Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
10:33 uur

Crisis Soedan – Onderhandelingen over overgangsperiode worden voor 72 uur stilgelegd

Metro

16/05/2019 - 05:05

De onderhandelingen tussen de vertegenwoordigers van de manifestanten en het Soedanese leger worden voor 72 uur opgeschort. Dat heeft de chef van de militaire overgangsraad, die aan de macht is in Soedan, donderdag aangekondigd. “We hebben besloten om de gesprekken voor 72 uur te staken om de weg vrij te maken” voor een overgangsovereenkomst, verklaarde […] Het bericht Crisis Soedan – Onderhandelingen over overgangsperiode worden voor 72 uur stilgelegd verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Crisis Soedan – Akkoord bereikt over overgangsperiode van drie jaar (15/05/2019 - Metro)
  In Soedan heeft het leger een akkoord bereikt met vertegenwoordigers van de manifestanten over een overgangsperiode van drie jaar. Dat liet het leger woensdagochtend vroeg weten. Het voegde er nog aan toe dat de samenstelling van de soevereine raad binnen de 24 uur rond zal zijn. “We zijn tot een akkoord voor een overgangsperiode van drie jaar gekomen”, verklaarde generaal Yasser Atta, die lid is van de militaire raad die de macht greep nadat dictator Omar al-Bashir op 11 april was afgezet. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – Akkoord bereikt over overgangsperiode van drie jaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. Akkoord voor crisis in Soedan: overgangsperiode van drie jaar (15/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Soedan heeft het leger een akkoord bereikt met vertegenwoordigers van de manifestanten over een overgangsperiode van drie jaar. Dat liet het...
  [naar artikel]
 3. Akkoord voor crisis in Soedan bereikt over overgangsperiode van drie jaar (15/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Soedan heeft het leger een akkoord bereikt met vertegenwoordigers van de manifestanten over een overgangsperiode van drie jaar. Dat liet het...
  [naar artikel]
 4. Crisis Soedan – Militaire overgangsraad en oppositie bereiken akkoord over overgangsorgaan (05/07/2019 - Metro)
  In Soedan zijn de generaals van het leger en de leiders van de protestbewegingen er vrijdag na wekenlang proberen in geslaagd om een akkoord te sluiten over het orgaan dat de komende overgangsperiode moet begeleiden. Dat heeft een bemiddelaar van de Afrikaanse Unie, Mohamed El-Hacen Lebatt, op een persconferentie gezegd. De militaire raad, die het land momenteel leidt, en de Alliantie voor Vrijheid en Verandering “zijn tot een akkoord gekomen” over de vorming van een orgaan met een “alternerend” leiderschap, dat een overgangsperiode van ongeveer drie jaar zal overzien, luidt het. Kort voor de mededeling had de militaire raad nog laten weten dat het als voorbereiding op verdere onderhandelingen met de oppositie 235 gevangenen van een rebellengroep had vrijgelaten. Volgens voorzitter Jamal Omar toonde deze maatregel aan dat de raad de vrede en stabiliteit in het land nastreeft. Het was de oppositie die de vrijlating had geëist van de gevangenen. In Soedan vinden sinds december ongeziene volksprotesten plaats. Die leidden in april tot de val van president Omar al-Bashir. Sindsdien kibbelen het militair bestuur en de oppositie over de vorming van een overgangsregering, maar de gesprekken daarover vorderen maar zeer moeizaam. Op 3 juni kwam het tot een bloedige repressie van een vreedzame sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem. Daarbij vielen tientallen doden. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – Militaire overgangsraad en oppositie bereiken akkoord over overgangsorgaan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Crisis Soedan – Akkoord bereikt over overgangsperiode van drie jaar (15/05/2019 - Metro)
  In Soedan heeft het leger een akkoord bereikt met vertegenwoordigers van de manifestanten over een overgangsperiode van drie jaar. Dat liet het leger woensdagochtend vroeg weten. Het voegde er nog aan toe dat de samenstelling van de soevereine raad binnen de 24 uur rond zal zijn. “We zijn tot een akkoord voor een overgangsperiode van drie jaar gekomen”, verklaarde generaal Yasser Atta, die lid is van de militaire raad die de macht greep nadat dictator Omar al-Bashir op 11 april was afgezet. De manifestanten pleitten eerder voor een overgangsperiode van vier jaar, terwijl het leger die wilde inkortte tot twee jaar. Volgens het leger zullen de eerste zes maanden van de overgangsperiode gebruikt worden om vredesakkoorden te sluiten met de rebellengroepen in het westen en het zuiden van het land. Atta maakt ook al gewag van een akkoord over de prerogatieven en de samenstelling van de toekomstige wetgevende macht. Die zal volgens de generaal bestaan uit 300 leden, waarvan 67 procent vertegenwoordigers van de manifestanten zijn, verzameld in de Alliantie voor Vrijheid en Verandering. Daarnaast zal het parlement bestaan uit politieke machten die niet gelieerd zijn met de alliantie. Na maandenlang protest slaagden de betogers erin om een maand geleden dictator Omar al-Bashir van de macht te verdrijven. Hij leidde het land net geen 30 jaar. Sindsdien wordt er onderhandeld over een nieuw bestuur, maar die gesprekken vorderen langzaam. De protesten tegen Bashir waren midden december begonnen, maar na enkele weken was dat protest wat weggedeemsterd. Begin april kende de betoging een heropflakkering, toen een sit-in aan het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoem begon. Die sit-in is meer dan een maand later nog altijd bezig. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – Akkoord bereikt over overgangsperiode van drie jaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Crisis Soedan – Akkoord bereikt over overgangsperiode van drie jaar (15/05/2019 - Metro)
  In Soedan heeft het leger een akkoord bereikt met vertegenwoordigers van de manifestanten over een overgangsperiode van drie jaar. Dat liet het leger woensdagochtend vroeg weten. Het voegde er nog aan toe dat de samenstelling van de soevereine raad binnen de 24 uur rond zal zijn. “We zijn tot een akkoord voor een overgangsperiode van drie jaar gekomen”, verklaarde generaal Yasser Atta, die lid is van de militaire raad die de macht greep nadat dictator Omar al-Bashir op 11 april was afgezet. De manifestanten pleitten eerder voor een overgangsperiode van vier jaar, terwijl het leger die wilde inkortte tot twee jaar. Volgens het leger zullen de eerste zes maanden van de overgangsperiode gebruikt worden om vredesakkoorden te sluiten met de rebellengroepen in het westen en het zuiden van het land. Atta maakt ook al gewag van een akkoord over de prerogatieven en de samenstelling van de toekomstige wetgevende macht. Die zal volgens de generaal bestaan uit 300 leden, waarvan 67 procent vertegenwoordigers van de manifestanten zijn, verzameld in de Alliantie voor Vrijheid en Verandering. Daarnaast zal het parlement bestaan uit politieke machten die niet gelieerd zijn met de alliantie. Na maandenlang protest slaagden de betogers erin om een maand geleden dictator Omar al-Bashir van de macht te verdrijven. Hij leidde het land net geen 30 jaar. Sindsdien wordt er onderhandeld over een nieuw bestuur, maar die gesprekken vorderen langzaam. De protesten tegen Bashir waren midden december begonnen, maar na enkele weken was dat protest wat weggedeemsterd. Begin april kende de betoging een heropflakkering, toen een sit-in aan het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoem begon. Die sit-in is meer dan een maand later nog altijd bezig. bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – Akkoord bereikt over overgangsperiode van drie jaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Crisis Soedan – Militaire raad laat gevangenen van rebellengroep vrij (05/07/2019 - Metro)
  In Soedan heeft de militaire overgangsraad als voorbereiding op verdere onderhandelingen met de oppositie 235 gevangenen van een rebellengroep vrijgelaten. Voorzitter Jamal Omar verklaarde donderdag aan staatsmedia dat deze maatregel aantoont dat de raad de vrede en stabiliteit in het land nastreeft. Het was de oppositie die de vrijlating had geëist van de gevangenen. In Soedan vinden sinds december ongeziene volksprotesten plaats. Die leidden in april tot de val van president Omar al-Bashir. Sindsdien kibbelen het militair bestuur en de oppositie over de vorming van een overgangsregering, maar de gesprekken daarover vorderen maar zeer moeizaam. Op 3 juni kwam het tot een bloedige repressie van een vreedzame sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem. Daarbij vielen tientallen doden. bron: Belga Het bericht Crisis Soedan – Militaire raad laat gevangenen van rebellengroep vrij verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Militaire overgangsraad zoekt fondsen om economische crisis in Soedan aan te pakken (12/04/2019 - Metro)
  De militaire overgangsraad die Soedan bestuurt sinds de militaire staatsgreep die donderdag president Omar al-Bashir van de troon stootte, heeft vrijdag opgeroepen tot buitenlandse financiële hulp om de zware economische crisis te bestrijden. Die crisis lag aan de basis van de protesten tegen de overheid. Generaal Omar Zinelabidine, lid van de raad, zei voor Arabische en Afrikaanse diplomaten dat Soedan giften nodig heeft. “We kampen met een schaarste aan basisproducten zoals meel en brandstof”, zei hij. Eerder op de dag had Yasir Abdelsalam, ambassadeur van Soedan bij de Verenigde Naties, gezegd dat militaire overgangsraad van Soedan “niet zelf zal regeren, maar zich garant stelt dat er een civiele regering gevormd zal worden in samenwerking met de politieke krachten en de partijen die ervan deel uitmaken.” “Geen enkele partij zal uitgesloten worden van het politieke proces, ook niet de gewapende groepen”, zei hij. “De opschorting van de grondwet kan elk ogenblik worden opgeheven. En de transitieperiode kan worden ingekort in functie van de ontwikkelingen op het terrein en het akkoord onder de deelnemende partijen. ” De ambassadeur nam het woord toen er moest gestemd worden over een vernieuwing van het mandaat voor zes maanden van de vredesmissie van Abiyé waardoor 4.500 blauwhelmen zijn gestationeerd op de grens tussen Soedan en Zuid-Soedan. “De militaire overgangsraad wil alle internationale en regionale akkoorden respecteren “, zei de VN-ambassadeur nog. De dag na het wegsturen van Omar el-Béchir, die 30 jaar aan de macht was in Soedan, blijven manifestanten in Khartoem het vertrek eisen van de generaals van het regime. (BTL, ALG, PLE, TIP, nl) Bron: Belga   Het bericht Militaire overgangsraad zoekt fondsen om economische crisis in Soedan aan te pakken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Overgangsperiode na brexit eindigt op 31 december 2020 (29/01/2018 - Metro)
  De Europese lidstaten hebben het mandaat van de Europese Commissie voor de brexitonderhandelingen vernieuwd. Er kan nu worden gewerkt aan een overgangsperiode die het Britse vertrek uit de EU op 30 maart 2019 moet verzachten. Die overgangsperiode moet wel uiterlijk op 31 december 2020 afgelopen zijn. De EU-ministers hadden nog geen twee minuten nodig om het startschot te geven van de tweede fase van de onderhandelingen, meldde een topmedewerkster van hoofdonderhandelaar Michel Barnier op Twitter. Er werd ook beslist dat tijdens de overgangsperiode alle Europese wetten en regels op het Verenigd Koninkrijk van toepassing zullen blijven. Wel zullen de Britten dan niet langer vertegenwoordigd zijn in de Europese instellingen. Ze zullen ook niet meer mogen meebeslissen over Europees beleid. bron: Belga
  [naar artikel]
 10. Overgangsperiode na brexit eindigt op 31 december 2020 (29/01/2018 - Metro)
  De Europese lidstaten hebben het mandaat van de Europese Commissie voor de brexitonderhandelingen vernieuwd. Er kan nu worden gewerkt aan een overgangsperiode die het Britse vertrek uit de EU op 30 maart 2019 moet verzachten. Die overgangsperiode moet wel uiterlijk op 31 december 2020 afgelopen zijn. De EU-ministers hadden nog geen twee minuten nodig om het startschot te geven van de tweede fase van de onderhandelingen, meldde een topmedewerkster van hoofdonderhandelaar Michel Barnier op Twitter. Er werd ook beslist dat tijdens de overgangsperiode alle Europese wetten en regels op het Verenigd Koninkrijk van toepassing zullen blijven. Wel zullen de Britten dan niet langer vertegenwoordigd zijn in de Europese instellingen. Ze zullen ook niet meer mogen meebeslissen over Europees beleid. bron: Belga
  [naar artikel]
 11. Militaire overgangsraad en oppositie bereiken akkoord over overgangsorgaan in Soedan (05/07/2019 - VRT NWS)
  In Soedan zijn de generaals van het leger en de leiders van de protestbewegingen er vrijdag na wekenlang proberen in geslaagd om een akkoord te sluiten over het orgaan dat de komende overgangsperiode moet begeleiden. Dat heeft een bemiddelaar van de Afrikaanse Unie, Mohamed El-Hacen Lebatt, op een persconferentie gezegd.
  [naar artikel]
 12. Geen verklaring van VN-Veiligheidsraad over crisis in Soedan na spoedzitting (12/04/2019 - Metro)
  De VN-Veiligheidsraad heeft een spoedzitting gehouden over Soedan. Na een uur gesprekken achter gesloten deuren is er geen verklaring gepubliceerd, zo is bij diplomaten vernomen. “Dit is een interne zaak”, verklaarde de ambassadeur van Koeweit, Mansour al-Otaibi, om uit te leggen dat de V-raad geen actie onderneemt. De spoedzitting kwam er op vraag van de Verenigde Staten en de vijf Europese leden van de Veiligheidsraad: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen en ook België. “Wat in Soedan gebeurt, is een interne aangelegenheid”, had de Soedanese ambassadeur bij de VN, Yasir Abdelsalam, in de ochtend ook al aan de Veiligheidsraad gezegd. De militaire overgangsraad stelt zich garant dat er een civiele regering zal worden gevormd, zei hij. De dag na het wegsturen van Omar al-Bashir, die 30 jaar aan de macht was in Soedan, blijven manifestanten in Khartoem het vertrek eisen van de generaals van het regime. Bron: Belga   Het bericht Geen verklaring van VN-Veiligheidsraad over crisis in Soedan na spoedzitting verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Crisis Soedan – VN gaat deel personeel uit land terugtrekken (05/06/2019 - Metro)
  De Verenigde Naties gaan hun niet-essentiële personeel uit Soedan terugtrekken. Dat kondigde een woordvoerster van de internationale organisatie aan. De VN blijft voorlopig wel actief in het Afrikaanse land. Ook Londen is gestart met de terugtrekking van een deel van haar ambassadepersoneel in Soedan. Aan de Britten wordt afgeraden om het land te bezoeken, door de toenemende onveiligheid. Woensdag raakte bekend dat er al meer dan honderd doden zijn gevallen bij geweld tegen betogers. Er is ook sprake van 300 gewonden. Het militaire bestuur in Soedan is bereid om te onderhandelen met de oppositie, maar die weigert vooralsnog om gesprekken aan te gaan. Er wordt gevreesd voor nog meer chaos en geweld. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – VN gaat deel personeel uit land terugtrekken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. PVDA wil betrokken worden bij onderhandelingen en organiseert “mars voor andere politiek” (17/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De PVDA wil betrokken worden in de federale formatie nu die in een diepe crisis is verzand. "De politieke crisis duurt 266 dagen, en het is 266...
  [naar artikel]
 15. Peking en Moskou houden initiatief VN-Veiligheidsraad voor crisis Soedan tegen (05/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  China heeft, met steun van Rusland, bij de VN-Veiligheidsraad een tekst tegengehouden die de moord op burgers in Soedan veroordeelt en oproept om...
  [naar artikel]
 16. Crisis Soedan – Defensieminister benoemd tot hoofd militaire overgangsraad (12/04/2019 - Metro)
  Minister van Defensie Awad Ahmed Benawf is donderdag benoemd aan het hoofd van de militaire overgangsraad in Soedan. Hij vervangt Omar al-Bashir, die door het leger is afgezet. Dat meldt de staatstelevisie. Adjunct van de overgangsraad wordt de stafchef van het leger, generaal Kamal Abdelmarouf, bericht de televisie. De twee legerleiders legden al de eed af. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – Defensieminister benoemd tot hoofd militaire overgangsraad verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Overgangsperiode na brexit eindigt op 31 december 2020 (29/01/2018 - Knack)
  De Europese lidstaten hebben het mandaat van de Europese Commissie voor de brexitonderhandelingen vernieuwd. Er kan nu worden gewerkt aan een overgangsperiode die het Britse vertrek uit de EU op 30 maart 2019 moet verzachten. Die overgangsperiode moet wel uiterlijk op 31 december 2020 afgelopen zijn.
  [naar artikel]
 18. Crisis Soedan – Leger kondigt verkiezingen aan “binnen de negen maanden” (04/06/2019 - Metro)
  In Soedan zegt het leger het overgangsakkoord met de protestbeweging op. Er zullen binnen de negen maanden verkiezingen worden georganiseerd, verklaarde het hoofd van de militaire overgangsraad op de Soedanese televisie. Die verkiezingen zullen “vrij” en “eerlijk” verlopen en internationaal gemonitord worden, luidde het. De aankondiging komt er vlak nadat de ordediensten de al weken durende vreedzame sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoem met veel geweld uiteendreven. Meer dan 30 mensen kwamen daarbij om het leven. De protestbeweging is al bezig sinds eind vorig jaar, maar was na een aantal maanden wat weggedeemsterd. Op 6 april kreeg het protest een nieuw elan, toen een sit-in gestart werd voor het hoofdkwartier van het leger. Vijf dagen later werd dictator Bashir afgezet en opgepakt door het leger. Daarop startten gesprekken tussen de betogers en het leger over de vorming van een soevereine raad die drie jaar lang de overgang naar verkiezingen en de machtsoverdracht naar een burgerbestuur moest begeleiden. Die onderhandelingen mislukten echter op 20 mei, en sindsdien voerde het leger de druk op de protestbeweging op, met als triest hoogtepunt het bloedbad van maandag. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – Leger kondigt verkiezingen aan “binnen de negen maanden” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Crisis Soedan – Leger kondigt verkiezingen aan “binnen de negen maanden” (04/06/2019 - Metro)
  In Soedan zegt het leger het overgangsakkoord met de protestbeweging op. Er zullen binnen de negen maanden verkiezingen worden georganiseerd, verklaarde het hoofd van de militaire overgangsraad op de Soedanese televisie. Die verkiezingen zullen “vrij” en “eerlijk” verlopen en internationaal gemonitord worden, luidde het. De aankondiging komt er vlak nadat de ordediensten de al weken durende vreedzame sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoem met veel geweld uiteendreven. Meer dan 30 mensen kwamen daarbij om het leven. De protestbeweging is al bezig sinds eind vorig jaar, maar was na een aantal maanden wat weggedeemsterd. Op 6 april kreeg het protest een nieuw elan, toen een sit-in gestart werd voor het hoofdkwartier van het leger. Vijf dagen later werd dictator Bashir afgezet en opgepakt door het leger. Daarop startten gesprekken tussen de betogers en het leger over de vorming van een soevereine raad die drie jaar lang de overgang naar verkiezingen en de machtsoverdracht naar een burgerbestuur moest begeleiden. Die onderhandelingen mislukten echter op 20 mei, en sindsdien voerde het leger de druk op de protestbeweging op, met als triest hoogtepunt het bloedbad van maandag. bron: Belga Het bericht Crisis Soedan – Leger kondigt verkiezingen aan “binnen de negen maanden” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Britse premier May stelt overgangsperiode van twee jaar voor (22/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Britse premier Theresa May wenst een overgangsperiode van ongeveer twee jaar na het vertrek van haar land uit de Europese Unie eind maart 2019. Dat heeft ze vrijdag verklaard tijdens een toespraak in Firenze die de onderhandelingen over de brexit een nieuw elan moet geven.
  [naar artikel]
 21. Soedan zoekt buitenlandse hulp om economische crisis op te lossen (02/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Nu de bevolking in Soedan al een tweetal weken op straat komt tegen het regime van de Soedanese president Omar al-Bashir, kondigen de Soedanese...
  [naar artikel]
 22. Crisis Soedan – “Poging tot staatsgreep” verijdeld (11/07/2019 - Metro)
  Een “poging tot staatsgreep” is verijdeld in Soedan. Dat heeft een vertegenwoordiger van de militaire raad laten weten. De komende dagen zou er een akkoord getekend worden tussen de militaire raad, die aan de macht is sinds de afzetting van dictator Omar al-Bashir, en de demonstranten over een transitie van de macht. “Legerofficieren en soldaten, net als mensen van inlichtingendiensten, van wie sommigen zich hebben teruggetrokken, hebben geprobeerd een staatsgreep te plegen”, verklaarde generaal Jamal Omar, in een toespraak die live op televisie werd uitgezonden. Twaalf officieren en vier soldaten zijn opgepakt. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – “Poging tot staatsgreep” verijdeld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Hoe sommige Instagrammers de humanitaire crisis in Soedan misbruiken om meer 'likes' en volgers te krijgen (20/06/2019 - VRT NWS)
  Op Instagram duiken meer en meer accounts op die per volger of 'like' die ze krijgen, beweren daarvoor geld door te storten aan een goed doel, of voedselpakketten uit te sturen. Maar daar blijkt niets van aan. Deze keer spelen ze in op de humanitaire crisis in Soedan. Instagram verwijderde onlangs nog een account met bijna 500.000 volgers.
  [naar artikel]
 24. Soedan en Zuid-Soedan trekken hun legers terug (29/03/2019 - De Morgen)
  Soedan en Zuid-Soedan zullen hun militairen uit het betwiste grensgebied terugtrekken. Er komt een gedemilitariseerde zone van 20 kilometer breed. Ook zijn er afspraken om de olieproductie in Zuid-Soedan en de export van olie door een Soedanese pijplijn weer op gang te brengen.
  [naar artikel]
 25. Soedan: nieuwe leider 'wil wortels uitroeien' van oude regime (13/04/2019 - Knack)
  De avondklok in Soedan wordt opgeheven en opgepakte manifestanten zullen worden vrijgelaten. Dat heeft het hoofd van de militaire overgangsraad in Soedan, Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, aangekondigd in een televisietoespraak.
  [naar artikel]
 26. Zuid-Soedan aanvaardt VN-plan dat voorziet in 4.000 extra blauwhelmen (05/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De overgangsregering van Zuid-Soedan heeft gisteren, na drie dagen van onderhandelingen met de VN, een plan aanvaard dat voorziet in de
  [naar artikel]
 27. Militair bestuur in Soedan bereid tot onderhandelingen met oppositie (05/06/2019 - Metro)
  Na de beëindiging van de onderhandelingen met de oppositie is het militair bestuur in Soedan naar eigen zeggen bereid de draad weer op te pakken. De overgangsraad is zonder randvoorwaarden bereid tot onderhandelingen met andere groepen, zei voorzitter Abdel Fattah Burhan vandaag in een televisietoespraak. Dat wordt gedaan in het belang van het land en om te vermijden dat het land wegzinkt in chaos, klinkt het. Eerder hadden de veiligheidstroepen in de hoofdstad Khartoem een vreedzame sit-in, die wekenlang duurde en significant heeft bijgedragen tot de val van president Omar al-Bashir, met geweld uiteengedreven. Volgens een medische organisatie werden minstens 60 mensen gedood en meer dan 300 anderen verwond. Daarop verklaarde de overgangsraad de gesprekken met en de concessies aan de oppositie voor beëindigd en kondigde verkiezingen aan. Al-Bashir was na drie decennia aan de macht in april door het leger ten val gebracht. De coup werd voorafgegaan door maandenlang massaal protest. Sindsdien ijveren zowel het militair bestuur als de oppositie ervoor om een overgangsregering te vormen. Bron: Belga   Het bericht Militair bestuur in Soedan bereid tot onderhandelingen met oppositie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Soedan stelt “permanent staakt-het-vuren” in (17/10/2019 - Metro)
  Soedan heeft woensdag een “permanent staakt-het-vuren” afgekondigd in de conflictzones. Dat doet het net op het moment dat de gesprekken tussen Khartoem en de Soedanese rebellen zijn afgesprongen nog voor ze goed en wel gestart waren. De leider van de soevereine raad van Soedan, generaal Abdel Fattah al-Burhan, kondigde het permanente staakt-het-vuren aan in drie conflictzones. “Generaal Abdel Fattah al-Burhan heeft het permanente staakt-het-vuren afgekondigd om te laten zien dat de regering toegewijd is aan de vrede”, verklaarde de soevereine raad, die het land gedurende een overgangsperiode van ruim drie jaar moet leiden naar een burgerlijk bestuur na de val van ex-president Omar al-Bashir. “Het staakt-het-vuren is van kracht sinds de ondertekening van deze verklaring.” Na de afzetting van al-Bashir werd al een niet-officiële wapenstilstand ingesteld. Er is een nieuwe overgangsregering ingesteld die zich bezighoudt met het dagelijkse bestuur. Die regering leidt ook de vredesgesprekken met de Soedanese rebellengroepen, die maandag officieel zijn gestart in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Maar die onderhandelingen werden al opgeschort nog voor ze begonnen waren nadat een van de rebellengroeperingen de regeringstroepen ervan beschuldigt haar posities te hebben aangevallen in de provincie Janub-Kordofan. Bron: Belga   Het bericht Soedan stelt “permanent staakt-het-vuren” in verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Crisis Soedan: Hoofd van militaire overgangsraad stapt na één dag op (12/04/2019 - Knack)
  In Soedan treedt het hoofd van de pas geïnstalleerde militaire overgangsraad, Ahmed Awad Ibn Auf, al na een dag af. Hij maakte zijn beslissing tijdens een korte toespraak op de staatstelevisie bekend.
