Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 July 2020
19:03 uur

Nieuwe opdoffer voor Johnson: Schotse hof van beroep noemt opschorting Brits parlement ongrondwettelijk

De Morgen

11/09/2019 - 11:45

Het Schotse hof van beroep is van oordeel dat de opschorting van het Britse parlement ongrondwettelijk is. Het Hooggerechtshof oordeelt volgende week definitief.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Opnieuw opdoffer voor Boris Johnson: Schotse hof van beroep noemt opschorting Brits parlement ongrondwettelijk (11/09/2019 - De Morgen)
  Het Schotse hof van beroep is van oordeel dat de opschorting van het Britse parlement ongrondwettelijk is. Het Hooggerechtshof oordeelt volgende week definitief.
  [naar artikel]
 2. Nieuwe opdoffer voor Johnson: Schotse hof van beroep noemt opschorting Brits parlement onwettig (11/09/2019 - De Morgen)
  Het Schotse hof van beroep is van oordeel dat de opschorting van het Britse parlement ongrondwettelijk is. Het Hooggerechtshof oordeelt volgende week definitief.
  [naar artikel]
 3. Schotse hof van beroep oordeelt: ‘Opschorting Brits parlement is ongrondwettelijk’ (11/09/2019 - De Morgen)
  Het Schotse hof van beroep is van oordeel dat de opschorting van het Britse parlement ongrondwettelijk is. Het Hooggerechtshof oordeelt volgende week definitief.
  [naar artikel]
 4. Schotse rechtsbank oordeelt dat opschorting Brits Parlement on(grond)wettelijk is (11/09/2019 - Knack)
  De Schotse rechtbank van eerste aanleg heeeft donderdagvoormiddag geoordeeld dat de opschorting van het Britse parlement door Brits premier Boris Johnson zowel onwettelijk als ongrondwettelijk is. De rechters verwijzen de zaak door naar het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk, dat zich volgende week donderdag over de kwestie buigt.
  [naar artikel]
 5. Schotse gerecht: “Opschorting van Brits parlement door Boris Johnson is illegaal” (11/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  De opschorting van het Britse parlement is onwettig, oordeelt het Schotse hof van beroep. Het Hooggerechtshof oordeelt volgende week definitief.
  [naar artikel]
 6. Schotse rechtbank: “Opschorting van Brits parlement door Boris Johnson is illegaal” (11/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De beslissing van de Britse premier Boris Johnson om het parlement vijf weken lang op te schorten, is onwettig. Dat oordeelt de Schotse Court of Session, vergelijkbaar met het hof van beroep bij ons. De definitieve beslissing volgt volgende week, wanneer het Hooggerechtshof zich uitspreekt.
  [naar artikel]
 7. Opschorting Brits parlement is onwettig volgens Schots hof van beroep (11/09/2019 - Metro)
  De beslissing van de Britse premier Boris Johnson om het parlement vijf weken lang op te schorten, is onwettig. Dat oordeelt de Schotse Court of Session, vergelijkbaar met het hof van beroep bij ons. De definitieve beslissing volgt volgende week, wanneer het Hooggerechtshof zich uitspreekt. De rechtbank in eerste aanleg besliste vorige week nog dat de opschorting wel degelijk wettig was, maar het hof van beroep ziet dat anders, melden Britse media vandaag. Volgens de drie rechters in de Court of Session was het wel degelijk Johnsons bedoeling om de bevoegdheid van het parlement om de regering te controleren, in te perken. Het arrest heeft geen onmiddellijke gevolgen voor het parlement, dat sinds gisterochtend vroeg op verplichte rust is. Het Britse Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank, velt volgende week een definitief arrest. Bron: Belga   Het bericht Opschorting Brits parlement is onwettig volgens Schots hof van beroep verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Brits Hooggerechtshof: 'Opschorting van het Britse parlement was ongrondwettelijk' (24/09/2019 - Knack)
  Het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk heeft geoordeeld dat Boris Johnson de Queen heeft misleid om het Britse parlement op te schorten. Het Britse parlement kan nu zelf beslissen om opnieuw samen te komen.
