Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
19:36 uur

Troebel zicht op prijzen Vlaamse landbouwgrond

Apache

11/06/2019 - 09:06

In heel Europa wordt landbouwgrond steeds meer een investeringsgoed in plaats van een productiegoed. De financiële sector gooit zich op landbouwgrond als winstgevend beleggingsproduct, terwijl de kleine, jonge landbouwer de dupe dreigt te worden. In Wallonië werd daarom in 2017 een prijsobservatorium opgezet. Volgens de Vlaamse Landmaatschappij zou ook Vlaanderen baat hebben bij een duidelijk beeld op landbouwgrond.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ieperse landbouwerszoon kiest voor milieu in plaats van geld: hij plant een bos op landbouwgrond (06/03/2020 - VRT NWS)
  In Vlamertinge bij Ieper heeft Jeroen Bossaert een bos geplant op landbouwgrond. Dat is uitzonderlijk, want met landbouwgrond kun je flink wat centen verdienen.
  [naar artikel]
 2. West-Vlaamse landbouwgrond blijft de duurste (29/07/2019 - De Tijd)
  15:58 In de eerste zes maanden van dit jaar zijn de prijzen van landbouwgronden gedaald met 3,9 procent. Dat is de eerste keer in vijf jaar, maar het wijst niet noodzakelijk op een trendbreuk.
  [naar artikel]
 3. Prijs van landbouwgrond in België schiet omhoog (09/04/2019 - Metro)
  Op landbouwgrond wordt steeds vaker gespeculeerd, schrijft Le Soir. Daardoor is de prijs per hectare in ons land de voorbije vijf jaar met 26,6 procent gestegen. Volgens de notarisbarometer op landbouwgrond bedroeg de gemiddelde prijs in België van een perceel landbouwgrond in 2018 bijna 45.000 euro per hectare. Het gaat om een stijging van 5 procent tegenover 2017 en een van 26,6 procent tegenover vijf jaar geleden. De gemiddelde prijs voor landbouwgrond varieert enorm per provincie. In Wallonië schommelt die tussen 27.000 euro (Luxemburg) en 39.000 (Waals-Brabant). In Vlaanderen swingen de prijzen nog meer de pan uit: van 37.000 euro per hectare in Vlaams-Brabant tot 64.000 in Antwerpen en West-Vlaanderen. De speculatie op landbouwgrond “is gewoon onhoudbaar, omdat de grond een voedingsbron moet zijn voor een landbouwer”, verklaart Philippe Duvivier, voorzitter van het landbouwerssyndicaat Fugea. “Wanneer een hectare tarwe 1.100 euro kost en 1.500 oplevert, is het niet mogelijk om land te kopen aan 30.000 euro per hectare. Het probleem ontstaat bij zeer grote bedrijven en de mensen die veel geld verdienen naast de landbouw, zoals uit de voedingsmiddelenindustrie (…) Het overschot is soms zelfs zo gering dat het de kleine spelers doodt, er is niets aan te doen.” bron: Belga Het bericht Prijs van landbouwgrond in België schiet omhoog verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Vlaanderen wil toegang tot landbouwgrond verbeteren (14/10/2019 - Apache)
  Terwijl lokale besturen duizenden hectare grond verkochten, zorgt de Vlaamse Landmaatschappij ervoor dat een deel toch in publieke handen blijven. Het budget van de VLM is wel beperkt, en dat geldt ook voor hun impact op de markt van landbouwgronden. Onder meer speculatie maakt de toegang tot landbouwgrond voor boeren steeds moeilijker. Laat die toegang
  [naar artikel]
 5. Zicht op de wereld is troebel vanuit een ivoren toren (18/03/2018 - De Tijd)
  16:31 Kan een goed presterend beursgenoteerd bedrijf zijn topman een salarisverhoging van 50 procent geven? Ja, behalve als het een bank is. Dan hebben andere stakeholders dan de aandeelhouders ook wat in d...
  [naar artikel]
 6. Droogte kost elke dag 33.000 hectare landbouwgrond (21/08/2016 - De Redactie)
  Vooral Afrika is zwaar getroffen, en volgens de VN is tweederde van de landbouwgrond op het continent al veranderd in woestijn of extreem droog land.
  [naar artikel]
 7. Zonnepanelen werken het best op landbouwgrond, niet in de woestijn (12/08/2019 - VRT NWS)
  Zonnepanelen zijn het efficiëntst en het meest productief op landbouwgrond, zo blijkt uit een nieuwe studie. Ze werken er beter dan in woestijnen, omdat het daar te warm wordt. Zonnepanelen plaatsen op minder dan 1 procent van alle landbouwgrond ter wereld, zou volstaan om aan de stroombehoeften van heel de planeet te voldoen, zeggen de onderzoekers. Voor de zonnepanelen zouden bovendien geen gewassen moeten wijken, de twee kunnen gecombineerd worden.
  [naar artikel]
 8. ‘Plezier is dividend van investering in landbouwgrond' (19/04/2019 - De Tijd)
  16:52 Belgische vermogende families investeren fors in landbouwgrond en bossen om hun vermogen te diversifiëren. Sinds kort steken ze ook de grens over, zeggen specialisten in Frankrijk en het Verenigd Koni...
  [naar artikel]
 9. Prijs van landbouwgrond in België schiet omhoog (09/04/2019 - Knack)
  Op landbouwgrond wordt steeds vaker gespeculeerd, schrijft Le Soir. Daardoor is de prijs per hectare in ons land de voorbije vijf jaar met 26,6 procent gestegen.
  [naar artikel]
 10. Prijs van landbouwgrond in België schiet omhoog (09/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op landbouwgrond wordt steeds vaker gespeculeerd, schrijft ‘Le Soir’ vandaag. Daardoor is de prijs per hectare in ons land de voorbije vijf jaar...
  [naar artikel]
 11. Prijs van landbouwgrond in België schiet omhoog: “Onhoudbare situatie” (09/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op landbouwgrond wordt steeds vaker gespeculeerd, schrijft Le Soir dinsdag. Daardoor is de prijs per hectare in ons land de voorbije vijf jaar met 26,6 procent gestegen.
  [naar artikel]
 12. Prijs van landbouwgrond in België schiet omhoog: “Onhoudbare situatie” (09/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Op landbouwgrond wordt steeds vaker gespeculeerd, schrijft Le Soir dinsdag. Daardoor is de prijs per hectare in ons land de voorbije vijf jaar met 26,6 procent gestegen.
  [naar artikel]
 13. Boerenbond slaat alarm: “Er dreigt een tekort aan landbouwgrond” (03/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Minstens 29% van de landbouwgrond in de provincie Antwerpen wordt voor andere zaken dan landbouw gebruikt, bijvoorbeeld als bos, sauna of paardenwei. “De overheid moet het gebruik van die gronden beter controleren”, zegt de Boerenbond.
  [naar artikel]
 14. ‘Als het zo doorgaat, zijn er over tien jaar geen boeren meer' (31/08/2019 - De Tijd)
  04:10 De Vlaamse landbouwgrond is in een ijltempo aan het ‘verpaarden’, leerde een opmerkelijke studie deze week. Achter de cijfers schuilt een triest verhaal. De Vlaamse luxefermette met een stoeterij knij...
  [naar artikel]
 15. Zelfs parlementaire vraag krijgt het leidingwater niet minder troebel (16/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  Er stroomt al ruim een half jaar troebel water door de leidingen van de woningen aan de Bremstraat en Zavellaan in Hofstade. De Watergroep liet onlangs alle grote en kleine leidingen spoelen. Maar ook dat leverde niet het gewenste resultaat op.
  [naar artikel]
 16. Onmenselijk: tot 60 graden in cockpit Bottas: "Tegen einde van de race begon mijn zicht troebel te worden" (18/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Valtteri Bottas beleefde de Grand Prix van Singapore allerminst in goede omstandigheden. De Finse Formule 1-coureur was door een defect aan het
  [naar artikel]
 17. Colruyt koopt West-Vlaamse bioboerderij (21/08/2018 - De Standaard)
  Supermarktketen Colruyt is op zoek naar een bioboer die de landbouwgrond wil bewerken die het bedrijf onlangs kocht in het West-Vlaamse Alveringem.
  [naar artikel]
 18. Colruyt koopt West-Vlaamse bioboerderij (21/08/2018 - De Standaard)
  Supermarktketen Colruyt is op zoek naar een bioboer die de landbouwgrond wil bewerken die het bedrijf onlangs kocht in het West-Vlaamse Alveringem.
  [naar artikel]
 19. "Dit wordt confronterend": Caroline werd bont en blauw geslagen door haar vriend, nu deelt ze de foto's van haar herstel (02/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een gebroken kaak, gebarsten oogkas, twee blauwe ogen en troebel zicht: het partnergeweld dat Caroline Way drie jaar geleden te verduren kreeg,
  [naar artikel]
 20. Everzwijnen vernielen steeds vaker landbouwgrond: drone brengt schade in beeld (12/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Groeiende populaties van everzwijnen brengen steeds meer schade toe aan landbouwgrond in Europa. Een nieuwe methode met een drone maakt het nu...
  [naar artikel]
 21. Everzwijnen vernielen steeds vaker landbouwgrond: drone brengt enorme schade in beeld (12/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Groeiende populaties van everzwijnen brengen steeds meer schade toe aan landbouwgrond in Europa. Een nieuwe methode met een drone maakt het nu...
  [naar artikel]
 22. Strijd boeren tegen grondaankoop Fernand Huts gaat verder voor de rechtbank: “Die rijke industrieel betaalt de helft van wat wij moeten betalen” (30/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  De zaak van de boeren die de verkoop betwisten van Zeeuws-Vlaamse landbouwgrond van het Gentse OCMW aan Fernand Huts, topman van Katoen Natie, is dinsdag ingeleid voor het hof van beroep in Gent. “Het is onrechtvaardig dat een rijke industrieel 450 hectare publieke landbouwgrond kan aankopen aan een prijs van 39.000 euro per hectare, terwijl kleine boeren bijna het dubbele moeten betalen op de privémarkt”, zegt landbouwer Annelies Marchand.
  [naar artikel]
 23. Prijs van pachtgrond met zowat 70 procent gestegen in 20 jaar (19/01/2019 - Metro)
  In 2017 betaalde een landbouwer in België gemiddeld 309 euro per hectare per jaar voor de huur van landbouwgrond en 277 euro per hectare voor weideland. De prijs voor het pachten van landbouwgrond is in twintig jaar tijd met 72 procent gestegen, die voor weidegrond met 67 procent, zo blijkt uit gegevens van de Belgische dienst voor statistiek Statbel. De stijging is het sterkst in Vlaanderen. Daar nam de pacht voor landbouwgrond met 86 procent toe tot 382 euro per hectare, terwijl weideland 78 procent duurder werd (327 euro/ha). In Wallonië steeg de pachtprijs minder sterk, met 56 procent voor landbouwgrond (249 euro/ha) en 55 procent voor weidegrond (235 euro/ha). Op provinciaal vlak spant Oost-Vlaanderen de kroon met landbouwgrond die gemiddeld voor 451 euro per hectare gepacht wordt en weidegrond voor 402 euro per hectare. Dat is volgens Statbel meer dan het dubbele dan de bedragen die in de provincie Luxemburg neergeteld worden, waar de pachtprijzen respectievelijk op 187 euro/ha en 179 euro/ha liggen. bron: Belga Het bericht Prijs van pachtgrond met zowat 70 procent gestegen in 20 jaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. ‘Ook Vlaamse boeren verdienen eerlijke prijzen’ (06/10/2016 - De Standaard)
  Niet alleen de landbouwers in het Zuiden hebben nood aan fair trade, ook de boeren hier moeten eerlijke prijzen krijgen, zo pleit Boerenbondvoorzitster Sonja De Becker. Voor het derde jaar op rij daalde totale omzet in de Vlaamse land- en tuinbouwsector.
  [naar artikel]
 25. Boerenbond: “Eventuele RUP-vernietiging mag niet leiden tot verlies van landbouwgrond” (29/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De beroepsorganisatie Boerenbond wil niet dat een eventuele vernietiging van het ruimtelijk uitvoeringsplan voor havenuitbreiding in Antwerpen leidt tot extra verlies van landbouwgrond. Zo werd zaterdag vernomen.
  [naar artikel]
 26. “Fernand Huts kreeg vijf miljoen euro staatssteun bij koop landbouwgrond OCMW” (11/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Huts had in 2016 via een Luxemburgse vennootschap 450 hectare Zeeuws-Vlaamse landbouwgronden gekocht van het Gentse OCMW voor 17,5 miljoen euro. Een koppel Belgische boeren verzet zich echter tegen de verkoop. De gronden zijn geregistreerd als 72 percelen en moesten daarom in verschillende loten verkocht worden, zei advocaat Reynaert eerder. “Op die manier konden de boeren niet meedingen voor de goedkope landbouwgrond. We spreken over een verkoopprijs van 39.000 euro per hectare, terwijl landbouwgrondprijzen hier en in Nederland makkelijk tussen de 80.000 en 100.000 euro bedragen.”
  [naar artikel]
 27. “Fernand Huts kreeg vijf miljoen euro staatssteun bij koop landbouwgrond OCMW” (11/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Huts had in 2016 via een Luxemburgse vennootschap 450 hectare Zeeuws-Vlaamse landbouwgronden gekocht van het Gentse OCMW voor 17,5 miljoen euro. Een koppel Belgische boeren verzet zich echter tegen de verkoop. De gronden zijn geregistreerd als 72 percelen en moesten daarom in verschillende loten verkocht worden, zei advocaat Reynaert eerder. “Op die manier konden de boeren niet meedingen voor de goedkope landbouwgrond. We spreken over een verkoopprijs van 39.000 euro per hectare, terwijl landbouwgrondprijzen hier en in Nederland makkelijk tussen de 80.000 en 100.000 euro bedragen.”
  [naar artikel]
 28. Jan Jambon heeft finish in zicht (26/09/2019 - De Tijd)
  11:32 Een week later dan gepland hebben de Vlaamse regeringsonderhandelaars de finish in zicht. Vermoedelijk stellen de N-VA, CD&V en Open VLD morgen of overmorgen hun regeerakkoord voor.
  [naar artikel]
 29. Jeroen (40) beplant dure landbouwgrond met bos voor dochter Manon (9): “Geld zal het niet meer opbrengen, maar wel geluk” (07/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Landbouwgrond mag dan wel peperduur zijn, dat houdt Jeroen Bossaert (40) niet tegen om er gewoon een bos op te planten voor dochter Manon (9). “Veel mensen verklaren ons gek.”
  [naar artikel]
 30. Landbouwgrond in Vlaanderen kost gemiddeld 52.000 euro per hectare (28/07/2018 - Metro)
  In de eerste zes maanden van 2018 kostte een perceel landbouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 52.137 euro per hectare. De gemiddelde prijs varieert sterk naar regio of provincie: tussen 37.000 euro per hectare in Vlaams-Brabant tot ruim 64.000 euro/hectare in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen. In Wallonië is de gemiddelde prijs opvallend lager: tussen 27.000 euro/hectare in Luxemburg en 39.000 euro/hectare in Waals-Brabant. In vergelijking met 2017 steeg de gemiddelde prijs per hectare met 3,6 procent in Vlaanderen en 5,6 procent in Wallonië, aldus de eerste notarisbarometer voor landbouwgrond die de Federatie van het Notariaat vandaag publiceert. De waarde van landbouwgrond wordt onder meer bepaald door de ligging, de omgeving, de bodemstructuur en de kwaliteit van de grond. Daarnaast is het ook belangrijk of de grond vrij of verpacht is en wat de pachtwijze is. Soms wordt de prijs de hoogte in gestuwd omdat de grond in de toekomst een nieuwe bestemming krijgt of omdat het om een zéér groot stuk grond gaat. “De combinatie van deze elementen kan ervoor zorgen dat sommige landbouwgronden heel wat meer waard zijn dan de gemiddelde landbouwgrond”. Met uitzondering van West-Vlaanderen (1,8 ha) is een verkocht perceel landbouwgrond in Vlaanderen gemiddeld niet groter dan 1 hectare. In Vlaams-Brabant en Limburg is de gemiddelde oppervlakte het kleinst (0,7 ha). Het nationaal gemiddelde van een perceel landbouwgrond in de eerste maanden van 2018 bedroeg net geen 45.000 euro/hectare. Vergeleken met 2017 steeg de prijs met 5,0 procent. In vergelijking met 2013 betaalde men voor een perceel landbouwgrond in België gemiddeld bijna 10.000 euro meer per hectare, of een bruto groei van 26,6 procent over 5 jaar. Rekening houdend met de inflatie (8 procent over die periode), steeg de waarde van een hectare landbouwgrond zo’n 18 procent. bron: Belga Het bericht Landbouwgrond in Vlaanderen kost gemiddeld 52.000 euro per hectare verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Waarom de vastgoedmarkt aan de kust floreert als nooit tevoren. En de prijzen? Die volgen (25/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  De vastgoedmarkt aan de kust floreert als nooit tevoren. Het aantal transacties piekte het voorbije halfjaar. En de prijzen? Die volgen. Zeker voor appartementen met zicht op zee. Dat blijkt uit de recentste kustbarometer van de Federatie van het Notariaat.
  [naar artikel]
 32. Heimweeman van de Franse letteren (10/04/2019 - De Morgen)
  Een seismograaf van verdwenen levens in een troebel Parijs. Een heimweeman, behekst door het verleden. Beroemd in Frankrijk, elders vooral bij fijnproevers. De Nobelprijsjury Literatuur bekroont een schrijver-spoorzoeker met Vlaamse roots.
  [naar artikel]
 33. Angèle grijpt eerste MIA’s, Stromae wint zijn 17de en ook Niels Destadsbader al in de prijzen (07/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vanavond worden voor de veertiende keer de MIA’s uitgereikt, de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen. Volg hier wie de prijzen wegkaapt.
  [naar artikel]
 34. "Fernand Huts kreeg 5 miljoen euro staatssteun bij koop landbouwgrond OCMW” (11/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, kreeg 5 miljoen euro onterechte staatssteun bij de aankoop van landbouwgrond van het Gentse OCMW in...
  [naar artikel]
 35. ‘Er is een goldrush op landbouwgrond in Afrika bezig’ (05/04/2019 - De Morgen)
  Olivier De Schutter strijdt op vele fronten: hij vecht voor meer politieke inspraak van kleine boeren, voor kleinschaligere landbouw en meer vrouwenrechten. Maar aan het begin van zijn tweede termijn voor de Verenigde Naties toont hij zich vooral ongerust. ‘China, Zuid-Korea, landen uit de Golfregio, en India kopen grote stukken landbouwgrond in Afrika om hun eigen voedselzekerheid te verzekeren.’
