Ieperse hoteliers maken zich zorgen over gevolgen van Brexit

© ISOPIX

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan Ieper. Vooral de gevolgen van de Brexit voor de lokale hotelsector werden er besproken. De regio lokt jaarlijks honderdduizenden Britse toeristen die de Eerste Wereldoorlog willen herdenken en hoteliers vrezen dat dit aantal ineen zal krimpen na de Brexit.

Op het programma van het ministeriële bezoek stond onder meer een bedrijfsbezoek aan Borval, een overleg met enkele burgemeesters uit de regio, een rondleiding in het In Flanders Fields Museum en een ontmoeting met enkele hoteliers.

Daling

Veel aandacht ging naar de gevolgen van de Brexit voor de regio. Het toerisme in Ieper is goed voor een jaarlijkse omzet van 35 à 40 miljoen euro en de sector stelt zo’n zeshonderd personen tewerk. Vooral de herdenking van de Eerste Wereldoorlog is er een grote troef. Volgens burgemeester Emmily Talpe (Open Vld) maken heel wat hoteliers zich zorgen. “Er komen heel wat toeristen en scholen naar hier. De sector vreest dat het aantal toeristen sterk zal dalen zodra de Brexit een feit is.”

De hoteliers legden de minister uit hoe ze op zoek gaan naar andere formules en andere markten proberen aan te boren als compensatie voor de gevreesde daling van Britse herdenkingstoeristen. “Een goed idee”, meent de minister. “Voor hen is vooral de onzekerheid zeer vervelend, maar paniek bespeur ik niet.

Export

Ook bij Borval, dat voor tien procent van zijn export afhankelijk is van Groot-Brittannië. Het zal belangrijk zijn om kort op de bal te spelen en de administratieve formaliteiten voor de toeristen zo beperkt mogelijk te houden. Op de evolutie van de pond hebben we helaas geen invloed.”

Minister Somers wou ook nagaan hoe het overleg tussen de gemeenten in de Westhoek verloopt. “Hier zijn veel kleine gemeenten verspreid over de regio, maar zij werken erg efficiënt samen en overstijgen daarbij de partijgrenzen. Een goed voorbeeld voor de rest van Vlaanderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen