Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 June 2020
11:49 uur

Geweld Syrië – Enkele landen, waaronder België, roepen op tot spoedvergadering van VN-Veiligheidsraad

Metro

16/05/2019 - 05:05

België, Duitsland en Koeweit hebben woensdag oproepen tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de heropflakkering van de gevechten in het noordoosten van Syrië. Dat hebben diplomaten van de VN bekendgemaakt. Sinds eind april hebben de Syrische regeringstroepen en hun Russische bondgenoten de aanvallen in de provincie Idlib opgevoerd. Daardoor wordt gevreesd voor […] Het bericht Geweld Syrië – Enkele landen, waaronder België, roepen op tot spoedvergadering van VN-Veiligheidsraad verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. VN-Veiligheidsraad maandag in spoedvergadering bijeen over Syrië (08/04/2018 - Metro)
  Op initiatief van Frankrijk hebben negen landen een spoedvergadering gevraagd van de VN-Veiligheidsraad over de veronderstelde chemische aanval, zaterdag in Douma in Syrië. De vergadering zou maandag om 21.00 uur in New York beginnen. Dat is zondag uit diplomatieke kringen vernomen. De vragende landen zijn Frankrijk, de VS, Groot-Brittannië, Koeweit, Zweden, Peru, Polen, Nederland en Ivoorkust, preciseerden dezelfde bronnen. Bron: Belga   Het bericht VN-Veiligheidsraad maandag in spoedvergadering bijeen over Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. VN-Veiligheidsraad houdt vandaag spoedvergadering over Syrië (09/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Op initiatief van Frankrijk hebben negen landen een spoedvergadering gevraagd van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de veronderstelde...
  [naar artikel]
 3. België wil spoedvergadering VN-Veiligheidsraad om verslechterende situatie in Syrië (16/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  België, Duitsland en Koeweit hebben oproepen tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de heropflakkering van de...
  [naar artikel]
 4. VN-Veiligheidsraad houdt spoedvergadering over geweld in Gaza (31/03/2018 - VRT NWS)
  De VN-Veiligheidsraad is in spoedzitting bijeengekomen over het geweld in de Gazastrook. Gisteren zijn er minstens 15 Palestijnse betogers neergeschoten door het Israëlische leger toen ze de zwaarbewaakte grens wilden oversteken. VN-Secretaris-Generaal Guterres eist een onafhankelijk onderzoek. 
  [naar artikel]
 5. Geweld Syrië – aanval door Westen – Moskou haalt bakzeil bij stemming in Veiligheidsraad over aanvallen op Syrië (14/04/2018 - Metro)
  Rusland is er zaterdag niet in geslaagd de VN-Veiligheidsraad een resolutie te doen goedkeuren die de Amerikaanse, Britse, Franse en Syrische aanvallen in Syrië veroordeelt. De tekst kreeg niet de vereiste negen stemmen. Rusland, Bolivia en China stemden voor de resolutie, acht landen stemden tegen en vier landen onthielden zich. De ontwerptekst sprak van “grote ongerustheid” over de “agressie” tegen een soevereine staat, die volgens Moskou “het internationale recht en het Handvest van de Verenigde Naties” schendt. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – aanval door Westen – Moskou haalt bakzeil bij stemming in Veiligheidsraad over aanvallen op Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. VS en Japan willen spoedvergadering VN-Veiligheidsraad na Noord-Koreaanse rakettests (06/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten en Japan hebben vandaag een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd, die zich moet buigen over de recentste
  [naar artikel]
 7. Parijs wil spoedvergadering VN-Veiligheidsraad over "humanitaire ramp" in Syrië (29/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk wil dat de VN-Veiligheidsraad onmiddellijk bijeenkomt om de situatie in de Syrische stad Aleppo te bestuderen, net als middelen om de
  [naar artikel]
 8. Geweld Syrië – Elf leden van VN-veiligheidsraad waarschuwen voor “catastrofe” in Idlib (10/05/2019 - Metro)
  Elf van de vijftien landen van de VN-Veiligheidsraad, waaronder ook België, hebben een verklaring gesteund waarin gewaarschuwd wordt voor een “mogelijke humanitaire catastrofe” in de Syrische provincie Idlib. Rusland, een bondgenoot van het Syrische regime, sprak zich uit tegen de verklaring. De VN-Veiligheidsraad was op verzoek van Duitsland, Koeweit en België samengekomen om achter gesloten deuren de situatie in Idlib te bespreken. Die provincie is het laatste grote gebied dat nog in handen is van de Syrische rebellen. Maar het Syrische leger heeft sinds eind april samen met Rusland de luchtaanvallen op het gebied opgevoerd. Er wordt gevreesd dat hun offensief een humanitaire ramp kan veroorzaken. Uiteindelijk hebben elf van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad zich geschaard achter een tekst waarin ze melding maken van grote bezorgdheid die een grootschalige militaire operatie met zich kan meebrengen. Onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS steunden de verklaring. Naast Rusland hebben ook China, Indonesië en Zuid-Afrika beslist om de tekst niet te steunen. bron: Belga Het bericht Geweld Syrië – Elf leden van VN-veiligheidsraad waarschuwen voor “catastrofe” in Idlib verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. VN-Veiligheidsraad houdt spoedvergadering over Oost-Aleppo (30/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt deze morgen samen tijdens een spoedvergadering rond de erbarmelijke situatie in Oost-Aleppo. De
  [naar artikel]
 10. VS en Japan willen spoedvergadering VN-Veiligheidsraad na Noord-Koreaanse rakettests (06/03/2017 - Knack)
  De Verenigde Staten en Japan hebben maandag een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd, die zich moet buigen over de recentste raketlanceringen door Noord-Korea.
  [naar artikel]
 11. VS vragen spoedvergadering van VN-Veiligheidsraad over Noord-Korea (04/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd, nadat Noord-Korea had aangekondigd een intercontinentale
  [naar artikel]
 12. VN-Veiligheidsraad houdt spoedvergadering over Oost-Aleppo (30/11/2016 - De Redactie)
  De vijftien ambassadeurs van de Veiligheidsraad willen een stand van zaken over de situatie in Aleppo van een verantwoordelijke voor de humanitaire operaties van de VN en van de VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura.
  [naar artikel]
 13. Russische ambassadeur stapt woedend op uit spoedvergadering Veiligheidsraad (18/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties is opgestapt uit de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. Hij deed dat uit protest tegen de uitspraak van de VS, die de bijeenkomst "een stunt van Rusland" noemden.
  [naar artikel]
 14. VN-Veiligheidsraad houdt opnieuw spoedvergadering (11/04/2019 - De Morgen)
  De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdagavond weer een spoedvergadering gehouden over Noord-Korea. Die kwam er op vraag van de VS en Japan nadat Noord-Korea een 'ongeïdentificeerde' raket richting Japan afvuurde.
  [naar artikel]
 15. Acht landen, waaronder België, roepen Israël op om bedoeïenendorp niet te slopen (21/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Acht Europese landen, waaronder België, hebben donderdag aan Israël gevraagd om terug te komen op het plan om een bedoeïenendorp op de Westelijke Jordaanoever te slopen.
  [naar artikel]
 16. Washington vraagt spoedvergadering van VN-Veiligheidsraad over Noord-Korea (04/07/2017 - Knack)
  De Verenigde Staten hebben dinsdag een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd, nadat Noord-Korea had aangekondigd een intercontinentale raket succesvol te hebben getest. Dat maakte de Amerikaanse vertegenwoordiging bekend. De vergadering moet woensdag plaatsvinden.
  [naar artikel]
 17. VN-Veiligheidsraad houdt vandaag spoedvergadering over Syrië (09/04/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/bjvjKQjdshC2wQGSGELREGZ8MsE/diocontent/120758566/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 18. INDIAAS KASJMIR – VN-Veiligheidsraad buigt zich over crisis in Kasjmir (15/08/2019 - Metro)
  Door de stijgende spanningen in Kasjmir, zal de VN-Veiligheidsraad zich over de crisis buigen. Dat hebben diplomaten bij de VN bevestigd aan dpa. Enkele landen, zoals China en Pakistan, hadden al opgeroepen om een spoedvergadering te houden. Het is nog onduidelijk wanneer en hoe de crisis besproken zal worden. Pakistan had dinsdag al aangedrongen op een spoedvergadering. Volgens het land is er sinds 1965 geen belangrijke vergadering van de Veiligheidsraad over Kasjmir geweest. Minister van Buitenlandse Zaken Shah Mehmood Qureshi noemde het conflict “een gevaar voor de wereldvrede”. India trok enkele dagen geleden de grondwettelijke autonomie van de deelstaat Jammu en Kasjmir in. Sinds de onafhankelijkheid van het vroegere Brits-Indië en de opsplitsing in India en Pakistan in 1947 strijden de twee landen om de heerschappij over Kasjmir. India heeft controle over het centraal en het zuidelijk deel, terwijl Pakistan het noordwestelijk deel bestuurt. Pakistan eist ook de staat Jammu en Kasjmir op. Met het intrekken van de grondwettelijke autonomie van die regio wil New Delhi het gebied, waar voornamelijk moslims wonen, sterker integreren in het door hindoes gedomineerde India. Veel inwoners van Kasjmir zijn daar tegen. bron: Belga Het bericht INDIAAS KASJMIR – VN-Veiligheidsraad buigt zich over crisis in Kasjmir verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Escalatie Rusland-Oekraïne: spoedvergadering VN-Veiligheidsraad maandag (26/11/2018 - Metro)
  De VN-Veiligheidsraad komt maandag bijeen in een spoedzitting na de militaire escalatie tussen Oekraïne en Rusland. Dat melden diplomaten. Rusland kaapte zondag drie schepen van de Oekraïense marine in de Straat van Kertsj. De vergadering kwam er op vraag van Rusland en Oekraïne, klinkt het. Moskou vroeg dat de vergadering plaatsvindt om 11 uur (17 uur Belgische tijd). bron: Belga Het bericht Escalatie Rusland-Oekraïne: spoedvergadering VN-Veiligheidsraad maandag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Escalatie Rusland-Oekraïne: spoedvergadering VN-Veiligheidsraad maandag (26/11/2018 - Metro)
  De VN-Veiligheidsraad komt maandag bijeen in een spoedzitting na de militaire escalatie tussen Oekraïne en Rusland. Dat melden diplomaten. Rusland kaapte zondag drie schepen van de Oekraïense marine in de Straat van Kertsj. De vergadering kwam er op vraag van Rusland en Oekraïne, klinkt het. Moskou vroeg dat de vergadering plaatsvindt om 11 uur (17 uur Belgische tijd). Bron: Belga   Het bericht Escalatie Rusland-Oekraïne: spoedvergadering VN-Veiligheidsraad maandag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. België en zeven andere EU-landen roepen Israël op om bedoeïnendorp niet te slopen (21/09/2018 - Knack)
  Acht Europese landen, waaronder België, hebben donderdag aan Israël gevraagd om terug te komen op het plan om een bedoeïnendorp op de Westelijke Jordaanoever te slopen.
  [naar artikel]
 22. VN-Veiligheidsraad eist 'onverwijld' stappen om geweld te stoppen in Myanmar (13/09/2017 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist onverwijld stappen om het geweld in Myanmar een halt toe te roepen. Dat is woensdagavond bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 23. VS vragen spoedoverleg Veiligheidsraad over Iran (02/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties Nikki Haley heeft vandaag verzocht om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad in New York...
  [naar artikel]
 24. Geweld Syrië: Zitting VN-Veiligheidsraad zonder stemming beëindigd (22/02/2018 - Knack)
  De spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over het conflict in Syrië is donderdagnamiddag (plaatselijke tijd) beëindigd zonder dat het tot een stemming kwam over een door Koeweit en Zweden opgesteld ontwerp van resolutie, dat een staakt-het-vuren van een maand en toegang tot crisiszones voor humanitaire werkers voorziet.
  [naar artikel]
 25. België dient VN-ontwerpresolutie in die oproept tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Idlib (29/08/2019 - Metro)
  België heeft, samen met Koeweit en Duitsland, een resolutie voorgesteld in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Idlib. Dat maakt de FOD Buitenlandse Zaken bekend. De provincie Idlib ligt in het noordwesten van Syrië en heeft meer dan drie miljoen inwoners. Het is een van de laatste regio’s die niet in handen is van de regering van president Bashar al-Assad. De regio wordt gedomineerd door de jihadisten van Hayat Tahrir al-Sham (HTS, vroeger de Syrische tak van Al Qaida), en er zijn ook rebellengroepen actief. Sinds april probeert het Syrische regime, gesteund door Rusland, de controle over Idlib te heroveren. Daardoor vielen al honderden burgerslachtoffers en raakten meer dan 400.000 mensen ontheemd. Volgens Buitenlandse Zaken viseert Syrië systematisch burgers en civiele doelwitten, zoals hospitalen en scholen. De voorbije maanden riepen België, Koeweit en Duitsland verschillende vergaderingen van de Veiligheidsraad bijeen, om het escalerende geweld in en rond Idlib aan te kaarten en alle partijen op te roepen tot naleving van het internationale humanitair recht. “Met het gemeenschappelijke voorstel van resolutie wil België de Veiligheidsraad aanzetten tot collectieve actie om de burgerbevolking in Syrië te hulp te schieten. De resolutie moet de internationale druk op Syrië verhogen en een humanitaire catastrofe, zoals we die gezien hebben in Aleppo, voorkomen”, klinkt het. De afgelopen jaren heeft Rusland in de Veiligheidsraad vaak zijn vetorecht gebruikt om resoluties over Syrië tegen te houden. De oorlog in Syrië brak uit in 2011, en heeft al aan meer dan 370.000 mensen het leven gekost. bron: Belga Het bericht België dient VN-ontwerpresolutie in die oproept tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Idlib verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. VS pleiten ervoor om Turkije “volledig” te steunen in aanvallen tegen Syrië (29/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Washington steunt Turkije, dat reageert op de “ongerechtvaardigde” aanvallen op zijn posities in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Kelly Craft vrijdag verklaard op de spoedvergadering van de Veiligheidsraad. De Russische ambassadeur zei bereid te zijn mee te werken aan een de-escalatie.
  [naar artikel]
 27. VN-Veiligheidsraad eist "onverwijld" stappen om geweld te stoppen in Myanmar (13/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist "onverwijld" stappen om het geweld in Myanmar een halt toe te roepen. De Veiligheidsraad is
  [naar artikel]
 28. België met grote steun verkozen in VN-Veiligheidsraad (08/06/2018 - De Tijd)
  17:13 Met 95 procent (181 landen) van de stemmen mag België gedurende twee jaar aanschuiven aan tafel met de internationale grootmachten in de Veiligheidsraad.
  [naar artikel]
 29. Qatar heft visumplicht op voor 80 landen waaronder ook België (09/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Qatar heft met onmiddellijke ingang de visumplicht op voor 80 landen, waaronder ook België. De maatregel wordt gezien als een poging van Qatar om het isolement te doorbreken waarin het al enkele maanden verkeert.
  [naar artikel]
 30. VS roepen andere landen op Syriëstrijders te repatriëren (04/02/2019 - De Morgen)
  De Verenigde Staten roepen andere landen op om hun jihadisten die in Syrië worden vastgehouden, te repatriëren en in eigen land te berechten.
  [naar artikel]
 31. Acht landen, waaronder België, roepen Israël op om bedoeïnendorp niet te slopen (21/09/2018 - Metro)
  Acht Europese landen, waaronder België, hebben donderdag aan Israël gevraagd om terug te komen op het plan om een bedoeïnendorp op de Westelijke Jordaanoever te slopen. Het Israëlisch Hooggerechtshof zette begin september het licht op groen voor het vernietigen van het emblematische dorp Khan al-Ahmar, dat volgens de Israëlische wet. Israël wil de inwoners enkele kilometers verder onderbrengen. In een mededeling hebben België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland, Polen, Zweden, Duitsland en Italië – allemaal landen die nu al in de VN-Veiligheidsraad zitten of vanaf volgend jaar zullen zetelen – aan de Israëlische autoriteiten gevraagd om op die beslissing terug te komen. “Zoals we al vaker hebben benadrukt, zouden de gevolgen van het vernielen van dit dorp en van de uitzetting van zijn burgers, onder wie kinderen, zeer ernstig zijn. Ze zouden de kansen op een Tweestatenoplossing verkleinen, en de vooruitzichten op vrede ondermijnen”, klinkt het. De Arabische landen bij de Verenigde Naties hebben na de publicatie verklaard dat ze de positieverklaring van de acht landen goedkeuren en steunen. Volgens de Israëlische wetgeving is het dorp illegaal gebouwd. Critici wijzen er echter op dat het voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever bijna onmogelijk is om een vergunning te krijgen. In juli raakten bij protesten tegen uitzetting van de inwoners van Khan al-Ahmar nog 35 mensen gewond. Eerder heeft de Europese Unie de plannen al met klem veroordeeld. Vorige week nog riepen de Belgische vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) en Didier Reynders (MR) op de sloop van het dorp niet te laten doorgaan. Ze “herinneren eraan dat de vernielingen van voorzieningen en woningen op de Westelijke Jordaanoever, in de bezette Palestijnse gebieden, in strijd zijn met het internationale humanitaire recht”. Ze gaan in tegen de Vierde Conventie van Genève aangezien ze leiden tot evacuaties en gedwongen verplaatsingen van bevolkingsgroepen, en zijn ook in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad. “Voorts bevindt Khan al-Ahmar zich in een gebied van strategisch belang met het vooruitzicht op een soevereine, levensvatbare Palestijnse staat”, klinkt het. Verschillende voorzieningen van de Palestijnse gemeenschap zijn gefinancierd door de EU en haar lidstaten, waaronder België. Bovendien gaan vier andere gemeenschappen uit de regio naar de school van Khan al-Ahmar. Bron: Belga   Het bericht Acht landen, waaronder België, roepen Israël op om bedoeïnendorp niet te slopen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. VN-Veiligheidsraad en ISSG houden spoedvergadering over Amerikaanse raketaanval (07/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag om 11.30 uur plaatselijke tijd (17.30 uur Belgische tijd) in spoedzitting bijeen om de
  [naar artikel]
 33. Peking “kant zich tegen gebruik van geweld” (14/04/2018 - Metro)
  China heeft vandaag na de aanvallen van drie westerse mogendheden in Syrië gezegd “tegen het gebruik van geweld gekant te zijn” en eist een terugkeer “naar het kader van het internationaal recht”. “Wij verzetten ons constant tegen het gebruik van geweld in internationale betrekkingen, en wij schragen de eerbied voor de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van alle landen”, zei woordvoerstrer Hua Chunying van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. “Wij roepen de betrokken partijen om terug te keren naar het kader van het internationaal recht en de crisis via dialoog en onderhandeling op te lossen”, zegt de woordvoerster in een communiqué. “Elke unilaterale militaire actie die ingaat tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties spreekt de principes en elementaire normen van het volkerenrecht tegen, en bemoeilijkt alleen maar een oplossing van het Syrische probleem”. Bron: Belga   Het bericht Peking “kant zich tegen gebruik van geweld” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Russisch veto tegen Amerikaanse ontwerpresolutie over Syrië in VN-Veiligheidsraad (10/04/2018 - Metro)
  Rusland heeft van zijn vetorecht gebruikgemaakt en dinsdagavond tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York tegen een ontwerpresolutie van de Verenigde Staten gestemd. De tekst van het Amerikaans project -goedgekeurd door 12 landen tegen twee tegen (Rusland en Bolivië) en een onthouding (China)- stelt de oprichting voor een jaar van een nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de Verenigde Naties voor voor het gebruik van chemische wapens in Syrië. Het gaat om het twaalfde veto van Rusland tegen een VN-resolutie over Syrië sinds het begin van de oorlog in 2011. Bron: Belga   Het bericht Russisch veto tegen Amerikaanse ontwerpresolutie over Syrië in VN-Veiligheidsraad verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Geweld Syrië – Ook Russische resolutie in Veiligheidsraad verworpen (11/04/2018 - Metro)
  In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York is dinsdagavond ook een ontwerpresolutie van Rusland verworpen. De Verenigde Staten moesten zelfs hun veto niet gebruiken, aangezien de tekst niet de benodigde meerderheid van negen stemmen (op vijftien) haalde. Eerder op dinsdag gebruikte Rusland nog zijn vetorecht in de Veiligheidsraad tegen een ontwerpresolutie van de Verenigde Staten. De tekst van het Amerikaans project – goedgekeurd door twaalf landen tegen twee (Rusland en Bolivië) en een onthouding (China) – stelde de oprichting voor een jaar van een nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de Verenigde Naties naar het gebruik van chemische wapens in Syrië voor. Het Russische tegenvoorstel kreeg dinsdagavond dan weer zes stemmen voor en zeven stemmen tegen, met twee onthoudingen, waardoor de tekst niet werd goedgekeurd. De ontwerpresolutie voorzag ook in de oprichting van onderzoeksmechanisme naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, maar gaf de Veiligheidsraad ook de mogelijkheid om de resultaten daarvan te begraven. Volgens de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, is er “niets onafhankelijk” aan het mechanisme dat Rusland voorstelt. “Ruslands resolutie geeft Rusland zelf de mogelijkheid om onderzoekers aan te stellen”, zegt ze. De tekst van Moskou heeft volgens haar enkel als doel “om het regime van (Syrische president Bashar) al-Assad te beschermen”. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Ook Russische resolutie in Veiligheidsraad verworpen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Geweld Syrië – aanval door Westen – VS en bondgenoten gedragen zich als “hooligans”, zegt Rusland in Veiligheidsraad (14/04/2018 - Metro)
  Na de militaire aanval van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië in Syrië is Rusland in de VN-Veiligheidsraad scherp uitgevallen naar de VS. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasily Nebenzya, noemde de aanval een agressieve daad van Amerika en zijn bondgenoten. De VS maakten een al rampzalige humanitaire toestand in Syrië nog erger, zei Nebenzya. De escalatie waarop Washington aanstuurt, destabiliseert het hele Midden-Oosten. De VS en hun bondgenoten negeren het internationale recht, aldus de ambassadeur. Dit is een neokoloniaal optreden en herinnert aan het gedrag van “hooligans”. De Veiligheidsraad werd volledig genegeerd, zijn autoriteit ondermijnd. Nebenzya zei dat er geen enkel bewijs van de inzet van chemische wapens in Douma was en vroeg zich af of de VS een ooit welvarend land naar het stenen tijdperk wilden terugbombarderen. bron: Belga Het bericht Geweld Syrië – aanval door Westen – VS en bondgenoten gedragen zich als “hooligans”, zegt Rusland in Veiligheidsraad verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Na ontsnapping IS-familieleden: ‘Roep de veiligheidsraad bijeen’ (13/10/2019 - De Standaard)
  Na de berichten dat honderden familieleden van IS-strijders ontsnapt zouden zijn uit een kamp in Syrië, vraagt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) om de veiligheidsraad bijeen te roepen. ‘Deze situatie kunnen we niet op zijn beloop laten.’
  [naar artikel]
 38. Negen landen, waaronder België, creëren Europese interventiemacht (25/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Negen Europese landen, waaronder ook België, ondertekenen vandaag een intentieverklaring voor de oprichting van een “Europees interventie-iniatief” (EI2). Dat zegt de Franse minister van Defensie, Florence Parly, in een interview met Le Figaro.
  [naar artikel]
 39. Washington berispt Europese landen die IS-strijders niet repatriëren (15/11/2019 - Knack)
  De Verenigde Staten hebben verschillende Europese landen, waaronder België en Frankrijk, 'onverantwoord' genoemd omdat ze Irak hebben gevraagd om hun landgenoten die in Syrië in detentiekampen zitten, te berechten.
  [naar artikel]
 40. Veiligheidsraad verwerpt VS-ontwerpresolutie over Gaza die Hamas verantwoordelijk stelt voor geweld (02/06/2018 - De Morgen)
  De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag een ontwerpresolutie van de VS verworpen die het Palestijnse Hamas verantwoordelijk stelt voor het recente geweld in de Gazastrook. De VS stemde als enige vóór de tekst. Elf landen onthielden zich. Koeweit, Bolivia en Rusland stemden tegen.
  [naar artikel]
 41. Negen landen, waaronder België, creëren Europese interventiemacht (25/06/2018 - Knack)
  Negen Europese landen, waaronder ook België, ondertekenen maandag een intentieverklaring voor de oprichting van een 'Europees interventie-iniatief' (EI2). Dat zegt de Franse minister van Defensie, Florence Parly, in een interview met Le Figaro, dat zondagavond is verschenen.
  [naar artikel]
 42. VN-Veiligheidsraad veroordeelt militair geweld tegen Rohingya (07/11/2017 - VRT NWS)
  De VN-Veiligheidsraad heeft zich uitgesproken tegen de operatie van het leger van Myanmar tegen de moslimminderheid. Westerse landen wilden een resolutie afdwingen, maar China lag dwars.   
  [naar artikel]
 43. Europese Unie eist onafhankelijk onderzoek naar gifgasaanval in Syrië - Erdogan wil actie (07/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie roept de Verenigde Naties op om de Veiligheidsraad samen te roepen, de gifgasaanval van dinsdag in Syrië sterk te veroordelen en
  [naar artikel]
 44. VS roepen andere landen op gevangen jihadisten in Syrië te repatriëren (04/02/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten roepen andere landen op om hun jihadisten die in Syrië worden vastgehouden, te repatriëren en in eigen land te berechten. “Het gaat om landgenoten die door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) worden vastgehouden, een groepering die gesteund wordt door de VS”, zo maakte Robert Palladino, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bekend. In december vorig jaar kondigde Amerikaans president Donald Trump onverwacht aan de Amerikaanse troepen snel te willen terugtrekken uit Syrië omdat Islamitische Staat zo goed als verslagen zou zijn. Dat gebeurde tegen het advies van de legerleiding in. Amerikaans minister van Defensie Jim Mattis nam uit onvrede zelfs ontslag. Het gaat om zo’n 2.000 manschappen. Een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie stelt nu dat IS binnen zes tot twaalf maanden een comeback zou kunnen maken. Bron: Belga   Het bericht VS roepen andere landen op gevangen jihadisten in Syrië te repatriëren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. VS vragen om spoedoverleg binnen VN-Veiligheidsraad over onrust Iran (02/01/2018 - Knack)
  De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties Nikki Haley heeft dinsdag verzocht om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad in New York en de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Die moeten zich beraden over de onrust in Iran.
  [naar artikel]
 46. Belgische vlag gehesen in New York: België is nu officieel lid van de VN-Veiligheidsraad (02/01/2019 - VRT NWS)
   Met een korte ceremonie in New York is België nu officieel lid geworden van de VN-Veiligheidsraad, samen met vier andere landen. Zij hebben de komende twee jaar zitting in het belangrijkste orgaan van de Verenigde Naties. 
  [naar artikel]
 47. Indonesië stuurt 547 afvalcontainers terug naar ontwikkelde landen, waaronder België (18/09/2019 - VRT NWS)
  Indonesië heeft sinds juli 547 containers met niet-conform afval geweigerd. Ze worden teruggestuurd naar de landen van afkomst, zo hebben de douane-autoriteiten woensdag gemeld. De containers zijn voornamelijk afkomstig uit Australië, maar ook uit de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Hongkong en verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en België.
  [naar artikel]
 48. Washington berispt Europese landen die IS-strijders niet repatriëren (15/11/2019 - De Morgen)
  De Verenigde Staten hebben verschillende Europese landen, waaronder België en Frankrijk, "onverantwoord" genoemd omdat ze Irak hebben gevraagd om hun landgenoten die in Syrië in detentiekampen zitten, te berechten.
  [naar artikel]
 49. Oplopende spanningen Rusland-Oekraïne: Spoedvergadering VN-Veiligheidsraad, Kiev overweegt krijgswet (26/11/2018 - Knack)
  Als gevolg van het nieuwe conflict met Rusland in de Zee van Azov, in de Zwarte Zee, zal het Oekraïense parlement maandag tijdens een speciale zitting beslissen over de mogelijke invoering van het krijgsrecht. De VN-Veiligheidsraad komt bijeen in een spoedzitting.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.