  [naar artikel]
 9. Schotse rechter verwerpt verzet tegen Boris Johnson (30/08/2019 - De Tijd)
  12:25 Voormalig Brits premier John Major schaart zich achter een rechtszaak tegen de opschorting van het parlement door Conservatief partijgenoot Boris Johnson.
  [naar artikel]
 10. Hooggerechtshof: “Opschorting van Brits parlement door Boris Johnson was onwettig” (24/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Britse Hooggerechtshof heeft beslist dat Boris Johnson een fout heeft gemaakt bij de opschorting van het parlement. Een belangrijke nederlaag voor de premier.
  [naar artikel]
 11. ‘Johnson moet parlement opnieuw bijeenroepen’: oppositie gesterkt door uitspraak rechtbank (11/09/2019 - De Morgen)
  Het Schotse hof van beroep is van oordeel dat de opschorting van het Britse parlement onwettig is. Volgende week oordeelt het Hooggerechtshof definitief. Ondertussen roepen oppositiepartij Labour en Schots premier Nicola Sturgeon op om het parlement onmiddellijk opnieuw samen te roepen.
  [naar artikel]
 12. Brits Hooggerechtshof verklaart opschorting parlement onwettig (24/09/2019 - De Tijd)
  11:49 De hoogste Britse rechtsinstantie oordeelt dat Brits premier Boris Johnson het parlement 'onwettig' heeft laten opschorten.
  [naar artikel]
 13. Johnson zet door met opschorting Brits parlement voor brexit-deadline (28/08/2019 - De Morgen)
  De Britse premier Boris Johnson gaat proberen af te dwingen dat het parlement wordt opgeschort in de aanloop naar de geplande brexit op 31 oktober. Dat blijkt uit informatie van de BBC.
  [naar artikel]
 14. Oppositie eist dat Boris Johnson Brits parlement weer samenroept na uitspraak rechtbank (11/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Britse oppositie eist dat het parlement terugkeert uit verplichte rust nu het Schotse hof van beroep heeft geoordeeld dat de beslissing van premier Boris Johnson om de parlementaire werkzaamheden vijf weken lang op te schorten, illegaal was. De Britse regering is voorlopig niet van plan daar gevolg aan te geven: Johnson en co. wachten een definitieve uitspraak van het Hooggerechtshof af.
  [naar artikel]
 15. Opschorting van Brits parlement door Boris Johnson was onwettig, oppositie eist zijn ontslag (24/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het Britse Hooggerechtshof heeft beslist dat Boris Johnson een fout heeft gemaakt bij de opschorting van het parlement. Een belangrijke nederlaag voor de premier. De oppositie eist zijn ontslag.
  [naar artikel]
 16. Brits Hooggerechtshof: 'Opschorting van het Britse parlement is onwettelijk' (24/09/2019 - Knack)
  Het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk heeft geoordeeld dat de opschorting van het Britse parlement door Boris Johnson onwettelijk is. Het Britse parlement kan nu zelf beslissen om opnieuw samen te komen.
  [naar artikel]
 17. Brits Hooggerechtshof: 'Opschorting van het Britse parlement is onwettig' (24/09/2019 - Knack)
  Het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk heeft geoordeeld dat de opschorting van het Britse parlement door Boris Johnson onwettig is. Het Britse parlement kan nu zelf beslissen om opnieuw samen te komen.
  [naar artikel]
 18. Schotse rechters noemen schorsing Brits parlement onwettig, zaak komt voor Hooggerechtshof (11/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De beslissing van de Britse premier Boris Johnson om het parlement vijf weken lang op te schorten, is onwettig. Dat oordeelt de Schotse Court of...
  [naar artikel]
 19. Schorsing van Brits parlement is wettelijk, oordeelt Schotse rechtbank (04/09/2019 - Metro)
  De beslissing van de Britse premier Boris Johnson om de werkzaamheden van het parlement vanaf volgende week voor vijf weken op te schorten, is volledig wettelijk. Dat heeft een Schotse rechtbank vandaag geoordeeld na een klacht van zowat 75 parlementsleden, meldt het Britse persagentschap PA. De Britse premier Boris Johnson zette de relaties met het parlement vorige week op scherp toen hij besliste om de werkzaamheden voor vijf weken te schorsen. Zo’n ‘prorogation of parliament’ is op zich niet zo uitzonderlijk, maar de timing is dat wel: het parlement wordt vleugellam gemaakt net voor de geplande brexitdatum van 31 oktober. Johnson zou vooral willen vermijden dat de parlementsleden zijn plannen om het Verenigd Koninkrijk op die datum met of desnoods zonder akkoord uit de EU te krijgen, te dwarsbomen. Zowat 75 parlementsleden gingen tegen die beslissing in het verweer en dienden klacht in. Een rechter in het Schotse Edinburgh besliste nu echter dat de opschorting van het parlement legaal werd beslist. Eerder werd in het Noord-Ierse Belfast al een gelijkaardige zaak afgewezen. Morgen wordt de zaak voor een rechtbank in Londen behandeld. Onder meer de voormalige Conservatieve premier John Major maakt daar deel uit van de klagers. Daarna kan ook het Hooggerechtshof zich nog over de schorsing van het parlement buigen. bron: Belga Het bericht Schorsing van Brits parlement is wettelijk, oordeelt Schotse rechtbank verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Brits Hooggerechtshof fluit Johnson terug: "Beslissing om parlement te schorsen, was onwettig" (24/09/2019 - VRT NWS)
  Het Britse Hooggerechtshof fluit premier Boris Johnson terug. Het heeft geoordeeld dat zijn manoeuvre om het parlement voor 5 weken te sluiten, ongrondwettelijk is.
  [naar artikel]
 21. Juridische nederlaag kan Johnson verkiezingen helpen winnen (24/09/2019 - De Tijd)
  16:21 Brits premier Boris Johnson is het 'grondig oneens' met het Hooggerechtshof, dat zijn opschorting van het parlement onwettig noemde. 'Veel mensen willen de brexit tegenhouden.'
  [naar artikel]
 22. Met dit amandement zetten brexit-rebellen Boris Johnson voor het blok (19/10/2019 - De Morgen)
  Een zware opdoffer voor Brits premier Boris Johnson: het Britse parlement heeft beslist om het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie vandaag nog niet definitief goed te keuren. Het parlement schaarde zich met 322 tegen 306 stemmen achter een amendement van parlementslid Oliver Letwin, waardoor Johnson gedwongen zou worden om zijn Europese ambtgenoten om nieuw uitstel van de brexit te verzoeken.
  [naar artikel]
 23. Oppositie eist dat Johnson parlement terugroept na uitspraak Schotse rechtbank (11/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De beslissing van de Britse premier Boris Johnson om het parlement vijf weken lang op te schorten, is onwettig. Dat oordeelt de Schotse Court of...
  [naar artikel]
 24. Londense High Court ziet geen graten in opschorting Brits parlement (06/09/2019 - Metro)
  De beslissing van de Britse premier Boris Johnson om het parlement een vijftal weken op te schorten is wettelijk. Dat heeft de High Court in Londen vandaag geoordeeld. Het Hooggerechtshof buigt zich op 17 september over de zaak. De Britse premier Boris Johnson besliste vorige week om het parlement op een vijftal weken voor de brexit naar huis te sturen. Volgens kwatongen wil hij daarmee vooral voorkomen dat de parlementsleden nog pogingen kunnen doen om een brexit op 31 oktober tegen te houden. De beslissing lokte dan ook heel wat protest uit. Gina Miller, de activiste en zakenvrouw die in 2017 verkreeg dat de regering de toestemming van het parlement nodig had om de brexit in gang te zetten, was opnieuw één van de drijvende krachten achter dat protest. Zij vroeg de High Court in Londen om zich over de beslissing te buigen, en werd daarbij gesteund door de voormalige Britse Conservatieve premier John Major. Die High Court heeft nu geoordeeld dat de beslissing van Johnson wettelijk gebeurde. De zaak gaat wel nog naar het Hooggerechtshof, dat pas op 17 september oordeelt. Eerder deze week wees een Schotse rechtbank de klachten ook al af. Een rechtbank in het Noord-Ierse Belfast buigt zich nog over een gelijkaardige zaak. Bron: Belga   Het bericht Londense High Court ziet geen graten in opschorting Brits parlement verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Johnson weigert referendum over Schotse onafhankelijkheid (14/01/2020 - Express)
  Brits premier Boris Johnson heeft het voorstel van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon, om een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland op touw te zetten, geweigerd. Johnson heeft in een brief aan Sturgeon laten weten dat hij niet op haar voorstel wil ingaan om een referendum te organiseren over de onafhankelijkheid van Schotland. Die brief zette hij […] The post Johnson weigert referendum over Schotse onafhankelijkheid appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 26. Met dit amendement zetten brexit-rebellen Boris Johnson voor het blok (19/10/2019 - De Morgen)
  Een zware opdoffer voor Brits premier Boris Johnson: het Britse parlement heeft beslist om het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie vandaag nog niet definitief goed te keuren. Een amendement van parlementslid Oliver Letwin strooide roet in het eten. Wat houdt dat precies in?
  [naar artikel]
 27. Labour en Schots premier Sturgeon willen parlement opnieuw bijeenroepen na uitspraak Schots hof van beroep (11/09/2019 - De Morgen)
  Het Schotse hof van beroep is van oordeel dat de opschorting van het Britse parlement onwettig is. Het Hooggerechtshof oordeelt volgende week definitief. Ondertussen roepen oppositiepartij Labour en Schots premier Nicola Sturgeon op om het parlement onmiddellijk opnieuw samen te roepen.
  [naar artikel]
 28. BBC: Johnson zet door met opschorting parlement voor brexit-deadline (28/08/2019 - Metro)
  De Britse premier Boris Johnson gaat volgens informatie van de BBC proberen af te dwingen dat het parlement wordt opgeschort in de aanloop naar de geplande brexit op 31 oktober. Hij zal de koningin vragen om de zittingen van het lagerhuis, enkele dagen na de terugkeer van het parlement uit het zomerreces komende dinsdag, tijdelijk op te schorten, bericht de BBC. De regering in Downing Street gaf voorlopig geen commentaar. Johnson wil op die manier de plannen van de oppositie dwarsbomen. Ze kondigden een wetsvoorstel aan om een brexit zonder akkoord met de EU te verhinderen. Ze hopen daarbij op steun van de Conservatieven die ook tegen een brexit zonder akkoord zijn. Als het parlement tijdelijk opgeschort wordt, blijft er niet genoeg tijd over om de wet voor 31 oktober door het parlement te loodsen. Johnson houdt vast aan de brexit-deadline, met of zonder akkoord. Johnson zou het parlement niet voor 14 oktober weer willen laten bijeenkomen. bron: Belga Het bericht BBC: Johnson zet door met opschorting parlement voor brexit-deadline verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Boris Johnson kijkt vijandig Brits parlement in de ogen (25/09/2019 - De Morgen)
  De Britse premier Boris Johnson krijgt het vandaag niet onder de markt in het Britse parlement. Dat opent opnieuw de deuren nadat het Britse Hooggerechtshof de schorsing door Johnson onwettig noemde. Johnson spreekt vanmiddag het parlement toe. Volg de gebeurtenissen hier op de voet.
  [naar artikel]
 30. Brits parlement stemt tegen spoedprocedure voor brexitwet (22/10/2019 - Knack)
  Dinsdagnamiddag debatteert het Britse parlement over de brexitwetgeving. Sleept Johnson een akkoord uit de brand? Of dwingt het parlement Johnson tot uitstel? Volg hier op de voet wat er gebeurt.
