Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
18:26 uur

Julie Van Espen: Hoge Raad voor de Justitie start bijzonder onderzoek

Knack

11/06/2019 - 20:06

De Advies- en onderzoekscommissie van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ), het onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de externe controle van de rechterlijke orde, stelt een bijzonder onderzoek in naar aanleiding van de moord op studente Julie Van Espen (23).


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hoge Raad voor de Justitie start bijzonder onderzoek na moord op Julie Van Espen (11/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Advies- en onderzoekscommissie van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ), het onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de externe controle van de rechterlijke orde, heeft beslist om een bijzonder onderzoek in te stellen naar aanleiding van de moord op studente Julie Van Espen (23). Dat meldt de HRJ in een persbericht.
  [naar artikel]
 2. Hoge Raad voor de Justitie start bijzonder onderzoek na moord op Julie Van Espen (11/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Advies- en onderzoekscommissie van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ), het onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de externe controle van de rechterlijke orde, heeft beslist om een bijzonder onderzoek in te stellen naar aanleiding van de moord op studente Julie Van Espen (23). Dat meldt de HRJ in een persbericht.
  [naar artikel]
 3. Hoge Raad voor de Justitie licht Antwerps gerecht door na moord op Julie Van Espen (11/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Advies- en onderzoekscommissie van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ), het onafhankelijke orgaan dat verantwoordelijk is voor de externe controle van de rechterlijke orde, heeft beslist om een bijzonder onderzoek in te stellen naar aanleiding van de moord op studente Julie Van Espen (23). Dat meldt de HRJ in een persbericht.
  [naar artikel]
 4. Hoge Raad voor Justitie voert onderzoek naar Antwerps gerecht na moord Julie Van Espen (11/06/2019 - De Standaard)
  De Hoge Raad voor Justitie zal een bijzonder onderzoek voeren naar het Antwerps gerecht, naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen in mei. De conclusies worden na de zomer verwacht.
  [naar artikel]
 5. Antwerps gerecht wordt volledig doorgelicht na moord op Julie Van Espen (11/06/2019 - De Morgen)
  De Hoge Raad voor Justitie opent een bijzonder onderzoek naar het Antwerps gerecht. Dat komt er na mogelijke fouten die het gerecht heeft gemaakt in de behandeling van het dossier van Steve B., de moordenaar van Julie Van Espen. In dat onderzoek zal de werking van het Antwerps gerecht volledig worden doorgelicht. Dat meldt VTM Nieuws en wordt bevestigd door de Hoge Raad voor Justitie (HRJ).
  [naar artikel]
 6. Antwerpse gerecht wordt volledig doorgelicht na moord op Julie Van Espen (11/06/2019 - De Morgen)
  De Hoge Raad voor Justitie opent een bijzonder onderzoek naar het Antwerpse gerecht. Dat komt er na mogelijke fouten die het gerecht heeft gemaakt in de behandeling van het dossier van Steve B., de moordenaar van Julie Van Espen. In dat onderzoek zal de werking van het Antwerpse gerecht volledig worden doorgelicht. Dat meldt VTM Nieuws en wordt bevestigd door de Hoge Raad voor Justitie (HRJ).
  [naar artikel]
 7. Hoge Raad voor de Justitie start bijzonder onderzoek naar moord op Julie Van Espen (11/06/2019 - Metro)
  De Advies- en onderzoekscommissie van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ), het onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de externe controle van de rechterlijke orde, heeft beslist om een bijzonder onderzoek in te stellen naar aanleiding van de moord op studente Julie Van Espen (23). Dat meldt de HRJ in een persbericht. Nadat er meer informatie naar buiten was gekomen over het gerechtelijk parcours dat verdachte Steve Bakelmans (39) al doorlopen had, heeft de HRJ meteen vragen gesteld aan het Antwerpse gerecht. “Bedoeling was om te kunnen beoordelen of er en welke initiatieven genomen kunnen worden om dergelijke tragedies in Antwerpen of elders in de toekomst te voorkomen”, stelt de HRJ in het persbericht. Met de verzamelde informatie heeft de Advies- en onderzoekscommissie van de HRJ op 6 juni beslist een bijzonder onderzoek in te stellen. De conclusies van dit onderzoek worden na de zomer verwacht. “De Hoge Raad zal er alles aan doen om dit onderzoek in alle sereniteit en in samenwerking met de rechterlijke orde te voeren”, klinkt het. De moord op Julie Van Espen zorgde voor veel commotie, omdat verdachte Steve Bakelmans nog altijd vrij rond liep, nadat hij twee jaar eerder tot vier jaar cel werd veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Zijn onmiddellijke aanhouding werd toen niet bevolen, omdat er geen indicatie was dat hij zich aan zijn straf zou proberen te onttrekken. Bakelmans ging in beroep, maar de behandeling van zijn zaak liep vertraging op door een personeelstekort op het hof van beroep. Zijn zaak kon pas vorige week behandeld worden. bron: Belga Het bericht Hoge Raad voor de Justitie start bijzonder onderzoek naar moord op Julie Van Espen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Hoge Raad start onderzoek naar rechters die moordenaar Julie Van Espen lieten lopen (11/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Hoge Raad voor Justitie heeft zijn Advies- en Onderzoekscommissie opdracht gegeven een onderzoek te openen naar de Antwerpse rechters die...
  [naar artikel]
 9. Antwerps gerecht volledig doorgelicht na moord op Julie Van Espen (11/06/2019 - De Morgen)
  De Hoge Raad voor Justitie opent een bijzonder onderzoek naar het Antwerps gerecht. Dat komt er na mogelijke fouten die het gerecht heeft gemaakt in de behandeling van het dossier van Steve B., de moordenaar van Julie Van Espen. In dat onderzoek zal de werking van het Antwerps gerecht volledig worden doorgelicht. Dat meldt VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 10. Antwerps gerecht wordt doorgelicht na moord op Julie Van Espen voorkomen (11/06/2019 - VRT NWS)
  De Hoge Raad voor de Justitie start een onderzoek naar het gerecht in Antwerpen. Ze doet dat na de moord op Julie Van Espen, begin vorige maand. De bedoeling is om na te gaan of er fouten zijn gebeurd en hoe dergelijke drama's in de toekomst voorkomen kunnen worden.
  [naar artikel]
 11. Antwerps gerecht ging in de fout met dossier moordenaar Julie Van Espen (20/12/2019 - De Standaard)
  Het Antwerpse hof van beroep had een zedenzaak tegen Steve B., verdacht van de moord op Julie Van Espen, niet op de lange baan mogen schuiven. Tot die conclusie komt de Hoge Raad voor de Justitie na een onderzoek.
  [naar artikel]
 12. Deze prangende vragen stelt Hoge Raad voor Justitie aan Antwerps gerecht na moord op Julie Van Espen (10/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft in een brief aan het Antwerpse gerecht enkele prangende vragen gesteld over de manier waarop er is omgegaan met het dossier van Steve Bakelmans (39), de moordenaar van Julie Van Espen (23). “Werden de dossiers die bleven liggen wel gescreend? Hoe worden rechters ingezet in Antwerpen? Is de strijd tegen seksuele agressie er wel een prioriteit?”
  [naar artikel]
 13. Onderzoek naar rol van Antwerps gerecht in moord Julie Van Espen (12/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  antwerpen De Hoge Raad voor de Justitie voert een diepgaand onderzoek naar het Antwerpse gerecht naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen.
  [naar artikel]
 14. Ouders Julie Van Espen halen uit naar gerecht in open brief: “Julie had nog geleefd als iedereen zijn verantwoordelijkheid had opgenomen” (11/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De ouders van Julie Van Espen hebben voor het eerst gereageerd op het rapport van de Hoge Raad voor Justitie van eind december over de fouten in...
  [naar artikel]
 15. Ouders Julie Van Espen halen uit naar politici en gerecht in open brief: “Julie had nog geleefd als iedereen zijn verantwoordelijkheid had opgenomen” (11/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De ouders van Julie Van Espen hebben voor het eerst gereageerd op het rapport van de Hoge Raad voor Justitie van eind december over de fouten in...
  [naar artikel]
 16. Kon de dood van Julie Van Espen worden vermeden als het gerecht beter had gewerkt? (20/12/2019 - VRT NWS)
  Vandaag publiceerde de Hoge Raad voor Justitie haar rapport over het dossier Julie Van Espen. Wat weten we meer? En wat is het antwoord op de hamvraag: was de dood van Julie Van Espen vermijdbaar? Het blijft een hypothetische kwestie al wordt wel ondubbelzinnig duidelijk dat er "disfuncties" geweest zijn in dit dossier.
  [naar artikel]
 17. Hoge Raad voor Justitie over onderzoek moord Julie Van Espen: “Verschillende disfuncties” (20/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft in het dossier Steve Bakelmans verschillende disfuncties vastgesteld, zowel in eerste aanleg als bij het hof van beroep. Dat heeft de HRJ vrijdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 18. Hoge Raad van Justitie: “Verschillende disfuncties, maar geen enkele kan gelinkt worden aan dood Julie Van Espen” (20/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft in het dossier Steve Bakelmans verschillende disfuncties vastgesteld, zowel in eerste aanleg als bij het hof van beroep. Dat heeft de HRJ vrijdag meegedeeld. “Maar er is niet één beslissing geweest die rechtstreeks kan gelinkt worden aan de dood van Julie Van Espen”, zegt Christian Denoyelle, voorzitter van het Nederlandstalig College van de HRJ.
  [naar artikel]
 19. Hoge Raad van de Justitie: "Aanpak van seksueel geweld moet topprioriteit zijn" (11/02/2020 - VRT NWS)
  Christian Denoyelle, de voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie, deelt de bekommernis van de familie Van Espen. Ook hij wil dat er werk gemaakt wordt van de aanbevelingen die in het rapport staan dat de Hoge Raad voor de Justitie heeft opgesteld naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen. Volgens Denoyelle moet de aanpak van seksueel geweld een topprioriteit zijn, maar is er nood aan meer expertise.
  [naar artikel]
 20. Kon de moord op Julie Van Espen voorkomen worden? Deze fouten zijn er volgens haar ouders allemaal gemaakt (11/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Toen de 23-jarige studente Julie Van Espen op 4 mei 2019 verkracht en vermoord werd door Steve Bakelmans, was die net veroordeeld tot 4 jaar gevangenis voor gelijkaardige feiten. Dat hij de feiten kon plegen, is te wijten aan het hoger beroep dat uiteindelijk liefst 23 maanden op zich heeft laten wachten. De Hoge Raad voor Justitie was daar in december al streng over, maar de ouders van Julie Van Espen doen daar nog een schepje bovenop.
  [naar artikel]
 21. Minister van Justitie Geens na brief van ouders Julie Van Espen: "Werken aan plan om pijnpunten aan te pakken" (11/02/2020 - VRT NWS)
  "Sinds mei werken we aan een plan om de pijnpunten, die in het rapport van de Hoge Raad voor de Justitie blootgelegd werden, aan te pakken." Zo reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op de open brief die de ouders van Julie Van Espen naar verschillende politici en de koning stuurden.
  [naar artikel]
 22. Hoge Raad voor de Justitie tikt Antwerps gerecht op de vingers na moord Julie van Espen (20/12/2019 - VRT NWS)
  De Hoge Raad voor de Justitie vindt dat er verschillende onregelmatigheden zijn gebeurd in het dossier rond haar moordenaar: Steve Bakelmans. Bakelmans was eerder al veroordeeld in een andere verkrachtingszaak, voor hij Julie vermoordde, maar ging in beroep. Hij zat niet in de cel, had geen voorwaarden en ook de beroepszaak liet op zich wachten. De Hoge Raad zegt nu in haar rapport dat het dossier van Bakelmans niet volledig genoeg was om hem als persoon goed te kunnen inschatten. Daarnaast heeft het Antwerpse hof van beroep het dossier op de lange baan geschoven, zonder naar de inhoud van de zaak te kijken.
  [naar artikel]
 23. Opeenstapeling van fouten bij verkrachtingszaak: familie Julie Van Espen krijgt uitleg (20/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De nabestaanden van Julie Van Espen zijn vandaag ontvangen bij de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) en kregen daar toelichting bij het verslag dat is gemaakt over de zaak-Steve Bakelmans. In een eerdere strafzaak tegen Bakelmans zijn ernstige fouten gemaakt, zo blijkt uit dat verslag.
  [naar artikel]
 24. Hoge Raad voor Justitie stelt zich vragen bij aanpak dossier Steve B. (10/05/2019 - Knack)
  De Hoge Raad voor Justitie stelt zich vragen bij de manier waarop het Antwerpse gerecht is omgegaan met het dossier van Steve B., de 39-jarige verdachte van de moord op Julie Van Espen.
  [naar artikel]
 25. Ouders Julie Van Espen halen uit in open brief: ‘Julie had nog geleefd als iedereen zijn verantwoordelijkheid had opgenomen’ (11/02/2020 - De Morgen)
  De ouders van Julie Van Espen hebben voor het eerst gereageerd op het rapport van de Hoge Raad voor Justitie van eind december over de fouten in het dossier van de moord op de 23-jarige studente. Ze halen in een open brief uit naar het gerecht en de politiek. Volgens de ouders zou hun dochter nog geleefd hebben als het gerechtelijk apparaat naar behoren had gewerkt. Dat melden verschillende kranten.
  [naar artikel]
 26. Antwerps gerecht ging verschillende keren in de fout bij dossier moordenaar Julie Van Espen (21/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Op zaterdag 4 mei 2019 overleed de 23-jarige studente Julie Van Espen, toen ze van bij haar thuis in Schilde langs het Albertkanaal naar Antwerpen-Zuid fietste. Twee dagen later werd Steve Bakelmans, een veroordeelde verkrachter, opgepakt en in verdenking gesteld voor de moord. De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft nu een indrukwekkend blunderboek opgesteld over de disfuncties binnen het Antwerpse gerecht die ertoe geleid hebben dat Bakelmans op die bewuste 4 mei , twee jaar na zijn veroordeling voor verkrachting, nog niet in de cel zat. En Julie Van Espen tegen het lijf gelopen is.
  [naar artikel]
 27. Geens reageert op kritiek na moord op Julie Van Espen: “Ik blijf ijveren voor een betere justitie” (11/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Ik blijf ijveren voor een betere justitie en voor de strijd tegen seksueel geweld in het bijzonder.” Zo reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een reactie op de kritische open brief van de ouders van de vermoorde Julie Van Espen.
  [naar artikel]
 28. Ouders Julie Van Espen halen uit naar politici en gerecht in open brief: ‘Julie had nog geleefd als iedereen zijn verantwoordelijkheid had opgenomen’ (11/02/2020 - De Morgen)
  De ouders van Julie Van Espen hebben voor het eerst gereageerd op het rapport van de Hoge Raad voor Justitie van eind december over de fouten in het dossier van de moord op de 23-jarige studente. Ze halen in een open brief uit naar het gerecht en de politiek. Volgens de ouders zou hun dochter nog geleefd hebben als het gerechtelijk apparaat naar behoren had gewerkt. Dat melden verschillende kranten.
  [naar artikel]
 29. Minister Geens reageert op kritiek na moord op Julie Van Espen: “Ik blijf ijveren voor een betere justitie” (11/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Ik blijf ijveren voor een betere justitie en voor de strijd tegen seksueel geweld in het bijzonder.” Zo reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een reactie op de kritische open brief van de ouders van de vermoorde Julie Van Espen.
  [naar artikel]
 30. Politiek reageert op brief van ouders Julie Van Espen: “Nood aan Comité J” (11/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Als iedereen zijn verantwoordelijkheid had genomen, had Julie nog geleefd”. Dat schreven de ouders van de vermoorde Julie Van Espen in een scherpe brief aan justitie en politie. “Een injectie is nodig”, zei minister van Justitie Geens (CD&V) eerder al. Ook andere politieke partijen reageerden. Een overzicht.
  [naar artikel]
 31. “Nood aan Comité J” en “onafhankelijke procedure voor magistraten”: politiek reageert op brief van ouders Julie Van Espen (11/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Als iedereen zijn verantwoordelijkheid had genomen, had Julie nog geleefd”. Dat schreven de ouders van de vermoorde Julie Van Espen in een scherpe brief aan justitie en politie. “Een injectie is nodig”, zei minister van Justitie Geens (CD&V) eerder al. Ook andere politieke partijen reageerden. Een overzicht.
  [naar artikel]
 32. Hoge Raad voor Justitie “stelt zich vragen” bij behandeling van dossier-Bakelmans door Antwerps gerecht (10/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Hoge Raad voor Justitie “stelt zich vragen” bij de manier waarop het Antwerpse gerecht het dossier van Steve Bakelmans heeft behandeld. De verdachte van de moord op Julie Van Espen was op vrije voeten omdat hij beroep had aangetekend tegen een veroordeling in een verkrachtingszaak, twee jaar eerder. Het Antwerpse gerecht wijst daarvoor naar personeelsgebrek.
  [naar artikel]
 33. Hoge Raad voor Justitie “stelt zich vragen” bij behandeling van dossier-Bakelmans door Antwerps gerecht (10/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Hoge Raad voor Justitie “stelt zich vragen” bij de manier waarop het Antwerpse gerecht het dossier van Steve Bakelmans heeft behandeld. De verdachte van de moord op Julie Van Espen was op vrije voeten omdat hij beroep had aangetekend tegen een veroordeling in een verkrachtingszaak, twee jaar eerder. Het Antwerpse gerecht wijst daarvoor naar personeelsgebrek.
  [naar artikel]
 34. Rapport over zaak-Julie Van Espen erg scherp: rechtbank maakte verschillende fouten (20/12/2019 - De Morgen)
  De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft in het dossier Steve Bakelmans verschillende disfuncties vastgesteld, zowel in eerste aanleg als bij het hof van beroep. Dat heeft de HRJ meegedeeld. Zo had de rechter van de correctionele rechtbank onvoldoende informatie om een grondige risico-inschatting te doen, en is het dossier op het hof van beroep niet als prioritair beschouwd, hoewel dat wel had gemoeten. ‘Maar er is niet één beslissing geweest die rechtstreeks kan gelinkt worden aan de dood van Julie Van Espen.’
  [naar artikel]
 35. Verschillende fouten gemaakt in dossier Julie Van Espen (20/12/2019 - De Morgen)
  De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft in het dossier Steve Bakelmans verschillende disfuncties vastgesteld, zowel in eerste aanleg als bij het hof van beroep. Dat heeft de HRJ meegedeeld. Zo had de rechter van de correctionele rechtbank onvoldoende informatie om een grondige risico-inschatting te doen, en is het dossier op het hof van beroep niet als prioritair beschouwd, hoewel dat wel had gemoeten. ‘Maar er is niet één beslissing geweest die rechtstreeks kan gelinkt worden aan de dood van Julie Van Espen’, zegt Christian Denoyelle, voorzitter van het Nederlandstalig College van de HRJ.
  [naar artikel]
 36. Rapport over zaak-Julie Van Espen erg scherp: rechtbank maakte verschillende fouten (20/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft in het dossier Steve Bakelmans verschillende disfuncties vastgesteld, zowel in eerste aanleg als bij het...
  [naar artikel]
 37. Hoge Raad voor de Justitie stelt zich vragen bij aanpak dossier Steve Bakelmans (10/05/2019 - De Morgen)
  Christian Denoyelle, voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie, stelt zich ernstige vragen bij de manier waarop het Antwerpse gerecht is omgegaan met het dossier van Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen. Bakelmans liep vrij rond omdat zijn verkrachtingszaak in beroep nog moest voorkomen, maar dat sleepte al twee jaar aan. Volgens het Antwerpse hof van beroep was dat te wijten aan onderbezetting.
  [naar artikel]
 38. Hoge Raad voor Justitie na zaak-Van Espen: ‘Het moet en het kan beter’ (10/05/2019 - De Standaard)
  De Hoge Raad voor Justitie stelt zich vragen bij de manier waarop het Antwerpse gerecht is omgegaan met het dossier van Steve B. ‘We hebben vragen gesteld aan de voorzitter van het hof van beroep, en aan de procureur-generaal’, zegt de voorzitter van de Raad, Christian Denoyelle in het VTM Nieuws. ‘Het moet en het kan beter.’
  [naar artikel]
 39. ‘De politiek moet zich niet ingraven met goedkope quotes. Dat zal de familie Van Espen niet nemen’ (15/02/2020 - De Morgen)
  Ze doen beiden hun petje af voor de ouders van Julie Van Espen. Zowel advocaat John Maes als Christian Denoyelle, voorzitter van het Nederlandstalige college van de Hoge Raad voor de Justitie, vindt de brief die de familie afgelopen week schreef een belangrijk signaal. ‘Die mensen zijn in staat het volledige plaatje te zien. Dat is indrukwekkend.’
