Veiligheidsraad beslist volgende week over verlenging, ook exitstrategie op tafel

De laatste bijeenkomst van de Veiligheidsraad (en bijbehorende persconferentie) was op 27 maart. © Photo News

De Nationale Veiligheidsraad komt volgende week woensdag opnieuw samen, meldt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Dat betekent dat er pas volgende week wordt beslist of de maatregelen worden verlengd. Maar dat die verlengd worden, staat nu al zo goed als vast.

kba

De Veiligheidsraad besliste op 27 maart om de maatregelen te verlengen tot 19 april (zie video hieronder), met een optie om dat nog verder te verlengen tot 3 mei. Maar ook toen al werd gezegd dat die verlenging meer dan waarschijnlijk was. ‘Een maand is niet behapbaar, dat zou het moreel niet goed doen’, klonk het toen in de omgeving van de Veiligheidsraad.

Een verlenging van de maatregelen hangt onder meer af van het aantal besmettingen en de bijbehorende adviezen van wetenschappers. In de dagelijkse persconferentie over de besmettingen zei viroloog Steven Van Gucht donderdagochtend dat de belasting op intensieve zorg hoog blijft.

Het uitblijven van de beslissing stelt de scholen voor een moeilijke opdracht, want zij zijn er nog altijd niet officieel zeker van dat ze na de paasvakantie dicht blijven. De Vlaamse scholen hebben wel al een scenario klaar voor pre-teaching, waarbij ook nieuwe leerstof wordt gegeven.

Op de agenda van de Veiligheidsraad woensdag staat meer dan alleen de verlenging van de maatregelen. 'De evenmenten voor de komende zomer, waaronder ook de festivals, staan op de agenda', gaf Jambon aan. 'Ik denk dat daar woensdag een beslissing over genomen zal worden.' Wellicht zal dat volgens Jambon nog niet voor de evenementen tot en met eind augustus zijn, maar wel al voor alles wat in mei, juni en juli doorgaat.

Dinsdag wordt een eerste verslag van de exittaskforce verwacht, zei premier Sophie Wilmès in de Kamer. De groep komt elke werkdag samen. De Nationale Veiligheidsraad moet dan beslissen wat er met de aanbevelingen gebeurt. Aan de Risk Management Group (RMG) is volgens Wilmès opnieuw gevraagd om te kijken naar de vraag of er een algemene aanbeveling moet komen om mondmaskers te dragen, ook in het kader van de exitstrategie. Dat advies wordt ‘elk moment’ verwacht.

Heropening containerparken: ‘Dit kan ons veel leren voor de exit’

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

ReportageHoeveel tijd en geduld heeft u veil om van uw afval af te geraken? Veel, bleek gisteren bij de heropening van de containerparken.

De mogelijke pistes om terug te keren naar het gewone leven

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een vaccin is de kortste weg naar een ­afscheid van de coronamaatregelen, maar daar is ten vroegste volgend jaar sprake van. Nu het aantal ziekenhuisopnames stabiliseert, moet de Groep Experts belast met de Exit­strategie (GEES) ons terugleiden naar het alledaagse bestaan. De komende weken zoeken zij naar het evenwicht tussen de besmettingen zo laag mogelijk houden en het heropstarten van ons publieke leven. Welke pistes zijn er?