Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © REUTERS

Ondanks aankondigingen nog altijd veel minder dan 10.000 tests per dag afgenomen, minister De Backer “snapt het zelf niet”

Al bijna een week is de testcapaciteit voor het coronavirus in België opgelopen tot 10.000 per dag. Toch werden gisteren opnieuw ‘maar' 4.300 tests gerapporteerd, klonk het vanmorgen op de dagelijkse persconferentie. Ook de voorbije dagen lag het aantal tests ver onder de aangekondigde 10.000. Hoe kan dat? Minister Philippe De Backer (Open Vld), die de verhoging van de capaciteit begeleidde, zei deze namiddag in de Kamer “het zelf niet te snappen”.

42 reacties

  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Er worden ook maar bij 85 van de 800 rusthuizen tests verdeeld. Maar ze installeren wel half genezen bejaarden die niet naar huis kunnen in tehuizen waar nog geen besmetting is. En men mag vermoeden zonder tests voor dat zorgcentrum.
  • Ives Ameel

    4 jaar geleden
    Maar dat zijn loon elke maand door ons betaald netjes op zijn rekening staat wel zeker, een liberaal wat wil je ik en een ander kan stikken.
  • Stef De Vos

    4 jaar geleden
    In Nederland produceert Auping per week 500.000 hoogwaardige mondmaskers en met nieuwe machines de komende weken de productie opdrijven. Nederland heeft zowat 4,5 miljoen mondmaskers per week nodig, aldus Nieuwsuur. Heeft de Belgische/Vlaamse overheid reeds lokale bedrijven aangezet om mondmaskers te produceren of rekent zij hiervoor op het vrij ondernemerschap? Bedrijven verplichten om iets te produceren strookt niet met ultraliberale ideologie van de regering Wilmes2. Of speelt dit geen rol?
  • Annie Biot

    4 jaar geleden
    In duitsland doen ze een half miljoen testen per week, effectief, en al vanaf een vroeg stadium. De Hoofdviroloog Christian Drosten heeft daar wel een goede strategie van in het begin opgelegd. Hier was het verlof, weyts Corollo, de block die geen tests heeft, geen mondmaskers, geen beschermende kledij, helemaal niks. En vooral alles minimaliseren.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    En met dat gegeven staan we qua besmettingen tegenover het aantal inwoners op de gedeelde tweede plaats, samen met Italië. Aleen Spanje klopt ons nog. En in beide landen is de uitbraak vroeger en massaler begonnen. Als we echt gaan testen gaan we met grote voorsprong bewijzen dat we echt excelleren, in besmettingen en corona doden. Dat was toch de bedoeling van onze Vlaamse regering. Vlaanderen excelleert.