ondertekenen van de rechter, waarbij ze ermee instemmen dat hun kinderen zonder hen naar België wordt gerepatrieerd. Vanaf dat moment heeft België drie maanden de tijd om de kinderen te helpen.

Minstens drie maanden, want niemand weet wie de ouders zo’n document moet voorleggen. Het valt te begrijpen dat de Belgische Staat niet zelf de papieren zal gaan brengen. 'Bovendien zit één van onze cliënten opgesloten in de gevangenis', zeggen de advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir.

Vandaag zou het Hof van Beroep de zaak ten gronde behandelen: moeten niet alleen de kinderen maar ook hun ouders worden teruggehaald? Op vraag van de Belgische Staat zal deze rechtszaak nu worden uitgesteld, om het nieuwe arrest grondig te bestuderen.