De boeken die bij Bol.com en Amazon verkocht worden.
Volledig scherm
De boeken die bij Bol.com en Amazon verkocht worden. © EPA

Amazon gaat overstag, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: “Ze moeten zich doodschamen”

Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. “Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”

8 reacties

  • Yvan Lissens

    4 jaar geleden
    Bol.com heeft ergens gelijk. Het moet nog altijd de eindgebruiker zijn die beslist of hij het boek wil kopen of niet. Ronduit verbieden is pure censuur. Misschien is het wel nodig dat Bol aangeeft dat het over omstreden literatuur gaat.
  • Vladimir De Leeuw

    4 jaar geleden
    Censuur is inderdaad een hellend vlak. Je weet waar het begint, maar niemand weet waar het dan eindigt. En wie gaat er dan bepalen wat je wel of niet mag lezen? Ik ben heel blij dat Bol.com zijn verantwoordelijkheid neemt.
  • Filip Traen

    4 jaar geleden
    Het staat iedereen vrij om dergelijke boeken al dan niet te kopen en/of te lezen. Vind je het niet kunnen, lees of koop het dan niet maar laat diegene die dat wél wil de keuze. Het is niet dat Bol.com dat niet meer zal verkopen dat de boeken niet meer te krijgen zullen zijn. Juist zo heb je tenminste nog enige controle.
  • Dirk Peeters

    4 jaar geleden
    Zo veel reclame voor een boek en titel waarvan ik nog nooit gehoord had. Nu heb ik bijna zin om het te kopen, gewoon uit nieuwsgierigheid en om met kennis van zaken te kunnen meepraten over het onderwerp.
  • Karel Valgaern

    4 jaar geleden
    natuurlijk beginnen sommigen weer te krijsen over "censuur". Maar elk bedrijf dat enig moreel besef heeft zou dit niet te koop aanbieden. En dat is géén censuur. Draai het eventjes om: een (kinder)boek uitgegeven door ISIS, zou dan ook moeten kunnen? En over de mensen die zulke (kinder)boeken kopen. Tja, zegt veel (zoniet alles) over hunzelf.