Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

283 nieuw gemelde coronadoden in ons land, maar wat moet u nu onthouden van de nieuwe cijfers?

Viroloog Steven Van Gucht.Beeld BELGA

Er zijn de afgelopen 24 uur 283 doden door het coronavirus gemeld in België, wat het totaal op 2.523 doden brengt. Dat heeft Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité dat de coronaverspreiding opvolgt, vandaag gemeld. 

Er zijn 116 mensen overleden in de ziekenhuizen, het grote aantal doden komt dus ook van overlijdens buiten het ziekenhuis. Dat de overlijdens vandaag gerapporteerd worden, betekent overigens niet dat ze allemaal gisteren plaatsvonden. De registraties kunnen namelijk vertraging oplopen. Hoeveel mensen er gisteren stierven, zal pas de komende dagen geleidelijk aan duidelijk worden. Het totaal aantal overlijdens in ons land ligt nu op 2.523.

Ondanks die zware cijfers zijn er ook hoopgevende trends die zich door lijken te zetten. Er zijn 459 nieuwe ziekenhuisopnames, er liggen nu 5.590 patiënten in het ziekenhuis. Positief is wel dat 483 mensen het ziekenhuis mochten verlaten. Ondanks het stevige sterftecijfer, blijft het aantal hospitalisaties dus dalen.

Op intensieve zorg liggen 1.285 personen, waar negen extra mensen werden opgenomen tegenover gisteren. 

Sinds 15 maart zijn 5.164 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen, een toename van 483 tegenover het rapport van gisteren. De dag ervoor ging het om 524 ontslagen op een dag tijd.

Deze grafiek toont de evolutie van de coronaverspreiding tot nu toe:

In de volgende grafiek kan u dan weer de druk op onze ziekenhuizen volgen. Op het eerste tabblad is te zien dat het aantal dagelijkse opnames in de ziekenhuizen afneemt. 

Via het dropdown-menu krijgt u hetzelfde te zien voor de afdelingen intensieve zorg. Daar komen dus amper nog patiënten bij. Goed nieuws, maar we zijn er nog niet. “De belasting op intensieve zorg blijft hoog en zal de komende dagen nog toenemen”, aldus Van Gucht.