Direct naar artikelinhoud
VRTUpdate

Audit Vlaanderen neemt belangrijke contracten bij VRT onder de loep: ‘Enkele zaken moeten uitgeklaard worden’

Onder meer het contract met productiehuis De Mensen, dat de programma’s rond Tom Waes maakt, zou onder de loep worden genomen.Beeld VRT

Audit Vlaanderen, het agentschap dat de Vlaamse administratie controleert, zal de exclusiviteitscontracten bij de VRT doorlichten. Volgens de waakhond zijn er genoeg redenen om een onderzoek te openen.

Begin februari raakte bekend dat Audit Vlaanderen een vooronderzoek was gestart. Dat was volgens administrateur-generaal Mark Vandersmissen gebaseerd op “bepaalde meldingen” rond de exclusiviteitscontracten bij de omroep. Een bedekte verwijzing naar de berichtgeving van verschillende kranten over de werking van de VRT. Onder meer De Morgen schreef over de beschuldigingen aan het adres van Peter Claes, de omstreden directeur media en productie. Claes is ondertussen vertrokken bij de VRT, ‘in gemeenschappelijk overleg’ met de leiding van de omroep.

Soloslim

Volgens VRT Nieuws toont het vooronderzoek van Audit Vlaanderen dat er “enkele zaken verder uitgeklaard moeten worden via een audit”. Zo wordt onder meer bekeken of er op het vlak van integriteit en deontologie zaken zijn fout gelopen. Het zou onder meer gaan over het contract met productiehuis De Mensen (bekend van onder meer Blokken of de programma’s van Tom Waes) en een contract tussen de omroep en een artdirector.

Claes was als directeur media en productie de hoofdverantwoordelijke voor deze contracten, maar volgens zijn collega’s in het directiecomité onderhandelde hij te veel op eigen houtje. Soms werden ze naar eigen zeggen niet eens ingelicht.

De persdienst van de openbare omroep neemt akte van de beslissing van Audit Vlaanderen. “We zullen in alle openheid meewerken, net zoals we dat bij het vooronderzoek hebben gedaan”, laat de VRT weten. Audit Vlaanderen zal onderzoeken of er fraude in het spel is. Mocht het onderzoek straks strafrechtelijke feiten blootleggen, dan wordt het eindverslag normaal overgemaakt aan de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie (CDBC) of aan het parket.

Lembrechts

De saga rond Claes blijft zo voortduren, ook na zijn exit bij de VRT. In november vorig jaar vroeg de toenmalig CEO van de VRT, Paul Lembrechts, aan de raad van bestuur van de omroep om Claes – zijn rechterhand – aan de deur te zetten. De twee bleken fundamenteel van mening te verschillen over de toekomst van de omroep. Maar Lembrechts schatte zijn soortelijk gewicht verkeerd in: de raad van bestuur weigerde het ontslag en de nieuwe Vlaamse regering stuurde Lembrechts vervolgens zelf de laan uit. Leo Hellemans werd in januari aangeduid als zijn opvolger.

Midden februari vertrok Claes alsnog. “Getekend en gekwetst”, zo omschreef hij zichzelf in een uitgebreide mail na alles wat er was gebeurd. “Ongewild is een professionele discussie totaal ontspoord in een open oorlog. Dit heb ik nooit vermoed, ik heb er nog minder op aangestuurd en heb het conflict al helemaal niet gevoed. Maar dag in dag uit heb ik moeten vaststellen dat er aanvallen werden uitgevoerd.”

Vrijgesteld

Een van de contracten die Audit Vlaanderen onder de loep zou nemen, is dat van de VRT met De Mensen. Het bedrijf werd door Claes voor vijf jaar vastgelegd, voor een bedrag van 40 miljoen euro. Dat de deal werd afgesloten net voor de start van de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT en de besparingen die daarbij horen, werd als problematisch gezien door andere directeurs binnen de omroep. Op die manier zou De Mensen vrijgesteld worden van de impact van de besparingen.

Ook het exclusiviteitscontract voor regisseur en artdirector-consultant Ludovic Beun, ter waarde van 650.000 euro bruto voor vijf jaar, zou vragen oproepen bij Audit Vlaanderen. De Standaard suggereerde eerder dat het contract, onderhandeld met Claes, niet helemaal zuiver op de graat was.