© ISOPIX

Jan Jambon eist meer klimaatgeld van Europa

Europa voorziet veel te weinig klimaatgeld voor Vlaanderen. Dat schrijft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in een kritische brief aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, schrijft De Morgen donderdag.

In de brief maakt Jambon zich zorgen over de Green Deal - het Europese klimaatplan dat momenteel wordt uitgedacht. Volgens Jambon zal Vlaanderen veel te weinig geld krijgen vanuit Europa. “Ik kan alleen besluiten dat uw voorstel Vlaanderen financieel zou benadelen en geen rekening houdt met de grote investeringen die we al gedaan hebben om onze economie te transformeren en onze uitstoot te verlagen”, schrijft Jambon in naam van zijn regering.

De Green Deal is een hyperambitieus klimaatplan waarmee de nieuwe Europese Commissie het continent op sleeptouw wil nemen na de brexit. De deal moet in het komende decennium 1.000 miljard euro aan duurzame investeringen opleveren. Alle lidstaten en sectoren van de Europese economie moeten drastisch vergroenen. Met een en klimaatneutraal Europa tegen 2050 als doel.

“We staan achter het uitgangspunt van de Green Deal, maar we hebben een aantal bezorgdheden over de uitwerking ervan”, reageert Jambon via zijn woordvoerder. “Die bezorgdheden willen we ruim op voorhand kenbaar maken bij Europa.”

De Vlaamse minister-president is vooral ongerust over het zogeheten Mechanisme voor rechtvaardige transitie. Zoals het nu is uitgetekend, zal er vooral geld naar de zwaar vervuilende lidstaten gaan, luidt het.

Minimumbijdrage

Zo zou België een minimumbijdrage van 68 miljoen euro krijgen uit het ‘Fonds voor rechtvaardige transitie’, dat deel uitmaakt van het mechanisme, al kunnen de fondsen in totaal enkele honderden miljoenen euro’s aan investeringen mobiliseren. Ter vergelijking: Letland krijgt ook 68 miljoen euro, Finland 165 miljoen, Nederland 220 miljoen, Bulgarije 458 miljoen, Roemenië 757 miljoen en Polen 2 miljard. Bovendien stelt Europa voor om het Belgische geld te concentreren op de provincie Henegouwen, iets waar Jambon niet mee akkoord gaat.

Eerder hekelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de Europese plannen. Het Just Transition Fund dreigt voor Vlaanderen uit te draaien op “een financiële kater”.

Bij Groen betreuren ze die houding. “Goed dat Jambon inziet dat de Green Deal enorme kansen en opportuniteiten biedt voor ons land. Daarom is het des te betreurenswaardig dat door de Vlaamse boycot van Demir ons land Europese miljoenen misloopt”, zegt Kamerlid Tinne Van der Straeten. “Als we allen samenwerken, winnen we als geheel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER