Direct naar artikelinhoud
GeldzakenLoon

Baas krijgt niet zo vaak een bonus

Het gemiddelde vaste bruto jaarloon van een zelfstandig zaakvoerder in ons land bedroeg in 2019 zo’n 35.000 euro.Beeld Shutterstock

Bijna een op de vijftig (1,7 procent) zelfstandige bedrijfsleiders keerde zichzelf het voorbije jaar geen loon uit. Het gemiddelde vaste bruto jaarloon van een zelfstandig zaakvoerder in ons land bedroeg in 2019 zo’n 35.000 euro.

Zestien procent gaf zichzelf vorig jaar opslag in vergelijking met het jaar voordien, 7 procent zag zijn of haar loon dalen. Naast het vast loon, is variabel loon een populair verloningselement in Belgische bedrijven. Vooral de bonus is in trek,toch voor werknemers, maar nog niet voor bedrijfsleiders: 21 procent van de bedienden in de profitsector mocht zich in 2019 verheugen op een bonus, een kleine 4 procent van de zaakvoerders kreeg er een. Voor wie als baas een bonus mocht bijschrijven, varieerden de bedragen van minder dan 2.000 tot 50.000 euro bruto en hoger.

Ann Verdonck van sociaal verzekeringsfonds Acerta, dat voor haar barometer gegevens van 280.000 zelfstandigen verzamelde, licht toe: “De bedrijfsleider die wel een bonus kreeg, zal eerder van het type bedrijfsleider-CEO zijn. Een CEO krijgt jaarlijkse doelen vooropgesteld en haalt hij of zij die, dan kan daar een financieel extraatje tegenover staan. De bedrijfsleider-zaakvoerder zal bij de start wat voorzichtiger zijn en als de zaken goed gaan, zich misschien een dividend uitkeren.”

De cijfers van Acerta tonen ook een groep bedrijfsleiders die geen vast én geen variabel brutoloon ontvangen. Dat was in 2019 het geval voor 1,7 procent van de bedrijfsleiders. Zij gunden zichzelf 0 euro loon. Verdonck: “Sommige starters leven bij de opstart van hun bedrijf van het spaarpotje of van het inkomen van een partner. Starten vraagt soms wat geduld en doorzetting, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat dat uiteindelijk loont.”