Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 May 2020
00:28 uur

Vlaanderen zal Europese klimaatambitie niet meer dwarsliggen

De Standaard

09/10/2019 - 06:45

Uit de geheime Atoma-schriftjes van de Vlaamse formatie blijkt dat de nieuwe regering de Europese ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, niet zal dwarsbomen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vlaanderen trekt neus op voor Green Deal (09/04/2020 - De Tijd)
  19:32 Voor de zoveelste keer op rij zegt Vlaanderen njet tegen meer Europese klimaatambitie. Denemarken had voorgesteld van de Green Deal de slagader te maken van een Europees herstelbeleid na de coronacris...
  [naar artikel]
 2. Gebrek aan klimaatambitie kost Vlaanderen 433 miljoen euro (10/12/2019 - De Tijd)
  06:51 Vlaanderen haalt de klimaatambities voor 2020 niet en dreigt daardoor met een zware factuur opgezadeld te worden.
  [naar artikel]
 3. Groep Europese landen belooft meer klimaatambitie, Vlaanderen tekent niet (12/12/2018 - VRT NWS)
  Op de klimaattop in Polen heeft een grote groep van landen beloofd om ambitieuzere klimaatdoelstellingen na te streven. Dat is nodig om de klimaatopwarming te beperken. Ook België kreeg de vraag om die verklaring te ondertekenen, maar ons land doet dat niet. De Vlaamse regering blokkeert de ondertekening. N-VA, die in de Vlaamse regering zit, ligt dwars. Open VLD spreekt van een gemiste kans.
  [naar artikel]
 4. Gebrek aan klimaatambitie zadelt Vlaanderen op met miljoenenfactuur (10/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen dreigt gestraft te worden omdat we tegen eind 2020 onze klimaatdoelen niet halen. De verschillende boetes en CO2-compensaties kunnen...
  [naar artikel]
 5. Na alle kritiek op Trump: België wil klimaatambitie terugschroeven (06/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Federaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) wil de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze gaat daarover
  [naar artikel]
 6. Michel fluit Marghem terug over klimaatambitie: "Dit is niet de positie van de regering" (06/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Federaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) wil de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze gaat daarover
  [naar artikel]
 7. Marghem wil Belgische klimaatambitie terugschroeven (06/06/2017 - De Tijd)
  08:03 Federaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) wil de klimaatambitie van ons land versoepelen.
  [naar artikel]
 8. “Britten mogen niet dwarsliggen binnen EU als ze langer blijven” (10/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De 27 Europese regeringsleiders beslissen vandaag tijdens een speciale EU-top alweer over het lot van het Verenigd Koninkrijk. Premier May wil de...
  [naar artikel]
 9. Marghem wil Belgische klimaatambitie terugschroeven (06/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Federaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) wil de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze gaat daarover
  [naar artikel]
 10. Gebrek aan klimaatambitie zadelt Vlaanderen op met zware factuur (10/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vlaanderen dreigt gestraft te worden omdat we tegen eind 2020 onze klimaatdoelen niet halen. De verschillende boetes en CO2-compensaties kunnen samen oplopen tot 433 miljoen euro. Dat blijkt uit een raming van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), een adviesorgaan van de vakbonden en de werkgevers, schrijft De Tijd dinsdag.
  [naar artikel]
 11. Gebrek aan klimaatambitie zadelt Vlaanderen op met zware factuur (10/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vlaanderen dreigt gestraft te worden omdat we tegen eind 2020 onze klimaatdoelen niet halen. De verschillende boetes en CO2-compensaties kunnen samen oplopen tot 433 miljoen euro. Dat blijkt uit een raming van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), een adviesorgaan van de vakbonden en de werkgevers, schrijft De Tijd dinsdag.
  [naar artikel]
 12. Michel fluit Marghem terug: Belgische klimaatambitie wordt niet teruggeschroefd (06/06/2017 - Knack)
  Federaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) wil de klimaatambitie van ons land versoepelen, in overleg met Europa. 'Dat is niet de positie van de regering', zo wordt ze teruggefloten door premier en partijgenoot Charles Michel (MR).
  [naar artikel]
 13. N-VA staat weer op de rem voor grotere klimaatambitie (13/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaanderen steunt een verklaring van 25 landen niet. Dat ligt aan N-VA, die “geen loze engagementen wil aangaan”.
  [naar artikel]
 14. Marghem wil Belgische klimaatambitie terugschroeven (06/06/2017 - Knack)
  Federaal minister van Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) wil de klimaatambitie van ons land versoepelen. Ze gaat daarover onderhandelen met Europa, zo schrijven de Mediahuis-kranten dinsdag.
  [naar artikel]
 15. Bourgeois verwerpt Europese klimaatambitie Michel (10/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Charles Michel steunt met acht Europese collega's de doelstelling om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken. Hij schroeft zo de Belgische ambities...
  [naar artikel]
 16. Is de Europese klimaatambitie te duur? Klimaatexperts streng: "Niets doen, zal ons nog veel meer kosten" (12/12/2019 - VRT NWS)
  Dat er duidelijke verschillen zijn tussen het recent gelanceerde Vlaamse klimaatplan en de nagelnieuwe Europese "Green Deal" heeft iedereen intussen wel kunnen opmerken. Het leidde gisteren en vanochtend tot wat politiek gekissebis over de "haalbaarheid en betaalbaarheid" van de Europese klimaatambities. Maar wat vinden klimaatexperts hier eigenlijk over? VRT NWS kreeg er verschillende aan de lijn.
  [naar artikel]
 17. Gebrek aan klimaatambitie zadelt Vlaanderen op met zware factuur (10/12/2019 - Metro)
  Vlaanderen dreigt gestraft te worden omdat we tegen eind 2020 onze klimaatdoelen niet halen. De verschillende boetes en CO2-compensaties kunnen samen oplopen tot 433 miljoen euro. Dat blijkt uit een raming van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), een adviesorgaan van de vakbonden en de werkgevers, schrijft De Tijd vandaag. Gisteren legde de Vlaamse regering haar klimaatplan met maatregelen voor 2030 op tafel, maar het is nu al duidelijk dat ze haar klimaatdoelen tegen eind 2020 niet zal halen. De CO2-uitstoot zou daar tegen eind volgend jaar met 15,7 procent gedaald moeten zijn tegenover het referentiejaar 2005. Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) lukt dat niet. Als ons land onder de lat gaat, kan Europa boetes opleggen die worden doorgerekend aan de gewesten. Vlaanderen kan de boete nog vermijden door volgend jaar uitstootrechten te kopen van landen die nog CO2-budget op overschot hebben. Op basis van de huidige raming moet Vlaanderen nog voor 42 miljoen euro uitstootrechten in het buitenland kopen om zijn tekort te compenseren. Verder lijkt Vlaanderen ook de groenestroomdoelstellingen niet te halen. Om sancties te vermijden kan de regering capaciteit kopen van Wallonië, dat meer hernieuwbare energie produceert dan afgesproken. Daarnaast moet Vlaanderen ook in het buitenland rechten aankopen om het gebrek aan groene stroom te compenseren. De SERV schat dat de kostprijs daarvan kan oplopen tot 318 miljoen euro. Voor het niet halen van de doelstellingen voor energiebesparing kan de Europese Commissie ook nog een inbreukprocedure opstarten, met mogelijk een boete van 73 miljoen euro. De SERV benadrukt dat het niet bij een eenmalige factuur zal blijven. De 433 miljoen euro is een richtbedrag voor 2020. Sommige kosten keren jaarlijks terug zolang we de doelen niet halen. bron: Belga Het bericht Gebrek aan klimaatambitie zadelt Vlaanderen op met zware factuur verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Bourgeois verwerpt Europese klimaatambitie Michel (10/05/2019 - Metro)
