Het nieuwe coronavirus gedijt bij koude temperaturen © Photo News

Wat werkt tegen het coronavirus? “Mondmaskers in de vriezer steken niet”

In de zoektocht naar manieren om het nieuwe coronavirus op gebruikte kledij en maskers te doden, duiken berichten op die beweren dat het werkt om die in de diepvriezer te plaatsen. “Maar dat is geen goede strategie”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Nikolas Vanhecke

“De voorbije dagen hoorden we geruchten via sociale media of via persoonlijke mails waarin wordt gezegd dat maskers en andere items in de vriezer worden gestoken vanuit het idee dat dit het virus zal doden”, vertelde Sciensano-viroloog Steven Van Gucht deze voormiddag tijdens de dagelijkse persconferentie over de coronacijfers. “Dit is geen goede strategie”, benadrukte hij. “Het virus bewaart net goed bij koude temperaturen en heel lang bij vriestemperaturen.”

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Wat werkt dan wel om het virus weg te krijgen? “Afwassen van borden en glazen in de vaatwasser”, zegt Van Gucht. “Of afwassen in water met Dreft. Kleren wassen in de machine werkt ook, zeker als dat op zestig graden gebeurt. Maar koude en vriestemperaturen doden het virus niet.”

LEES OOK. Dé manier om niet ziek te worden: handen wassen. Alleen moet je het wel juist doen

Het advies om items te wassen met detergent, stemt overeen met de raad die al weken klinkt op het vlak van hygiëne: de handen wassen met zeep, doodt het virus. Mondmaskers hebben een beperkte gebruiksduur en moeten daarna worden weggegooid, daarom wordt ook al weken gezocht naar grote ladingen goede maskers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer