Direct naar artikelinhoud
Blokker

‘Redder’ van Blokker blijkt toch vooral brokkenpiloot

Het doek is gevallen voor Blokker, maar de vraag blijft of de winkels straks opnieuw opengaan als de aangekondigde Mega World.Beeld tim dirven

Dirk Bron (59) ziet het groots. De Nederlandse opkoper van de 123 Belgische Blokker-filialen wil met zijn prijsbreker Mega World zo snel mogelijk het aantal winkels verdubbelen. Maar het personeel en de winkeleigenaars vrezen een ander scenario, wegens het brokkenparcours, falingen en rechtszaken van Bron.

De overname van winkelketen Blokker lijkt een lege doos te worden. Er is het nieuws over een lopende rechtszaak in Nederland wegens fraude, een stakingsdreiging van de 670 Belgische winkelmedewerkers en een dreigend conflict met de eigenaars van de gehuurde winkelpanden. Een en ander heeft te maken met het parcours dat de Nederlandse zakenman Dirk Bron (59) al reed vóór hij onlangs de zwaar verlieslatende Belgische tak van de winkelketen overnam - naar verluidt zonder geld te betalen aan moederbedrijf Mirage Retail Group, maar met de garantie het personeel een jaar aan boord te houden. Heel wat betrokkenen vrezen dat Mega World - de keten waarmee Bron over een kleine twee maanden met fors afgeprijsde merkproducten Action wil bekampen - een doodgeboren kind zal blijken.

Aktiesport

Bron was in de jaren 80 en 90 succesvol met Aktiesport, een keten van winkels met sportmateriaal aan vriendelijke prijzen, die hij samen met z'n schoonvader uitbouwde. Toen hij de zaak in 2001 verkocht, waren er 86 filialen. Bron startte daarna als opkoper van overstock en inboedels van faillissementen. Die probeerde hij met winstmarge te slijten bij andere winkeliers, maar eigenlijk droomde de Nederlander van een eigen zaak. In 2006 zag hij z'n kans schoon, door vijftien Superconfex-winkels in ons land over te nemen. 

Bron kondigde zijn Mega World toen al een eerste keer aan, maar de winkels gingen nooit open. De zaak ging failliet en de curator stelde vast dat er 900.000 euro foetsie bleek. "Het bedrijf is ons ontstolen", zo sprak de vorige eigenaar over het faillissementsdossier, dat vandaag nog steeds loopt. Twee jaar later probeerde Bron het volgens de Nederlandse krant NRC Handelsblad andermaal, maar dan in Nederland. Hij liet noteren dat hij met Megaworld op 25 grote sportwinkels mikte, maar ook dat project sneuvelde tussen droom en daad. 

De man begon opnieuw als opkoper - onder meer voor Blokker - en met de regelmaat van de klok ging er wel een bedrijfje over de kop op zijn werkadres, een postbus van een flatje in de Zuid-Hollandse gemeente Waddinxveen.

240 euro

Volgens retailblad Gondola beschikt Dutch Retail Groep - het bedrijf van Bron - over een kapitaal van... 240 euro. Hoe hij daarmee een winkelketen zal redden waarvan de gemiddelde omzet per filiaal tussen 450.000 en 625.000 euro schommelde - een bedrag dat nog niet voldoende bleek om winstgevend te zijn na aftrek van personeels- en huurkosten? Joost mag het weten. 

Alhoewel. De huurkosten kunnen volgens Bron drastisch naar beneden. Alle winkeleigenaars kregen deze week een brief met een 'voorstel': zes maanden geen huur innen. Of hoe Bron het formuleerde: "Ik probeer 670 gezinnen boven water te houden, maar staatssteun bijvoorbeeld hoef je niet te verwachten. U voelt waar ik naartoe wil... Ik vraag van u een bijdrage ten belope van een huurvermindering van zes maanden (...) Ik hou niet van passiviteit. Bij gebrek aan een antwoord binnen de drie weken ga ik ervan uit dat u definitief instemt."

240 euro
Beeld BELGA

Ook het personeel blijft op z'n honger zitten. "Hij heeft aan ons een boodschap overgemaakt via de vorige eigenaar van Blokker, maar rechtstreeks contact met ons was er nog niet", zegt vakbondssecretaris Inge De Beul (BBTK). 

"Het Superconfex-verhaal hebben we aangehaald: Bron liet daarover via een adviseur weten dat de vorige eigenaars een schuld van zes miljoen euro voor hem hadden verzwegen. Zelfs als dat waar zou zijn: wie neemt er in hemelsnaam een bedrijf over zonder de boeken goed te controleren?”

“Er zijn heel veel onzekerheden in dit verhaal en wij willen antwoorden. We hebben Bron een brief gestuurd met onze bezorgdheden, maar hij geeft niet thuis. Dit wekt allesbehalve vertrouwen. Als we volgende week nog steeds in het ongewisse blijven, willen we staken. Door zo'n mistig verhaal op te hangen, speelt die man met de gevoelens van 670 werknemers en dat laten we niet gebeuren. Probleem is dat er in dit dossier buiten hem niet veel opties overblijven."