Direct naar artikelinhoud
SyriëConflict

Syrië: De Croo maakt 14 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp, VN willen humanitaire corridor

Minister De Croo zit voor ons land de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York voor.Beeld BELGA

Door Turkije gesteunde rebellen hebben de strategisch belangrijke stad Saraqeb heroverd op het Syrische leger, zo maakten ze zelf bekend. Ondertussen belooft België, deze maand voorzitter van de VN-Veiligheidsraad 14 miljoen euro extra voor humanitaire hulp. 

De herovering van Saraqeb door de opstandelingen zou een opmerkelijke trendbreuk zijn. Tot nu toe hebben ze voortdurend terrein moeten prijsgeven. Het Syrische leger is, gesteund door de Russische luchtmacht, sinds begin december bezig de noordwestelijke provincie Idlib gestaag in te nemen. Het offensief heeft honderdduizenden burgers op de vlucht gejaagd richting de Turkse grens.

Vooral deze maand boekte het Syrische leger grote vooruitgang. Na de inname van Saraqeb, bijna drie weken geleden, en een strook ten westen van Aleppo had het regime voor het eerst in acht jaar weer de M5 in handen, de belangrijkste snelweg van het land. De weg loopt door het hele land van noord naar zuid en verbindt de hoofdstad Damascus met Aleppo, de grootste stad van het land. Vorige week werd de weg voor het eerst weer opengesteld voor civiel verkeer.

Saraqeb ligt op de kruising van de M5 en de M4, de snelweg die van oost naar west door Syrië loopt. Delen van de M4 in Idlib zijn nog in handen van de rebellen.

Eind deze week loopt het ultimatum af dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan Syrië heeft gesteld. Het Syrische leger moet zich dan hebben teruggetrokken tot achter de bestandslijn die in 2017 werd afgesproken. Gebeurt dat niet, zo dreigt Erdogan, dan zal het Turkse leger de aanval openen.

Corridor

Omdat in het noordoosten van Syrië ruim 1,3 miljoen mensen aan hun lot dreigen te worden overgelaten, is er dringend nood aan een bijkomende humanitaire corridor. Dat zegt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, in een rapport aan de Veiligheidsraad. Die boog zich donderdag over de tekst. Belgisch vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) zat die vergadering voor.

Het rapport van Guterres komt er nadat de Veiligheidsraad in januari had beslist om het programma voor humanitaire hulp in Syrië - dat sinds 2014 loopt - niet zomaar weer te verlengen. Onder druk van Rusland, een militaire bondgenoot van de Syrische regering, werd het aantal grensovergangen waarlangs humanitaire hulp toegelaten is in het land, gehalveerd tot twee. Bovendien geldt de verlenging maar voor een periode van zes maanden, tot en met juni, in plaats van een jaar.

Op de vergadering van de Veiligheidsraad heeft De Croo ook aangekondigd dat ons land van plan is om een bijkomende 14 miljoen euro vrij te maken voor humanitaire hulp in Syrië. “Sinds het begin van de Syrische crisis in 2011 heeft België voorzien in meer dan 230 miljoen euro om tegemoet te komen aan de humanitaire noden van de Syrische bevolking”, zei hij onder meer in zijn verklaring. “We zijn van plan om een bijkomende 14 miljoen euro goed te keuren.”

Het gaat om 7 miljoen euro die België wil vrijmaken voor het Syrische fonds voor crossborderhulp van het bureau voor noodhulp van de VN (OCHA), waarmee noodhulp voor burgers via humanitaire corridors naar Syrië wordt gebracht. Vorige week had De Croo in de Kamer die eerste schijf al aangekondigd. De tweede schijf van 7 miljoen euro zou naar het algemene humanitair fonds voor Syrië van OCHA gaan.

De ministerraad moet de toekenning van de bijkomende 14 miljoen euro nog goedkeuren. Volgens De Croo past de bijdrage binnen het voorziene budget en kan de financiële hulp in lopende zaken worden toegekend.

Afgelopen vrijdag had de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, nog een oproep gedaan om in totaal 500 miljoen dollar extra uit te trekken voor noodhulp in Syrië.