Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 May 2020
00:35 uur

OESO wil einde aan economische groei als doel

Apache

03/10/2019 - 12:23

De OESO werkt aan een revolutionair rapport: op naar het einde van de economische groei, voortaan geen pleisters meer plakken en vooruit met een nieuw economisch model.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Denktank Oeso voorspelt lagere wereldgroei (02/03/2020 - Express)
  De wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus zal sterk wegen op de wereldwijde economische groei. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Volgens de prognoses neemt de uitbraak een hap van 0,5 procentpunt uit de groei, aldus de nieuwe groeivooruitzichten van de OESO. Die gaat nu uit van een economische groei dit […] The post Denktank Oeso voorspelt lagere wereldgroei appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. OESO: "Groei van de levensverwachting vertraagt" (28/02/2019 - VRT NWS)
  In de OESO-landen blijft de levensverwachting van de mens groeien, maar die groei is aan het vertragen. Ook België ontsnapt niet aan dat fenomeen. Tot die conclusie komt een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De verminderde groei manifesteert zich sinds 2011.
  [naar artikel]
 3. OESO waarschuwt voor zwakste groei sinds financiële crisis (19/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de wereldwijde economische groeivooruitzichten fors naar beneden...
  [naar artikel]
 4. OESO: ‘Lockdown drukt economische activiteit met 25 procent’ (01/04/2020 - De Morgen)
  De lockdownmaatregelen van de overheden zullen de economische activiteit met 25 procent, en de consumptie met zowat 33 procent doen krimpen. Dat schat de OESO. Voor de economische groei betekent dat een krimp tussen de 2 tot 6 procent.
  [naar artikel]
 5. OESO knipt wereldgroei (21/05/2019 - De Tijd)
  13:45 De OESO verlaagt wederom de groeiprognose voor de wereldwijde economische groei.
  [naar artikel]
 6. OESO merkt onweerswolken boven wereldeconomie (20/09/2018 - Knack)
  Volgens de economische denktank OESO krijgt de wereldwijde economie af te rekenen met een zwakkere groei.
  [naar artikel]
 7. OESO krikt groei Belgische economie op (07/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een denktank van voornamelijk rijke landen, is positiever geworden over de
  [naar artikel]
 8. OESO stelt groei Belgische economie positief bij (07/06/2017 - Knack)
  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is positiever geworden over de groei van de Belgische economie. De organisatie gaat uit van 1,6 procent groei dit jaar en 1,7 procent volgend jaar, tegenover respectievelijk 1,3 en 1,5 procent in haar vorige prognose.
  [naar artikel]
 9. Economische groei zwakt af door escalerende handelsconflicten, waarschuwt OESO (21/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft vandaag gewaarschuwd voor escalerende handelsconflicten en kwetsbaarheden...
  [naar artikel]
 10. OESO positiever over groei Belgische economie (07/06/2017 - De Redactie)
  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een denktank van voornamelijk rijke landen, is positiever geworden over de groei van de Belgische economie. De organisatie gaat uit van 1,6 procent groei dit jaar en 1,7 procent volgend jaar, tegenover respectievelijk 1,3 en 1,5 procent in haar vorige prognose.
  [naar artikel]
 11. OESO waarschuwt voor escalerende handelsconflicten (21/05/2019 - Metro)
  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft vandaag gewaarschuwd voor escalerende handelsconflicten en kwetsbaarheden in het financiële systeem. De wereldeconomie groeit langzamer, aldus de OESO in Parijs. “De vooruitzichten blijven zwak en er zijn veel risico’s die een donkere schaduw werpen op de wereldeconomie en het welzijn van de mensen”, aldus OESO-hoofdeconoom Laurence Boone. Zo zou een verdere escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China over twee tot drie jaar 0,6 procent van de economische groei kosten. In dat handelsconflict heeft Washington zopas nog de Chinese telecomgigant Huawei op een zwarte lijst van ondernemingen geplaatst. De wereldeconomie zal volgens de OESO dit jaar groeien met 3,2 procent. De organisatie is daarmee iets pessimistischer dan voorheen. Voor volgend jaar wordt gerekend op een groei van 3,4 procent. Bron: Belga   Het bericht OESO waarschuwt voor escalerende handelsconflicten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Laurence Boone (OESO): 'We vragen te veel van centrale banken' (18/09/2019 - Knack)
  De hoofdeconoom van de OESO, Laurence Boone, overschouwt het economische wereldtoneel. De groei vertraagt, maar ze ziet voldoende opties om een ernstige terugval te vermijden.
  [naar artikel]
 13. OESO ziet mager jaar voor Belgische economie (07/04/2019 - De Morgen)
  De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, verwacht een krimp van 0,1 procent van de Belgische economie dit jaar. Voor volgend jaar voorspelt ze een groei van slechts 0,5 procent. In 2014 zou de groei 1,6 procent bedragen.
  [naar artikel]
 14. Oeso stelt prognose voor Belgische economie naar boven bij (07/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), een denktank van voornamelijk rijke landen, is positiever geworden over de groei van de Belgische economie. De organisatie gaat uit van 1,6 procent groei dit jaar en 1,7 procent volgend jaar, tegenover respectievelijk 1,3 en 1,5 procent in haar vorige prognose.
  [naar artikel]
 15. OESO: 'België zou het nog beter doen met CO2-taks en rekeningrijden' (03/02/2020 - Knack)
  De OESO ziet in haar jaarlijkse rapport over België ruimte voor onder meer een CO2-taks en rekeningrijden. OESO-topman Angel Gurria wijst daarbij op internationale tendenzen waarbij landen de vennootschapsbelasting en belasting op arbeid verlagen -want dat is goed om de economische groei te stimuleren- maar dit anderzijds compenseren door meer btw-inkomsten en groene belastingen. De vele files ron...
  [naar artikel]
 16. OESO erg pessimistisch over Europese economie: “Het ziet er niet goed uit” (06/03/2019 - VRT NWS)
  “Het ziet er niet goed uit”, met die woorden begon OESO-voorzitter Laurence Boone vanochtend haar presentatie over de laatste prognose van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voor de groei van de wereldeconomie. Vooral de Europese economie baart de OESO zorgen, want de Europese motor blijkt verder stil te vallen.
  [naar artikel]
 17. OESO tempert Belgische groeiverwachting voor volgend jaar (21/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft donderdag haar groeiverwachting voor de wereldeconomie voor 2020 naar beneden herzien. In 2021 wordt ook geen duidelijk herstel verwacht wegens de aanhoudende handelsdreigingen. Voor België gaat de OESO nu uit van een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 1,1 procent volgend jaar. In een eerdere raming in mei werd nog uitgegaan van een groei met 1,3 procent voor België in 2020. Dat cijfer werd toen ook al naar beneden herzien.
  [naar artikel]
 18. De miljardenkost van de lockdown (01/04/2020 - De Morgen)
  De lockdownmaatregelen van de overheden zullen de economische activiteit met 25 procent, en de consumptie met zowat 33 procent doen krimpen. Dat schat de OESO. Voor de economische groei betekent dat een krimp tussen de 2 tot 6 procent.
  [naar artikel]
 19. We worden nog steeds ouder maar gemiddelde leeftijd stijgt niet meer zo snel (28/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  In de OESO-landen blijft de levensverwachting van de mens groeien, maar die groei is aan het vertragen. Ook België ontsnapt niet aan dat fenomeen. Tot die conclusie komt een donderdag gepubliceerd rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
  [naar artikel]
 20. Chinese regering verwacht lagere economische groei (05/03/2017 - Knack)
  De Chinese regering beoogt in 2017 een economische groei met 6,5 procent. Dat doel heeft premier Li Keqiang gesteld bij de opening van het Chinese Nationale Volkscongres.
  [naar artikel]
 21. Wat de lockdown onze economie zal kosten (01/04/2020 - De Morgen)
  De lockdownmaatregelen van de overheden zullen de economische activiteit met 25 procent, en de consumptie met zowat 33 procent doen krimpen. Dat schat de OESO. Voor de economische groei betekent dat een krimp tussen de 2 tot 6 procent.
  [naar artikel]
 22. Economische groei G20 zwakt af (18/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De economische groei in de G20, de groep van 's werelds belangrijkste economieën, is aan het afzwakken. Dat meldde de Organisatie voor Economische...
  [naar artikel]
 23. Open brief van academici: "Laat het model van economische groei los" (17/09/2018 - VRT NWS)
  238 Europese academici uit verschillende landen publiceren vandaag een oproep aan politici en beleidsmakers om niet langer economische groei als belangrijkste doel na te streven. "Dat is niet houdbaar en zou onverantwoord zijn", schrijven ze. Ze stellen ook enkele alternatieve beleidsmaatregelen voor.
  [naar artikel]
 24. Denktank Oeso: "Deze economische crisis gaat nog jaren duren, geen snelle heropleving" (23/03/2020 - VRT NWS)
  Terwijl het verloop van de coronavirusepidemie nog onzeker is, geldt dat ook voor de economische impact daarvan. Het volledig stilleggen van grote economische machten zoals Noord-Amerika, Europa en het Verre Oosten is nooit gezien. Oeso-topman Angel Gurria verwacht dan ook geen snel herstel als de epidemie bedwongen is.
  [naar artikel]
 25. Wereldeconomie op weg naar snelste groei in zes jaar (07/06/2017 - De Tijd)
  13:46 Volgens de OESO groeit de wereldeconomie dit jaar met 3,5 procent, het jaar erop zelfs 3,6 procent. Daarmee is het de snelste groei sinds 2011. De OESO benadrukte wel dat protectionistische retoriek v...
  [naar artikel]
 26. Planbureau verwacht hogere economische groei (08/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het Planbureau heeft zijn prognose voor de economische groei in België opgetrokken. Zowel dit jaar als in 2018 zou de groei 1,6 procent bedragen, klinkt het donderdag. Er zouden in die periode ook 105.000 banen bijkomen.
  [naar artikel]
 27. Planbureau verwacht hogere economische groei (08/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het Planbureau heeft zijn prognose voor de economische groei in België opgetrokken. Zowel dit jaar als in 2018 zou de groei 1,6 procent bedragen, klinkt het donderdag. Er zouden in die periode ook 105.000 banen bijkomen.
  [naar artikel]
 28. VS steunen toetreding Brazilië tot OESO (11/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten staan achter het bid van Brazilië om toe te treden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat...
  [naar artikel]
 29. Open brief: "Het is tijd dat Europa het model van de economische groei loslaat" (17/09/2018 - De Morgen)
  Deze week verzamelen wetenschappers, politici en beleidsmakers in Brussel voor een historische conferentie. Het doel van de bijeenkomst, georganiseerd door Europese Parlementsleden van vijf verschillende politieke groeperingen, vakbonden en ngo’s is de mogelijkheden af te tasten voor een 'post-growth economy' binnen Europa – een economie waarin economische groei niet langer centraal staat. 
  [naar artikel]
 30. IMF positiever over economische groei eurozone (24/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De wereldwijde economische groei zal dit jaar en in 2018 licht aantrekken. De eurozone zou het beter doen dan verwacht, terwijl de groei in de Verenigde Staten lager zou uitvallen dan eerder voorspeld. Dat verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
  [naar artikel]
 31. Verenigd Koninkrijk moet kopgroep van succesvolle economieën lossen (30/11/2017 - Express)
  Bij de zeven grootste economieën van de wereld zal alleen Groot-Brittannië de volgende drie jaar een groeivertraging moeten melden. Het land zal er niet in lukken om optimaal in te spelen op de wereldwijde economische bloeiperiode. Dat staat in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Vorig jaar was Groot-Brittannië na Duitsland nog de sterkste groeier van de grote economieën. Dit jaar zal het land echter, samen met Japan, de traagste groei laten optekenen. Die situatie zal ook volgend jaar ongewijzigd blijven. Over twee jaar zal alleen Japan nog minder economische vooruitgang kunnen melden dan Groot-Brittannië. Het fenomeen moet volgens de Oeso in belangrijke mate worden toegeschreven aan de beslissing van Groot-Brittannië om zich van de Europese Unie los te scheuren. Daarbij wordt gewezen op een hoge inflatie, veroorzaakt door de devaluatie van het Britse pond, die een negatieve impact heeft op de bestedingen van de consument. Vrijhandelsakkoord Onzekerheid over de toekomstige handelsrelaties hebben volgens de Oeso bovendien in het bedrijfsleven de investeringsbereidheid uitgehold. De Oeso zegt daarbij te vrezen dat Groot-Brittannië bij de brexit geen vrijhandelsakkoord zal kunnen sluiten. Het land zou dan moeten terugvallen op de regels van de World Trade Organisation (WTO), die minder voordelen zouden opleveren. Wel wordt met een overgangsperiode rekening gehouden. “Indien Groot-Brittannië toch een akkoord zou kunnen sluiten, zou het land ook op betere vooruitzichten kunnen rekenen,” aldus nog de Oeso. “De onzekerheid over de modaliteiten voor de scheiding met de Europese Unie kunnen een belangrijkere rem betekenen voor de bestedingen dan eerder was ingeschat. Indien daarentegen een hechte economische relatie met de Europese Unie kan worden aangehouden, zou een sterkere groei kunnen worden gemeld dan wordt verwacht.” Voor dit jaar wordt in Groot-Brittannië een economische groei van 1,5 procent. Tot juni was er nog sprake van een mogelijke groei met 1,6 procent. Voor volgend jaar worden de economische groeivooruitzichten voor het land van 1 procent naar 1,2 procent opgevoerd. Over twee jaar wordt nog een toename met 1,1 procent verwacht. De wereldwijde economie laat dit jaar daarentegen een groei met 3,6 procent optekenen. Volgend jaar wordt nog een versnelling tot 3,7 procent verwacht. (mah) The post Verenigd Koninkrijk moet kopgroep van succesvolle economieën lossen appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 32. Economische groei valt volgend jaar terug in België (08/09/2016 - De Tijd)
  02:00 De economische groei zakt volgend jaar naar 1,2 procent. Dat blijkt uit nieuwe economische vooruitzichten die het Planbureau vandaag bekendmaakt.
  [naar artikel]
 33. OESO: Coronacrisis eist internationaal gecoördineerde economische actie (22/03/2020 - Express)
  Er moet een internationaal gecoördineerde economische actie komen om de impact van de corona-pandemie op te vangen. Dat heeft Angel... The post OESO: Coronacrisis eist internationaal gecoördineerde economische actie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 34. Planbureau verwacht hogere economische groei en 105.000 nieuwe banen (08/06/2017 - Knack)
  Het Planbureau heeft zijn prognose voor de economische groei in België opgetrokken. Zowel dit jaar als in 2018 zou de groei 1,6 procent bedragen, klinkt het donderdag. Er zouden in die periode ook 105.000 banen bijkomen.
  [naar artikel]
 35. Wat weet u over de Oeso? (11/07/2017 - Express)
  Een substantiële versnelling van de wereldwijde economische groei is dit jaar minder waarschijnlijk geworden, rekening houdend met minder gunstige vooruitzichten in de Verenigde Staten, Rusland en Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Deze economische rapportering vertegenwoordigt één van de meest bekende activiteiten van de instelling, die in het begin van de jaren zestig werd opgericht en in Parijs is gevestigd. Inmiddels telt de Oeso vijfendertig lidstaten. Letland, dat vorig jaar tot de Oeso toetrad, is het jongste lid van de instelling. De werking van de Oeso wordt door de lidstaten gefinancierd. Pisa De Oeso vindt zijn oorsprong in de Organisatie voor Europese Economische Samenwerking (Oees), die in de tweede helft van de jaren veertig van de voorbije eeuw werd opgericht voor de uitvoering van het Marshall Plan, het Amerikaanse hulpprogramma voor de heropbouw van Europa na de tweede wereldoorlog. De Oeso, waarin ook niet-Europese landen werden opgenomen, kreeg vooral de opdracht om economische samenwerking tussen zijn lidstaten te stimuleren, gesteund op wetenschappelijke analyses. Aan het lidmaatschap zijn echter wel een aantal belangrijke voorwaarden – onder meer op het gebied van consumentenbescherming en het duurzaam gebruik van grondstoffen – gebonden. Naast de economische analyses – die zowel wereldwijde rapporten als nationale studies omvatten – is de instelling onder meer bekend voor zijn Programme for International Student Assessment (Pisa), waarbij het onderwijsniveau in de verschillende lidstaten onder de loep wordt genomen en dat een belangrijke weerslag op het prestige van een land kan hebben. Een derde belangrijke activiteit wordt gevormd door het project Base Erosion and Profit Shifting (Beps), waarbij een internationale fiscale samenwerking wordt gestimuleerd en de strijd tegen belastingontwijking wordt aangemoedigd. The post Wat weet u over de Oeso? appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 36. De terreur van de economische groei (11/04/2019 - De Morgen)
  Het wordt hoog tijd om de stand van de wereld niet alleen af te meten in termen van economische groei, argumenteert de Amerikaanse rechtsfilosofe Martha Nussbaum overtuigend.
  [naar artikel]
 37. IMF pessimistischer over Britse groei (24/07/2017 - De Tijd)
  07:53 Terwijl de verwachte economische groei voor de eurozone licht wordt opgeschroefd, beoordeelt het IMF de toekomstige economische prestaties van Groot-Brittannië als minder goed.
  [naar artikel]
 38. OESO dringt aan op afkoeling Belgische huizenmarkt (28/11/2017 - De Tijd)
  12:15 De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is voorstander van maatregelen om een oververhitting van de huizenmarkt in ons land te counteren.
  [naar artikel]
 39. Komende jaren tragere economische groei, maar meer koopkracht (17/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Nationale Bank heeft haar verwachting voor de economische groei in België lichtjes naar beneden bijgesteld. In de komende jaren zal de groei geleidelijk aan afnemen. Gemiddeld zou de koopkracht van de Belg er wel duidelijk op vooruitgaan.
  [naar artikel]
 40. 61,8 jaar: Belgische effectieve pensioenleeftijd blijft laagste van OESO (27/11/2019 - De Morgen)
  De effectieve pensioenleeftijd in België ligt nog steeds een pak lager dan bij de meeste andere landen binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In 2018 bedroeg de effectieve pensioenleeftijd in ons land gemiddeld 61,8 jaar, zo blijkt uit een rapport van de OESO (Pensions at a Glance 2019).
  [naar artikel]
 41. België krijgt pluim van OESO (06/04/2019 - De Morgen)
  België is een van de landen die in 2016 de grootste hervormingen hebben doorgevoerd in hun arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een rapport van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
  [naar artikel]
 42. Yves Leterme krijgt Nederland over zich heen (29/03/2019 - De Morgen)
  De Nederlandse vrouwen werken te weinig, zegt Yves Leterme. Volgens de topman van de OESO remt dat de economische groei af. Een uitspraak die bij onze noorderburen voor commotie zorgt.
  [naar artikel]
 43. IMF optimistischer over economische groei in België (17/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is in zijn lenteprognoses optimistischer over de economische groei in België. De instelling gaat nu uit van...
  [naar artikel]
 44. ING: 'Economische groei zit in de verlengingen' (21/06/2018 - De Tijd)
  19:07 De economische groei speelt verlengingen. Maar er dreigt gevaar om de hoek. Zo luidt de boodschap van ING voor de tweede helft van 2018.
  [naar artikel]
 45. Elektriciteitsproductie stuwt onze economische groei (28/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De fors verhoogde elektriciteitsproductie in België heeft de economische groei in het tweede kwartaal omhoog gestuwd. De import van elektriciteit
  [naar artikel]
 46. Hoofdeconoom OESO: ‘‘We zitten in een ‘Whatever it takes’-modus’ (15/03/2020 - Express)
  Laurence Boone, de hoofdeconoom bij de rijkelandenclub OESO, zegt dat de economische crisis waarin de covid-19-epidemie de wereld heeft ondergedompeld ‘destructief... The post Hoofdeconoom OESO: ‘‘We zitten in een ‘Whatever it takes’-modus’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 47. Economische groei eurozone vertraagt, Italië belandt in recessie (31/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De economische groei in de eurozone is vorig jaar vertraagd tot 1,8 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het Europese statistiekbureau...
  [naar artikel]
 48. "Hogere overheidsinvesteringen zwengelen economische groei aan" (27/01/2017 - De Redactie)
  De overheid kan de economische groei op lange termijn aanzwengelen door meer te investeren. Vooral infrastructuurwerken zijn heilzaam.
  [naar artikel]
 49. Economische groei in eurozone neemt verder toe (16/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De eurozone heeft zijn sterke economische groei voortgezet in de eerste drie maanden van het jaar. Na een tweede schatting deelde Eurostat, het
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.