Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
19:36 uur

Wat doet N-VA op cv van Filip Dewinter? “Alles is bespreekbaar om cordon te doorbreken”

Het Nieuwsblad

12/06/2019 - 03:08

Is dé politieke transfer van het jaar een feit? Volgens de website van het Vlaams Parlement zou Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zijn overgestapt naar de N-VA, sinds de verkiezingen van 26 mei. Een foutje, zo zegt ook Dewinter zelf.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Dewinter hoopt met N-VA het cordon te doorbreken: “We zijn bereid om over elk scenario met De Wever te praten” (08/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Straks bestormt Filip Dewinter opnieuw ’t Schoon Verdiep. Het cordon sanitaire doorbreken is in 2018 de wensdroom van Vlaams Belang. “Elk scenario met Bart De Wever is bespreekbaar.”
  [naar artikel]
 2. Filip Dewinter: “Ik geloof er niks van dat het cordon zal doorbroken worden” (29/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  De traditionele partijen willen de Vlaams Belang-kiezer doodknuffelen. Dat zegt Antwerps kopstuk Filip Dewinter. Hij gelooft niet dat Bart De Wever (N-VA) bereid is om met zijn partij echt te onderhandelen over regeringsdeelname en het cordon sanitaire te doorbreken.
  [naar artikel]
 3. “Cordon sanitaire symbolisch gebroken in Aalst”: opmerkelijk filmpje toont Filip Dewinter met N-VA-burgemeester van Aalst (16/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Filip Dewinter (Vlaams Belang) en de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) doorbreken samen het cordon sanitaire in een hangar vol carnavalisten. Dat is te zien in een filmpje dat Dewinter zondagavond gepost heeft op Twitter. N-VA wenst niet te reageren. “Het is Aalst Carnaval.”
  [naar artikel]
 4. Filip Dewinter: “Ik geloof er niks van dat het cordon zal doorbroken worden” (29/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter gelooft niet dat N-VA-voorzitter Bart De Wever oprecht bereid is om met de extreemrechtse partij te onderhandelen over een regeringsdeelname in Vlaanderen. Dat zegt hij woensdag aan ATV.
  [naar artikel]
 5. Filip Dewinter kruist de degens met filosoof Maarten Boudry: “De anderen zijn niet rechtser geworden, Dewinter is naar links opgeschoven” (27/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het is een goede week voor Filip Dewinter. Het Vlaams Belang scoort in de opiniepeilingen en – dit doet hem helemaal glunderen – Gert Verhulst zegt het cordon sanitaire onzin te vinden. Filip Dewinter op het jacht van Gert en James aan het MAS – “blijven die politici daar dan heel de week logeren?” – het zou dus kunnen. Maar vandaag staat er iets heel anders op het programma. In ons eerste verkiezingsduel gaat Vlaanderens meest verguisde politicus de arena in tegen Maarten Boudry, filosoof, auteur en mediafiguur. Is de islam een bedreiging? Na dit debat, het eerste in onze reeks ‘duels’ in aanloop naar de verkiezingen, weet u het.
  [naar artikel]
 6. Tom Van Grieken: "Alles uit de kan halen om het cordon te doorbreken" (27/05/2019 - VRT NWS)
  Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil "er alles aan doen om het cordon te doorbreken". Dat zei hij vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben een mandaat gekregen van de kiezer. Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen."
  [naar artikel]
 7. Het cordon sanitaire: wat is dat precies? (26/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Onder anderen Filip De Winter en Jean-Marie Dedecker roepen op om het cordon sanitaire te doorbreken, maar wat is dat juist?
  [naar artikel]
 8. Het cordon sanitaire: wat is dat precies? (26/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Onder anderen Filip De Winter en Jean-Marie Dedecker roepen op om het cordon sanitaire te doorbreken, maar wat is dat juist?
  [naar artikel]
 9. “Dewinter wentelt zich in cordon sanitaire” (22/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse kopstukken van Vlaams Belang zijn niet te spreken over het bezoek van Filip Dewinter en co. aan de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad. Wim De Meester, fractieleider in de provincieraad, vindt dat Dewinter ontspoord is en een probleem vormt voor Vlaams Belang.
  [naar artikel]
 10. Discussie over doorbreken cordon sanitaire barst los (26/05/2019 - De Tijd)
  19:48 Nu zoveel Vlamingen op het Vlaams Belang hebben gescoord, zal de druk om het cordon sanitaire te doorbreken almaar groter worden.
  [naar artikel]
 11. ‘Het is een illusie dat we als een N-VA bis het cordon kunnen doorbreken' (21/11/2016 - De Standaard)
  ‘Ik contesteer Tom Van Grieken niet als voorzitter, wel hebben we een strategisch meningsverschil.’ Filip Dewinter gaat in beroep tegen de beslissing van de voorzitter om enkele Belangers te kortwieken. ‘Van Grieken denkt dat de gebraden kippen ons zomaar in de mond zullen vliegen. Straks weten de mensen niet eens meer dat we bestaan.’
  [naar artikel]
 12. ‘Cordon sanitaire symbolisch gebroken in Aalst’ (16/02/2020 - De Standaard)
  Filip Dewinter (Vlaams Belang) en de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) bezochten samen een hangar van carnavalisten. Dat is te zien in een filmpje dat Dewinter zondagavond gepost heeft op Twitter. N-VA wenst niet te reageren. ‘Het is Aalst Carnaval.’
  [naar artikel]
 13. Filip Dewinter ontmoet Geert Wilders: “We mogen niet heel de wereld een Sint-Jansplein laten worden” (02/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Nederlandse politicus Geert Wilders, groot, blond en zeer rechts, komt in september Filip Dewinter een hart onder de riem steken in Antwerpen. Hij heeft met zijn PVV net gemeenteraadsverkiezingen achter de rug, maar ergens deelnemen aan het bestuur zit er niet in: ook de Nederlanders hebben het cordon sanitaire ontdekt. Wilders en Dewinter, ooit de gesels van de traditionelen in de Lage Landen, zitten in de verdrukking. Uw krant voerde een dubbelgesprek met hen. Het centrale thema werd – hoe raadt u het – de islamisering.
  [naar artikel]
 14. Dewinter ziet 'Witte Zondag': “Vandaag moet het cordon sanitaire breken” (26/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “Het ziet er goed uit". Zo reageert Vlaams belang-kopstuk Filip Dewinter op VRT op de eerste voorlopige uitslagen van de verkiezingen. "Vandaag...
  [naar artikel]
 15. Filip Dewinter (Vlaams Belang) wil stap opzij zetten in Antwerpen (09/05/2019 - De Morgen)
  Filip Dewinter geeft volgend jaar het fractieleiderschap voor Vlaams Belang in de Antwerpse gemeenteraad door aan zijn kompaan Sam Van Rooy. Dat schrijft Doorbraak.be en bevestigd door Filip Dewinter aan VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 16. Annemans: “Filip, houd ermee op” en “Bart, hef het cordon op” (29/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) roept zijn partijgenoot Filip Dewinter op om “niet meer te provoceren” tegenover partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Filip, houd ermee op! Van Grieken is nu voorzitter, en je moet hem respecteren”, zegt Annemans in een interview met De Zondag.
  [naar artikel]
 17. De andere ‘ideale schoonzoon’ van het Vlaams Belang (07/01/2020 - Apache)
  Op de eerstvolgende gemeenteraadszitting in Antwerpen, op 28 januari, zullen Filip Dewinter en Sam Van Rooy van plaats wisselen. Filip Dewinter (57) geeft de functie van Vlaams Belang-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad door aan Sam Van Rooy (34). Filip Dewinter is er gerust in: “We zitten karakterieel en ideologisch op dezelfde lijn.” “Je zit hier
  [naar artikel]
 18. Dewinter: "Ik ben Crevits dankbaar" (07/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is Hilde Crevits (CD&V) "dankbaar om het taboe te doorbreken en het probleem bij de allochtonen zélf te
  [naar artikel]
 19. Wat is het cordon sanitaire? (26/05/2019 - De Standaard)
  Na de overwinning van Vlaams Belang gaan de eerste stemmen op om het cordon sanitaire te doorbreken. Maar wat is dat fameuze cordon sanitaire?
  [naar artikel]
 20. SP.A: 'Vergelijking met doorbreken cordon sanitaire slaat nergens op' (10/11/2018 - Knack)
  In Zelzate is aftredend burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) scherp voor de bestuursmeerderheid die SP.A en de extreemlinkse PVDA voorstellen. Hij vergelijkt die met het doorbreken van het cordon sanitaire. Volgens Vlaams SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke slaat dat nergens op.