  [naar artikel]
 31. Live - Boris Johnson kijkt vijandig Brits parlement in de ogen (25/09/2019 - De Morgen)
  De Britse premier Boris Johnson krijgt het vandaag niet onder de markt in het Britse parlement. Dat opent opnieuw de deuren nadat het Britse Hooggerechtshof de schorsing door Johnson onwettig noemde. Johnson spreekt vanmiddag het parlement toe. Volg de gebeurtenissen hier op de voet.
  [naar artikel]
 32. Queen keurt vraag Johnson goed: parlement wordt opgeschort (28/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Britse koningin Elizabeth is ingegaan op de vraag van Boris Johnson om het parlement op te schorten. Zo kan Johnson voorkomen dat de parlementsleden een harde Brexit tegenhouden. De parlementsvoorzitter noemt de zet van Johnson een “grondwettelijke schande”.
  [naar artikel]
 33. Queen keurt vraag Johnson goed: parlement wordt opgeschort (28/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Britse koningin Elizabeth is ingegaan op de vraag van Boris Johnson om het parlement op te schorten. Zo kan Johnson voorkomen dat de parlementsleden een harde Brexit tegenhouden. De parlementsvoorzitter noemt de zet van Johnson een “grondwettelijke schande”.
  [naar artikel]
 34. LIVE. Brits parlement keurt wet goed die no deal-brexit moet verhinderen, krijgt Boris Johnson zijn verkiezingen? (04/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na een verpletterende nederlaag gisteren in het Britse parlement, moet Brits premier Boris Johnson vandaag opnieuw spitsroeden lopen in het...
  [naar artikel]
 35. Oppositie eist dat Johnson Brits parlement terugroept na uitspraak Schotse rechtbank (11/09/2019 - Metro)
  De Britse oppositie eist dat het parlement terugkeert uit verplichte rust nu het Schotse hof van beroep heeft geoordeeld dat de beslissing van premier Boris Johnson om de parlementaire werkzaamheden vijf weken lang op te schorten, illegaal was. De Britse regering is voorlopig niet van plan daar gevolg aan te geven: Johnson en co. wachten een definitieve uitspraak van het Hooggerechtshof af. De Britse premier Boris Johnson besliste twee weken geleden om de werkzaamheden van het parlement vijf weken lang op te schorten. Officieel wil hij zijn regering de tijd geven zich voor te bereiden op de regeringsverklaring van 14 oktober, maar volgens tegenstanders was het vooral de bedoeling het parlement vleugellam te maken vlak voor de geplande brexitdatum van 31 oktober. De Schotse Court of Session, vergelijkbaar met het hof van beroep bij ons, geeft die tegenstanders nu gelijk. De premier wilde inderdaad het parlement buitenspel zetten tijdens politiek cruciale weken, maar dat stond niet zo in zijn advies aan de koningin die het verzoek moest inwilligen, en dus is zijn beslissing om op te schorten onwettig. Maar aan de huidige situatie – het parlement is sinds gisterenochtend vroeg geschorst – verandert dat niets: het Britse Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in het Verenigd Koninkrijk, velt pas volgende week een definitief arrest. Toch vindt de oppositie dat Johnson het parlement meteen terug bijeen moet roepen. “Dit is een erg krachtig arrest. Ik denk dat de eerste minister correct zou handelen mocht hij het parlement deze middag of morgenochtend terugroepen, zodat we ons werk kunnen doen, de uitspraak kunnen bekijken, en als parlement kunnen beslissen wat er nu moet gebeuren”, zegt Labour-kopstuk Keir Starmer. Hij krijgt steun uit Schotse hoek: “De onmiddellijke politieke implicaties zijn duidelijk: de rechtbank oordeelt dat de opschorting onwettig was en dus moet het parlement onmiddellijk teruggeroepen worden zodat het essentiële werk van politieke controle verder kan worden gezet”, aldus de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon. Haar partijgenoot Ian Blackford heeft Johnson in een officiële brief gevraagd onmiddellijk gevolg te geven aan die oproep. Johnson krijgt