© Hollandse Hoogte

DISCUSSIE. Heb jij ook last van slapeloosheid en wat doe je eraan?

Volgens nieuw onderzoek van de UGent komen ongeveer zes op de tien Vlaamse jongeren tijdens de schoolweek niet aan acht uur slaap per nacht, nochtans het aanbevolen minimum. Dat slaaptekort weegt op hun prestaties op school én op hun gezondheid, waarschuwen experts.

LEES OOK: Vlaamse jeugd slaapt te weinig

Om gezond te blijven en om goed te presteren op school zouden jongeren tussen 13 en 18 jaar minimaal acht uur per nacht moeten slapen. Liefst zes op de tien Vlaamse jongens halen die norm niet tijdens de schoolweek en de meisjes doen amper beter.

“Het grote slaaptekort van onze jeugd is een verontrustende vaststelling”, zegt Anneke Vandendriessche, doctoraatsstudente en een van de onderzoekers. “Alarmerend zelfs”, zegt Johan Verbraecken, slaapexpert van het UZ Antwerpen. “Temeer omdat acht uur per nacht een absoluut minimum is voor jongere tieners. Een kind van 13 heeft mijns inziens eerder nood aan minstens tien uur.”

Hoe ouder de tiener, hoe minder hij slaapt, zo blijkt uit de bevraging.

Heb jij ook last van slapeloosheid en wat doe je eraan? Laat het ons weten via onderstaand invulformulier. Een greep uit de reacties verschijnt donderdag in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER