Coronapatiënten genezen door bloedplasma in Zuid-Korea

Een lichtpuntje in deze donkere tijden: Zuid-Koreaanse artsen hebben gemeld dat twee mensen met zware coronaklachten genezen zijn nadat ze bloedplasma toegediend kregen van herstelde coronapatiënten. Hun bevindingen werden opgenomen in het Journal of Korean Medicine.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

De twee genezen patiënten, het ging om een 71-jarige man en een 67-jarige vrouw, moesten allebei aan de beademingsmachine om te kunnen overleven. In beide gevallen verbeterde hun conditie na de toediening van het plasma vrij snel. De twee patiënten kregen bloedplasma met antistoffen van mannelijke donoren van in de twintig die eerder genezen waren van het virus.

De conditie van de 71-jarige man ging volgens het verhaal van de artsen al na een dag sterk vooruit. Bij de vrouw duurde dat iets langer.

Bloedplasma doneren

Eerder deze week lanceerde Rode Kruis Vlaanderen een oproep aan mannen die genezen zijn van COVID-19, om bloedplasma te komen doneren met het oog op klinische studies. Vrouwen kunnen niet deelnemen aan de studie omwille van het risico op ongewenste immuunreacties door antistoffen die voorkomen bij vrouwen die een zwangerschap doormaakten.