Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

02 June 2020
22:33 uur

Buurt betrekken bij herbestemming kerken blijft heikel punt

Apache

08/10/2019 - 16:58

Supermarktketen Delhaize wil de monumentale Gentse Sint-Annakerk ombouwen tot een winkel met wijnbar en restaurant. Het ombouwen van de Sint-Annakerk is dan wel de meest omstreden herbestemming van een Vlaamse kerk, het is lang niet de enige. Het betrekken van de buurt bij dergelijke herbestemmingen is net als bij de Gentse Sint-Annakerk wel vaker een heikel punt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Parochianen Zemst denken mee over herbestemming van zes kerken. "Je kan hier moeilijk een wafelenbak houden" (05/03/2020 - VRT NWS)
  Het is algemeen geweten dat kerken niet veel meer gebruikt worden, en dus dient een herbestemming zich vaak op. In Zemst hebben inwoners woensdagavond voor de eerste keer gebrainstormd over een nieuwe invulling voor zes van hun kerken.
  [naar artikel]
 2. Kerk versus staat (4): herbestemming van kerken (15/07/2016 - Apache)
  Vlaanderen begint met de eerste herbestemmingen van leegstaande kerken. Ik kerkelijke middens is men niet altijd even enthousiast als het grote publiek.
  [naar artikel]
 3. Veel kerken, weinig ideeën en geen geld (10/08/2016 - Apache)
  Apache brengt de 38 lopende aanvragen voor herbestemming van kerken in Vlaanderen in kaart . De dossiers illustreren vooral ideeënarmoede.
  [naar artikel]
 4. Herbestemming Sint-Benedictus Lozen ligt open (10/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een herbestemming voor de St.-Benedictuskerk in Lozen is er nog niet, wel werd 17 000 euro geïnvesteerd in een herbestemmingsstudie. De gemeenteraad kiest er voor om alle optie ’s grondig te bestuderen en de bevolking van Lozen nauwer betrekken.
  [naar artikel]
 5. Boort een piercing je carrière in de grond? (28/03/2019 - De Morgen)
  Piercings op de werkvloer. Hoewel het officieel niet verboden is, blijft het een heikel punt. Niet alleen bij blonde Josje van K3, maar ook bijvoorbeeld aan het Antwerpse stadsloket.
  [naar artikel]
 6. Veiligheidslekken vastgesteld bij Belgische webshops (24/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  De beveiliging van webshops blijft een heikel punt. Dat blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. Bij 55 van de 100 geteste online shops zijn namelijk veiligheidslekken aanwezig. Eén op de vier vertoonde volgens de consumentenorganisatie zelfs “ernstige tot zeer ernstige problemen”.
  [naar artikel]
 7. Brandbommen op Chileense kerken in aanloop van pausbezoek (12/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Kort voor het bezoek van paus Franciscus zijn drie katholieke kerken in Chili aangevallen. De aanslagen met brandbommen op kerken in de hoofdstad...
  [naar artikel]
 8. Bewoners mogen zegje doen over herbestemming ‘Peperbus’ (04/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Wat kunnen we maken van de parochiekerk Sint-Jan, alias De Peperbus? Die vraag wordt vandaag in vierduizend brievenbussen in Borgerhout gedropt. Alle buurtbewoners worden uitgenodigd op een ‘ideeënbeurs’ op 21 oktober. De nieuwe bestemming kan een interessant voorbeeld zijn voor 68 andere kerken in de stad.
  [naar artikel]
 9. Meer dan 3 miljoen euro voor herbestemming NMBS-goederenloods Essen (04/09/2017 - VRT NWS)
  De gemeente Essen krijgt van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die bevoegd is voor Onroerend Erfgoed, een premie van 3,338 miljoen euro voor de restauratie en herbestemming van een NMBS-goederenloods. De goederenloods krijgt een herbestemming als brouwerij.
  [naar artikel]
 10. Museum met lijkwagens in kerk Vucht (27/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  In Maasmechelen blijven alle twaalf kerken voorlopig gewoon open. “Sommige kerken krijgen wel een extra toeristische bestemming”, zegt deken Luc Herbots. De UHasselt heeft een rapport over de Maasmechelse kerken overhandigd aan het schepencollege.
