Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
11:44 uur

Karel De Gucht na debat Europese topkandidaten: "Populisten worden wellicht sterker, maar Europa zal overwinnen" 

VRT NWS

16/05/2019 - 00:05

"De populisten zullen bij de Europese verkiezingen wellicht sterker worden, maar het is Europa dat zal overwinnen." Dat heeft Karel De Gucht gezegd in "Europa kiest" op Canvas waarin het kopstukkendebat in het Europese parlement met verschillende Europakenners geanalyseerd werd.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Karel De Gucht:"Europa is verkeerd bezig met het  vluchtelingenprobleem" (11/01/2018 - VRT NWS)
  We zijn in België en in heel Europa verkeerd bezig met het vluchtelingenprobleem. Dat zegt voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht in "De afspraak".  Er moet geluisterd worden naar mensen die dat durven zeggen.
  [naar artikel]
 2. Karel De Gucht: "Zou niet meteen vergeldingsmaatregelen genomen hebben" (07/03/2018 - VRT NWS)
  Voormalig Europees commissaris voor Handel, Karel De Gucht, vindt het niet slim dat Europa meteen met vergeldingsmaatregelen dreigt tegen de Amerikaanse taksen op staal en aluminium die president Trump heeft aangekondigd. Dat zegt hij in "Terzake".
  [naar artikel]
 3. Europa kiest (15/05/2019 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Europa kiest" van woensdag 15 mei. Lieven Verstraete analyseert het kopstukkendebat in het Europese parlement en de Europese kiescampagne met de eurowatchers Karel De Gucht, Marianne Thyssen, Sander Loones en Rudi Vranckx.
  [naar artikel]
 4. Ook Karel De Gucht vindt dat Europa zich duidelijk moet uitspreken over Catalaanse kwestie: "Politici achter tralies is niet normaal" (06/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Ook voormalig Europees commissaris Karel De Gucht vindt dat Europa niet monddood mag blijven over het opsluiten van Catalaanse politici en de...
  [naar artikel]
 5. De Gucht: "Europa moet zich anders opstellen tegenover Italië" (28/05/2018 - VRT NWS)
  De Europese Unie moet zich anders opstellen tegenover Italië om de anti-Europese gevoelens in het land te bedwingen. Dat zegt voormalig Europees commissaris Karel De Gucht in "Terzake".
  [naar artikel]
 6. Karel De Gucht: 'De integratie van vreemdelingen is mislukt' (03/05/2017 - Knack)
  Op 9 mei viert Europa feest, elk jaar, maar de Europese Unie lijkt veel van haar magie te hebben verloren. Voormalig eurocommissaris Karel De Gucht ziet een belangrijke verklaring in de vluchtelingencrisis en wil iedereen een geweten schoppen: 'Het idee dat Europa nu slabakt en vroeger nooit, klopt gewoon niet.'
  [naar artikel]
 7. Dewinter in fel debat: "U bent een slechte verliezer, mijnheer De Gucht" (09/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In Terzake bogen Karel De Gucht en Filip Dewinter zich vanavond over de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Voor de Open VLD'er was de
  [naar artikel]
 8. Voormalig Eurocommissaris De Gucht: "In het belang van alle partijen dat brexitdatum van 29 maart opschuift" (14/01/2019 - VRT NWS)
  Vrijdag 29 maart, de dag dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, nadert met rasse schreden. Maar zal die dag de brexit ook doorgevoerd worden? Voormalig Europees commissaris Karel De Gucht vermoedt van niet. "Het is in het belang van alle partijen dat die datum opschuift", legt hij in "De ochtend" uit.
  [naar artikel]
 9. Europa Kiest: dit moet u weten om het debat tussen Europese topkandidaten vanavond te volgen (15/05/2019 - VRT NWS)
  Om 21 uur vanavond kan u via de website van VRT NWS het debat tussen zes Europese topkandidaten volgen, live vanuit het Europees Parlement. Vanaf 22 uur bespreekt journalist Lieven Verstraete het debat met verschillende Vlaamse Europakenners. Dit is alles wat u moet weten om vanavond te kunnen volgen. 
  [naar artikel]
 10. De Gucht: "Europa moet iets zeggen over de Catalaanse kwestie" (06/11/2017 - VRT NWS)
  Volgens voormalig Europees commissaris Karel De Gucht kan de Europese Unie niet langer zeggen dat de Catalaanse kwestie een interne Spaanse aangelegenheid is. Hij stelt zich vragen over de zware straffen voor politieke misdrijven in Spanje "die niet in overeenstemming met mijn begrip van mensenrechten zijn".
  [naar artikel]
 11. Karel De Gucht: "Er heerst sterke druk in Turkije om de vluchtelingen weg te krijgen" (13/10/2019 - VRT NWS)
  "Er heerst een sterke druk in Turkije om de vluchtelingen, vreemdelingen, migranten in de bevolking weg te krijgen", dat heeft voormalig Eurocommissaris Karel De Gucht gezegd in het programma "De zevende dag". De Gucht ziet dit als een van de redenen waarom Turkije het noorden van Syrië aanvalt. De inval van de Turken tegen de Koerden in de grensstreek in Syrië beroert wereldwijd de gemoederen. De Gucht geeft duiding bij het conflict.
  [naar artikel]
 12. Karel De Gucht: "Theo Francken kan geen staatssecretaris blijven" (22/12/2017 - VRT NWS)
  "Theo Francken (N-VA) kan niet langer staatssecretaris voor Migratie blijven." Dat schrijft oud-minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in zijn wekelijkse column in Het Laatste Nieuws. Hij vindt dat er politieke consequenties moeten verbonden worden aan de zaak-Soedan.
  [naar artikel]
 13. Vluchtelingen: De chantage door populisten - Bogdan Vanden Berghe (24/10/2016 - De Redactie)
  Het houdt niet op. Vandaag start de ontruiming van de "Jungle" in Calais. Eind vorige week werden tijdens de EU-top regels voor vluchtelingen nog eens verstrengd. Europa laat zich chanteren door populisten en die worden er enkel sterker van. Dictators ook.
  [naar artikel]
 14. Karel De Gucht: "Je kan die mensen niet laten sterven op die boten" (11/06/2018 - VRT NWS)
  Het probleem met Italië dat een schip met vluchtelingen de toegang ontzegt, had men volgens voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht kunnen zien aan komen. Hij denkt dat dit probleem voor de Europese Unie een breekijzer kan zijn, zodat men toch iets zal doen om de netelige kwestie van de bootvluchtelingen op te lossen.
  [naar artikel]
 15. Karel De Gucht wil dat de regering al kandidaten voor EU-Commissie voorstelt: "Wie te lang wacht, komt er bekaaid vanaf" (20/07/2019 - VRT NWS)
  Open VLD-coryfee en voormalig eurocommissaris Karel De Gucht vindt dat ons land niet mag wachten om onze kandidaten voor de Europese Commissie naar voren te schuiven. Doen we dat wel, dan krijgen we een ondankbare portefeuille, "zoals bij Marianne Thyssen gebeurd is". Door die tijdsdruk, zo zegt hij, is dat geen zaak voor de toekomstige formateur, maar wel een voor de regering in lopende zaken.
  [naar artikel]
 16. De Gucht: "Plan-Tusk is een plan met losse eindjes" (24/06/2018 - VRT NWS)
  Ex-Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) is kritisch voor het plan-Tusk, dat opvangkampen voor vluchtelingen buiten Europa wil opzetten. "Er zitten losse eindjes aan", zegt hij in "De zevende dag".  Het laatste nieuwe plan, met gesloten detentiecentra binnen Europa, vindt hij een beter plan. 
  [naar artikel]
 17. De Gucht: "Als Le Pen wint, dan valt Europa zoals we het nu kennen uiteen" (07/03/2017 - De Redactie)
  Als de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen de Franse presidentsverkiezingen wint, dan valt Europa zoals we het nu kennen uiteen. Dat heeft voormalig eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht gezegd in "Van Gils en gasten".
  [naar artikel]
 18. De tweespalt tussen West- en Oost-Europa: 'De populisten maken me bang. Maar de antipopulisten ook' (09/02/2018 - Knack)
  Kan het Europese project nog gered worden, ondanks de vluchtelingencrisis, het nationalisme, de brexit, de Catalaanse kwestie? De invloedrijke Bulgaarse politicoloog Ivan Krastev gaat op zoek naar oorzaken en uitwegen. 'Hoe meer je tegen populisten zegt: "Jullie zijn fascisten!", hoe meer ze dat ook worden.'
  [naar artikel]
 19. Karel De Gucht: "Trump is een onverbeterlijke narcist" (05/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  "Donald Trump is een onverbeterlijke narcist, iets tussen een sociopaat en een psychopaat", dat zegt oud-eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) in de studio van VTM NIEUWS. "Er scheelt iets als je er nu nog niet van overtuigd bent dat er met die man iets aan de hand is."
  [naar artikel]
 20. Karel De Gucht: "Trump is een onverbeterlijke narcist" (05/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  "Donald Trump is een onverbeterlijke narcist, iets tussen een sociopaat en een psychopaat", dat zegt oud-eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) in de studio van VTM NIEUWS. "Er scheelt iets als je er nu nog niet van overtuigd bent dat er met die man iets aan de hand is."
  [naar artikel]
 21. "De Gucht krijgt nog altijd bijna 125.000 euro per jaar van Europese Commissie" (03/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht (Open Vld) ontvangt, net als 15 van zijn vroegere collega's, nog altijd een 'overgangsvergoeding'
  [naar artikel]
 22. "De Gucht krijgt nog altijd bijna 125.000 euro per jaar van Europese Commissie" (03/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht (Open Vld) ontvangt, net als 15 van zijn vroegere collega's, nog altijd een 'overgangsvergoeding'
  [naar artikel]
 23. [VIDEO] - De Gucht tegen Crombez: "U staat hier maar wat te bazelen" (25/09/2016 - De Redactie)
  Oud-EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) en partijvoorzitter John Crombez (SP.A) vochten een bits duel uit in "De zevende dag".
  [naar artikel]
 24. Karel De Gucht: "Trump is onverbeterlijke narcist" (05/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  "Donald Trump is een onverbeterlijke narcist, iets tussen een sociopaat en een psychopaat", dat zegt oud-eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) in de studio van VTM NIEUWS. "Er scheelt iets als je er nu nog niet van overtuigd bent dat er iets met die man iets aan de hand is."
  [naar artikel]
 25. De Gucht ziet ‘ernstige kans’ dat Britten toch willen blijven (18/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Oud-eurocommissaris Karel De Gucht ziet een "ernstige kans" dat de Britten toch in de Europese Unie zouden willen blijven. Dat zei hij in VTM NIEUWS. Volgens de Open Vld’er heeft de Europese Commissie zich dan ook niet alleen voorbereid op de brexit-onderhandelingen, maar doet ze ook aan "contingency planning" voor als de zaak in het honderd loopt.
  [naar artikel]
 26. De Gucht ziet ‘ernstige kans’ dat Britten toch willen blijven (18/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Oud-eurocommissaris Karel De Gucht ziet een "ernstige kans" dat de Britten toch in de Europese Unie zouden willen blijven. Dat zei hij in VTM NIEUWS. Volgens de Open Vld’er heeft de Europese Commissie zich dan ook niet alleen voorbereid op de brexit-onderhandelingen, maar doet ze ook aan "contingency planning" voor als de zaak in het honderd loopt.
  [naar artikel]
 27. Karel De Gucht: “Marine Le Pen is een viswijf” (04/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In een interview met uw krant neemt gewezen Europees commissaris Karel De Gucht (63) geen blad voor de mond. Hij spreekt vrijuit over de toekomst van verschillende Europese landen en het Europese continent als geheel.
  [naar artikel]
 28. Brexit: De Gucht ziet 'ernstige kans' dat Britten toch willen blijven (18/06/2017 - Knack)
  Oud-eurocommissaris Karel De Gucht ziet een "ernstige kans" dat de Britten toch in de Europese Unie zouden willen blijven. Dat zei hij in VTM NIEUWS. Volgens de Open Vld'er heeft de Europese Commissie zich dan ook niet alleen voorbereid op de brexit-onderhandelingen, maar doet ze ook aan "contingency planning" voor als de zaak in het honderd loopt.
  [naar artikel]
 29. [VIDEO] - Was het Karel De Gucht die de Eandis-deal op de helling zette? (30/09/2016 - De Redactie)
  In "De afspraak op vrijdag" kwamen de gasten nog eens terug op de Eandis-deal met China. Een stilzwijgende Karel De Gucht (Open VLD) doet vermoeden dat hij er voor iets tussen zat.
  [naar artikel]
 30. De Gucht sceptisch: "Er zullen zeer grote waarborgen moeten tegenover staan om Jong-un te doen bewegen" (27/04/2018 - VRT NWS)
  Voormalig Europees commissaris Karel De Gucht is sceptisch over de historische ontmoeting vandaag tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. "Het is nog nooit gebeurd dat een kernmacht zijn kernwapens opnieuw afstaat", zei De Gucht in "Terzake".
  [naar artikel]
 31. De Gucht: "Ernstige kans dat Britten in de EU blijven" (18/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens voormalig eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) is er een "ernstige kans" dat de Britten in de Europese Unie blijven. Dat zegt hij in
  [naar artikel]
 32. De Gucht: "Ernstige kans dat Britten in de EU blijven" (18/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens voormalig eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) is er een "ernstige kans" dat de Britten in de Europese Unie blijven. Dat zegt hij in
  [naar artikel]
 33. 'De Amerikaans-Europese as staat op losse schroeven' (11/06/2018 - De Morgen)
  De Verenigde Staten en Europa staan tegenover elkaar in een woordenoorlog, nu de Amerikaanse president?Donald Trump zich tegen het slotakkoord van de G7-top heeft gekeerd.?De Europese lidstaten ogen opvallend verenigd in hun kritiek. "De Amerikaans-Europese as staat op losse schroeven", zegt oud-eurocommissaris Karel De Gucht.
  [naar artikel]
 34. De Gucht: "Afwijzing TTP is geostrategische vergissing van formaat" (23/01/2017 - De Redactie)
  De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn land terug te trekken uit het TPP-handelsverdrag kan op weinig begrip rekenen bij oud-eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht, zo laat hij in "Terzake" verstaan.
  [naar artikel]
 35. [VIDEO] - Amerika kiest: Trump verkozen (09/11/2016 - De Redactie)
  Amerika heeft gekozen. Stof genoeg voor een pittig debat tussen Karel De Gucht en Filip Dewinter. En specialisten en opiniemakers geven hun mening over de verrassende uitkomst van de stembusgang in deze special van "Terzake" en "De afspraak".
  [naar artikel]
 36. Voormalig eurocommissaris De Gucht: "Een lang uitstel van de brexit zou de meest charmante oplossing zijn" (27/03/2019 - VRT NWS)
  Voormalig Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) heeft een duidelijke mening over welke richting het brexitproces uitmoet: een lang uitstel van de brexit. "Verschuif de hele zaak een paar jaar zodat alles rustig kan worden bekeken", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.
  [naar artikel]
 37. Eurocommissaris Karel De Gucht schrijft boek (12/04/2019 - De Morgen)
  Tijdens een evenwichtig en bijwijlen pittig debat met N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Ochtend liet Eurocommissaris Karel De Gucht zich ontvallen dat hij de laatste hand legt aan een nieuw boek.
  [naar artikel]
 38. Volg LIVE: Karel De Gucht, Franck Vandenbroucke en Hendrik Vuye in "De afspraak op vrijdag" (28/06/2019 - VRT NWS)
  Bekijk hier live de uitzending van "De afspraak op vrijdag" van vrijdag 28 juni. Wetstraatjournalist Ivan De Vadder overloopt de politieke actualiteit van de afgelopen week met Karel De Gucht, Frank Vandenbroucke en Hendrik Vuye.
  [naar artikel]
 39. John Crombez: "Europese overheden moeten producten binnen Europa kopen" (21/05/2017 - De Redactie)
  "Buy European". Dat hoort volgens de voorzitter van de SP.A het motto te zijn van alle Europese overheden. Op die manier wil hij een sterker Europa bouwen, vertelt hij in de marge van een partijcongres aan VRT Nieuws.