  [naar artikel]
 30. Gewapende groepen in Zuid-Soedan laten meer dan 200 kinderen vrij (17/04/2018 - Metro)
  In Zuid-Soedan worden vandaag meer dan 200 kindsoldaten vrijgelaten. Dat is het resultaat van de onderhandelingen die zijn uitgevoerd door Unicef, partners en de regering van Zuid-Soedan met twee gewapende groepen in het land. Unicef zet zich in om de kinderen zo goed mogelijk te re-integreren in de maatschappij, aldus de ngo in een persbericht. De kinderen in kwestie zijn 112 jongens en 95 meisjes die als kindsoldaat leefden in de gewapende groepen. Ze dragen vandaag tijdens een speciale ceremonie hun uniformen over, een symbool van het einde van hun tijd als kindsoldaat en het begin van een lange reis terug naar het normale leven, aldus Unicef. De kinderen worden geregistreerd en ontvangen steun bij het re-integratieproces. De regering van Zuid-Soedan en de Zuid-Soedanese Bevrijdingsbeweging tekenden in april 2016 een vredesovereenkomst. In februari dit jaar werden al 348 kinderen vrijgelaten. Er staan nog meer vrijlatingsacties gepland in mei en juni dit jaar. bron: Belga Het bericht Gewapende groepen in Zuid-Soedan laten meer dan 200 kinderen vrij verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Gewapende groepen in Zuid-Soedan laten meer dan 200 kinderen vrij (17/04/2018 - Metro)
  In Zuid-Soedan worden vandaag meer dan 200 kindsoldaten vrijgelaten. Dat is het resultaat van de onderhandelingen die zijn uitgevoerd door Unicef, partners en de regering van Zuid-Soedan met twee gewapende groepen in het land. Unicef zet zich in om de kinderen zo goed mogelijk te re-integreren in de maatschappij, aldus de ngo in een persbericht. De kinderen in kwestie zijn 112 jongens en 95 meisjes die als kindsoldaat leefden in de gewapende groepen. Ze dragen vandaag tijdens een speciale ceremonie hun uniformen over, een symbool van het einde van hun tijd als kindsoldaat en het begin van een lange reis terug naar het normale leven, aldus Unicef. De kinderen worden geregistreerd en ontvangen steun bij het re-integratieproces. De regering van Zuid-Soedan en de Zuid-Soedanese Bevrijdingsbeweging tekenden in april 2016 een vredesovereenkomst. In februari dit jaar werden al 348 kinderen vrijgelaten. Er staan nog meer vrijlatingsacties gepland in mei en juni dit jaar. bron: Belga Het bericht Gewapende groepen in Zuid-Soedan laten meer dan 200 kinderen vrij verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Crisis Soedan – Washington “veroordeelt recente aanvallen op manifestanten” in Soedan (06/06/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben woensdag “de recente aanvallen op manifestanten” in Soedan veroordeeld. Washington roept de heersende militairen in een mededeling op “af te zien van geweld”. De VS reageert daarmee op het hardhandige optreden van het Soedanese leger jegens manifestanten van de protestbeweging. Woensdag raakte bekend dat er al meer dan honderd doden zijn gevallen bij geweld tegen betogers. Er is ook sprake van 300 gewonden. Het militaire bestuur in Soedan is bereid om te onderhandelen met de oppositie, maar die weigert vooralsnog om gesprekken aan te gaan. Er wordt gevreesd voor nog meer chaos en geweld. Daarop maakten de Verenigde Naties bekend dat ze hun niet-essentiële personeel uit Soedan terugtrekken. Ook Londen is gestart met de terugtrekking van een deel van haar ambassadepersoneel in Soedan. President Omar al-Bashir was na drie decennia aan de macht in april door het leger ten val gebracht. De coup werd voorafgegaan door maandenlang massaal protest. Sindsdien ijveren zowel het militair bestuur als de oppositie ervoor om een overgangsregering te vormen, maar de gesprekken daarover kwamen al meerdere keren muurvast te zitten. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – Washington “veroordeelt recente aanvallen op manifestanten” in Soedan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. DISCUSSIE. Weer een Europese crisis: hoe ziet u de toekomst van de Unie? (12/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Europa is, nu de onderhandelingen over de Brexit nog volop lopen, ook op een ander front in crisis: Het Europees Parlement vindt dat de alarmbelprocedure moet worden opgestart tegen het Hongarije van premier Viktor Orban. Is er nog genoeg samenhang voor een Europese toekomst?
  [naar artikel]
 34. President Zuid-Soedan: 'Soedan heeft ons de oorlog verklaard' (13/04/2019 - De Morgen)
  President Salva Kiir van Zuid-Soedan heeft de regering van Soedan ervan beschuldigd dat zij de oorlog heeft verklaard aan zijn land. Gevechtsvliegtuigen van Soedan bombardeerden opnieuw drie plaatsen in Zuid-Soedan.
  [naar artikel]
 35. PVDA wil betrokken worden bij onderhandelingen voor federale formatie (17/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  De PVDA wil betrokken worden in de federale formatie nu die in een diepe crisis is verzand. “De politieke crisis duurt 266 dagen, en het is 266 dagen dat de PVDA uitgesloten wordt”, zegt voorzitter Peter Mertens. De extreemlinkse partij organiseert op 1 maart een ‘mars voor een andere politiek’ in Brussel.
  [naar artikel]
 36. PVDA wil betrokken worden bij onderhandelingen voor federale formatie (17/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  De PVDA wil betrokken worden in de federale formatie nu die in een diepe crisis is verzand. “De politieke crisis duurt 266 dagen, en het is 266 dagen dat de PVDA uitgesloten wordt”, zegt voorzitter Peter Mertens. De extreemlinkse partij organiseert op 1 maart een ‘mars voor een andere politiek’ in Brussel.
  [naar artikel]
 37. Soedan en Zuid-Soedan leggen oliegeschil bij (05/04/2019 - De Morgen)
  Soedan en Zuid-Soedan hebben een punt gezet achter hun petroleumgeschil. Beide landen zullen een datum overeenkomen om de olie-export van het zuiden via pijpleidingen in het noorden te hervatten. Dat heeft de Afrikaanse Unie (AU) bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 38. STANDPUNT. Hopelijk is de Soedan-crisis geen maat voor niets geweest (10/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Er is geen bewijs dat de Soedanezen die door België werden teruggestuurd naar hun land gefolterd werden. Dat blijkt uit het langverwachte onderzoek door het Commissariaat voor de Vluchtelingen. De repatriëring van Soedanezen wordt onmiddellijk hervat, zo liet premier Michel weten. Ook de identificatiemissies uit Soedan zijn opnieuw welkom. Is de politieke crisis, de bijna-val van de regering dan een maat voor niets geweest? Hopelijk niet. Hopelijk draagt dit onderzoek bij tot een zo humaan en rechtvaardig mogelijk asielbeleid.
  [naar artikel]
 39. Zuid-Soedan kan kiezen voor onafhankelijkheid (05/04/2019 - De Morgen)
  Na zes jaar van bang afwachten, onderhandelen en getouwtrek over grenzen, olie en macht is het zover: Zuid-Soedan mag vanaf morgen beslissen of het een onafhankelijke staat zal worden. Een week lang zullen Zuid-Soedanezen massaal naar de stembus trekken en ze zúllen voor onafhankelijkheid kiezen. Na jaren van politieke en economische verwaarlozing, bloedig conflict en discriminatie heeft de deelstaat daar recht op. Maar is Zuid-Soedan er ook klaar voor? En wat met Noord-Soedan?
  [naar artikel]
 40. “Overgangsperiode na Brexit eindigt op 31 december 2020” (20/12/2017 - Metro)
  De overgangsperiode waar het Verenigd Koninkrijk gebruik van wil maken nadat het land op 30 maart 2019 de Europese Unie zal verlaten hebben, eindigt op 31 december 2020. Dat zegt de Europese Commissie, die vandaag haar aanbevelingen heeft voorgesteld voor de onderhandelingen over die overgangsperiode. Het is de Britse premier Theresa May zelf die om een overgangsperiode van twee jaar heeft gevraagd. De Europese Commissie maakt nu duidelijk dat die al eind 2020 afgelopen moet zijn. Dat is logisch, argumenteerde Brexit-onderhandelaar Michel Barnier vandaag op een persconferentie, want dat is ook de einddatum van de lopende Europese meerjarenbegroting. Barnier maakte ook duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk tijdens de overgangsperiode alle Europese wetten en regels moeten blijven volgen en integraal deel zal blijven uitmaken van de interne markt en de douane-unie. Maar omdat het Verenigd Koninkrijk op 30 maart 2019 een ‘derde land’ wordt, zal het wel niet meer vertegenwoordigd zijn in de Europese instellingen, agentschappen en andere organen. bron: Belga
  [naar artikel]
 41. Crisis Soedan: Oppositie wil ook manifesteren tegen nieuw militair bestuur (13/04/2019 - Knack)
  Na de verrassende wissel aan de top van het militair bestuur in Soedan, heeft een belangrijke oppositiecoalitie nog meer protesten aangekondigd. De zitblokkade aan het hoofdkwartier van het leger in Khartoem en acties in andere steden zullen aanhouden tot de macht volledig is overdragen aan een civiele overgangsregering, aldus de vakbondscoalitie SPA.
  [naar artikel]
 42. Crisis Soedan – Duizenden betogers voor legerhoofdkwartier ondanks uitgaansverbod (12/04/2019 - Metro)
  Duizenden betogers hebben donderdagavond verzameld voor het hoofdkwartier van het leger in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Nochtans is er sinds de omverwerping van president Omar al-Bashir een hele maand een uitgaansverbod van kracht, van 20 uur tot 2 uur ’s nachts. “Vrede, rechtvaardigheid, vrijheid”, scandeerden de betogers. Het is al de zesde nacht op rij dat ze voor het hoofdkwartier van het leger verzamelen. Het leger waarschuwde aan het begin om de avondklok te respecteren. Het dreigde met een risico op geweld. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – Duizenden betogers voor legerhoofdkwartier ondanks uitgaansverbod verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Grensakkoord bereikt in Soedan (28/03/2019 - De Morgen)
  Luttele dagen voor de splitsing van Soedan hebben de regering in Khartoem en de oppositie die nauwe banden met Zuid-Soedan heeft, het geschil rond twee grensstaten bijgelegd.
  [naar artikel]
 44. Jambon verwacht dat ons land "binnenkort" weer kan repatriëren naar Soedan (24/01/2018 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat ervan uit dat ons land snel weer kan herbeginnen met repatriëringen naar Soedan. Soedanese transmigranten die worden opgepakt kunnen op dit moment niet gerepatrieerd worden omdat er een onderzoek loopt naar mogelijke folteringen in Soedan. 