  [naar artikel]
 11. Duitse partijen akkoord over heikel punt in regeringsonderhandelingen: gezinshereniging aan banden gelegd (30/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het conservatieve blok van CDU en CSU rond bondskanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische partij SPD zijn het tijdens hun overleg over een...
  [naar artikel]
 12. Infoavond herbestemming kerk Kwaadmechelen (06/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De afgelopen maanden werd er door het gemeentebestuur en de kerkfabriek van Kwaadmechelen gebrainstormd over een herbestemming van de kerk van Kwaadmechelen.
  [naar artikel]
 13. Straks ook Roemeens-orthodoxe of koptische kerken in Antwerpen? (05/12/2017 - VRT NWS)
  Het bisdom Antwerpen is volop bezig met het zogeheten kerkenplan. In de ruim 300 parochies wordt onderzocht of alle kerken nog nodig zijn en zo niet, wat er dan mee moet of kan gebeuren. Zo lopen er ook gesprekken om kerken over te dragen aan andere geloofsgemeenschappen.
  [naar artikel]
 14. Opnieuw geen Alderweireld bij Tottenham in clash met Juventus, contractsituatie blijft heikel punt (06/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tottenham Hotspur kan woensdagavond in de terugwedstrijd van de achtste finales van de Champions League tegen de Italiaanse landskampioen Juventus zoals verwacht nog geen beroep doen op Toby Alderweireld. De 29-jarige Rode Duivel staat nog aan de kant met een hamstringblessure, zo maakte Tottenham Hotspur dinsdag bekend.
  [naar artikel]
 15. Het mag je medepassagiers dan wel frustreren, je moet je er niet voor schamen: “Stoel laten zakken, mag in het vliegtuig” (23/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  In het vliegtuig de leuning van je stoel laten zakken, is en blijft voor heel wat passagiers een heikel punt. Je mag zo dan wel een stuk comfortabeler reizen, de man of vrouw achter je krijgt het wel erg benauwd. En dat mondt weleens uit in een stevige discussie. Dat heeft de Amerikaanse Wendi Williams op een vlucht van American Airlines aan den lijve ondervonden.
  [naar artikel]
 16. Alleen kerk van Dorne krijgt volledig nieuwe bestemming (26/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Van de negen Maaseikse kerken beheerd door een kerkfabriek krijgt alleen de Sint-Donatuskerk van Dorne een echte herbestemming. In alle andere blijven de erediensten behouden, maar er zijn ook niet-liturgische activiteiten mogelijk. “Het kerkenbeleidsplan is een mager beestje”, stelt oppositieraadslid Johan Tollenaere (Open Vld) vast.
  [naar artikel]
 17. Crombez hakt in op veiligheidsbeleid regering (15/08/2016 - De Standaard)
  Sp.a-voorzitter John Crombez heeft scherpe kritiek op de manier waarop de regering de veiligheid aanpakt. “De maatregelen die nodig zijn, zijn er niet.” Dat meldt de VRT maandag. “De opbouw van expertise bij de veiligheidsdiensten blijft een heikel punt. En de regering reageert niet. Men weet niet welke Syriëstrijders allemaal zijn teruggekeerd, en wie allemaal wordt opgevolgd.”
  [naar artikel]
 18. Tussen boksbeugel en barista (21/09/2017 - De Morgen)
  Aalsters burgemeester Christoph D'haese (N-VA) komt met een strikt veiligheidsplan. Want dat is een heikel punt in een stad die stilaan hip wordt, maar volgens sommigen een 'marginaal' kantje heeft. Hoe gaat het in het Londen aan de Dender?
  [naar artikel]
 19. Tussen boksbeugel en barista (10/04/2019 - De Morgen)
  Aalsters burgemeester Christoph D'haese (N-VA) komt met een strikt veiligheidsplan. Want dat is een heikel punt in een stad die stilaan hip wordt, maar volgens sommigen een 'marginaal' kantje heeft. Hoe gaat het in het Londen aan de Dender?
  [naar artikel]
 20. Nieuwe horecazaak op be-Mine (14/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het schepencollege heeft een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de herbestemming van het ophaalmachinegebouw tot horecazaak. De nieuwe horecazaak wordt een combinatie van herbestemming en nieuwbouw. Naast het ophaalmachinegebouw komt een nieuw bouwvolume, waarin de verbruikzaal en toiletruimtes komen.
  [naar artikel]
 21. Kerken krijgen bewaking tijdens middernachtmis (24/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Verschillende kerken in ons land krijgen zaterdagavond voor de middernachtmis extra politiebewaking door de terreurdreiging. Dat meldt VTM-nieuws. Nochtans is er geen specifieke dreiging. Ook in Frankrijk en Duitsland worden kerken extra bewaakt.
  [naar artikel]
 22. Gezocht: legerbasis voor opvolger van C-130 (13/04/2019 - De Morgen)
  Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) moet dringend werken starten om de vervanger van de C-130 te huisvesten. De Airbus A400M heeft langere pistes en bredere loodsen nodig. Een heikel punt in tijden van zware besparingen.
  [naar artikel]
 23. Crombez hakt in op veiligheidsbeleid: “Strijd tegen terreur? Alsof je met een trotinette een racewagen achterna zit” (15/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  Sp.a-voorzitter John Crombez heeft scherpe kritiek op de manier waarop de regering de veiligheid aanpakt. “De maatregelen die nodig zijn, zijn er niet.” Dat meldt de VRT maandag. “De opbouw van expertise bij de veiligheidsdiensten blijft een heikel punt. En de regering reageert niet. Men weet niet welke Syriëstrijders allemaal zijn teruggekeerd, en wie allemaal wordt opgevolgd.”
  [naar artikel]
 24. Limburgse deputatie levert milieuvergunning af voor transportbedrijf Essers (27/10/2016 - De Redactie)
  Essers wil in Genk voor 72.000 m2 hallen bijbouwen om de farma-afdeling uit te breiden. Heikel punt is wel het verdwijnen van 12 hectare bos om de uitbreiding te realiseren.
  [naar artikel]
 25. Veel volk voor de derde editie van een 'Avondje Kerken' (22/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vier Sint-Truidense kerken, op wandelafstand van mekaar, openden op Pinksterzondag de deuren van 19 tot 22 uur voor een 'Avondje Kerken'. Dat werd een groot succes, want er leek meer volk te zijn dan voor de gewone misvieringen!
  [naar artikel]
 26. Woonbeleidsplan Lummen doet gemoederen oplaaien (22/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op de gemeenteraad in Lummen was het agendapunt over het woonbeleidsplan een echt heikel punt. Burgemeester van Lummen, Luc Wouters, zette toch door.
  [naar artikel]
 27. Peer stelt kerken open voor wie verkoeling zoekt, maar bezoekers blijven weg (24/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De hittemaatregel in Peer die alle katholieke kerken openzet voor wie verkoeling zoekt, is een slag in het water. In vijf kerken die wij namiddag bezochten, was er geen kat.
  [naar artikel]
 28. Veiligheid op school blijft heikel thema (01/09/2017 - VRT NWS)
  In Brugge is een experiment gestart met schoolstraten, die tijdelijk enkel toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers.
  [naar artikel]
 29. Veiligheidslekken bij 55 van 100 geteste webshops (24/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  De beveiliging van webshops blijft een heikel punt. Bij 55 van de 100 online shops die Test Aankoop onderzocht zijn veiligheidslekken aanwezig. Eén op de vier vertoonde volgens de consumentenorganisatie “ernstige tot zeer ernstige problemen”. In vergelijking met de test van 100 webshops in 2015 nam het aantal ernstige problemen wel af (25 tegenover 33), maar het totale aantal webshops met problemen is met 5 procent gestegen, aldus Test Aankoop woensdag in een persbericht.
  [naar artikel]
 30. Buurtbewoners bedrijvenzone: “150 vrachtwagens per dag extra... en er staat vandaag al een file” (28/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Bewoners van de Kruisbaan in Mechelen-Zuid maken zich zorgen over de herbestemming van de Huyghebaertsite en het effect daarvan op de leefbaarheid van hun buurt. Ze hopen dat de stad de aflevering van een bouwvergunning uitstelt, maar die gaat daar niet op in.
  [naar artikel]
 31. Controles (23/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ook al werden de controles uitgebreid aangekondigd toch stelde de politie donderdag nog opvallend veel overtredingen vast in de Onderwijsstraat in Beverlo. Vijf bestuurders reden zonder gordel en vijf andere bestuurders hadden geen kinderzitje of gebruikten het verkeerd. Daarnaast werden nog twee pv’s opgesteld voor ontbreken van rijbewijs en verzekering. De politie had de controles aan de scholen aangekondigd via brieven van de schooldirectie en via de lichtkrant langs de weg. De politie merkt op dat het dragen van de veiligheidsgordel een heikel punt blijft.
  [naar artikel]
 32. Defensie Anderlecht geen heikel punt voor Hein: “Geven weinig weg, maar goals lijken vaak comedy capers” (30/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hein Vanhaezebrouck blikte goed 17 uur na het laatste fluitsignaal van de kleurloze wedstrijd tegen Trnava alweer vooruit naar de topaffiche van...
  [naar artikel]
 33. Haven-CEO Vandermeiren: “Verwacht geen ernstige gevolgen voor Antwerpse haven als Groen in coalitie stapt, integendeel” (20/10/2018 - VRT NWS)
  Jacques Vandermeiren, CEO van het Antwerpse Havenbedrijf, ziet er weinig graten dat Groen in het Antwerpse stadsbestuur zou stappen. “Ik ga er niet van uit dat als Groen in een coalitie stapt, dat ernstige gevolgen zou hebben voor de haven.” Dat zegt de havenbaas in het tv-programma “De markt”. Maar de aanleg van het omstreden Saeftinghedok blijft een heikel punt.
  [naar artikel]
 34. ‘50 doden en 160 gewonden’ na explosies in kerken en hotels in Sri Lanka (21/04/2019 - De Morgen)
  In Sri Lanka hebben zich vanochtend explosies voorgedaan in drie kerken en drie luxehotels in en rond de hoofdstad Colombo. In de kerken woonden gelovigen de paasviering bij. Volgens lokale media zouden er zeker 50 doden en 160 gewonden gevallen zijn.
  [naar artikel]
 35. Skaten, slapen, shoppen, turnen of lezen: 5 opmerkelijke nieuwe invullingen voor ontwijde kerken (26/12/2018 - VRT NWS)
  Vanaf vandaag kun je in de Paterskerk in Halle gaan skaten. Het is verre van de enige kerk die recent een nieuwe invulling heeft gekregen. De laatste jaren alleen al zijn 75 kerken ontwijd. Wij lijsten 5 kerken verspreid over Vlaanderen op die aan een origineel tweede leven begonnen zijn.
  [naar artikel]
 36. Crombez hakt in op Belgische strijd tegen terreur: “We weten niet eens welke Syriëstrijders zijn teruggekeerd” (15/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Sp.a-voorzitter John Crombez heeft scherpe kritiek op de manier waarop de regering de veiligheid aanpakt. “De maatregelen die nodig zijn, zijn er niet.” Dat meldt de VRT maandag. “De opbouw van expertise bij de veiligheidsdiensten blijft een heikel punt. En de regering reageert niet. Men weet niet welke Syriëstrijders allemaal zijn teruggekeerd, en wie allemaal wordt opgevolgd.”
  [naar artikel]
 37. Crombez hakt in op Belgische strijd tegen terreur: “We weten niet eens welke Syriëstrijders zijn teruggekeerd” (15/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Sp.a-voorzitter John Crombez heeft scherpe kritiek op de manier waarop de regering de veiligheid aanpakt. “De maatregelen die nodig zijn, zijn er niet.” Dat meldt de VRT maandag. “De opbouw van expertise bij de veiligheidsdiensten blijft een heikel punt. En de regering reageert niet. Men weet niet welke Syriëstrijders allemaal zijn teruggekeerd, en wie allemaal wordt opgevolgd.”
  [naar artikel]
 38. Katholieke kerken “tot nader order” gesloten (25/04/2019 - Metro)
  In Sri Lanka blijven alle katholieke kerken gesloten tot “de veiligheidssituatie verbetert” na de aanslagenreeks op Pasen. Er zullen tot die tijd logischerwijs ook geen missen meer gevierd worden. Dat heeft een hoge verantwoordelijke van de lokale Kerk aan het Franse persagentschap AFP laten weten. “Op advies van de veiligheidsdiensten houden we alle kerken gesloten”, aldus de bron. Bij die aanslagen, die onder meer drie kerken viseerden tijdens de paasmis, zijn al 359 doden gevallen. Regeringsbronnen meldden eerder al dat rond de kerken verstrengde veiligheidsmaatregelen gelden. In het hele land geldt sinds maandag de noodtoestand. Ongeveer 7 procent van de Sri Lankaanse bevolking is christen. Bron: Belga   Het bericht Katholieke kerken “tot nader order” gesloten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Kan ‘Notre-Drame’ ook in Limburg? “In kleine kerken is nog veel werk” (16/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Hoe brandveilig zijn de Limburgse kerken? Die vraag werpt zich op, na de brand in de Parijse kathedraal Notre Dame. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Tongeren en de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt zijn prima uitgerust, zo blijkt. Maar in de kleine kerken “is nog veel werk aan de winkel.”
  [naar artikel]
 40. Behoud van kernenergie ligt op Vlaamse onderhandelingstafel (17/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselN-VA wil dat de Vlaamse regering bij de federale regering aandringt op het behoud van kernenergie. Een heikel punt, want Open Vld en CD&V blijven achter de kernuitstap staan.
  [naar artikel]
 41. Behoud van kernenergie op Vlaamse onderhandelingstafel (17/09/2019 - Knack)
  N-VA wil dat de Vlaamse regering bij de federale regering aandringt op het behoud van kernenergie, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag. Een heikel punt, want Open VLD en CD&V blijven wel achter de kernuitstap staan.
  [naar artikel]
 42. Behoud van kernenergie op Vlaamse onderhandelingstafel (17/09/2019 - De Morgen)
  N-VA wil dat de Vlaamse regering bij de federale regering aandringt op het behoud van kernenergie. Een heikel punt, want Open Vld en CD&V blijven wel achter de kernuitstap staan. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
  [naar artikel]
 43. 129 doden bij reeks explosies in kerken en hotels in Sri Lanka (21/04/2019 - De Morgen)
  In Sri Lanka hebben zijn bij een reeks explosies in drie kerken en drie luxehotels in en rond de hoofdstad Colombo zeker 129 doden gevallen. In de kerken woonden gelovigen de paasviering bij. Er zijn honderden gewonden
  [naar artikel]
 44. 36 doden in Egyptische kerken: IS eist aanslagen op (09/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij twee bomaanslagen op koptische kerken in Egypte zijn op Palmzondag minstens 36 mensen om het leven gekomen. In de stad Tanta sneuvelden 25
  [naar artikel]
 45. Christenen kunnen door nieuwe wet makkelijker kerken bouwen in Egypte (31/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Egyptische parlement heeft gisteren een wet goedgekeurd die de bouw van kerken reguleert. Het wil zo tegemoetkomen aan de de klachten rond
  [naar artikel]
 46. Koppeltijdrit Alaphilippe-Martin wordt beloond met dubbele strijdlust (18/07/2016 - Sporza)
  De prijs voor de strijdlust is dagelijks een heikel punt in de Tour. Nu heeft de jury opnieuw een truc uitgehaald, want zowel Alaphilippe als Martin krijgt de prijs.
  [naar artikel]
 47. Gevangenisdirecteurs bevestigen: "Deradicalisering laat te wensen over" (16/01/2017 - De Redactie)
  "Deradicalisering? Dat is een heikel punt, op dat vlak is nog bijna niets uitgewerkt", klinkt het bij een van de directeurs. "Er zit een hele kloof tussen het discours en wat er effectief gebeurt op het terrein", vult een andere aan.
  [naar artikel]
 48. Troosteloze beelden uit Bergamo: kerken gevuld met doodskisten (27/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Uit gebrek aan plaats worden de kisten gestockeerd in de lokale kerken. De crematoria kunnen het groeiende aantal aanvragen niet meer aan.
  [naar artikel]
 49. Van Bossuyt (N-VA) gaat belangrijke positie in brexit-gesprekken bekleden (21/06/2017 - Knack)
  Anneleen Van Bossuyt zal in het Europees Parlement de commissie leiden die onder meer de interne markt overziet. Die interne markt wordt een heikel punt bij de brexit-onderhandelingen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.