Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
19:12 uur

Google verdient 4,1 miljard per jaar aan nieuws, de uitgevers krijgen daarvan zero

Express

10/06/2019 - 14:36

De Amerikaanse zoekmachine Google heeft vorig jaar 4,7 miljard dollar (4,1 miljard euro) verdiend aan advertenties die het naast nieuws plaatst op Google Search. Dat blijkt uit een studie van de News Media Alliance (NMA), een vakvereniging die 2.000 Amerikaanse kranten vertegenwoordigt. De studie maakt deel uit van een onderzoek van het Amerikaanse Congres naar … The post Google verdient 4,1 miljard per jaar aan nieuws, de uitgevers krijgen daarvan zero appeared first on Express.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Google wil uitgevers aan abonnees helpen (02/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Google gaat media-uitgevers nieuwe hulpmiddelen bieden om abonnees te werven, onder andere door hen toe te laten het aantal gratis artikels te...
  [naar artikel]
 2. “Recordboete van 4,3 miljard euro voor Google” (18/07/2018 - Metro)
  De Europese Commissie zou het Amerikaanse technologiebedrijf Google een boete opleggen van zo’n 4,3 miljard euro, bericht het persagentschap Bloomberg op basis van een bron bij de Europese Unie. Het nieuws over de boete circuleerde al enkele dagen in de media, nu wordt er ook een bedrag op geplakt. Het komt overeen met 5 procent van de jaaromzet van Google. Vanmiddag komt Commissaris Margrethe Vestager met meer nieuws. Volgens Bloomberg had de Google-topman Sundar Pichai op dinsdagavond al een telefoongesprek met de Europees Commissaris. Dat is gebruikelijk als een bedrijf een boete krijgen opgelegd. Volgens de Europese Commissie dwong Google telefoonfabrikanten Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android met hun telefoons meeleveren. De zoekgigant heeft zich in het verleden verweerd door te stellen dat de Europese Commissie ten onrechte Apples mobiele besturingssysteem iOS niet als een concurrent van Android ziet. Android heeft een marktaandeel van circa 80 procent. Vorig jaar kreeg Google al een recordboete van 2,4 miljard euro in een andere zaak, omdat het zoekresultaten van de eigen dienst Google Shopping voortrok. bron: Belga Het bericht “Recordboete van 4,3 miljard euro voor Google” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. "Google kopieert Discover van Snapchat" (06/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Google werkt naar verluidt aan een project waarbij uitgevers van nieuwscontent hun nieuws op een visueel aantrekkelijke manier kunnen aanbieden.
  [naar artikel]
 4. Groot-Brittannië wil Facebook en co als ‘uitgevers’ labelen (11/10/2017 - Express)
  De regering van Theresa May heeft plannen om Facebook en Google te reglementeren als nieuwsorganisaties, eerder dan als zuivere techbedrijven. Dat heeft de Britse premier zelf aangekondigd. May heeft al herhaaldelijk getracht Facebook, Twitter en Google een grotere verantwoordelijkheid toe te dichten inzake de content die op hun platformen wordt gepubliceerd. Ze doet dat op advies van de Britse mediaregulator Ofcom. Die houding contrasteert met die van de Amerikaanse regering. Die heeft Silicon Valley tot nog toe met rust gelaten. Dat is opmerkelijk, want het zijn wel degelijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, nu bijna een jaar geleden, die de problematiek van ‘fake news’ op de agenda hebben gezet. Terwijl May en haar kabinet proberen de verspreiding van ‘fake news’ en terroristische propaganda te stoppen, moet in Washington nog de eerste hoorzitting plaatsvinden waarin de sociale media op de rooster zullen worden gelegd. Als May haar zin krijgt, zullen Facebook en co de verantwoordelijkheid krijgen voor alles wat op hun sites wordt gepost. Die regel is vandaag op alle uitgevers van toepassing.  Sociale media zouden dan het statuut van uitgevers krijgen. Vandaag worden ze nog als communicatieplatformen gecatalogeerd. Op Facebook worden dagelijks 5 miljard posts/video’s gedeeld. The post Groot-Brittannië wil Facebook en co als ‘uitgevers’ labelen appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 5. Recordboete van 4,3 miljard euro voor Google (18/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie legt het Amerikaanse technologiebedrijf Google een boete op van zo’n 4,3 miljard euro, bericht het persagentschap Bloomberg op basis van een bron bij de Europese Unie. Het nieuws over de boete circuleerde al enkele dagen in de media, nu wordt er ook een bedrag op geplakt. Het komt overeen met 5 procent van de jaaromzet van Google. Woensdagmiddag komt Commissaris Margrethe Vestager met meer nieuws.
  [naar artikel]
 6. Recordboete van 4,3 miljard euro voor Google (18/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Europese Commissie legt het Amerikaanse technologiebedrijf Google een boete op van zo’n 4,3 miljard euro, bericht het persagentschap Bloomberg op basis van een bron bij de Europese Unie. Het nieuws over de boete circuleerde al enkele dagen in de media, nu wordt er ook een bedrag op geplakt. Het komt overeen met 5 procent van de jaaromzet van Google. Woensdagmiddag komt Commissaris Margrethe Vestager met meer nieuws.
  [naar artikel]
 7. “Google Nieuws wil weg uit de EU” (23/01/2019 - Express)
  Internetzoekmachine Google dreigt ermee zijn nieuwsdienst Google Nieuws uit de Europese Unie weg te halen. De EU wil namelijk een controversiële wet inzake het auteursrecht (artikel 11) laten goedkeuren. Google Nieuws is ook in België actief. De zoekmotor doorzoekt in elk land de belangrijkste nieuwsbronnen. De dienst publiceert dan zogenaamde ‘snippets’. Dat zijn de titels, de eerste alinea’s en soms ook een afbeelding van de artikelen die in krantenwebsites worden gepubliceerd. De terugtrekking van Google Nieuws uit Europa zou de relatie tussen holdingmaatschappij Alphabet, die eigenaar is van Google, en de Europese Unie verder doen verzuren. Eerder deze week kreeg Google in Frankrijk nog een boete van 50 miljoen euro opgelegd. Google zou de nieuwe GDPR-wetgeving niet hebben gerespecteerd. Hoewel Big Tech met dit soort bedragen lacht, geeft de boete ook de grenzen van de nieuwe wetgeving aan. De te betalen som bedraagt bijna 4 keer het bedrag dat Google vorig jaar in Frankrijk aan belastingen betaalde. Google Nieuws: betalen voor het gebruik van ‘snippets’? Onder de nieuwe wet zouden uitgevers het recht krijgen Google, Facebook en andere webplatformen om geld te vragen. Dat zou kunnen telkens een fragment  van hun artikelen in de zoekresultaten van Google Nieuws verschijnt of door gebruikers wordt gedeeld. Volgens Google public policy manager Jennifer Bernal denkt het bedrijf er daarom aan ‘het continent te verlaten’. Wat is een ‘snippet’? Maar zover is het nog niet. Ten eerste kunnen de EU-landen maar niet tot een vergelijk komen over wat een ‘snippet’ juist is. Een Italiaans voorstel, om ‘snippets’ te beperken tot 60 lettertekens, haalde het bijvoorbeeld niet. Ook mediaspecialisten zijn niet onder de indruk. “Ik geloof er niets van”, zegt François Godard van onderzoeksbureau Enders Analysis. “Het is aan Google om met een oplossing te komen. Ik maak me geen zorgen- het zijn briljante mensen.” Toch moeten uitgevers niet te snel victorie kraaien. Want in hun veronderstelling denken ze dat Google en Facebook bereid zullen worden te betalen om die uitgevers bezoekers te sturen. Maar waarom zouden ze dat doen? Vergelijk het met een museum dat wil dat de tram die de bezoekers naar het museum brengt, het museum daar ook nog eens voor betaalt. Google Nieuws en het precedent Spanje In dat  verband is het interessant te bekijken wat in Spanje gebeurde. De Spaanse versie van Google Nieuws hield in 2014 op met het indexeren van Spaanse media-artikels.  En wel om dezelfde reden: Google was helemaal niet van plan om te gaan betalen om bezoekers door te mogen verwijzen naar sites die door derden worden uitgebaat. Het resultaat was pijnlijk: Spaanse krantensites zagen hun bezoekcijfers onmiddellijk met 8 tot 30% dalen. De uitgevers kwamen vervolgens bij Google bedelen om opnieuw geciteerd te worden, maar de Spaanse versie van Google Nieuws bestaat niet meer. The post “Google Nieuws wil weg uit de EU” appeared first on Express.
  [naar artikel]
 8. Europa wapent artiesten tegen Google (06/04/2019 - De Morgen)
  Muzikanten en uitgevers krijgen nieuwe wapens in handen in hun strijd tegen Google. De Europese Commissie heeft nieuwe voorstellen over het auteursrecht klaar die de makers meer slagkracht moeten geven tegen de techreuzen.
  [naar artikel]
 9. Google wil uitgevers aan abonnees helpen (02/10/2017 - Metro)
  Google gaat media-uitgevers nieuwe hulpmiddelen bieden om abonnees te werven, onder andere door hen toe te laten het aantal gratis artikels te verminderen. Dat heeft de Amerikaanse technologiereus vandaag bekendgemaakt. “De mensen zoeken via Google naar kwaliteitsinhoud en ons werk bestaat erin hen die te helpen vinden. Maar soms is die inhoud betalend”, aldus Google op zijn officiële blog. “Hoewel uit studies blijkt dat men vandaag steeds meer gewend is aan het betalen voor toegang tot informatie, kan het soms moeizame proces om een abonnement te onderschrijven, mensen tegenhouden. Dat is niet goed voor de gebruiker en niet goed voor de uitgevers, voor wie de abonnementen een groeiende bron van inkomsten zijn”, aldus Google. Het technologiebedrijf zegt overlegd te hebben met uitgevers als de New York Times en de Financial Times, om oplossingen te zoeken voor die problemen. Uitgevers zullen er voortaan voor kunnen kiezen om internetgebruikers geen enkel gratis artikel meer aan te bieden, al raadt Google hen aan om voorlopig nog 10 gratis artikels per maand aan te bieden om zo lezers aan te trekken. Google zal op progressieve wijze ook het proces voor betaling van een abonnement vergemakkelijken. Dat zou met één klik moeten kunnen, dankzij zijn identificatie- en betaaltechnologie. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 10. Duopolie Facebook – Google: Amerikaanse uitgevers vragen overheid om hulp (10/07/2017 - Express)
  De News Media Alliance (NMA), een vereniging die meer dan 2.000 kranten in de VS en Canada groepeert, probeert bij het Amerikaanse congres een gedeeltelijke uitzondering op een bestaande mededingingswet (Antitrust Act) te bekomen om op die manier beter met het ‘duopolie’ van Google en Facebook te kunnen concurreren. De groep telt een reeks grote namen onder zijn leden – The New York Times, The Washington Post en de Wall Street Journal – en wil amendementen bekomen op een reeks bestaande wetten die deze krantenuitgevers verbiedt on samen te werken om zo betere voorwaarden uit de brand te slepen bij de grote internetplatforms. De démarche is niet onbelangrijk, want het is de eerste keer dat alle grote Amerikaanse krantenuitgevers zich groeperen en de overheid vragen actie te ondernemen tegen het duopolie Google en Facebook, dat in de VS nu 70% van alle internetreclame onder zich verdeelt. Wall Street Journal: “Bijna 80% van alle trafiek die deze krantenuitgevers online krijgen, passeert via Google en Facebook. Dat zijn waanzinnig lucratieve bedrijven geworden. Alphabet, het moederbedrijf van Google, maakte vorig jaar 19 miljard dollar netto winst, bij Facebook was dat 10 miljard. Maar deze twee bedrijven hebben geen journalist in dienst. Ze grasduinen niet door ettelijke openbare documenten on corruptiezaken bloot te leggen, noch hebben ze correspondenten in oorlogszones of wonen ze de sportwedstrijd van gisteravond bij om de hoogtepunten te verzamelen. Ze rekenen op een financieel reddeloze nieuwsindustrie om dat kostbare werk voor hen te doen.” The post Duopolie Facebook – Google: Amerikaanse uitgevers vragen overheid om hulp appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 11. Google verbood al 200 nepnieuws-sites (26/01/2017 - Express)
  Het internetbedrijf Google heeft al tweehonderd online uitgevers wegens de verspreiding van nepnieuws definitief de toegang tot zijn reclame-platform Adsense ontzegd. Dat heeft Scott Spencer, verantwoordelijk voor productmanagement bij het bedrijf, gemeld. Spencer benadrukt dat de toegang tot Adsense om verschillende redenen – zoals reclame voor illegale producten, misleidende advertenties of de promotie van malafide websites – kan worden afgesloten, maar voegt eraan toe dat Google zich de voorbije periode in belangrijke mate heeft toegespitst op de bestrijding van partijen die vals nieuws proberen te verspreiden. Google was één van de partijen die de voorbije maanden zware kritiek hebben gekregen omdat aan malafide uitgevers de kans zou zijn geboden om een reeks valse berichten over onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen te verspreiden. Het bedrijf zegt tijdens de twee laatste maanden van het voorbije jaar tot een analyse te zijn overgegaan van 550 websites die ervan verdacht werden misleidende content te verspreiden. Namaak “Tegen 340 partijen werd acties ondernomen omdat inbreuken tegen het beleid van Google werden vastgesteld,” benadrukt Scott Spencer. “Bijna tweehonderd uitgevers werden wegens de verspreiding van nepnieuws permanent de toegang tot ons netwerk ontzegd.” De identiteit van de gesanctioneerde uitgevers werd niet bekend gemaakt. Google benadrukt verder het voorbije jaar 1,7 miljard advertenties te hebben geblokkeerd omdat de reclame een inbreuk pleegde tegen het beleid van het bedrijf. Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen 780 miljoen advertenties werden verwijderd. Daarnaast werd actie ondernomen tegen 47.000 websites die content en producten voor valse afslankings-therapieën promoten, terwijl ook 15.000 websites met ongewenste software werden geblokkeerd. Tevens werden 900.000 websites met malware geëlimineerd. Tenslotte werden ook zesduizend websites en zesduizend accounts geschorst wegens de promotie van namaakgoederen. (mah) The post Google verbood al 200 nepnieuws-sites appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 12. België verdient geld op lening van 1,8 miljard euro (23/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft op de financiële markten 2,809 miljard euro opgehaald. Bijna 1,8 miljard euro daarvan werd geleend aan een negatieve rente. België wordt daarbij dus betaald om te lenen.
  [naar artikel]
 13. Google wordt 20 jaar: de geschiedenis van het bedrijf in 15 mijlpalen (03/09/2018 - Knack)
  Twintig jaar geleden veranderden Larry Page en Sergey Brin het leven van miljarden mensen. Ze richtten met een startkapitaal van een miljoen dollar Google op. Wat begon als een handige zoekmachine is nu een conglomeraat met bijna 110 miljard dollar omzet en een beurswaarde van 840 miljard.
  [naar artikel]
 14. Fors hogere winst Google-moeder Alphabet (26/07/2019 - Metro)
  Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft in het tweede kwartaal veel meer winst behaald dan een jaar eerder. Dat komt grotendeels omdat de zoekgigant vorig jaar een boete van ruim 5 miljard dollar kreeg van de Europese Commissie. Zelfs als die boete niet was meegeteld, ging de winst echter met meer dan 10 procent omhoog. Alphabet hield onder de streep 9,9 miljard dollar over. Dat was een jaar eerder nog 3,1 miljard dollar. Het bedrijf werd daarbij geholpen door een omzet die steeg naar 38,9 miljard dollar van 32,7 miljard dollar een jaar eerder. Verder kondigde Alphabet aan eigen aandelen in te gaan kopen. Daar trekt het bedrijf 25 miljard dollar voor uit. Bron: Belga   Het bericht Fors hogere winst Google-moeder Alphabet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Fors hogere winst Google-moeder Alphabet (26/07/2019 - Metro)
  Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft in het tweede kwartaal veel meer winst behaald dan een jaar eerder. Dat komt grotendeels omdat de zoekgigant vorig jaar een boete van ruim 5 miljard dollar kreeg van de Europese Commissie. Zelfs als die boete niet was meegeteld, ging de winst echter met meer dan 10 procent omhoog. Alphabet hield onder de streep 9,9 miljard dollar over. Dat was een jaar eerder nog 3,1 miljard dollar. Het bedrijf werd daarbij geholpen door een omzet die steeg naar 38,9 miljard dollar van 32,7 miljard dollar een jaar eerder. Verder kondigde Alphabet aan eigen aandelen in te gaan kopen. Daar trekt het bedrijf 25 miljard dollar voor uit. bron: Belga   Het bericht Fors hogere winst Google-moeder Alphabet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. 'Google had 30 miljard veil voor Snap' (04/08/2017 - De Tijd)
  12:35 Zoekgigant Google zou midden vorig jaar in gesprekken geweest zijn met tienersensatie Snap voor een overname met een prijskaartje van 30 miljard dollar.
  [naar artikel]
 17. Europese rechters buigen zich over miljardenboete Google (12/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De rechtszaak van Google en moederbedrijf Alphabet om een Europese boete van 2,42 miljard euro ongedaan te krijgen, begint woensdag met een...
  [naar artikel]
 18. Google sluisde via Nederland 16 miljard euro naar Bermuda (02/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Google heeft in 2016 bijna 16 miljard euro aan royalty’s via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is 1 miljard euro meer dan het internetbedrijf een jaar eerder door de fel bekritiseerde belastingroute liet lopen.
  [naar artikel]
 19. Google sluisde via Nederland 16 miljard euro naar Bermuda (02/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Google heeft in 2016 bijna 16 miljard euro aan royalty’s via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is 1 miljard euro meer dan het internetbedrijf een jaar eerder door de fel bekritiseerde belastingroute liet lopen.
  [naar artikel]
 20. Nieuwe monsterboete dreigt voor Google (08/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  BrusselDe Europese Commissie dreigt opnieuw met een monsterboete voor de Amerikaanse internetgigant Google. Die kan volgens Amerikaanse media oplopen tot ruim 11 miljard dollar (9,3 miljard euro). Google wordt er van beschuldigd fabrikanten van Android-smartphones onder druk te zetten om ook andere Google-producten te installeren.
  [naar artikel]
 21. Franse waakhond schaart zich achter uitgevers tegen Google (10/04/2020 - De Tijd)
  14:31 De Franse concurrentiewaakhond verplicht Google ‘te goeder trouw’ met mediabedrijven te onderhandelen over een correcte vergoeding voor het weergeven van hun werk.
  [naar artikel]
 22. Volg HLN ook via Google Nieuws (02/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zeker zijn dat je nooit belangrijk nieuws mist? Zorg dan dat je niet enkel onze app downloadt, maar dat je HLN ook volgt via Google Nieuws.
  [naar artikel]
 23. Duopolie FACEBOOKGOOGLE grijpt alle nieuwe reclamedollars (14/03/2017 - Express)
  De dominantie van Google en Facebook zal ook dit jaar verder uitbreiden, blijkt uit een nieuwe studie van eMarketer. 90% van alle nieuwe reclamedollars die worden uitgegeven zullen onder beide bedrijven worden verdeeld. De 10% resterende kruimels zijn voor alle andere spelers samen. Geschat wordt dat de inkomsten uit digitale advertenties in 2017 ruim 83 miljard dollar zullen bedragen, waarbij een derde van alle display-advertenties (de typische reclameboodschappen die men op websites aantreft) op Facebook zullen verschijnen en Google 78% van de advertenties op zoekmachines zal binnenhalen. Duopolie Google – Facebook Nog alarmerender is dat 90% van alle nieuwe dollars die in 2017 aan digitale advertenties zullen worden gespendeerd naar het de facto ‘duopolie’ Google en Facebook zullen gaan. Dat betekent dat van de extra 2,7 miljard dollar die dit jaar aan digitale advertenties wordt gespendeerd, Google en Facebook 2,4 miljard dollar onder zich zullen mogen verdelen, terwijl alle andere spelers op de markt zullen moeten vechten om een deel van de resterende 300 miljoen dollar te bemachtigen. Het rapport benadrukt de moeilijke situatie waarin digitale uitgevers zich bevinden om nieuwe inkomsten te genereren in een omgeving die nog amper inkomstenkansen creëert (denk: adblockers). Instagram Facebook haalt dit jaar dus een derde van alle display-advertenties in de VS binnen, goed voor 16,3 miljard dollar aan inkomsten. De groei is deels te danken aan Instagram, dat 20% van de Facebook-inkomsten uit mobiel voor zijn rekening neemt, in 2016 was dat nog 5%. Google zal 40,7% van alle digitale advertenties in de VS binnenhalen, dankzij zijn dominantie in de zoekmachinemarkt. Wat betreft display-advertenties zal Google wel 12,5% zakencijfer kwijtspelen, omdat Facebook zich in die markt als absolute marktleider positioneert. In de zoekmachinemarkt is Google’s dominantie ongenaakbaar. 78% van alle advertentiedollars die dit jaar in de VS op zoekmachines zullen worden gespendeerd, gaan naar Google. The post Duopolie FACEBOOKGOOGLE grijpt alle nieuwe reclamedollars appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 24. Google wil historisch gebouw kopen voor 2 miljard: tweede grootste deal ooit in New York City (09/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Alphabet, het moederbedrijf van Google, wil een slordige 2 miljard euro neertellen voor de bekende Chelsea Market in New York City. Google bezet nu...
  [naar artikel]
 25. Google trekt stekker uit Google+ na groot, verzwegen datalek (08/10/2018 - VRT NWS)
  Google heeft dit voorjaar niet gemeld dat er een ernstig gegevenslek zat in de sociaalnetwerksite Google+. Daardoor werden de gebruikersgegevens van 500.000 gebruikers blootgesteld aan de buitenwereld. Google heeft dat grote lek toen stilgehouden. Dat heeft de Amerikaanse krant The Wall Street Journaal achterhaald. In een reactie op dit nieuws heeft Google meteen besloten om de stekker uit Google+ te trekken.
  [naar artikel]
 26. Google integreert BlaBlaCar in Google Maps (22/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Wie een route plant met Google Maps, de navigatietoepassing van Google, zal voortaan ook kunnen zien of er een mogelijkheid is om te carpoolen. Daarvoor gaat de internetgigant in zee met het Franse BlaBlaCar. Google bevestigde het nieuws.
  [naar artikel]
 27. Google straft sites met paywall niet langer (02/10/2017 - Metro)
  Google gaat media-uitgevers nieuwe hulpmiddelen bieden om abonnees te werven. De zoekmachine van de technologiereus zal niet langer voorrang geven aan nieuwssites die artikels gratis aanbieden. Het ‘first-click-free’-beleid van Google ligt al langer onder vuur. Nieuwswebsites hekelden dat ze werden gedwongen om enkele artikels gratis aan te bieden, omdat zij anders niet meer prominent in de Google-resultaten zouden komen. Daarmee verloren ze heel wat inkomsten van abonnementen. Google heeft nu het geweer van schouder veranderd. “De mensen zoeken via Google naar kwaliteitsinhoud en ons werk bestaat erin hen die te helpen vinden. Maar soms is die inhoud betalend”, klinkt het op de officiële blog van het bedrijf. Betaling vergemakkelijken Uitgevers zullen er voortaan voor kunnen kiezen om internetgebruikers geen enkel gratis artikel meer te bieden. Al raadt Google hen aan om voorlopig nog tien artikels per maand te laten lezen zonder betaalmuur. Het techbedrijf belooft ook het proces voor betaling van een abonnement vergemakkelijken. Klanten zouden met een klik moeten kunnen betalen dankzij de identificatie- en betalingstechnologie. Verder wil Google media helpen om aanbiedingen op maat te creëren voor specifieke gebruikers. New York Times Het technologiebedrijf zegt al rond de tafel te hebben gezetten met uitgevers als de New York Times en de Financial Times. Lees ook: Google helpt recruiters op weg met nieuwe app
  [naar artikel]
 28. Apple koppelt spraakassistent Siri aan Google (26/09/2017 - Metro)
  Siri, de spraakassistent van Apple, laat zijn zoekopdrachten voortaan uitvoeren door Google. Tot dusver deed het daarvoor een beroep op Bing, de zoekmachine van Microsoft. Ook de zoekfunctie op het mobiele besturingssysteem iOS en de functie ’Spotlight’ op Mac-computers maken voortaan gebruik van de Google-zoekmachine. De Amerikaanse technologiereus zou zijn klanten zo een «consistente gebruikerservaring» willen aanbieden. 2,5 miljard euro Voor Google is er wel een flink prijskaartje aan verbonden. Volgens cijfers van consultancybedrijf Bernstein zou het om 3 miljard dollar (2,5 miljard euro) per jaar gaan, goed voor 5% van de winst die Apple maakt. Lees ook: Barbra Streisand ligt in de clinch met stemassistent Siri
  [naar artikel]
 29. Google trekt ten strijde tegen 8 miljard euro aan Europese boetes (12/02/2020 - Express)
  Op woensdag start in Luxemburg een zitting over een boete van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie oplegde aan Google. Het is de eerste episode in een reeks rechtszaken tegen de Europese Unie. Even terug in de tijd: in 2017 kreeg Google een boete van Europees commissaris Margrethe Vestager omdat het zijn marktpositie misbruikte. […] The post Google trekt ten strijde tegen 8 miljard euro aan Europese boetes appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 30. Google werkt aan betaalsysteem voor uitgevers (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 31. Google liet miljarden door Nederland lopen om belastingen te ontwijken (03/01/2019 - Knack)
  Google heeft in 2017 zo'n 20 miljard euro via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is ongeveer 4 miljard euro meer dan het Amerikaanse internetbedrijf een jaar eerder via de veelbekritiseerde belastingroute liet stromen.
  [naar artikel]
 32. Kritiek na Google-boete: 'Europees protectionisme' (12/04/2019 - De Morgen)
  Margrethe Vestager, de leading lady van de Europese Commissie, bijt weer van zich af. Dit keer is het internetgigant Google die haar toorn opwekte. Een boete van 2,4 miljard euro is het verdict na zeven jaar onderzoek. Google overweegt om beroep aan te tekenen.
  [naar artikel]
 33. Kritiek na Google-boete: 'Europees protectionisme' (28/06/2017 - De Morgen)
  Margrethe Vestager, de leading lady van de Europese Commissie, bijt weer van zich af. Dit keer is het internetgigant Google die haar toorn opwekte. Een boete van 2,4 miljard euro is het verdict na zeven jaar onderzoek. Google overweegt om beroep aan te tekenen.
  [naar artikel]
 34. Google heeft via Nederland 16 miljard euro naar Bermuda gesluisd (02/01/2018 - VRT NWS)
  Google heeft in 2016 bijna 16 miljard euro aan royalty's via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is 1 miljard euro meer dan het internetbedrijf een jaar eerder door de fel bekritiseerde belastingroute liet lopen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.
  [naar artikel]
 35. Google koopt Fitbit voor 1,9 miljard euro (01/11/2019 - De Morgen)
  Google heeft een akkoord gesloten om smartwatchproducent Fitbit over te nemen voor 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat meldt het Amerikaanse technologiebedrijf.
  [naar artikel]
 36. Recordboete voor Google: 2,4 miljard (27/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese commissie geeft Google een recordboete van 2,42 miljard euro omdat de internetgigant zijn marktpositie misbruikt heeft. Dat werd
  [naar artikel]
 37. Google koopt Fitbit voor 2,1 miljard dollar (01/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Google heeft een akkoord gesloten om smartwatchproducent Fitbit over te nemen voor 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat meldt de Amerikaanse...
  [naar artikel]
 38. Winst Google-moeder vorig jaar ruim verdubbeld (04/02/2019 - De Tijd)
  22:27 Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft vorig jaar 30,7 miljard dollar nettowinst geboekt. Met dank ook aan de adverteerders. De marge daalde wel.
  [naar artikel]
 39. Franse uitgevers slepen Google Books voor rechter (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. Google investeert 1 miljard euro in twee Nederlandse datacenters (24/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Google gaat 1 miljard euro investeren in Nederland. In de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon wordt een nieuw datacentrum gebouwd. Het...
  [naar artikel]
 41. Europese Commissie bevestigt recordboete van 4,3 miljard euro voor Google (18/07/2018 - Metro)
  De Europese Commissie heeft vandaag de recordboete van 4,3 miljard euro voor het Amerikaanse technologiebedrijf Google bevestigd. Het bedrijf krijgt ook negentig dagen de tijd om zich in orde te stellen met de Europese wetgeving, zo kondigde Europees Commissaris Margrethe Vestager aan. Google is veroordeeld omdat het telefoonfabrikanten zou hebben gedwongen om Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android meeleverden. Android heeft een marktaandeel van circa 80 procent. “Google heeft Android gebruikt om de dominantie van zijn zoekmachine te betonneren”, aldus Vestager. “Met zijn praktijken was het voor de concurrenten onmogelijk geworden om te innoveren en te concurreren op basis van hun eigen verdiensten. Ze hebben de Europese consumenten de voordelen van een efficiënte concurrentie in de belangrijke mobiele telecommarkt ontzegd. Dit is illegaal onder de Europese antitrust-regels.” Vorig jaar kreeg Google al een recordboete van 2,4 miljard euro in een andere zaak, omdat het zoekresultaten van de eigen dienst Google Shopping voortrok. bron: Belga Het bericht Europese Commissie bevestigt recordboete van 4,3 miljard euro voor Google verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Europese Commissie geeft recordboete van 4,3 miljard euro aan Google (18/07/2018 - VRT NWS)
  De Europese Commissie heeft Google een boete gegeven van 4,3 miljard euro, de hoogste boete ooit voor een individueel bedrijf. Volgens de Commissie misbruikt Google de dominante positie van zijn besturingssysteem Android op mobiele toestellen.
  [naar artikel]
 43. Google Assistant binnenkort ook in Nederlands (26/02/2018 - Metro)
  De Amerikaanse technologiereus Google wil zijn “Google Assistant” wereldwijd beschikbaar maken. Tegen het einde van het jaar moet de applicatie in meer dan 30 talen kunnen communiceren. In de komende maanden wordt onder andere het Nederlands toegevoegd. Momenteel ondersteunt de software acht talen. Google maakte het nieuws vandaag p de technologiebeurs Mobile World Congress in Barcelona. De komende maanden zal de Google Assistant zo in het Deens, Nederlands, Hindi, Indonesisch, Noors, Zweeds en Thais beschikbaar zijn op Android-smartphones en iPhones. In de loop van het jaar volgen nog meer talen op nog meer toestellen. De Google Assistant is een rivaal voor programma’s zoals Siri van Apple en Alexa van Amazon. Google versterkt zo zijn inspanningen om de Assistant op meer toestellen van andere aanbieders te krijgen. Spraak is een centraal communicatiemiddel met de intelligente toestellen van de toekomst. bron: Belga  
  [naar artikel]
 44. Zuckerberg verdient 1,8 miljard in een week (25/10/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider4.demorgen-cdn.be/photo/zuckerberg-verdient-1-8-miljard-in-een-week/mruw6lzxge2dsmjxgq4s6rsxf43dimq/a2ffc8478d3e68b532ff63e6dbfaf1a5e81c57600056c4dd9bcb654cae697b6f/fitwidth_642x0_71491749.jpg?v=q0AyGCi
  [naar artikel]
 45. Google-moeder Alphabet meer dan 1 biljoen dollar waard (16/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het moederbedrijf van Google is voor het eerst door de grens van 1 biljoen of 1.000 miljard dollar (900 miljard euro) aan beurswaarde gebroken....
  [naar artikel]
 46. Europa legt Google boete van 1,5 miljard euro op (20/03/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie bestraft Google met een boete van 1,5 miljard euro wegens misbruik van zijn dominante marktpositie in de online advertentiemarkt.
  [naar artikel]
 47. "Recordboete van 4,3 miljard euro voor Google" (18/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie zou het Amerikaanse technologiebedrijf Google een boete opleggen van zo'n 4,3 miljard euro, bericht het persagentschap...
  [naar artikel]
 48. Nieuwe Europese monsterboete voor Google: 1,49 miljard euro (20/03/2019 - VRT NWS)
  De Europese Commissie heeft internetreus Google opnieuw een zware boete opgelegd. Deze keer loopt die op tot 1,49 miljard euro. Volgens Europees Commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager heeft Google zijn macht en omvang misbruikt om voor zoekadvertenties van dochterbedrijf AdSense een voorkeursbehandeling te eisen.
  [naar artikel]
 49. Google in beroep tegen boete van 2,4 miljard, voor haar shoppingdienst (11/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  Google gaat in beroep tegen een boete van 2,42 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie. Europa legde de internetreus in juni een recordboete op omdat hij de dominante marktpositie van zijn zoekmachine heeft misbruikt om zijn eigen online shoppingdienst Google Shopping te bevoordelen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.