© BELGA

BAS klasseert zaak rond Virton-Beerschot, Westerlo overweegt evocatie

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft de zaak rond de nietigverklaring van Virton-Beerschot woensdag geklasseerd. Virton en Westerlo startten eerder een procedure tegen de inhaalwedstrijd, maar zij worden dus niet gehoord. Virton ontvangt Beerschot dus wel degelijk op maandag 2 maart voor de inhaalwedstrijd.

kofr, sks, md

Afgelopen vrijdag heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond geoordeeld dat het resultaat van de wedstrijd Virton-Beerschot (1-0) nietig verklaard werd omdat het enige doelpunt van de wedstrijd niet goedgekeurd had mogen worden. De wedstrijd moet volgende week maandag 2 maart herspeeld worden. Virton en Westerlo hadden een beroep aangespannen bij het BAS, maar dat verklaart zich nu onbevoegd.

Een zitting zou er enkel nog kunnen komen indien alle betrokken partijen vrijwillig willen komen. Beerschot, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Pro League bedankten daar voor. Virton gaf nog geen reactie, maar bracht op haar clubwebsite wel het nieuws over de geklasseerde zaak. Volgens Westerlo is het einde van de affaire nog niet in zicht: de club zou namelijk meteen naar het BAS gestapt zijn in steun van Virton zonder alle mogelijke rechtsmiddelen aangewend te hebben. Daardoor zou namelijk de hele procedure op de lange baan geschoven worden en dat wilden ze bij Westerlo net niet. Nu het BAS de zaak geklasseerd heeft, zou Westerlo alsnog bekijken welke rechtsmiddelen de club nog kan aanwenden.

Westerlo: “We betreuren juridische escalatie waartoe we gedwongen zijn”

Westerlo heeft gisteren reeds een beroep ingediend tegen de beslissing van de kalendermanager om de wedstrijd Virton-Beerschot te herspelen. “Daarnaast zal onze club derdenverzet aantekenen bij de bevoegde bondsinstantie en vrijwillig tussenkomen in de evocatie die Virton zal instellen tegen de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal. De club zal verder alle maatregelen nemen die zij nodig acht om haar rechten verder te vrijwaren. Westerlo betreurt de verdere juridische escalatie van de situatie waartoe andere partijen haar nu dwingen.”

Beerschot: “In sereniteit voorbereiden op komende wedstrijden”

Beerschot liet woensdag op zijn website weten dat het BAS de beroepsprocedure heeft geklasseerd. “In navolging van de procedure die dinsdagmiddag door Virton en Westerlo werd opgestart bij het BAS, heeft het BAS deze middag beslist om de zaak te klasseren conform de artikelen 17.4 en 17.5 van het Arbitragereglement van het BAS.”

“Beerschot is van in het begin van mening dat het BAS onbevoegd was en wenste dan ook dat de gebruikelijke procedure gevolgd werd. Inmiddels heeft het BAS de procedure dan ook gesloten. Beerschot heeft terecht gelijk gekregen wat betreft de scheidsrechterlijke vergissing die werd begaan in de wedstrijd Virton-Beerschot van 25 januari 2020.”

“Wat men ook mag beweren: het is zonneklaar dat de beoordeling van de scheidsrechter een dermate grove inbreuk vormde op de regels van het voetbalspel en dat de wedstrijd om die reden nietig diende te worden verklaard”, gaat Beerschot verder. “Beerschot heeft zich bewust afzijdig gehouden in alle commentaren om rustig in dit dossier te kunnen werken. Beerschot zal zich nu voorbereiden op de komende wedstrijden en verwacht dat dit in alle rust en sereniteit zijn voortgang kent.”

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners