Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
18:28 uur

Vertrouwen van Vlaming in nieuws blijft hoog (behalve bij jongeren)

De Standaard

12/06/2019 - 08:12

Het vertrouwen in nieuws blijft in België relatief hoog in vergelijking met andere landen. 61 procent van de Vlaamse nieuwsconsumenten ouder dan 35 jaar vertrouwt het nieuws. Er zijn wel regionale verschillen: zo is het vertrouwen in Vlaanderen veel hoger dan in Wallonië. En ook tussen ouderen en jongeren zijn er grote verschillen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of Journalism.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Belgen maken zich weinig zorgen om nepnieuws (12/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het vertrouwen in nieuws blijft in België relatief hoog in vergelijking met andere landen. Er zijn wel regionale verschillen: zo is het vertrouwen...
  [naar artikel]
 2. Vertrouwen van Vlaming in media blijft groot, maar ligt veel lager bij wie jonger is dan 35 (12/06/2019 - VRT NWS)
  Het vertrouwen van de Vlaming in de media blijft relatief groot, maar ligt opvallend lager bij wie jonger is dan 35. Dat blijkt uit het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of Journalism waarvoor mediagebruikers uit 38 landen bevraagd werden. 61% van de Vlaamse nieuwsgebruikers ouder dan 35 jaar vertrouwt het nieuws in het algemeen, bij nieuwsgebruikers jonger dan 35 jaar is dat slechts 28%. 
  [naar artikel]
 3. Wie vertrouwt de Vlaming nog? (27/11/2017 - VRT NWS)
  De Vlaming heeft traditioneel niet zo veel vertrouwen in de politieke instellingen, zoals de Vlaamse en de federale regering, Europa,... Met uitzondering van de lokale besturen: meer dan de helft van de Vlamingen blijft vertrouwen hebben in het lokale bestuursniveau. De vraag is of dat zo blijft, want alle "schandalen" en "incidenten" spelen zich de laatste tijd net op dat lokale niveau af.
  [naar artikel]
 4. Vlaming heeft vertrouwen in politie, maar niet in de Kerk (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Van alle verschillende (overheids)instellingen had de Vlaming in 2018 het meeste vertrouwen in het onderwijs en de politie en het minste in de...
  [naar artikel]
 5. Vertrouwen in nieuws blijft hoog in België (12/06/2019 - Metro)
  Het vertrouwen in nieuws blijft in België relatief hoog in vergelijking met andere landen. Er zijn wel regionale verschillen: zo is het vertrouwen in Vlaanderen veel hoger dan in Wallonië. Dat blijkt uit het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of Journalism. Het jaarlijkse onderzoek heeft betrekking op 38 landen verspreid over de hele wereld. Voor België werden in februari 2.075 respondenten bevraagd. “Algemeen beschouwd is het vertrouwen in traditionele nieuwsmerken, waaronder de publieke omroep, hoog in Vlaanderen”, zegt Ike Picone, docent Media en Journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel. “In vergelijking met andere landen of in tegenstelling tot sommige percepties is er ook weinig rechts-links-polarisatie in termen van vertrouwen. Mensen die zichzelf eerder als rechts gezind beschouwen hebben wel minder vertrouwen in Vlaamse nieuwsmerken dan mensen die zich eerder als links bestempelen. Maar het gaat hier niet om grote verschillen.” In de Verenigde Staten zijn die verschillen en polarisaties volgens het onderzoek veel groter, met Fox en The New York Times als extreme voorbeelden. “Vlaanderen heeft geen nieuwsmerken die extreem polariseren”, legt Picone uit. “Vlaamse nieuwsgebruikers waarderen nieuwsmedia omdat ze hen up-to-date houden en hen helpen het nieuws te begrijpen, eerder dan om hun rol als democratische waakhond. Vooral in rijke Noord-Europese