Tweede dag op rij minder mensen in ziekenhuizen, triest dagrecord met 283 overlijdens

Een triest dagrecord: in de voorbije 24 uur zijn 283 mensen in ons land om het leven gekomen door het coronavirus. Dat werd meegedeeld op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. Goed nieuws was er ook: voor de tweede dag op rij daalde het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in ons land.

gjs

Het aantal ziekenhuisopnames in ons land blijft een positieve trend vertonen. In de voorbije 24 uur werden 459 mensen in het ziekenhuis opgenomen, 483 mochten het ziekenhuis verlaten. “Dat brengt het totale aantal patiënten in de ziekenhuizen op 5.590”, zei viroloog Steven Van Gucht. “En dat is een verdere daling van 98.” Woensdag daalde het aantal mensen in de ziekenhuizen in ons land ook al, met 324 toen.

Van de mensen in de ziekenhuizen bevinden 1.285 zich op intensieve zorgen, dat is een lichte stijging van 9 patiënten. “Ondanks de dalende hospitalisaties blijft de druk op afdelingen intensieve zorg erg hoog, het aantal mensen daar kan de komende dagen nog stijgen.”

Dagrecord

Op gebied van sterfgevallen werd donderdag een triest dagrecord meegedeeld: 283 overlijdens . “116 daarvan gebeurden in ziekenhuizen, 130 in Vlaanderen, 109 in Wallonië en 39 in Brussel.”

Het aantal besmettingen blijft door de verhoogde testcapaciteit ook stijgen. Er kwamen er 1.580 bij, waardoor het totaal op 24.983 komt

Stop mondmaskers niet in de diepvries

Op sociale media is te zien dat sommige mensen mondmaskers of bijvoorbeeld sjaals in de diepvries stoppen om het virus te doden. “Dat is geen goede strategie: het virus bewaart heel goed bij koude temperaturen”, zei Van Gucht. “Glazen afwassen bij hoge temperaturen en met Dreft werkt wel goed, koude en vrieskou niet.”

Van Gucht kreeg ook de vraag of er al een datum is voor de versoepeling van de maatregelen. “Er is nu nog geen datum te bepalen om de maatregelen te versoepelen”, antwoordde hij. “Het is mogelijk dat we de piek gezien hebben en dat we de komende dagen een neerdalende trend zien, en dat maakt een denkoefening over het versoepelen van de maatregelen relevant. Daar is ook een strategische werkgroep voor opgericht. Maar als we te vroeg versoepelen dan riskeren we een tweede opflakkering van het virus die mogelijk nog erger zal zijn dan wat we nu gezien hebben.” Van Gucht voegde er nog aan toe dat zo een versoepeling best gecoördineerd verloopt tussen Europese (buur)landen.

Op de dagelijkse persconferentie werd ook aangekondigd dat de Belgische overheden vanaf donderdag via verschillende kanalen naar verschillende doelgroepen een campagne starten die tot doel heeft de bevolking ertoe aan te zetten om de maatregelen die opgelegd werden, vol te houden. Dat zei Yves Stevens, de woordvoerder van het nationaal Crisiscentrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen