Direct naar artikelinhoud
Winters weer

Waarom was er niet gestrooid vanochtend?

Sneeuw in Holsbeek vanochtend.Beeld vertommen

Gisterenavond waarschuwde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voor sneeuw en plaatselijke gladheid. Maar wat blijkt? Er waren vannacht en vanochtend geen strooiploegen op pad. Hoe kwam dat?

Video wordt geladen...

“We hebben heel de nacht de wegdektemperaturen gemeten en die gingen niet onder het vriespunt. In dat geval is zout strooien een verspilling van geld en middelen”, klinkt het bij de woordvoerder. 

Waarom werd er gevraagd om op te letten?

Het heeft vannacht gesneeuwd in bijna heel Vlaanderen en op enkele plaatsen valt er nog altijd sneeuw en hagel uit de lucht. Wegen en Verkeer volgt de toestand op de wegen nauwgezet op en zal maatregelen nemen waar nodig. Het AWV vraagt de weggebruiker om voorzichtig te zijn en het rijgedrag aan te passen wanneer hij of zij in een sneeuw- of hagelbui terechtkomt. 

Voldoende afstand houden en een aangepaste snelheid zijn de belangrijkste adviezen. “De hoofdwegen zijn vrij. Pas wel op voor lokale gladheid en geniet van het uitzicht”, klonk het vanochtend in een tweet van Veva Daniëls, woordvoerder van het AWV. 

Waarom zag u vanochtend geen strooiwagens?

Het AWV besloot om vannacht geen zout te strooien. “We begrijpen dat dat misschien ongewoon overkomt”, zegt woordvoerder Daniëls. “Normaal gesproken strooien we altijd preventief. Maar bij neerslag is dit niet evident omdat het preventief gestrooide strooizout kan wegspoelen, wat een verspilling zou betekenen van geld en middelen.”

Ondanks de sneeuwval was er volgens het AWV weinig kans op gladheid. “De wegdektemperaturen gingen niet onder het vriespunt. Dan is de kans op gladheid sowieso ook minder”, klinkt het. 

Waren er incidenten op de wegen?

Vanochtend verliep het verkeer zonder grote problemen. “Alle grote wegen zijn vrij. Bij onderliggende wegen kan het hier en daar nog glad zijn. We vragen weggebruikers om voorzichtig te blijven”, Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Verkeerscentrum. “We merkten dat de ochtendspits drukker opstartte dan normaal. Voor 7 uur waren er een aantal vertragingen en files. Op dit moment is er sprake van 130 km file, wat zeker niet uitzonderlijk is voor dit uur." 

Er waren nergens slippartijen, wel twee ongevallen. “In en rond Antwerpen was het wel een lastige ochtendspits. Op de snelweg op de E34 in de richting van Knokke is momenteel een volledige versperring na een ongeval met een vrachtwagen. Daar had het ongeval echter niets met sneeuw te maken. Ook is er een tweede ongeval in Gent, op de kruispunt van de R4 in Zelzate-Oost, maar ook daar is er geen link met het winters weer.” Daarnaast was er vanochtend op de E17 in Hazendonk wateroverlast. “Twee rijstroken waren erdoor versperd. Het wegdek is nog steeds op bepaalde plekken nat.” 

Wat is de verwachting voor de rest van de dag? 

Vandaag blijven de buien van smeltende sneeuw, regen of korrelhagel in andere delen van het land aanhouden. In de loop van de namiddag wordt het vanaf het westen geleidelijk droger met breder wordende opklaringen. “In de loop van de dag gaat de sneeuw op de wegen wellicht wegsmelten en neemt de gladheid af”, zegt Daniëls van het AWV. “We waarschuwen de weggebruikers alleen nog voor watergladheid en vragen om alert te blijven.”

Sneeuw in Holsbeek.Beeld vertommen