ook de wind van voren van de ex-Tories die hij vorige week zelf uit de partij bande nadat ze met de oppositie hadden meegestemd om een brexit zonder akkoord onmogelijk te maken. “Ik zou hopen dat de regering zich nu de grootteorde van de crisis die ze zelf heeft gecreëerd, realiseert, en dat ze het parlement onmiddellijk terugroept”, zegt Dominic Grieve, de voormalige minister van Justitie. De regering is intussen niet van plan toe te geven aan de druk. Johnson en co. willen de beslissing van het Hooggerechtshof afwachten, klonk het vanmiddag nog eens. Intussen klinkt hier en daar ook dat Johnson ontslag moet nemen omdat hij koningin Elizabeth zou hebben misleid toen ze haar zegen moest geven voor de opschorting van het parlement. Onder meer Dominic Grieve en Liberal Democrats-kopstuk Ed Davey roepen daartoe op. Eerder deze week eiste het Lagerhuis nog inkijk in de interne communicatie van een tiental topmedewerkers van Johnson die voorafging aan de beslissing het parlement te schorsen. De regering moet die in principe vanavond vrijgeven, maar lijkt voorlopig niet geneigd dat te doen. Johnson en de zijnen zullen daar “te gepasten tijde” op antwoorden, zegt een woordvoerder. bron: Belga Het bericht Oppositie eist dat Johnson Brits parlement terugroept na uitspraak Schotse rechtbank verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Brits Hooggerechtshof buigt zich drie dagen lang over schorsing parlement (17/09/2019 - Metro)
  Voor het Britse Supreme Court is de procedure aangevat die moet bepalen of de schorsing van het parlement door de regering van Boris Johnson wettig is. Voor de pleidooien zijn drie dagen uitgetrokken. Het Hooggerechtshof behandelt de ‘prorogation’ van het parlement in beroep. Een rechtbank in Schotland oordeelde vorige week dat de vijf weken durende schorsing onwettig is. Volgens die rechters probeert de regering het parlement buitenspel te zetten in de aanloop naar de brexit op 31 oktober en heeft premier Johnson koningin Elizabeth misleid toen hij haar toestemming vroeg voor zijn controversiële demarche. De regering ging tegen die uitspraak in beroep. Ook zakenvrouw Gina Miller trok naar het Hooggerechtshof. Zij kreeg van een rechtbank in Londen te horen dat de opschorting van de parlementaire werkzaamheden geen zaak voor het gerecht was, maar een louter politieke aangelegenheid. Als de elf rechters van de hoogste Britse rechtbank die zich deze week over de (gebundelde) beroepsprocedures buigen beslissen dat zij wel degelijk inspraak hebben, wordt verwacht dat ze vervolgens bepalen wat de werkelijke beweegredenen van premier Johnson waren om het parlement te sluiten en pas op 14 oktober opnieuw bijeen te laten komen. Die dag wil hij dat de koningin een Queen’s Speech houdt, die als beleidsverklaring van de regering geldt. In een interview met de BBC zei Johnson dat hij de beslissing van de rechters afwacht alvorens hij beslist of het parlement voor half oktober opnieuw bijeen moet worden geroepen. bron: Belga Het bericht Brits Hooggerechtshof buigt zich drie dagen lang over schorsing parlement verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Brexit verscheurt ook de familie Johnson: Jongere broer van Boris stapt uit regering en parlement (05/09/2019 - VRT NWS)
  Na de reeks brexitnederlagen in het Britse parlement heeft premier Boris Johnson vandaag een nieuwe opdoffer gekregen. Zijn jongere broer Jo stopt met politiek, een beslissing die is ingegeven door de recente brexit-ontwikkelingen. "Ik ben verscheurd tussen familietrouw en het nationale belang", zegt Jo Johnson op Twitter.
  [naar artikel]
 38. Brexitwet neemt eerste horde in Brits parlement - verder verloop onzeker (22/10/2019 - Knack)
  Dinsdagnamiddag debatteert het Britse parlement over de brexitwetgeving. Sleept Johnson een akkoord uit de brand? Of dwingt het parlement Johnson tot uitstel? Volg hier op de voet wat er gebeurt.