landen als Finland en Noorwegen wordt deze waakhondfunctie als belangrijker beschouwd.” Er zijn ook belangrijke verschillen in leeftijd en opleiding. “Terwijl 61 procent van de Vlaamse nieuwsgebruikers ouder dan 35 jaar het nieuws in het algemeen vertrouwt, daalt dit tot slechts 38 pct van de nieuwsgebruikers jonger dan 35 jaar. Dat wordt weerspiegeld in jongere nieuwsgebruikers die meer maatregelen nemen om met onbetrouwbare informatie om te gaan, zoals stoppen met het raadplegen van onnauwkeurige nieuwsbronnen of nieuws met anderen bespreken. Nog opmerkelijk: het vertrouwen in nieuws via sociale media is lager, ook onder jongere nieuwsgebruikers. Tegelijkertijd geeft ongeveer 1 op de 5 respondenten jonger dan 35 jaar aan dat sociale media hun belangrijkste nieuwsbron zijn. bron: Belga Het bericht Vertrouwen in nieuws blijft hoog in België verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Vlaming heeft vertrouwen in politie, maar niet in de Kerk (12/02/2019 - De Morgen)
  Van alle verschillende (overheids)instellingen had de Vlaming in 2018 het meeste vertrouwen in het onderwijs en de politie en het minste in de Kerk. Daarnaast is het vertrouwen in de politie en het leger de laatste jaren het meeste gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. 
  [naar artikel]
 7. Waarom historisch hoog alcoholmisbruik bij jongeren ons zorgen moet baren: schets van hun toekomstbeeld (22/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal jongeren dat op spoed belandt door een overdosis alcohol ligt historisch hoog. En de patiënten zijn daarbij nog erg jong. 2.334 jongeren...
  [naar artikel]
 8. Helft van de Vlamingen vertrouwt ‘het nieuws’ (12/06/2019 - De Morgen)
  Vlamingen behouden een relatief hoog vertrouwen in hun dagelijkse portie nieuws. In het jaarlijkse Digital News Report bekleedt Vlaanderen de vierde plaats, maar er lonkt een grote generatiekloof: boven de 35 jaar vertrouwt 61 procent het nieuws, eronder is dat slechts 38 procent.
  [naar artikel]
 9. Examencommissie blijft populair, maar minder jongeren halen zo hun diploma (12/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De interesse in de centrale examencommissie blijft hoog, maar vorig jaar haalden minder jongeren via die weg hun diploma. Dat komt vooral door de hogere drempel voor de beroepsopleidingen, schrijft De Tijd woensdag.
  [naar artikel]
 10. ‘Polariserende media remmen integratie van jongeren met Marokkaanse roots’ (11/12/2017 - Apache)
  Vlaamse jongeren met Marokkaanse roots hebben ontzettend weinig vertrouwen in de pers. Dat wantrouwen zorgt er onder meer voor dat jongeren zich terugplooien op hun Marokkaanse cultuur of islamitische geloof. Om te voorkomen dat deze jongeren totaal vervreemden van onze samenleving, kunnen media hun maatschappelijke taak vervullen door het wederzijds vertrouwen tussen verschillende bevolkingsgroepen te herstellen.
  [naar artikel]
 11. Interesse voor nieuws daalt bij Vlaamse jongeren (02/10/2018 - VRT NWS)
  Met het onderzoek Apestaartjaren dat Mediawijs, Mediaraven en imec-MICT-UGent elke twee jaar houden, onderzochten ze ook dit jaar het mediagebruik bij Vlaamse jongeren. Opvallend: jongeren volgen het nieuws minder frequent dan in 2016 en de helft van de jongeren komt in contact met nieuws via Facebook en WhatsApp. Geen enkel nieuwsonderwerp kan de jeugd echt nog boeien. 
  [naar artikel]
 12. “Vroeger waren jongeren vaak links, nu verschillen ze nauwelijks van doorsnee Vlaming” (06/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De politieke voorkeur van jongeren verschilt steeds minder van die van de gemiddelde Vlaming. Ze zijn weliswaar minder links dan vroeger, maar dat...
  [naar artikel]
 13. Vlaming blijft bang van de beurs (11/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaming blijft aarzelen om te kiezen voor beleggingen. We weten nochtans al lang dat ons spaargeld door de lage rente amper nog iets opbrengt.
  [naar artikel]
 14. Vlaming blijft bang van de beurs (11/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaming blijft aarzelen om te kiezen voor beleggingen. We weten nochtans al lang dat ons spaargeld door de lage rente amper nog iets opbrengt.
  [naar artikel]
 15. “Jongeren hebben meer vertrouwen in politie dan rellen doen vermoeden” (16/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Hoewel de rellen die de voorbije dagen in Brussel plaatsvonden misschien het tegendeel doen vermoeden, is het beeld dat jongeren van de politie hebben gemiddeld genomen positief. Ook het vertrouwen van de jongeren in de politie neemt toe, zo zegt pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) donderdag.
  [naar artikel]
 16. “Jongeren hebben meer vertrouwen in politie dan rellen doen vermoeden” (16/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Hoewel de rellen die de voorbije dagen in Brussel plaatsvonden misschien het tegendeel doen vermoeden, is het beeld dat jongeren van de politie hebben gemiddeld genomen positief. Ook het vertrouwen van de jongeren in de politie neemt toe, zo zegt pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) donderdag.
  [naar artikel]
 17. Jongeren grijpen hun kans bij STVV (03/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het blijft voorlopig wachten op de nieuwkomers bij STVV, waardoor enkele jongeren zich in de schijnwerpers spelen. De 17-jarige Stan Van Dessel kreeg in de oefenwedstrijd tegen Maccabi Haifa zowaar een basisstek van Brys. “Ik voel vertrouwen van de trainer. Niks moet, alles mag.”
  [naar artikel]
 18. Kwart Brusselse jongeren vindt geen job (04/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  De jeugdwerkloosheid in Brussel is al 4,5 jaren aan het dalen. Dat blijkt uit cijfers van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. Toch blijft de werkloosheidsgraad hoog: een kwart (25,7 procent) van de Brusselse jongeren die werk zoeken, zit zonder job.
  [naar artikel]
 19. Kwart Brusselse jongeren vindt geen job (04/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  De jeugdwerkloosheid in Brussel is al 4,5 jaren aan het dalen. Dat blijkt uit cijfers van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. Toch blijft de werkloosheidsgraad hoog: een kwart (25,7 procent) van de Brusselse jongeren die werk zoeken, zit zonder job.
  [naar artikel]
 20. Minder nieuwe ziekenhuisopnames: “stabilisering is goed nieuws” (04/04/2020 - Metro)
  Er zijn 503 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, zo blijkt zaterdag uit een update van het crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid. Dat zijn er minder dan de voorbije drie dagen. De dodentol is met 140 toegenomen tot 1.283. Er liggen momenteel 5.678 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1.245 op de dienst intensieve zorgen. Voor 375 patiënten was er goed nieuws, want zij konden het ziekenhuis verlaten. In totaal zijn nu al 3.247 mensen ontslagen uit het ziekenhuis. Druk blijft hoog Dat het aantal nieuwe opnames per dag stabiliseert, is voor viroloog Steven Van Gucht goed nieuws. «Maar het getal blijft hoog en de druk op de ziekenhuizen blijft ook hoog», voegde hij eraan toe. Van de bedden op intensieve zorgen is nu 56 procent ingenomen. Het aantal overlijdens aan de ziekte zal volgens de viroloog wel nog een tijdje blijven stijgen, ook al hebben de maatregelen effect. «Mensen die overlijden, zijn vaak al twee weken of langer geleden besmet geraakt met het virus», legt Van Gucht uit. Het bericht Minder nieuwe ziekenhuisopnames: “stabilisering is goed nieuws” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Aantal zelfdodingen daalt, maar blijft hoog (05/04/2019 - De Morgen)
  Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen is voor het tweede jaar op rij gedaald. Goed nieuws volgens experts, al blijven de cijfers schrikbarend hoog. 'Elke suïcide is er natuurlijk een te veel.'