  [naar artikel]
 21. Filip Dewinter over heisa: ‘Et alors?’ (09/03/2018 - De Standaard)
  Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) is er niet mee opgezet dat Filip Dewinter in november als senator een uitreiking heeft bijgewoond in China, terwijl hij dat niet is. ‘Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik die sjerp aan had’, reageert Dewinter.
  [naar artikel]
 22. Filip Dewinter over heisa: ‘Et alors?’ (09/03/2018 - De Standaard)
  Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) is er niet mee opgezet dat Filip Dewinter in november als senator een uitreiking heeft bijgewoond in China, terwijl hij dat niet is. ‘Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik die sjerp aan had’, reageert Dewinter.
  [naar artikel]
 23. Filip Dewinter: “Geen zwarte maar witte zondag” (26/05/2019 - Metro)
  “Dit is geen zwarte maar een witte zondag. De kiezer heeft gesproken, luister er nu eens naar.” Dat waren de eerste woorden van Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter nadat steeds duidelijker wordt dat zijn partij de grote winnaar van de verkiezingen wordt in Vlaanderen. Op de vraag of er nu al sprake kan zijn van het openbreken van het cordon sanitaire, zoals onder meer Luk Van Biesen (Open Vld) als mogelijkheid bepleitte, antwoordde Dewinter dat het nog te vroeg is om daar uitspraken over te doen: “Onze voorzitter Tom Van Grieken zal dat doen maar ik reken op een coalitie van moedige mensen bij andere partijen om het cordon open te breken.” “De andere partijen hebben vandaag zwarte sneeuw gezien. De jongere generatie van onze partij heeft het na de nederlaag vijf jaar geleden goed gedaan, ik heb daar geen problemen mee”, aldus Dewinter. “Het is nu aan onze voorzitter Tom Van Grieken om gesprekken te voeren, een breekpuntennota naar voren te schuiven, enzovoort.” Vervolgens werd Dewinter als een held onthaald door de militanten op de partijbijeenkomst in Hotel Den Berg in Londerzeel, waar een feestelijke sfeer hangt na de opvallend sterke resultaten van Vlaams Belang. bron: Belga Het bericht Filip Dewinter: “Geen zwarte maar witte zondag” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Filip Dewinter vraagt onderzoek van Comité I (12/11/2018 - De Standaard)
  Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter stelt zich grote vragen over het lekken van een rapport over zijn contacten met de European Chinese Cultural and Educational Foundation (ECCEF), een vzw die door Staatsveiligheid wordt verdacht van spionage. Dewinter zegt een procedure te starten bij het Comité I.
  [naar artikel]
 25. Filip Dewinter vraagt onderzoek van Comité I (12/11/2018 - De Standaard)
  Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter stelt zich grote vragen over het lekken van een rapport over zijn contacten met de European Chinese Cultural and Educational Foundation (ECCEF), een vzw die door Staatsveiligheid wordt verdacht van spionage. Dewinter zegt een procedure te starten bij het Comité I.
  [naar artikel]
 26. Francken tegen Dewinter: 'Naar waar wil u Syiërs terugsturen? Naar uw vriend Assad?' (04/10/2016 - Knack)
  In De Meulemeester in Debat zaten staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter tegenover elkaar. 'Wie ben ik om Filip Dewinter een racist te noemen. Hij is nog nooit veroordeeld.'
  [naar artikel]
 27. Francken tegen Dewinter: 'Naar waar wil u Syiërs terugsturen? Naar uw vriend Assad?' (video) (04/10/2016 - Knack)
  In De Meulemeester in Debat zaten staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter tegenover elkaar. 'Wie ben ik om Filip Dewinter een racist te noemen. Hij is nog nooit veroordeeld.'
  [naar artikel]
 28. Francken tegen Dewinter: 'Naar waar wil u Syriërs terugsturen? Naar uw vriend Assad?' (video) (04/10/2016 - Knack)
  In De Meulemeester in Debat zaten staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter tegenover elkaar. 'Wie ben ik om Filip Dewinter een racist te noemen. Hij is nog nooit veroordeeld.'
  [naar artikel]
 29. Noël Slangen: "Cordon zit niet in de weg, wel partijen die niet willen regeren met Vlaams Belang” (27/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens politiek analist Noël Slangen is het doorbreken van het cordon sanitaire niet meteen de zwaarste klus die geklaard moet worden. Dat cordon...
  [naar artikel]
 30. Filip Dewinter opnieuw in Syrië (mét medeweten van zijn partij) (05/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Op uitnodiging en op kosten van het Syrische regime zit Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter opnieuw in Syrië. Twee jaar geleden bracht zo’n bezoekje van Dewinter aan de omstreden president Assad zijn voorzitter Tom Van Grieken nog in verlegenheid.
  [naar artikel]
 31. Filip Dewinter: ‘Van Grieken handelt tegen statuten van de partij’ (20/11/2016 - De Standaard)
  Het zit er bovenarms op tussen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en kamerlid Filip Dewinter nadat die laatste een blaam kreeg voor zijn bezoek aan de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad. ‘Niemand heeft de kans gehad om zich te verdedigen’, klaagt Dewinter
  [naar artikel]
 32. Filip Dewinter: 'Minder asielzoekers vertrekken vrijwillig dan in Di Rupo-jaren' (14/05/2017 - Knack)
  Vorig jaar vertrokken 4.267 asielzoekers vrijwillig uit België, tegenover 5.644 in 2012. 'Deze regering doet het slechter dan de regering-Di Rupo', zegt federaal parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat bericht De Zondag.
  [naar artikel]
 33. Filip Dewinter zet stap opzij in Antwerpse gemeenteraad (09/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Na de Vlaamse verkiezingen van 26 mei stopt Filip Dewinter als fractieleider van het Vlaams Belang in de Antwerpse gemeenteraad. Dat kondigt Dewinter aan in een interview met Doorbraak.be. In 2024 zal hij ook geen lijsttrekker meer zijn, maar dat betekent niet het einde van zijn politieke carrière, benadrukt hij.
  [naar artikel]
 34. Frank Vanhecke: ‘Bewuste poging van Dewinter om nieuwe partijleiding te saboteren’ (22/11/2016 - De Standaard)
  Volgens ex-voorzitter van Vlaams Belang Frank Vanhecke kwam Filip Dewinter niet uit de lucht vallen over de heisa die zijn bezoek aan Gouden Dageraad opwekte. ‘Dewinter is een intelligent politicus. Wanneer hij zo’n bezoek brengt, doet hij dat met een politieke agenda’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 35. Filip Dewinter zet stap opzij in Antwerpen (09/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Filip Dewinter gaat het fractieleiderschap voor Vlaams Belang in de Antwerpse gemeenteraad doorgeven. Begin 2020 neemt Sam Van Rooy de fakkel over. Dat melden Doorbraak.be en VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 36. Live - Filip Dewinter gelooft niet in einde van cordon sanitaire: ‘Gesprekken zijn rookgordijnen’ (29/05/2019 - De Morgen)
  De federale coalitievorming lijkt een huzarenstukje te worden nadat Vlaanderen rechts en Wallonië links koos. Deze middag vonden gesprekken plaats tussen Bart De Wever en Tom Van Grieken. Die laatste mocht eerder vandaag overigens op audiëntie bij de koning. Volg alles hier live.
  [naar artikel]
 37. Na de forse winst van Vlaams Belang: blijft het cordon sanitaire overeind? (26/05/2019 - De Morgen)
  Het Vlaams Belang wordt de tweede grootste partij in Vlaanderen. De uiterst-rechtse partij eindigt in landelijke gemeenten soms zelfs op de eerste plek. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter riep meteen op tot een einde van het ‘cordon sanitaire’, en kreeg bijval van Jean-Marie Dedecker (N-VA), Luc Van Biesen (Open Vld) en hoogleraar Rik Torfs (KU Leuven).
  [naar artikel]
 38. Filip Dewinter (Vlaams Belang) reageert scherp: “Burgemeester De Wever pleegt kiezersbedrog” (19/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter is scherp voor De Wever en over zijn verzoeningsboodschap naar links. “Hij bedriegt de kiezers die hem hun vertrouwen gaven”, zegt Dewinter.