  [naar artikel]
 39. Queen opent Brits parlement na verkiezingsoverwinning Johnson (19/12/2019 - De Morgen)
  De Britse koningin Elizabeth heeft een nieuwe sessie van het Britse parlement geopend, na de verkiezingsoverwinning van premier Boris Johnson bij de vervroegde verkiezingen van vorige week.
  [naar artikel]
 40. Johnson neemt eerste horde: Brits parlement stemt in met brexitwet (22/10/2019 - De Morgen)
  Eerste lichtpuntje voor Brits premier Boris Johnson. Zijn brexit-wet overleeft de eerste stemming in het Lagerhuis met 329 tegen 299 stemmen.
  [naar artikel]
 41. Boris Johnson: “Niet gelogen tegen Queen over redenen opschorting parlement” (12/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag ontkend dat hij de Britse koningin heeft voorgelogen over de redenen van de opschorting van het...
  [naar artikel]
 42. Schorsing Brits parlement onwettig verklaard: Johnson dringt opnieuw aan op verkiezingen (24/09/2019 - De Morgen)
  Het Britse Hooggerechtshof in Londen heeft de lange schorsing van het parlement onwettig verklaard. De rechters zijn het unaniem eens met de klagers die vinden dat premier Boris Johnson in strijd met de wet handelde toen hij de koningin om een ongebruikelijk lange schorsing van het parlement vroeg. Het parlement komt morgen opnieuw samen. De oppositie eist Johnsons ontslag. Johnson zelf herhaalt zijn vraag voor nieuwe verkiezingen.
  [naar artikel]
 43. Brits Hooggerechtshof acht verdaging parlement “onwettig” (24/09/2019 - Metro)
  De beslissing van de Britse regering van premier Boris Johnson om het parlement te verdagen was “onwettig”. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof vandaag geoordeeld. Johnson had eerder deze maand de werkzaamheden van het Britse parlement voor vijf weken opgeschort tot 14 oktober om nieuw beleid voor te bereiden, maar volgens de tegenstanders van de premier was de werkelijke reden voor de schorsing dat Johnson het parlement monddood wou maken in de aanloop naar de brexit van 31 oktober. bron: Belga Het bericht Brits Hooggerechtshof acht verdaging parlement “onwettig” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Brits parlement maakt zich op voor nieuwe nagelbijter: krijgt Johnson zijn brexitdeal erdoor? (19/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Britse Lagerhuis komt zaterdag bijeen om zich te buigen over het nieuwe brexitakkoord van premier Boris Johnson. En dat belooft weer een...
  [naar artikel]
 45. Leidster Schotse Conservatieven neemt ontslag (29/08/2019 - De Tijd)
  12:37 Ruth Davidson stapt op als leider van de Schotse tory's. Deels om persoonlijke redenen, maar ook uit onvrede met de brexitkoers van Brits premier en partijgenoot Boris Johnson.
  [naar artikel]
 46. Johnson verliest zesde stemming op rij (10/09/2019 - De Tijd)
  07:03 De Britse premier Boris Johnson is er afgelopen nacht opnieuw niet in geslaagd steun in het parlement te vinden voor vervroegde verkiezingen op vijftien oktober. Het Brits parlement is ondertussen opg...
  [naar artikel]
 47. Trump haalt bakzeil bij rechter: beroep opschorting inreisverbod geweigerd (05/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het hof van beroep in San Francisco heeft het verzoek van het ministerie van Justitie om in beroep te gaan tegen de opschorting van het
  [naar artikel]
 48. Brits parlement zal voor Kerstmis nog stemmen over brexitdeal (14/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Brits parlement stemt nog voor Kerstmis de deal over de brexit die met de Europese Unie is bereikt. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson...
  [naar artikel]
 49. LIVE. Brits parlement blokkeert no deal-brexit, krijgt Boris Johnson zijn verkiezingen? (04/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na een verpletterende nederlaag gisteren in het Britse parlement, is het vandaag opnieuw spitsroeden lopen voor premier Boris Johnson. Het...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.