  [naar artikel]
 22. 'Jongeren sharen alles op Facebook, behalve échte gevoelens' (14/04/2019 - De Morgen)
  Meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen durft daar met niemand over te praten. Dat blijkt uit een onderzoek voor Rode Neuzen Dag. 'We moeten die jongeren gericht hulp kunnen bieden', zegt Evi Hansen, ambassadrice van het VTM-initiatief.
  [naar artikel]
 23. Wie het nieuws enkel via sociale media volgt, weet minder over politiek (20/11/2018 - De Morgen)
  Als het op nieuws aankomt, vertrouwen Vlamingen nog steeds het vaakst op traditionele media, zo toont een studie van de Universiteit van Antwerpen aan. Enkel bij een deel van de jongeren zijn de resultaten iets anders en dat is een reden tot bezorgdheid. “Als die trend zich doorzet, is dat slecht voor de democratie.”
  [naar artikel]
 24. Interesse in het nieuws daalt bij Vlaamse jongeren (02/10/2018 - De Morgen)
  Vlaamse jongeren volgen minder frequent het nieuws dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van Apestaartjaren. Uit het onderzoek komt ook naar voor dat de belangrijkste nieuwsbronnen voor jongeren, weinig verrassend, sociale media, televisie en radio zijn.
  [naar artikel]
 25. De Vlaming is best tevreden over zijn leven (05/02/2019 - Metro)
  De Vlamingen geven hun leven een gemiddelde score van 7,6 op 10. Vooral de sociale contacten, de woning en de buurt waarin we leven stemmen tot tevredenheid. Dat blijkt uit een bevraging van Statistiek Vlaanderen. Jaarlijks polst Statistiek Vlaanderen bij zo’n 1.500 Vlamingen naar hun opvattingen en gedragingen rond tal van maatschappelijk relevante thema’s. Uit de meest recente bevraging van de sociaal-culturele verschuivingen (SCV-survey) blijkt dat de Vlaming over het algemeen tevreden is over zijn leven. Sociale contacten De gemiddelde score bedraagt 7,6 op 10 en blijft daarmee nagenoeg stabiel sinds 2008. Ouderen zijn iets meer tevreden dan de andere leeftijdsgroepen. De Vlaming blijkt vooral erg tevreden over de sociale contacten met zijn huisgenoten (98%), zijn woning, de buurt waarin hij woont en de sociale contacten met vrienden (telkens 95%). Ook over de sociale contacten met familie (94%), het werk (93%) en de levensstandaard (93%) zijn telkens meer dan 9 op de 10 Vlamingen heel tevreden. Vertrouwen in medemens stijgt De tevredenheidsscores liggen iets lager voor de vrije tijd (88%), de gezondheid (84%), het inkomen (82%) en de beschikbare tijd om te doen wat gedaan moet worden (81%). Nog opvallend is dat het vertrouwen van de Vlaming in zijn medemens het afgelopen decennium is toegenomen. Zo zegt 52% dat «de meeste mensen te vertrouwen zijn». Tien jaar geleden lag dat cijfer nog op 43%. Verder zegt 57 procent dat de «meeste mensen eerlijk zijn», terwijl dat cijfer in 2008 nog op 50 procent lag. Het bericht De Vlaming is best tevreden over zijn leven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. 'Vlaming wordt 2 jaar ouder dan 10 jaar geleden' (21/09/2016 - Knack)
  De levensverwachting in Vlaanderen blijft stijgen. Op tien jaar tijd is de levensverwachting met twee jaar toegenomen. Dat is vooral te danken aan een steeds kleiner wordend risico om op jongere leeftijd te sterven aan hart- en vaatziekten of aan kanker. Het aantal zelfdodingen blijft te hoog, maar zit globaal in dalende lijn.
  [naar artikel]
 27. Crevits klopt De Wever als minister-president in peiling: “Hilde is een allemansvriend” (21/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaming verkiest Hilde Crevits (CD&V) als minister-president boven Bart De Wever (N-VA). Dat blijkt dinsdag uit de Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir. Heel wat Belgen vrezen trouwens ook dat het land in een nieuwe politieke crisis zal belanden na de verkiezingen. En vertrouwen in de Zweedse regering is er duidelijk ook niet meer.
  [naar artikel]
 28. Vlaming heeft steeds meer vragen over drugs: “velen zijn moegestreden” (14/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  De DrugLijn heeft het op twee na drukste jaar ooit beleefd in 2016. Steeds meer mensen vinden de weg naar het platform en stellen meer en diversere vragen. Opvallende trend: meer jongeren vinden de weg naar De DrugLijn dankzij het inzetten van skype en een chatfunctie, zo blijkt uit het jaarraport. “Jongeren zitten voortdurend op hun smartphone, ze doen zowat alles daarmee, behalve bellen. Door deze nieuwe functies aan te bieden, hebben we de drempel aanzienlijk verlaagd voor hen.”
  [naar artikel]
 29. Leeftijd waarop jongeren met alcohol beginnen stijgt, bingedrinking blijft groot probleem (07/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse jongeren beginnen tegenwoordig later met het drinken van alcohol. Toch blijft het de meest gebruikte drugs onder jongeren. Dat blijkt...
  [naar artikel]
 30. Play-off 1 of niet, Wolf blijft trainer van Genk: “Een blijk van vertrouwen” (05/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Soms is geen nieuws tóch nieuws. Hannes Wolf (38) krijgt geen nieuw contract bij RC Genk, simpelweg omdat de Duitser er een verbintenis van...
  [naar artikel]
 31. Vlaming blijft bang van de beurs (13/04/2019 - De Morgen)
  De Vlaming blijft aarzelen om te kiezen voor beleggingen. We weten nochtans al lang dat ons spaargeld door de lage rente amper nog iets opbrengt. Wie toch naar de beurs stapt, kiest vaak voor een eenvoudig beleggingsplan.
  [naar artikel]
 32. Vlamingen hebben meeste vertrouwen in onderwijs en politie, minste in de Kerk (12/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Van alle verschillende (overheids)instellingen had de Vlaming in 2018 het meeste vertrouwen in het onderwijs en de politie en het minste in de Kerk. Daarnaast is het vertrouwen in de politie en het leger de laatste jaren het meeste gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen.
  [naar artikel]
 33. Zorgen over 'fake news' beperkt in België, vertrouwen in media blijft groot (14/06/2018 - Knack)
  Ruim de helft van de Belgische mediagebruikers heeft in het algemeen vertrouwen in nieuws, in Vlaanderen zelfs meer dan zes op de tien. Minder dan in andere landen maken we ons grote zorgen over 'fake news'. Dat blijkt donderdag uit een rapport van het Reuters Institute for the Study of Journalism aan de Universiteit van Oxford.
  [naar artikel]
 34. Vlaming in Barcelona: "Schoten en paniek" (17/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaming Tom Cuypers is momenteel in Barcelona, in de buurt van Las Ramblas, als verantwoordelijke voor een groep jongeren tussen 15 en 20 jaar
  [naar artikel]
 35. Vlaming lust rekeningrijden niet (18/09/2017 - De Standaard)
  Rekeningrijden als oplossing voor het fileprobleem? De Vlaming gelooft er niet in. En al zeker niet als de rekening te hoog dreigt op te lopen
  [naar artikel]
 36. Vlaming blijft verliefd op een huis op de buiten (24/04/2019 - De Morgen)
  De Vlaming in zijn vrijstaande fermette is niet zomaar een cliché. Het is wel degelijk de droom van vele mensen, toont een studie van het Vlaams Agentschap Wonen. ‘Je mag niet lachen met de verkavelingsdroom van de Vlaming, maar je moet hem niet letterlijk waarmaken’, zegt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck.
  [naar artikel]
 37. Jongeren beginnen later te drinken, maar bingedrinking blijft groot probleem (07/12/2018 - De Morgen)
  Vlaamse jongeren beginnen tegenwoordig later met het drinken van alcohol. Toch blijft het de meest gebruikte drug onder jongeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingenbevraging van het Vlaams expertisecentrum van Alcohol en andere Drugs (VAD).