  [naar artikel]
 40. Open brief van ouders Julie Van Espen: “Ze had nog geleefd als Justitie normaal had gewerkt” (11/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  In een open brief halen de ouders van de vermoorde Julie Van Espen uit naar justitie en de politiek. “Julie had nog geleefd indien iedereen binnen het gerecht zijn verantwoordelijkheid had opgenomen”, klinkt het in de brief, die aan alle partijvoorzitters gericht is en vandaag besproken wordt in de Kamer. Ze vragen dat wie in de fout is gegaan, gestraft wordt.
  [naar artikel]
 41. Vader Steve B. is beschaamd en geeft justitie de schuld voor de moord op Julie Van Espen (07/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De vader van Steve B., de verdachte van de moord op Julie Van Espen, is bikkelhard voor justitie. Hij heeft het gerecht verschillende keren...
  [naar artikel]
 42. Geens reageert op open brief ouders Julie Van Espen: ‘Ik blijf ijveren voor een betere justitie’ (11/02/2020 - De Standaard)
  Koen Geens (CD&V), minister van Justitie, heeft dinsdagmiddag gereageerd op de open brief van de ouders van Julie Van Espen. Hij benadrukt dat zijn kabinet sinds mei werkt aan een plan om de pijnpunten aan te pakken die zij in hun open brief hebben aangekaart.
  [naar artikel]
 43. Had de moord op Julie Van Espen voorkomen kunnen worden mocht justitie efficiënter gewerkt hebben? (07/05/2019 - VRT NWS)
  Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei in Terzake dat de verdachte van de moord op Julie Van Espen nog op vrije voeten was door het aanslepen van het proces in beroep. Persrechter Jo Daenen van het Antwerps hof van beroep repliceerde dat de wachttijden oplopen door de besparingen. Justitie kan maar werken met de mensen en de middelen die ze hebben. Zijn die voldoende? En zou een snellere afhandeling de moord op Julie kunnen voorkomen hebben? 
  [naar artikel]
 44. Ouders Julie Van Espen zetten justitie weer bovenaan politieke agenda (11/02/2020 - De Tijd)
  21:51 Met nieuwe wetten en een betere organisatie van het hof van beroep in Antwerpen hebben de politiek en het gerecht wel degelijk lessen getrokken uit de moord op Julie Van Espen. Dat neemt niet weg dat...
  [naar artikel]
 45. Verschillende fouten gemaakt in dossier Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen (20/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft in het dossier Steve Bakelmans verschillende disfuncties vastgesteld, zowel in eerste aanleg als bij het...
  [naar artikel]
 46. Hoge Raad voor de Justitie wil lopende zaken kunnen onderzoeken (11/04/2019 - De Morgen)
  De Hoge Raad voor de Justitie wil dat er een einde komt aan het verbod om een bijzonder onder-zoek te openen naar lopende gerechtelijke onderzoeken.
  [naar artikel]
 47. Antwerps gerecht krijgt blaam na moord op Julie Van Espen (20/12/2019 - De Tijd)
  17:43 Het belangrijkste adviesorgaan van Justitie komt tot de conclusie dat het Antwerps gerecht een zedenzaak tegen de moordenaar van Julie Van Espen niet op de lange baan had mogen schuiven.
  [naar artikel]
 48. Familie en vrienden Julie Van Espen laten herdenkingsbootjes te water in Rivierenhof in Deurne (23/11/2019 - VRT NWS)
  Aan de Spiegelvijver van het Rivierenhof in Deurne hebben de vriendinnen van de vermoorde Julie Van Espen een herdenkingsplechtigheid georganiseerd. De honderden aanwezigen lieten er bootjes met een kaarsje te water, om niet alleen Julie Van Espen, maar alle overleden dierbaren te eren. De vriendinnen van Julie Van Espen vonden inspiratie in het Vondelpark in Amsterdam, waar jaarlijks op Allerzielen een gelijkaardig initiatief plaatsvindt. Het evenement kreeg de naam "Shine a light", naar het liedje van Brian Adams. Dat was een van de favoriete liedjes van Julie Van Espen.
  [naar artikel]
 49. Minister van Justitie Geens na moord Julie Van Espen: "Kan niet de verantwoor­delijk­heid opnemen voor het gerecht" (07/05/2019 - VRT NWS)
  "Een hof van beroep is autonoom en organiseert zichzelf. Ik kan hun beslissingen niet blijven verdedigen." Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "Terzake" in een reactie op de moord op Julie Van Espen en het feit dat moordenaar Steve Bakelmans op vrije voeten was.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.