Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
17:48 uur

Op drie jaar verkopen steden en gemeenten grond ter grootte van Brussel-stad

Apache

07/06/2019 - 12:20

Tussen eind 2014 en eind 2017 verkochten Vlaamse steden en gemeenten ruim 3.200 hectare publieke gronden en bossen. Nieuw cijfermateriaal van de Vlaamse Overheid maakt voor het eerst een vergelijking in de tijd mogelijk. Door de uitverkoop van publiek patrimonium, geven lokale besturen ook beleidsinstrumenten uit handen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Steden mogen geen persoonsgegevens verkopen aan bedrijven (28/03/2019 - De Morgen)
  Steden en gemeenten mogen geen persoonsgegevens van inwoners verkopen aan commerciële bedrijven. Dat benadrukt de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), nadat bekend raakte dat onder meer Destelbergen privédata verkoopt aan bedrijven.
  [naar artikel]
 2. “Verkeerd geparkeerd? Dat is 80 euro.” Parkeren vult de kas van gemeenten en steden  (10/10/2018 - VRT NWS)
  Via een bevraging van de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) kwam het reportagemagazine Pano te weten hoeveel steden en gemeenten verdienen aan het parkeerbeleid. Wat blijkt? Vlaanderen heeft een wirwar aan tarieven en parkeerregels. Maar de Vlaamse steden en gemeenten verdienen ook veel aan de Vlaming zijn verslaving om met de wagen naar het centrum van de stad te rijden.  
  [naar artikel]
 3. Nu zondag zijn 41 Vlaamse steden en Brussel autovrij (15/09/2018 - VRT NWS)
  Nu zondag valt zowat het hoogtepunt van de Week van de Mobiliteit, die loopt van 16 tot 22 september. In 41 Vlaamse steden en gemeenten en ook in Brussel wordt nu namelijk een autovrije zondag gehouden. In totaal is dat dit jaar in 47 gemeenten en steden in Vlaanderen het geval, wat een nieuw record is. 
  [naar artikel]
 4. Limburgse steden en gemeenten zijn grootgrondbezitters in Vlaanderen (20/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  HASSELTDe top 15 van steden en gemeenten met het meeste grond in eigen bezit, kleurt bijna volledig Limburgs. Die informatie puurde de onafhankelijke nieuwssite Apache.be uit gegevens van de overheid.
  [naar artikel]
 5. Gent luistert, maar blijft publieke grond verkopen (12/12/2019 - Apache)
  De stad Gent gaat niet in op de vraag van 79 middenveldorganisaties en 600 burgers om voorlopig geen landbouwgronden meer te verkopen tot de verschillende belangen en noden in kaart zijn gebracht. Wel wil Gent bij verkopen buiten de stadsgrenzen en aangrenzende gemeenten, eerst horen wat de noden van lokale besturen en organisaties zijn. De
  [naar artikel]
 6. Autoloze zondag vandaag in Brussel en andere Vlaamse steden en gemeenten (22/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op 22 september organiseren Brussel en heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen een autovrije zondag, als afsluiter van de Week van de...
  [naar artikel]
 7. Internetproblemen bij 1 op de 3 Vlaamse steden en gemeenten (14/01/2020 - De Morgen)
  Een op de drie Vlaamse steden en gemeenten heeft momenteel internetproblemen, waardoor de dienstverlening niet kan gegarandeerd worden. Oorzaak is een technisch probleem bij de provider Belnet, zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
  [naar artikel]
 8. Autoloze zondag in Brussel en Vlaamse steden en gemeenten (22/09/2019 - De Morgen)
  Brussel en heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen organiseren vandaag een autovrije zondag, als afsluiter van de Week van de Mobiliteit. De vrijgekomen ruimte wordt ingepalmd door talloze lokale initiatieven, buurtfeesten, openluchtfestivals, animatie en infostands.
  [naar artikel]
 9. Brussel en heel aantal Vlaamse steden en gemeenten zondag autovrij: hier is wagen niet welkom (20/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op 22 september organiseren Brussel en heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen een autovrije zondag, als afsluiter van de Week van de...
  [naar artikel]
 10. Brussel en heel aantal Vlaamse steden en gemeenten bannen vandaag de auto (22/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vandaag, 22 september, organiseren Brussel en heel wat steden en gemeenten in Vlaanderen een autovrije zondag, als afsluiter van de Week van de Mobiliteit. De vrijgekomen ruimte wordt ingepalmd door talloze lokale initiatieven, buurtfeesten, openluchtfestivals, animatie en infostands.
  [naar artikel]
 11. Het opvallende grootgrondbezit van Limburgse steden en gemeenten (18/06/2019 - Apache)
  Opvallend veel Limburgse steden en gemeenten hebben nog heel wat publieke grond in bezit. In de top twintig van Vlaamse lokale besturen met het meeste overheidsgrond, prijken er maar liefst twaalf Limburgse. De verklaring hiervoor moeten we zoeken in de 18de eeuw, bij de heiboeren in de Kempen.
  [naar artikel]
 12. Halen wordt warme stad (27/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Halen wordt een warme stad. Halen stapt daarvoor - samen met 41 andere steden en gemeenten - in het project Warme Steden en Gemeenten. “Op die manier dragen wij een steentje bij aan het verhogen van het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren,” aldus burgemeester Erik Van Roelen (CD&V).
  [naar artikel]
 13. Genk en Riemst horen bij nieuwe kindvriendelijke steden en gemeenten in Vlaanderen (17/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Aarschot, Beersel, Brugge, Denderleeuw, Genk, Halle, Hoogstraten, Riemst en Sint-Katelijne-Waver mogen zich de komende zes jaar kindvriendelijke stad of gemeente noemen. Het label wordt toegekend aan steden en gemeenten die kinderrechten hoog in het vaandel dragen.
  [naar artikel]
 14. Apache Lokaal: (uit)verkoop publieke grond (02/07/2019 - Apache)
  Op drie jaar tijd verkochten Vlaamse steden en gemeenten 32 km² publieke grond. Met Apache Lokaal duiken we in de (uit)verkoop van publieke gronden en eigendommen. We spreken met betrokkenen en leggen tegelijk harde cijfers op tafel dankzij openbaarheidsverzoeken en datajournalistiek. We lijsten de vruchten van ons onderzoekswerk graag op. In een mini-documentaire gaat journalist Berber
  [naar artikel]
 15. Driekwart van de Vlaamse gemeenten organiseert evenement op 11 juli (10/07/2018 - Metro)
  Drie op de vier Vlaamse gemeenten organiseren rond 11 juli een evenement dat kadert in de campagne Vlaanderen Feest. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Sofie Joosen (N-VA) opvroeg. Gemeenten kunnen van de vzw Vlaanderen Feest! een tussenkomst in de kosten krijgen voor een gemeentelijk of stedelijk festiviteitenprogramma voor Vlaanderen Feest!. Voorwaarde is dat de festiviteiten plaatsvinden in de 11-daagse periode van Vlaanderen Feest!. “In 2017 bedroeg de werkingssubsidie aan de vzw Vlaanderen-Europa ruim 767.000 euro. Daarmee werd aan 226 Vlaamse steden en gemeenten een tussenkomst uitbetaald. Dat wil zeggen dat ongeveer drie op de vier steden en gemeenten beroep doet op de financiële ondersteuning. Dat is in lijn met eerdere cijfers. Voor de evenementen rond 11 juli 2018 stelden zich 238 Vlaamse steden en gemeenten kandidaat voor een tussenkomst. Een lichte stijging dus”, zegt Sofie Joosen. Ook negen van de negentien Brusselse gemeenten en drie van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel namen deel aan de campagne Vlaanderen Feest!. Naast de steden en gemeenten kunnen ook lokale buurt- of verenigingsinitiatieven in aanmerking komen voor een feestcheque tot 170 euro. In 2017 werden er daarvan 1.037 uitgekeerd, goed voor een totaalbedrag van 168.615 euro. bron: Belga Het bericht Driekwart van de Vlaamse gemeenten organiseert evenement op 11 juli verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. 42 nieuwe Warme steden en gemeenten (20/08/2019 - VRT NWS)
  42 Vlaamse steden en gemeenten mogen zich vanaf nu "Warme stad" of "Warme gemeente" noemen. Ze stappen mee in een project van het Fonds Ga voor Geluk, dat de mentale gezondheid van kinderen en jongeren wil verbeteren en beschermen. Vijf Vlaamse steden namen de voorbije jaren al deel aan een pilootproject.
  [naar artikel]
 17. Meer en meer Vlaamse steden en gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flessen (08/02/2018 - VRT NWS)
  Al 36 Vlaamse steden en gemeenten hebben zich ondertussen aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Dat is een verzameling van organisaties, bedrijven, en steden en gemeenten die statiegeld op blikjes en plastic drankflessen willen invoeren. Het aantal Vlaamse gemeenten en steden die voorstander zijn, blijft elke dag toenemen. 
  [naar artikel]
 18. Grote steden geven minder snel leefloon dan kleine gemeenten (05/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In een grote stad als Antwerpen hebben mensen minder kans om een leefloon te krijgen. Dat komt omdat steden de regels strenger toepassen dan kleinere gemeenten.
  [naar artikel]
 19. Steden en gemeenten onderzoeken alternatief voor blauwe PMD-zak (28/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Op initiatief van de stad Antwerpen voert Interafval, het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse afvalintercommunales, een onderzoek naar verbeteringen en alternatieven voor de blauwe PMD-zak.
  [naar artikel]
 20. Internetproblemen bij 1 op de 3 Vlaamse steden en gemeenten (14/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Door een technisch probleem bij Belnet heeft een op de drie Vlaamse steden en gemeenten momenteel internetproblemen. Daardoor kunnen ze hun...
  [naar artikel]
 21. Brussel verarmt: inkomens 17 procent lager dan nationaal gemiddelde (12/04/2019 - De Morgen)
  De armste twee gemeenten van het land liggen in het Brussels Gewest: Sint-Joost-ten-Node en Sint-Jans-Molenbeek. Dat blijkt uit onderzoek door de FOD Economie. Ook voor de drie grootste Brusselse gemeenten - Brussel-stad, Schaarbeek en Anderlecht - knipperen de alarmlichten.
  [naar artikel]
 22. Vlaamse feestdag: veel steden en gemeenten in feeststemming (11/07/2019 - VRT NWS)
  In Brussel kreeg de 11-juli-viering een totaal onverwachte wending maar in verschillende Vlaamse steden en gemeenten heerste een gemoedelijke feeststemming. "Het Journaal" ging de sfeer opsnuiven in Aalst.
  [naar artikel]
 23. 'Ergste moet nog komen voor gemeenten' (11/04/2019 - De Morgen)
  Het water staat vele Vlaamse steden en gemeenten aan de lippen. De Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten wil dat Vlaanderen een helpende hand uitsteekt, maar stoot daar op een njet.
  [naar artikel]
 24. Gemeenten en OCMW’s verkopen voor 1,6 miljard euro vastgoed in vier jaar tijd (20/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Van 2013 tot 2017 verkochten alle Vlaamse gemeentebesturen en OCMW’s samen in totaal voor 1,6 miljard euro onroerende goederen. Dat blijkt uit gegevens van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
  [naar artikel]
 25. TomTom: Brussel is elfde drukste stad van Europa (04/06/2019 - De Morgen)
  Van alle Europese steden is Brussel de elfde drukste stad van 2018, met gemiddeld 37 procent extra reistijd in het verkeer. De top drie drukste steden in Europa zijn de Russische hoofdstad Moskou, de Turkse hoofdstad Istanbul en de Roemeense hoofdstad Boekarest. Dat blijkt uit het verkeersrapport ‘TomTom Traffic Index’ van de fabrikant van navigatiesystemen TomTom.
  [naar artikel]
 26. TomTom: Brussel elfde drukste stad van Europa (04/06/2019 - De Morgen)
  Van alle Europese steden is Brussel de elfde drukste stad van 2018, met gemiddeld 37 procent extra reistijd in het verkeer. De top drie drukste steden in Europa zijn de Russische hoofdstad Moskou, de Turkse hoofdstad Istanbul en de Roemeense hoofdstad Boekarest. Dat blijkt uit het verkeersrapport 'TomTom Traffic Index' van de fabrikant van navigatiesystemen TomTom.
  [naar artikel]
 27. Verkopen lokale besturen nog meer patrimonium om te investeren? (25/06/2019 - Apache)
  De steeds verder oplopende pensioenfactuur en de strenge boekhoudkundige regels zetten druk op de lokale overheidsinvesteringen, waarschuwt Belfius in een nieuwe studie. De verkoop van duizenden hectares publieke grond kan lokale besturen eventueel wel nog financiële ademruimte geven om te investeren. Al geven steden en gemeenten zo ook wel beleidsruimte uit handen.
  [naar artikel]
 28. TomTom: Brussel elfde drukste stad van Europa (04/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Van alle Europese steden is Brussel de elfde drukste stad van 2018, met gemiddeld 37 procent extra reistijd in het verkeer. De top drie drukste...
  [naar artikel]
 29. Nog onduidelijkheid over geldigheid verkiezingsuitslag in 24 steden en gemeenten (07/12/2018 - VRT NWS)
  Voor 24 steden en gemeenten in Vlaanderen zijn er nog bezwaren bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Dat meldt de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, het onafhankelijk Vlaams bestuursrechtscollege dat de bezwaren behandelt voor de provincies, de Antwerpse districten en het overgrote deel van de Vlaamse steden en gemeenten.
  [naar artikel]
 30. Eén op de drie Vlaamse gemeenten haalt gft-afval niet afzonderlijk op (03/11/2017 - VRT NWS)
  In meer dan 100 Vlaamse steden en gemeenten wordt het groente-, fruit- en tuinafval niet afzonderlijk opgehaald.  Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Bart Nevens (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Omgeving Schauvliege (CD&V), schrijft De Tijd. Momenteel zijn steden en gemeenten niet verplicht om gft-afval apart in te zamelen, maar Nevens pleit daar wel voor.
  [naar artikel]
 31. Hoeselt verkoopt oude kleuterschool voor drie bouwkavels (17/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  De gemeente Hoeselt gaat eind dit jaar de kleuterschool in Romershoven verkopen. Het schoolgebouw dat naast de kerk ligt is eigendom van de gemeente. De gemeente wil de school slopen en de vrijgekomen grond verkopen als drie bouwkavels.
  [naar artikel]
 32. Kansarme kinderen kunnen Vlaamse gemeenten handen vol geld kosten (12/04/2019 - De Morgen)
  BRUSSEL l De Vlaamse steden en gemeenten riskeren veel geld uit het Gemeentefonds mis te lopen door een verkeerde berekening van het aantal geboorten in kansarme gezinnen. Die variëren sterk van jaar tot jaar, zodat ze moeilijk in te plannen vallen bij de jaarlijkse begrotingsopmaak.
  [naar artikel]
 33. “Steden en gemeenten moeten gebruik van speed pedelec vergemakkelijken” (19/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Fietsberaad Vlaanderen wil dat de Vlaamse steden en gemeenten het gebruik van de speed pedelec vergemakkelijken en stelt het beleid ter zake van de stad Mechelen als voorbeeld. Daar werd in december beslist om de speed pedelec ruim baan te geven. Fietsberaad Vlaandereren werd twee jaar geleden door de toenmalige Vlaamse regering opgericht als het kenniscentrum inzake fietsbeleid.
  [naar artikel]
 34. Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten: 'Vlaanderen lijdt aan regelneverij' (01/01/2019 - Knack)
  De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) trapt het nieuwe jaar af met de blik stevig op de verkiezingen van mei gericht: in een memorandum doet ze aanbevelingen om de lokale democratie te smeren. 'We zitten gevangen in een keurslijf.'
  [naar artikel]
 35. Internetproblemen bij derde van Vlaamse steden en gemeenten (14/01/2020 - Metro)
  Door een technisch probleem bij Belnet vandaag hebben een op drie Vlaamse steden en gemeenten internetproblemen. Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Daardoor kunnen ze hun dienstverlening niet garanderen. Het gaat in totaal om tussen de 90 en 100 gemeenten in Limburg, West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant, of goed 1 op de 3. Belnet bevestigt dat het niet om hacking gaat, maar om een technisch probleem tijdens een upgrade. De precieze oorzaak is op dit moment nog niet bekend. Door een technisch probleem bij Belnet, dat de connectiviteit bij steden en gemeenten en hogescholen en universiteiten voorziet, zitten enkele gemeenten zonder internet. “Tussen de 90 en 100 lokale overheden ervaren problemen met het netwerk. Dat zijn dus ongeveer één op drie Vlaamse steden en gemeenten”, vertelt Nathalie Debast van VVSG. De problemen situeren zich vooral in Limburg, delen van Antwerpen, Vlaams-Brabant en het midden van West-Vlaanderen. Het gaat om de gebieden die vroeger onder het Infrax-netwerk vielen. Stadsdiensten kunnen door de internetproblemen hun dienstverlening niet garanderen. Mensen kunnen wel ter plaatse terecht aan loketten en ze zijn ook telefonisch bereikbaar. Ook de scholen Howest, Vives en Kulak ervaren problemen, net als Fluvius. bron: Belga Het bericht Internetproblemen bij derde van Vlaamse steden en gemeenten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Signalen van radicalisering in één op vijf gemeenten: vroeger Syriëstrijders, nu rechts-extremisme (22/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Eén op vijf Vlaamse gemeenten heeft te maken met signalen van rechts-extremisme. Dat blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) afgelopen zomer bij de gemeenten. Bij een op drie van de 151 respondenten was het de burgemeester die antwoordde.
  [naar artikel]
 37. Signalen van rechts-extremisme in één op vijf gemeenten (22/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Eén op vijf Vlaamse gemeenten heeft te maken met signalen van rechts-extremisme. Dat blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) afgelopen zomer bij de gemeenten. Bij een op drie van de 151 respondenten was het de burgemeester die antwoordde.