  [naar artikel]
 38. Waarom kan politiek jongeren weinig boeien? Zij vertellen het u zelf (01/10/2018 - VRT NWS)
  Uit een onderzoek van VRT NWS blijkt dat meer dan de helft van de jongeren politiek saai vindt. Hoe komt dit? Waar komt dat gebrek aan interesse en vertrouwen vandaan? En denken jongeren, die op 14 oktober kandidaat zijn, dat ze echt het verschil kunnen maken? Twee jonge reporters, Yousri Mekroum en Louise Hoedt, trokken naar de jongeren om het met hen over politiek en verkiezingen te hebben. 
  [naar artikel]
 39. Vlaming blijft verliefd op een huis op de buiten: ‘Er is nog veel werk’ (24/04/2019 - De Morgen)
  De Vlaming in zijn vrijstaande fermette is niet zomaar een cliché. Het is wel degelijk de droom van vele mensen, toont een studie van het Vlaams Agentschap Wonen. ‘Je mag niet lachen met de verkavelingsdroom van de Vlaming, maar je moet hem niet letterlijk waarmaken’, zegt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck.
  [naar artikel]
 40. Vlaming blijft tevreden over VRT (26/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaming is over het algemeen tevreden over de VRT en vindt het erg belangrijk dat de openbare omroep zorgt voor informatie, educatie, cultuur en...
  [naar artikel]
 41. Jongeren achter het stuur: met alles bezig behalve het verkeer (25/06/2019 - De Morgen)
  Selfies, tekstberichten, e-mails: een nieuw onderzoek van verkeersinstituut Vias schetst geen fraai beeld van jonge autobestuurders. Op de baan zijn sommigen met ongeveer alles bezig behalve met het verkeer.
  [naar artikel]
 42. Kunnen we voorkomen dat jongeren radicaliseren? (19/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  “Het is hoog tijd om zelf een internetcampagne op te zetten. Een massale, doordachte counterattack. Om te voorkomen dat jongeren in de val lopen.” Zowat alle specialisten zijn het erover eens: het is vooral zaak om te verhinderen dat jongeren radicaliseren, want deradicaliseren is zo goed als onmogelijk. “We moeten hen behoeden voor de lokroep van ISIS. Vooral kwetsbare jongeren verdienen aandacht, want daar mikken ze op.”
  [naar artikel]
 43. VRT NWS lanceert Instagramkanaal NWS met nieuws op maat van jongeren (01/04/2019 - Metro)
  De openbare omroep is gestart met een nieuw Instragramkanaal NWS gericht op jongeren. Zeven dagen op zeven kan de doelgroep 13- tot 17-jarigen er nieuwsupdates in video’s en stories vinden. “Het nieuws van de dag op hun maat en met een focus op onderwerpen uit hun leefwereld”, zegt de VRT in een persbericht. Het kwalitatief onderzoek van de VRT-studiedienst over jongeren en nieuws leert dat tieners geïnteresseerd zijn in nieuws. “Ze willen niet wereldvreemd of naïef in de wereld staan. Nieuws is belangrijk in hun zoektocht naar een eigen positie en identiteit. Alleen voelen ze zich minder aangesproken door traditionele nieuwsbronnen zoals het TV Journaal of de kranten. Die vinden ze, vanuit hun perspectief, saai en formeel. Jongeren zoeken naar nieuwsonderwerpen die aanleunen bij hun eigen leefwereld en willen een evenwichtige mix van positief en negatief nieuws, van hard en zacht nieuws. Ze zijn sterk internationaal georiënteerd.” NWS wordt gemaakt door een jonge ploeg die voortdurend in interactie gaat en feedback vraagt. NWS is te volgen op het Instagramaccount @nws.nws.nws bron: Belga Het bericht VRT NWS lanceert Instagramkanaal NWS met nieuws op maat van jongeren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Vlaamse jongeren hebben meer politieke kennis (07/11/2017 - De Standaard)
  Meer vertrouwen in politieke instellingen, toleranter voor immigranten en gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Vlaamse jongeren scoorden goed op de International Civic and Citizenship Education Study 2016. Toch blijft er ruimte voor verbetering, want mentaliteitswijzigingen zijn er nog niet. De resultaten werden vandaag voorgesteld door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de KU Leuven.