  [naar artikel]
 45. Europese Unie en Groot-Brittannië bereiken akkoord over overgangsperiode brexit (19/03/2018 - Metro)
  De Europese Unie en Groot-Brittannië zijn het eens over de voorwaarden van een overgangsperiode na het Britse vertrek op 30 maart 2019. Dat hebben de hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Davis vandaag aangekondigd. Tijdens die overgangsperiode tot december 2020 zal Groot-Brittannië blijven genieten van toegang tot de Europese eenheidsmarkt. Het land moet dan wel alle Europese regels blijven respecteren en zijn financiële bijdrages blijven betalen. De Britten hebben dan ook geen inspraak meer in de Europese besluitvorming. De overgangsperiode is bijzonder belangrijk om zekerheid te bieden voor bedrijven en burgers. Zo is afgesproken dat Europese burgers die tijdens de overgangsperiode het Kanaal oversteken van dezelfde rechten en garanties zullen genieten als de Europese burgers die voor de brexit aankomen. De door Londen gevraagde overgangsperiode maakt deel uit van het terugtrekkingsverdrag dat een geordend Brits vertrek moet verzekeren. Volgens Barnier hebben beide partijen na dagen en nachten van intensieve onderhandelingen overeenstemming bereikt over een groot deel van de juridische tekst. “Een beslissende etappe”, zo verklaarde hij. Barnier beklemtoonde wel dat er nog veel werk op de plank ligt. Zo is nog steeds niet uitgeklaard hoe de herinvoering van grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland vermeden kan worden wanneer Groot-Brittannië de douane-unie verlaat. “Er is over niets een akkoord zolang er geen akkoord over alles is”, besloot de Fransman. bron: Belga Het bericht Europese Unie en Groot-Brittannië bereiken akkoord over overgangsperiode brexit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Europese Unie en Groot-Brittannië bereiken akkoord over overgangsperiode brexit (19/03/2018 - Metro)
  De Europese Unie en Groot-Brittannië zijn het eens over de voorwaarden van een overgangsperiode na het Britse vertrek op 30 maart 2019. Dat hebben de hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Davis vandaag aangekondigd. Tijdens die overgangsperiode tot december 2020 zal Groot-Brittannië blijven genieten van toegang tot de Europese eenheidsmarkt. Het land moet dan wel alle Europese regels blijven respecteren en zijn financiële bijdrages blijven betalen. De Britten hebben dan ook geen inspraak meer in de Europese besluitvorming. De overgangsperiode is bijzonder belangrijk om zekerheid te bieden voor bedrijven en burgers. Zo is afgesproken dat Europese burgers die tijdens de overgangsperiode het Kanaal oversteken van dezelfde rechten en garanties zullen genieten als de Europese burgers die voor de brexit aankomen. De door Londen gevraagde overgangsperiode maakt deel uit van het terugtrekkingsverdrag dat een geordend Brits vertrek moet verzekeren. Volgens Barnier hebben beide partijen na dagen en nachten van intensieve onderhandelingen overeenstemming bereikt over een groot deel van de juridische tekst. “Een beslissende etappe”, zo verklaarde hij. Barnier beklemtoonde wel dat er nog veel werk op de plank ligt. Zo is nog steeds niet uitgeklaard hoe de herinvoering van grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland vermeden kan worden wanneer Groot-Brittannië de douane-unie verlaat. “Er is over niets een akkoord zolang er geen akkoord over alles is”, besloot de Fransman. bron: Belga Het bericht Europese Unie en Groot-Brittannië bereiken akkoord over overgangsperiode brexit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. De Croo: "België blijft helpen in Zuid-Soedan, maar vrede is enige oplossing voor crisis" (21/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische ontwikkelingssamenwerking gaat de bevolking in Zuid-Soedan blijven steunen, maar die hulp is geen duurzame oplossing. "De enige
  [naar artikel]
 48. Crisis Soedan – Scholen “tot nader order” gesloten na dood 5 scholieren (30/07/2019 - Metro)
  In Soedan blijven de scholen vanaf woensdag en “tot nader order” gesloten na de dood van vijf scholieren, die zijn gedood tijdens protesten op maandag. Dat hebben de autoriteiten dinsdag beslist, zo meldt het officiële persagentschap. De gouverneurs van alle staten moeten de kindertuinen, basisscholen en middelbare scholen vanaf woensdag gesloten houden, aldus het agentschap SUNA. Volgens dat agentschap vaardigde de militaire raad daarvoor een decreet uit. In Soedan is het al sinds eind vorig jaar onrustig als gevolg van straatprotest. In april mengde het leger zich en werd president Omar al-Bashir afgezet. Maar heel wat manifestanten zien de huidige militaire overgangsraad als een voortzetting van het Bashir-regime. Bron: Belga   Het bericht Crisis Soedan – Scholen “tot nader order” gesloten na dood 5 scholieren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Soedan en Zuid-Soedan praten weer (13/04/2019 - De Morgen)
  Soedan en Zuid-Soedan praten weer met elkaar. Men is vijftig jaar oorlog beu. Het wantrouwen blijft groot. 'Een akkoord is één ding, het uitvoeren iets anders.'
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.