  [naar artikel]
 38. Signalen van rechts-extremisme in één op vijf gemeenten (22/12/2018 - Knack)
  Eén op vijf Vlaamse gemeenten heeft te maken met signalen van rechts-extremisme. Dat blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) afgelopen zomer bij de gemeenten. Bij een op drie van de 151 respondenten was het de burgemeester die antwoordde.
  [naar artikel]
 39. Meeste gemeenten laten belastingtarieven dit jaar ongewijzigd (01/02/2019 - Knack)
  Slechts enkele Vlaamse gemeenten wijzigen in 2019 hun tarief van de aanvullende personenbelasting (APB) of van de opcentiemen op de onroerende voorheffing (OOV). Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
  [naar artikel]
 40. "Autovrije Zondag" in een 40-tal gemeenten (18/09/2016 - De Redactie)
  In bijna 40 steden en gemeenten in Vlaanderen zijn de wandelaars en fietsers opnieuw voor een dag koning. En ook Brussel doet mee, en daar is het hele gewest autovrij.
  [naar artikel]
 41. Wim Dries: “Lepeltje lepeltje tussen Genk en Hasselt moet kunnen” (02/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Wim Dries is burgemeester van Genk. En met enige zin voor overdrijving kunnen we zeggen dat hij vanaf woensdag burgemeester van alle 308 Vlaamse steden en gemeenten wordt. Dan wordt hij officieel geïnstalleerd als algemeen voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) met kantoor in Brussel. Zijn opstap naar de nationale politiek? “Neen”, zegt hij, “ik wil in 2018 graag opnieuw zes jaar burgemeester van Genk worden.”
  [naar artikel]
 42. KAART. Bekijk hier de resultaten in alle steden, gemeenten en provincies (15/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Wat een bewogen verkiezingszondag was het weer. De inwoners van heel wat gemeenten en steden bedankten hun huidige schepencollege door te stemmen zoals ze dat zes jaar geleden deden, maar toch zijn er ook heel veel plaatsen waar de kaarten plots volledig anders liggen. Een overzicht.
  [naar artikel]
 43. OVERZICHT. Wie is aan zet? In deze steden en gemeenten is grootste partij bekend (14/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De verkiezingsuitslagen blijven binnenstromen, maar in heel wat steden en gemeenten zijn de resultaten intussen volledig bekend, of is al duidelijk...
  [naar artikel]
 44. 220 vacatures bij Limburgse steden en gemeenten (02/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De krapte op de arbeidsmarkt laat zich ook voelen bij de Limburgse steden en gemeenten. Maar in die ‘war for talent’ trekken de lokale besturen vaak aan het kortste eind.
  [naar artikel]
 45. OVERZICHT. Wie is aan zet? In deze steden en gemeenten is grootste partij al bekend (14/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De verkiezingsuitslagen blijven binnenstromen, maar in heel wat steden en gemeenten zijn de resultaten intussen volledig bekend, of is al duidelijk...
  [naar artikel]
 46. Geplande infrastructuurwerken worden onvoldoende gerealiseerd (01/10/2018 - VRT NWS)
  De Vlaamse steden en gemeenten investeren steeds meer in infrastructuur. Toch slagen 1 op 6 steden en gemeenten er niet in de geplande werken uit te voeren.
  [naar artikel]
 47. Vlaamse Steden en Gemeenten: "Gezocht: 106 burgermoeders" (28/02/2018 - VRT NWS)
  In de lokale politiek blijven vrouwen nog steeds in de minderheid. Bijna 25 jaar na de eerste quotaregels is nog altijd maar 16 procent van de burgemeesters een vrouw. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) wil daarom inzetten op talentmanagement voor lokale mandatarissen. 
  [naar artikel]
 48. Uitverkoop publieke grond snijdt stadsboeren de pas af (17/09/2019 - Apache)
  Steden verkopen steeds meer van hun landbouwgronden, terwijl die net cruciaal zijn voor de uitbouw van lokale voedselstrategieën.
  [naar artikel]
 49. OVERZICHT. In deze steden en gemeenten zijn de coalitie en burgemeester al bekend (15/10/2018 - De Morgen)
  Nu het stof rond de gemeenteraadsverkiezingen is gaan liggen, raakt het duidelijk welke coalities er allemaal mogelijk zijn in de Vlaamse steden en gemeenten. In bijna de helft van de gemeenten is er zelfs al een coalitie gevormd en is de burgemeester al bekend. 
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.