  [naar artikel]
 45. Nergens in China wordt Tiananmen herdacht, behalve in Hongkong. Hoe kan dat? (04/06/2019 - De Morgen)
  Alleen in Hongkong worden de protesten op het Tiananmenplein van 1989 herdacht. In de rest van China blijft het stil. ‘Deze jongeren haten China.’
  [naar artikel]
 46. Vlaams Belang Jongeren zeggen vertrouwen in Vlaamse Jeugdraad op (13/09/2018 - VRT NWS)
  De Vlaams Belang Jongeren zeggen het vertrouwen in de Vlaamse Jeugdraad op en wil alle subsidies voor de Jeugdraad schrappen. Dat laat de partij via voorzitter Bart Claes woesdag weten. Aanleiding is de beslissing van de Vlaamse Jeugdraad om vier verkozen raadsleden uit te sluiten omwille van "vermeende banden met de groepering Schild & Vrienden".
  [naar artikel]
 47. Bewolkt weekend, maar het blijft droog (18/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  De dag begint op de meeste plaatsen vrij zonnig. Over het westen en het noordwesten verschijnen er in de voormiddag meer wolkenvelden met soms nog opklaringen. Deze wisselende bewolking breidt zich in de loop van de dag stilaan uit naar de rest van het land, behalve dan naar de Ardennen en Belgisch Lotharingen, waar het vaak zonnig blijft. De maxima liggen tussen 21 graden in Hoog-België en aan zee, en 24 graden in de Kempen. De wind waait zwak tot matig uit zuidwest tot west, meldt het KMI.
  [naar artikel]
 48. Nog 1 op 20 jongeren leest vaak de krant (08/07/2016 - Express)
  In de Verenigde Staten vormt de gedrukte krant nog voor amper 20 procent van de bevolking een courante nieuwsbron. Drie jaar geleden werd nog een score van 27 procent opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het Pew Research Center, waarin opgemerkt wordt dat het Amerikaanse publiek voor zijn nieuwsconsumptie steeds meer beroep doet op mobiele platformen, terwijl de gedrukte kranten verder terrein verliezen. In die verschuiving van het Amerikaanse medialandschap bleek televisie daarentegen goed stand te houden. Vooral bij jongeren moet steeds meer een overstap van de krant naar digitale media geregistreerd worden. Drie jaar geleden erkende 54 procent van de Amerikanen voor zijn nieuwsconsumptie beroep te doen op mobiele apparaten. Dat aandeel is inmiddels opgelopen tot 72 procent. Bovendien gebruikt 36 procent met een grote frequentie zijn smartphone of tablet voor nieuwsdoeleinden. Vertrouwen Wel wordt toegegeven dat nog altijd 80 procent minstens een gedeelte van het nieuws uit de kranten haalt. Dat is echter vooral te danken aan vijfenzestigplussers, waar 48 procent aangeeft vaak een dagblad te raadplegen. In de leeftijdsgroep tussen achttien en dertig jaar valt dat cijfer terug tot amper 5 procent. Televisie blijft voor het Amerikaanse publiek in het algemeen de belangrijkste nieuwsbron, want 57 procent van de ondervraagden geeft aan het medium geregeld te gebruiken om informatie over actualiteit te verzamelen. Daarbij moet volgens de onderzoekers vooral worden vastgesteld dat slechts 4 procent van de ondervraagden te kennen geeft een groot vertrouwen te hebben in nieuws op sociale media. Er wordt dan ook opgemerkt dat digitaal nieuws nog altijd geen maturiteit heeft bereikt. (mah) The post Nog 1 op 20 jongeren leest vaak de krant appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.