Een meeuw smult in de stad argeloos van een pakje friet, vermoedelijk onwetend dat dergelijke junkfood een aanslag is op zijn darmflora. © Frans Lemmens

Stadsvogels eten te veel junkfood: etensresten tasten spijsvertering aan

Gevarieerd eten, ook voor stadsvogels is het erg belangrijk. Stadsmussen die veel brood en chips aantreffen, blijken immers een veel eentonigere darmflora te hebben dan hun soortgenoten op het platteland. Een ‘stadsdieet’ omkeren blijkt ook niet simpel, merken Antwerpse wetenschappers op.

Christoph Meeussen

Een mens heeft al snel een kilogram bacteriën in zijn darmstelsel zitten. Dat zijn levensnoodzakelijke bacteriën, want ze helpen ons eten te verteren. Wetenschappers onderzoeken steeds meer hoe onze voeding onze darmflora en zelfs bepaalde ziektes beïnvloedt.

Ook vogels hebben hun verzameling bacteriën. Wetenschappers uit Antwerpen, Gent en het Franse Toulouse hebben gekeken wat vogels eten en hoe het hun darmflora beïnvloedt. Specifiek zochten ze naar verschillen tussen de stad en het platteland. Een groep in het wild gevangen mussen kreeg een vezelarm stedelijk dieet van cake, chips en brood voorgeschoteld. De andere groep kreeg een vezelrijk dieet vanop het platteland met tarwe, zonnebloempitten en meelwormen.

Darmen aangetast

Wat bleek? “Na zes weken stelden we vast dat het stedelijke dieet de diversiteit in de darmen aanzienlijk had aangetast en dat de samenstelling opschoof naar een typisch stedelijke samenstelling”, zegt hoofdonderzoeker Aimeric Teyssier. “Omgekeerd had het dieet vanop het platteland de diversiteit in de darmen vergroot, waarbij de stedelijke microbiota (microben, bacteriën, enz. red.) veranderde in een typische samenstelling vanop het platteland.”

© Dirk Van de Velde

Kan je een stadsdieet dan niet gewoon omkeren? Dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. “De stadsmussen waren alleen gebaat bij het voedzamere plattelandsdieet als hun darmflora aan het begin van het experiment nog divers genoeg was. Een lagere diversiteit door het stadsleven lijkt gepaard te gaan met een verlies aan plasticiteit van de darminhoud. Daardoor hebben stadsvogels een beperkter vermogen om met veranderingen in hun dieet om te gaan”, klinkt het nog.

Meelwormen

De wetenschappelijk gepubliceerde studie biedt volgens de onderzoekers dan ook een breder perspectief. Het westerse voedingspatroon van de mens waartoe junkfood behoort, kan mogelijk neveneffecten hebben op alle diersoorten die in de stad leven. De dieren doen zich tegoed aan wat de mens laat vallen op de grond.

Volgende keer dan toch maar voor een zakje gedroogde meelwormen of zonnebloempitten gaan in plaats van die ketchupchips?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER