Direct naar artikelinhoud
Initiatieven

Bericht van het coronafront: ‘Bel gerust onze dichter van wacht’

Hein Huyghe organiseert een telefoonlijn voor poëzie.Beeld Photo News

Overal in Vlaanderen duiken de mooiste solidariteitsacties op. Van ‘de mis uitzenden via Facebook’ tot ‘poëzie in de straten’. De Vlaming toont zijn groot hart. Iedere dag zetten we de mooiste initiatieven in de verf in dit stuk.

en

DONDERDAG 9 APRIL

Robin Gantois maakt speciale clips voor mondmaskers: ‘Vijf 3D-printers draaien non-stop’

Robin Gantois maakt clips voor mondmaskers.Beeld RV

“Mijn telefoon is gisteren ontploft”, zegt Robin Gantois van het bedrijf 3Dplanner. “Het begon met een idee op het internet: een clip voor mondmaskers, zodat die niet langer achter de oren zitten en niet voor schuurwonden zorgen. De bedoeling was om er enkele te maken voor verplegers onder de vrienden en in de familie.

“Ik heb dan 50 exemplaren naar het UZ Leuven Campus Pellenberg gestuurd en zij hebben hun ongezouten mening gegeven, waarna ik het ontwerp heb bijgestuurd. Wat ik veranderd heb? Blijkbaar was het ontwerp voor iets dikkere hoofden - het kwam uit de Verenigde Staten. (lacht) De clip was ook te glad, waardoor het mondmasker van het hoofd kon glijden.

“We zitten in de tweede testfase, maar ik kan nu al niet meer volgen. Van de brandweer van Leuven en de KU Leuven tot het AZ Sint-Lucas ziekenhuis in Brugge... Iedereen wilde de clips hebben van zodra ik een bericht op sociale media had geplaatst. Hier staan vijf 3D-printers non-stop te draaien. Ik kan 250 clips per dag maken die ik in pakketjes van 30 exemplaren rondstuur. Voorlopig doe ik dat volledig gratis, al zal ik in de toekomst weleens moeten kijken hoe ik uit de kosten geraak. Misschien zet ik een crowdfundingcampagne op.”

Hein Huyghe van Verb(l)ind organiseert een telefoonlijn voor poëzie: ‘Bel gerust onze dichter van wacht’

Hein HuygheBeeld Photo News

“Wie wil kan deze week elke avond bellen naar een van onze dichters van wacht”, zegt Hein Huyghe van Verb(l)ind. “Wie 0800 11 233 draait komt uit op een keuzemenu, ingesproken door Maud Vanhauwaert. Nu, daar kan je al een eindje in verdwalen, maar wie dan 1 indrukt, wordt doorverbonden naar een dichter van wacht voor een gesprek. Die zal dan ook een gedicht voorlezen uit zijn of haar eigen werk.

“Er zijn zo’n twintig dichters die meewerken en de lijst groeit elke dag. De dichters zijn echt laaiend enthousiast over het initiatief. Maar ook langs de andere kant van de lijn slaat het concept aan: we zitten nu al aan 1.000 bellers en het gaat elke dag omhoog. Hoe lang een telefoongesprek duurt? Gemiddeld zo’n 5 minuten, al was er ook iemand die een halfuur aan de lijn hing.

“Ik had dit idee al een tijdje. Oorspronkelijk wilde ik de telefoonlijn uitbouwen rond eindejaar. Maar doordat er enkele van onze evenementen wegvielen, is alles in een versnelling gekomen. Op tien dagen stond alles op zijn poten. De keuze voor een 0800-nummer is overigens niet toevallig: ik wilde echt dat belkrediet geen hindernis zou vormen. Al zorgt dat er wel voor dat de kosten oplopen en we de crowdfunding van 2.500 euro die nu loopt, misschien nog moeten bijstellen.”

WOENSDAG 8 APRIL

Filip Gouwy print gepersonaliseerde affiches af in Oostends kopieercenter: ‘Via posters handelaars bedanken’

“Mijn vrouw en ik hadden al snel door dat dit moeilijke tijden gingen worden”, zegt Filip Gauwy. “Maar toch zijn er nog steeds mensen die voor ons in de bres blijven springen. In de eerste plaats is er de zorg en iedereen daarrond, maar ook handelaars als bakkers, slagers of vishandels blijven in contact komen met andere mensen. Dat is straf dat ze dit blijven doen, want zij lopen meer risico op besmetting omdat ze nog dagelijks in contact komen met anderen.

“Aangezien wij met ons kopieercenter toch weinig tot niets te doen hebben, willen we onze tijd nuttig spenderen. Via posters maken we aan andere handelaars duidelijk dat we aan hen denken. Die kunnen zij dan aan hun raam hangen, zodat ook klanten beseffen welke risico’s zij voor hen nemen.

“Dit kost ons tijd en energie, maar dat weegt niet op tegen de mooie reacties die we krijgen van de mensen. Die zijn echt overweldigend. Momenteel zijn we allemaal gelijk voor de wet. We moeten er allemaal samen door. Tonen dat je achter elkaar staat via een bedankje kan dus echt deugd doen.”

Sofie Van Sande van uitgeverij Lannoo geeft Monsterlijke microben opnieuw uit: ‘Kinderboek ook voor volwassenen’

WOENSDAG 8 APRIL
Beeld Sofie Van Sande

Met de heruitgave van het boek Monsterlijke microben zorgt uitgeverij Lannoo voor informatie rond virussen op kindermaat. “Toen ik de eerste versie uit 2007 opnieuw las, merkte ik hoe relevant dit bleef”, zegt Sofie Van Sande van Lannoo. “Ook Marc Van Ranst, die meewerkte aan de eerste editie, vond dat dit boek heruitgebracht moest worden. Dat doen we vanaf vrijdag, met aanvullende informatie rond het coronavirus.

“De berichtgeving rond corona die wij als volwassenen zo massaal over ons heen krijgen, is bij kinderen een stuk beperkter. De band met school is eveneens voor een groot deel doorgeknipt. Voor hen is een situatie als deze dus zeer bizar. Ze zitten met veel vragen. Daarom is een boek als dit zo belangrijk. Dat gaat over veel meer dan alleen corona. Alles rond nuttige bacteriën en gemene virussen komt aan bod. Ook rond het belang van vaccins valt er wat te lezen. Monsterlijke microben is helder, toegankelijk en op kindermaat geschreven, en bevat kleurrijke illustraties.

“Kinderen vanaf acht jaar kunnen het dus zelf lezen. Ouders met jongere kinderen doen dat best even voor hen. Maar wanneer ik kijk naar de vragen van sommige volwassenen, denk ik dat ook zij dit boek eens kunnen vastpakken.”

DINSDAG 7 APRIL

Reinhilde Schraepen koppelt woord aan beeld om crisis aan demente bejaarden uit te leggen: ‘Poster om demente oma te helpen’

Reinhilde SchraepenBeeld Reinhilde Schraepen

“Mijn mama heeft dementie en zit in een rusthuis in Wemmel, maar door de coronamaatregelen kan ik haar niet meer zien”, zegt Reinhilde Schraepen. “Ze begrijpt niets van de hele situatie, net zoals vele anderen met dementie. Ze zien er echt van af dat niemand meer langskomt. Maar ik geloof heel sterk in een woord met een beeld erbij, dus maakte ik een overzichtelijke poster voor hen die alles simpel en duidelijk uitlegt. Dat wordt veel makkelijker opgenomen zo.

“De naasten die in dezelfde situatie als mij zitten, zijn heel tevreden met de poster. Ook zij zitten met het probleem dat ze de situatie niet krijgen uitgelegd. De mensen met dementie beseffen gedurende een dag wel wat er gaande is en zijn dan ook gerust wanneer ze beseffen dat iedereen moet thuisblijven, maar daarna vergeten ze dat weer. Nu kunnen verpleegsters hen simpelweg naar de poster brengen om alles op te rakelen.

“Er zijn al heel wat woon-zorgcentra die dit nu gaan ophangen. Ook via sociale media verspreidt het zich als een lopend vuurtje. Met de poster snapt mijn moeder de situatie nu beter.”

Tattoo-artiesten Melni Sikorski en Yannick Van Ginneken tekenen op de ramen in Lier: Ruiten ‘tatoeëren’ als hart onder de riem voor de zorg

Tattoo-artiesten Melni Sikorski en Yannick Van Ginneken beschilderen ramen tijdens de coronacrisisBeeld David Legreve

“We kunnen niet stilzitten”, zeggen Melni Sikorski en Yannick Van Ginneken. “Zelfs wanneer we niet moeten tatoeëren, zijn we bezig met te tekenen of te schilderen. Daarom begonnen we met een raamtekening op onze eigen ruit. Dat was onze manier om de zorgsector te steunen. Het was niet meteen de bedoeling om dit bij al onze buren te doen, maar na een foto op Facebook ontplofte dit echt. We hebben momenteel 87 aanvragen van Lierenaren. Ook buiten Lier vragen mensen voor tekeningen, maar dat doen we niet omdat dit geen essentiële verplaatsing is.”

“We willen iedereen helpen, dus daarom zetten we er twee tot vier per dag. Dat hangt ervan af hoe snel de verf droogt. Dat doen we uiteraard volledig gratis. Mensen kunnen kiezen rond welk thema de tekening op hun ruit draait. Dat gaat van postbodes en brandweerlui tot de zorgsector of transport. Daarmee gaan we aan de slag en maken we een gepersonaliseerde ontwerp. Zo hebben we al tekeningen gemaakt van virussen die overreden worden door een bus, of de aarde die het virus vermorzelt.”

“Door de stormloop aan aanvragen raakt ons verfmateriaal wel snel op. Daarom zijn er enkele mensen in hun schuiven gedoken om zakken met spullen te doneren. Er ontstaat dus echt een gemeenschapsgevoel. Maar meer acrylverf en verfstiften zijn welkom, want naar de winkel gaan kunnen we niet. We zijn afhankelijk van mensen hun aardigheid. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.”