Direct naar artikelinhoud
DM ZaptEwoud Ceulemans

Een oproep aan Geert Noels: laat Hollywood de spannende verhalen vertellen

Econoom Geert NoelsBeeld Photonews

Ewoud Ceulemans zet deze week de blik op oneindig in tv-column DM Zapt. Vandaag: de virusthriller Contagion.

Je kunt nog zo vaak zeggen dat paniek nergens voor nodig is, maar in tijden van sociale media en de uitbraak van een onbekend virus is het verdomd moeilijk om de angstcultuur te bestrijden. In Hollywood wisten ze dat in 2011 al. Ik kom er vandaag, wanneer corona hét gespreksonderwerp is, achter.

Wie zichzelf inmiddels al in preventieve quarantaine heeft geplaatst, met een masker voor de mond, een zilveren hoedje op z’n hoofd en Twitter bij de hand, kan zijn tijd doden met Contagion. Dat is geen nieuwe release, maar een inmiddels negen jaar oude film van Steven ‘Ocean’s Eleven’ Soderbergh. Sinds de uitbraak van het coronavirus is Contagion zelfs heel even de iTunes-top tien ingeschoten.

In veel opzichten lijkt Contagion griezelig profetisch: een virus wordt van een vleermuis via varkensvlees op de mens overgedragen in China. Binnen de kortste keren breekt er een wereldwijde pandemie uit.

Beelden van Chinese massagraven uit de film circuleerden onlangs op het internet om complottheorieën te staven. Compleet uit de lucht gegrepen natuurlijk; zelfs in een vakkundig voorspellende fictiefilm als Contagion wordt het drama (26 miljoen doden wereldwijd) een pak dikker aangezet dan in de huidige werkelijkheid (dik 2.800 doden wereldwijd).

Toch doet Soderbergh één bijzonder accurate voorspelling, en die staat zelfs op de poster van de film. ‘Nothing spreads like fear’, leest de tagline van Contagion. Er is een scène waarin blogger en voltijds conspiracy theorist Alan Krumwiede (een heerlijk vileine Jude Law, als een malloot met een scheef gebit) in een talkshow de angst nog wat komt aanwakkeren. 

“Alan, vandaag schreef je op Twitter dat de waarheid over dit virus voor de wereld verborgen wordt gehouden”, is de aankondiging van de presentator. Waarna Krumwiede, in primetime, de ene na de andere complottheorie uit zijn mouw schudt.

Mocht pakweg De afspraak deze week econoom Geert Noels uitnodigen, dan zou de introductie van Bart Schols woordelijk dezelfde zijn. “Ik krijg berichten dat er dingen verzwegen worden”, schreef hij immers op Twitter, terwijl hij in één potsierlijke beweging meteen ook zijn geloofwaardigheid aanbood op 2dehands.be. “Dat deze ziekte onverwachte complicaties heeft die men niet durft te communiceren.”

Alan Krumwiede (Jude Law) in de film 'Contagion'.Beeld RV

Als de mortaliteitsgraad van het coronavirus de komende dagen de hoogte in schiet, heeft het ongetwijfeld te maken met de complottheorieën waarmee een mens op sociale media vakkundig wordt doodgemept.

Bij dezen, een vriendelijke oproep aan de zilveren hoedjes met een Twitter-account: laat Hollywood de spannende verhalen vertellen. Zet je in de zetel en kijk naar Contagion. Het is een verdomd entertainende film, zeker zolang het verhaal fictie blijft. Aan een verzonnen zilveren hoedje hebben we al genoeg.