Chaos in 1B op een rijtje gezet: van omstreden doelpunt in Virton-Beerschot tot nu

Ook in 2020 is het weer complete chaos in de Proximus League. De Geschillencommissie besliste eerder dat de wedstrijd Virton-Beerschot (1-0) herspeeld moet worden wegens een ongeldig doelpunt. Een beslissing waar Beerschot voorstander van is, maar waar Virton en Westerlo niets van moeten weten. Met juridisch geharrewar als gevolg. Wij zetten voor u de feiten nog eens op een rijtje: van het omstreden doelpunt tot nu.

tsfn

25 januari: Virton wint van Beerschot (1-0) dankzij ongeldig doelpunt

Speeldag 23 van de Proximus League, Yvan Georgesstadion, minuut 76: Virton krijgt een vrije trap iets buiten de zestien van Beerschot. Terwijl scheidsrechter Arthur Denil zijn lijn trekt en Beerschot de muur opstelt, nemen de Virtonspelers, zonder een signaal van de scheids af te wachten, een snelle vrije trap. Ribeiro scoort in tweede instantie. Een dubieus doelpunt, maar toch keurt ref Denil het enige doelpunt van de wedstrijd goed. Beerschot verliest en voelt zich bestolen.

30 januari: Beerschot dient klacht in bij Bureau Arbitrage voor het Profvoetbal (BAP)

In de wekelijkse evaluatie van het Professional Refereeing Department (PRD) van de KBVB blijkt dat het bewuste doelpunt moest afgekeurd worden wegens een inbreuk op de spelregels. Beerschot beslist een klacht neer te leggen bij het Bureau Arbitrage voor het Profvoetbal (BAP). “We ontvingen al excuses van de voetbalbond, maar gezien de impact en de gevolgen van de foute scheidsrechterlijke beslissing vinden we het nodig dat deze zaak verder onderzocht wordt door de Geschillencommissie en vragen we de nietigverklaring van de wedstrijd”, klinkt het op het Kiel.

3 februari: Klacht niet aanvaard, Beerschot gaat in beroep

Het Professional Refereeing Department van de KBVB had al toegegeven dat ref Arthur Denil inderdaad het doelpunt had moeten afkeuren, maar het BAP oordeelt dat er geen sprake was van inbreuk op de spelregels en besluit het daarbij te laten. De klacht van Beerschot wordt dus niet overgemaakt aan de Geschillencommissie en er zal ook geen verder onderzoek komen. Beerschot wil het echter niet zomaar laten passeren en tekent beroep aan tegen deze beslissing bij de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal (GCHBP).

21 februari: Geschillencommissie geeft Beerschot gelijk, match moet herspeeld worden

De Geschillencommissie ziet wel een inbreuk op de spelregels en verklaart de klacht van Beerschot ontvankelijk en gegrond. De beslissing van het Bureau Arbitrage Profvoetbal (BAP) wordt van tafel geveegd en de nietigverklaring van Virton-Beerschot is een feit. De wedstrijd moet herspeeld worden op 2 maart, beslist de Pro League. Nu beginnen Virton en Westerlo zich te roeren.

25 februari: Westerlo en Virton kanten zich tegen inhaalmatch en stappen naar BAS

Beerschot en Westerlo staan met nog één wedstrijd te gaan gedeeld aan de leiding in 1B. Westerlo ziet onheil in een inhaalmatch voor Beerschot, want de Antwerpenaren kunnen daarmee nog drie punten extra verdienen. Bovendien wordt die inhaalwedstrijd pas afgewerkt op 2 maart, na de laatste speeldag van de Proximus League dus.

De Kemphanen stappen naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) geruggesteund voor Virton, dat naar eigen zeggen wil voorkomen dat de legitimiteit van het resultaat van de inhaalwedstrijd in twijfel wordt getrokken. Beide clubs willen een uitspraak vóór 28 februari, de datum van de slotspeeldag.

26 februari: BAS is onbevoegd en klasseert zaak rond Virton-Beerschot

Zoals gewenst, komt er snel een antwoord. Het BAS zegt dat het onbevoegd is in de zaak, omdat “een beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep alleen kan behandeld worden door de evocatiecommissie van de sportbond.” Westerlo en Virton sloegen inderdaad enkele juridische stappen over en stapte meteen naar het BAS om vaart te zetten achter de situatie.

Het BAS klasseert de zaak en de inhaalwedstrijd Virton-Beerschot komt er sowieso. Westerlo overweegt nu als derde partij vrijwillig tussen te komen als Virton in evocatie te gaat. Beerschot maakt zich dan weer sterk dat Virton niet in evocatie kán gaan omdat het niet aanwezig was op de eerste zitting. Hoe dan ook is het einde van deze affaire nog niet meteen in zicht.

MEER OVER R.E. Virton

MEER OVER VOETBAL