Direct naar artikelinhoud
Huiselijk geweld

Huiselijk geweld detecteren via codewoord: krijgt ook België zijn ‘Masker 19'?

Huiselijk geweld detecteren via codewoord: krijgt ook België zijn ‘Masker 19'?
Beeld Photo News

Vlaamse apothekers en het Centrum Algemeen Welzijnswerk gaan samenwerken om een ‘Masker 19’-systeem mogelijk te maken. Met dat codewoord zouden slachtoffers van familiaal geweld zich kunnen melden.

Door de isolatiemaatregelen naar aanleiding van het Covid-19 virus verwachten experts een stijging van het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld. Lokale apothekers zijn, net als anders, laagdrempelig, goed bereikbaar, behoren tot essentiële dienstverlening en zijn daarom goed geschikt als meldpunt. In Frankrijk en Spanje kan al wie het slachtoffer wordt van huiselijk geweld zich melden bij de apotheker via het codewoord ‘masker 19’. De apotheker schakelt dan de hulpverlening in. 

Lees ook: Als een Française om ‘masker 19’ vraagt, weet de apotheker dat hij de politie moet bellen

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) en CAW rollen hetzelfde systeem in Vlaanderen uit. Zij stellen deze procedure voor: een slachtoffer van huiselijk geweld kan bij de apotheker vragen naar een ‘masker 19’. Die zal antwoorden dat dit type besteld moet worden en vraagt het slachtoffer zijn of haar contactgegevens (ook adres en telefoonnummer) achter te laten. De apotheker kan zo de CAW-hulpverlening contacteren via het gratis nummer 1712. 

De hulpverlener van het CAW belt dan het slachtoffer. Mogelijk wordt de politie ingelicht, zodat die ter plaatse kan gaan. “We hebben een gelijkaardige afspraak met huisartsen”, zegt Anita Cautaers, directeur CAW Groep. “Als zij vermoeden dat een bepaalde patiënt het slachtoffer is van huiselijk geweld, omdat ze bij de patiënt verwondingen opmerken, kunnen ze ook het CAW op de hoogte brengen. De artsen vragen dan aan de patiënt of het CAW hen mag contacteren om de problemen binnen het gezin aan te pakken.” 

N-VA heeft een voorstel om het gebruik van het codewoord op Vlaams en federaal niveau in te voeren. Toch was er eerder deze week ook al kritiek op het voorstel. Tele-Onthaal waarschuwt voor het inschakelen van apotheken. “Zij zijn niet getraind in het opvangen, laat staan het verwerken van dit soort meldingen”, zegt woordvoerder Jennifer Pots.

Er wordt een stijging verwacht van het aantal gevallen huiselijk geweld tijdens de coronacrisis.Beeld Shutterstock