  [naar artikel]
 40. PODCAST: "De afspraak op vrijdag" met Karel De Gucht, Véronique Lamquin en Marc Didden (10/06/2017 - De Redactie)
  In "De afspraak op vrijdag" overloopt Ivan De Vadder de politieke week. Deze week deed hij dat met politicus Karel De Gucht (Open VLD), journaliste Véronique Lamquin (Le Soir) en columnist filmmaker Marc Didden.
  [naar artikel]
 41. Karel De Gucht scherp: "De integratie van vreemdelingen is mislukt, zeker in België" (04/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Volgende week dinsdag viert Europa feest (*), maar groeiend euroscepticisme speelt de 'partypooper'. 'Of dat euroscepticisme verklaring vindt in
  [naar artikel]
 42. Karel De Gucht: "N-VA beweegt naar extreemrechts” (09/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In een interview met De Zondag valt Open Vld-boegbeeld Karel De Gucht hard uit tegen ex-coalitiepartner N-VA, die hij naar extreemrechts ziet...
  [naar artikel]
 43. Karel De Gucht en echtgenote krijgen gelijk in lang aanslepende fraudezaak  (06/02/2019 - VRT NWS)
  Karel De Gucht, de voormalige Europese commissaris voor Handel, is vrijgepleit in een lang aanslepende fraudezaak. Dat heeft de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg beslist. Eerder eiste de fiscus een bedrag ongeveer een miljoen euro omdat De Gucht belastingen zou hebben ontdoken, maar de Gentse rechtbank schrapt die aanslag een geeft De Gucht gelijk. 
  [naar artikel]
 44. Karel De Gucht: 'Europa moet zich duidelijk over Catalonië uitspreken' (06/11/2017 - Knack)
  Ook voormalig Europees commissaris Karel De Gucht vindt dat Europa niet monddood mag blijven over het opsluiten van Catalaanse politici en de straffen die hen boven het hoofd hangen. 'Wanneer iets gelijkaardigs gebeurt in Rusland, wordt er wel terecht moord en brand geschreeuwd', merkte de Open Vld'er maandag op in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 45. Karel De Gucht: 'De sluiting van Caterpillar in Gosselies heeft niks met globalisering te maken' (24/10/2016 - Knack)
  Niemand zal nu nog willen onderhandelen met de EU, zegt Karel De Gucht, gewezen Europees commissaris voor Handel, over het Waalse njet tegen het Europese vrijhandelsakkoord met Canada.
  [naar artikel]
 46. De Gucht oog in oog metgepikeerd Peking (09/04/2019 - De Morgen)
  Peking zal Europese wijn mogelijk hoger belasten. Dat wordt gezien als vergelding voor het besluit van de EU om te goedkope zonnepanelen te beboeten. In het oog van de storm: Karel de Gucht, handelschef van een verdeeld Europa.
  [naar artikel]
 47. Debat in Europees parlement ontaardt: "Dit is geen debat over België" (03/05/2018 - VRT NWS)
  Premier Michel sprak vanmorgen het Europees Parlement toe over de toekomst van Europa. Na z'n speech konden de Europarlementariërs hier verder over debatteren. Maar dat debat werd gekaapt door Belgische Europarlementariërs over Belgische thema's. "Al mijn Europese collega's stellen mij hier vragen over", zegt Kathleen Van Brempt (SP.A). "Dit is geen debat over België", reageert Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani.
  [naar artikel]
 48. Karel De Gucht (Open VLD): "Kiezer doet verschuivingen, maar wijst naar ons als er geen regering is" (20/12/2019 - VRT NWS)
  Volgens oud-minister en voormalig Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) is de kiezer voor een groot stuk verantwoordelijk voor de huidige stilstand in de federale formatie. Door de kaarten zo te leggen zoals ze nu liggen heeft geen enkele partij volgens hem echt zin om in een regering te stappen.
  [naar artikel]
 49. De Gucht: "Francken kan niet aanblijven" (22/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Gewezen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) vindt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moet...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.