  [naar artikel]
 36. 45.000 elektrische en hybride wagens op Vlaamse wegen: komt doel van 60.000 in zicht? (28/01/2020 - Express)
  Momenteel rijden er bijna 45.000 elektrische of plug-in hybride wagens rond in Vlaanderen en staan er 3.655 laadpalen. Het is echter nog afwachten of de Vlaamse regering haar doel van 60.000 elektrische wagens en 5.000 laadpalen tegen eind dit jaar haalt. Dat blijkt uit cijfers die Andries Gryffroy (N-VA) heeft opgevraagd bij minister Zuhal Demir […] The post 45.000 elektrische en hybride wagens op Vlaamse wegen: komt doel van 60.000 in zicht? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 37. Aannemer graaft zonder toestemming grond weg (22/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Landbouwer Jean Bormans uit Heers heeft bij de politie klacht neergelegd tegen het gemeentebestuur omdat er zonder zijn toelating of enige verwittiging landbouwgrond van zijn perceel werd weggehaald. De tonnen goede landbouwgrond zijn als vulgrond gebruikt bij de bouw van het nieuwe Chiro jeugdlokaal in Vechmaal. “Binnen de twee weken wordt het perceel in zijn oorspronkelijke staat hersteld”, belooft de burgemeester.
  [naar artikel]
 38. “De omzetting van bos op bouwgrond in zonevreemd bos is diefstal” (18/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Net voor de paasvakantie keurde de Vlaamse regering de kaart met zonevreemde bossen goed. Dat zijn bossen die tot dan op bouwgrond, industriegrond of landbouwgrond lagen en dus in principe gekapt konden worden om een huis te bouwen, een bedrijf uit te breiden of om aspergebedden aan te leggen. Maar sinds de goedkeuring van de kaart met zonevreemde bossen, kortweg de Vlaamse Boskaart, kan dat niet meer.
  [naar artikel]
 39. Verzet groeit tegen verkoop Gentse OCMW-gronden aan Huts (12/12/2018 - Apache)
  Verschillende landbouworganisaties en academici steunen de rechtszaak tegen de verkoop van 450 hectare landbouwgrond van het Gentse OCMW aan een vennootschap van Fernand Huts voor 17,5 miljoen euro. "In een context waar er met landbouwgrond gespeculeerd wordt, draagt het OCMW door deze manier van verkopen alleen maar bij aan de speculatie en de concentratie van landbouwgronden in steeds minder handen.”
  [naar artikel]
 40. Belgische landbouwgrond is voor het eerst in 5 jaar tijd goedkoper geworden (28/07/2019 - VRT NWS)
  Voor het eerst in 5 jaar is de landbouwgrond in ons land weer goedkoper geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). In de eerste zes maanden van 2019 bedraagt de gemiddelde prijs 44.696 euro per hectare, een daling met 3,9 procent in vergelijking met 2018. In Vlaanderen was de daling groter (-3,1 procent) dan in Wallonië (-1 procent).
  [naar artikel]
 41. Afscheid van man die drie films draaide met zicht op de dood (27/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een volle kerk in het Oost-Vlaamse Petegem-aan-de-Leie (Deinze) nam zaterdagmiddag afscheid van leraar-filmmaker Bernard De Rycke (41). De man die drie kortfilms regisseerde met zicht op de dood.
  [naar artikel]
 42. Absolute triomf voor "Toni Erdmann" van Maren Ade op European Film Awards (11/12/2016 - De Redactie)
  De Oostenrijks-Duitse tragikomedie kaapte de vijf belangrijkste prijzen weg. De Vlaamse actrice en voormalige winnares Veerle Baetens stond op het podium om prijzen te overhandigen.
  [naar artikel]
 43. Peltse schrijfster als enige Vlaamse op Shortlist Bookspot Literatuurprijs (25/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  De shortlists van twee BookSpot-prijzen, voor fictie en non-fictie, zijn bekend. Enige Vlaamse naam op de lijst is die van Lieve Joris, die met “Terug naar Neerpelt” meedingt naar de prijs voor non-fictie. De Bookspot Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied.
  [naar artikel]
 44. In troebel water (22/02/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 45. in troebel water (12/02/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 46. In troebel water (14/03/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 47. In troebel water (25/02/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 48. In troebel water (06/04/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 49. In troebel water (12/03/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.