  [naar artikel]
 39. Filip Dewinter in opspraak in spionagezaak (12/11/2018 - De Tijd)
  07:02 Het parket onderzoekt of Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter als adviseur voor een vzw spioneerde voor de Chinese overheid.
  [naar artikel]
 40. Filip Dewinter zaait onrust op Twitter (19/07/2018 - Knack)
  Met een retweet van een vals profiel heeft Filip Dewinter zich de woede van vele Twitteraars op de hals gehaald. Zijn parlementaire immuniteit gaat niet per se op, waarschuwen experts in De Morgen.
  [naar artikel]
 41. Filip Dewinter: 'De patriottische lente is volop bezig' (16/11/2016 - Knack)
  Kamerlid Filip Dewinter is in zijn nopjes met de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. 'De Vlaams Belang-visie op immigratie is straks haast identiek aan het officiële beleid van het Witter Huis.'
  [naar artikel]
 42. Jeff sessions, de Russen en reisbureau Dewinter: de verreikende connecties van Filip Dewinter (08/03/2017 - Knack)
  Jeff Sessions, de Amerikaanse minister van Justitie, heeft zich in nesten gewerkt door te liegen over zijn contacten met de Russen. Dat Amerikaans-Russische netwerk verklaart ook de reislust van zijn Belgische vriend Filip Dewinter.
  [naar artikel]
 43. Filip Dewinter: 'Minder uitgeprocedeerde asielzoekers vertrekken vrijwillig dan in Di Rupo-jaren' (14/05/2017 - Knack)
  Vorig jaar vertrokken 4.267 uitgeprocedeerde asielzoekers vrijwillig uit België, tegenover 5.644 in 2012. 'Deze regering doet het slechter dan de regering-Di Rupo', zegt federaal parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat bericht De Zondag.
  [naar artikel]
 44. Filip Dewinter onder vuur na bezoek aan China (09/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Filip Dewinter en Anke Van dermeersch, twee Vlaams Belang-politici, liggen onder vuur omdat ze in november een uitreiking hebben bijgewoond in China als senator. Het probleem: Dewinter is geen senator en de Senaat heeft niets met de betrokken prijs te maken.
  [naar artikel]
 45. Filip Dewinter onder vuur na bezoek aan China (09/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Filip Dewinter en Anke Van dermeersch, twee Vlaams Belang-politici, liggen onder vuur omdat ze in november een uitreiking hebben bijgewoond in China als senator. Het probleem: Dewinter is geen senator en de Senaat heeft niets met de betrokken prijs te maken.
  [naar artikel]
 46. Filip Dewinter onder vuur na bezoek aan China (09/03/2018 - De Standaard)
  Filip Dewinter en Anke Van dermeersch, twee Vlaams Belang-politici, liggen onder vuur omdat ze in november een uitreiking hebben bijgewoond in China als senator. Het probleem: Dewinter is geen senator en de Senaat heeft niets met de betrokken prijs te maken.
  [naar artikel]
 47. Filip Dewinter onder vuur na bezoek aan China (09/03/2018 - De Standaard)
  Filip Dewinter en Anke Van dermeersch, twee Vlaams Belang-politici, liggen onder vuur omdat ze in november een uitreiking hebben bijgewoond in China als senator. Het probleem: Dewinter is geen senator en de Senaat heeft niets met de betrokken prijs te maken.
  [naar artikel]
 48. Filip Dewinter over gele hesjes-blunder: 'Dit had Calais kunnen zijn' (10/09/2019 - Knack)
  Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) deelde dit weekend via Twitter een filmpje van een wegblokkade. Het werk van 'crimigranten' in Calais, schreef hij. In werkelijkheid gaat het om gele hesjes in Visé, maar dat vindt Dewinter geen reden om de tweet te verwijderen.
  [naar artikel]
 49. Filip Dewinter: “We voeren in zeven gemeenten gesprekken met N-VA over coalities of gedoogsteun” (07/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  “We zijn in zevental Antwerpse randgemeenten aftastende gesprekken aan het voeren met de lokale N-VA-afdelingen over een eventuele samenwerking na de gemeenteraadsverkiezingen”, dat zegt Vlaams Belang-kopstuk Filip aan het Nieuwsblad Online. “Het is duidelijk dat de lokale N-VA-burgemeesters en verkozenen bereid zijn om het cordon en het veto van Bart De Wever aan hun laars te lappen.”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.