  Charles Michel steunt met acht Europese collega’s de doelstelling om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken. Hij schroeft zo de Belgische ambities op, tot groot ongenoegen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Dat schrijft De Standaard. De leiders van Frankrijk, Nederland, België, Luxemburg, Spanje, Portugal, Zweden, Denemarken en Letland vinden dat de strijd tegen de klimaatverandering een hoeksteen moet zijn van de Europese prioriteiten voor de periode 2019-2024. Op de informele Europese top in Sibiu legden ze een nota op tafel waarin ze ervoor pleiten dat Europa uiterlijk in 2050 klimaatneutraal wordt, zoals de Europese Commissie voorstelt. Maar de negen, die zowel tot rechtse als linkse partijen behoren, willen de ambities aanscherpen met het oog op de Europese top in juni, waar de strategische agenda voor de volgende vijf jaar vastgelegd zal worden. Het initiatief van Charles Michel viel echter slecht bij Geert Bourgeois, de Vlaamse minister-president die ook N-VA-lijsttrekker is bij de Europese verkiezingen: “Het is niet aan een regering in lopende zaken om toekomstige regeringen te binden met zware engagementen met zware budgettaire gevolgen, laat staan zonder enig overleg met de belangrijkste deelstaat. Daarenboven is de premier in elk geval niet gemandateerd. Zo’n mandaat moet verleend worden door de coördinatievergadering van het directoraat-generaal Europese zaken, wat in deze niet het geval is.” Michel was niet onder de indruk. Hij zegt dat hij de steun geniet van zijn regering én het parlement, dat eind vorig jaar na het vertrek van de N-VA uit de regering een resolutie goedkeurde die opriep tot meer klimaatambitie. Michel maakte zijn acht collega’s in een aparte brief duidelijk dat België met een regering in lopende zaken geen juridisch bindende engagementen kan aangaan – dat is voor de volgende regionale en federale regeringen. bron: Belga Het bericht Bourgeois verwerpt Europese klimaatambitie Michel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Polen blokkeert Europese klimaatambitie Michel (12/12/2019 - De Tijd)
  22:59 Polen zet de eerste Europese top van Charles Michel en premier Sophie Wilmès op zijn kop. De discussie over een klimaatneutraal Europa tegen 2050 verliep donderdag bijzonder moeilijk en raakte verstri...
  [naar artikel]
 20. Vlaanderen volgt Europese regelgeving steeds beter op (27/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal Europese inbreukdossiers wegens laattijdige of niet correcte omzetting van Europese regelgeving door Vlaanderen, is gedaald tot een
  [naar artikel]
 21. ‘Britten mogen niet dwarsliggen binnen EU als ze langer blijven’ (10/04/2019 - De Morgen)
  De 27 Europese regeringsleiders beslissen tijdens een speciale EU-top alweer over het lot van het Verenigd Koninkrijk. Premier May wil de deadline van 12 april opschuiven naar 30 juni. Alles wijst er ondertussen op dat ze uitstel zal krijgen, al blijft het onduidelijk tot wanneer. De discussie gaat vooral tussen Frankrijk en Duitsland.
  [naar artikel]
 22. Meer dan 100 CEO's vragen meer klimaatambitie (05/02/2019 - De Tijd)
  12:11 Een groep CEO’s van grote Belgische bedrijven sluit zich aan bij ‘Sign for my future’, een oproep aan de politiek om meer inspanningen te leveren voor het klimaat.
  [naar artikel]
 23. Europa schroeft klimaatambitie tegen 2030 terug (28/09/2018 - De Morgen)
  Europees klimaatcommissaris Miguel Arias Canete komt terug op zijn plan om de internationale klimaatdoelstellingen tegen 2030 op te krikken. Dat is een gevolg van protest van Duitsland en andere Europese lidstaten, zo vernam het Duitse persagentschap dpa uit Europese hoek.
  [naar artikel]
 24. Vlaamse partijen raken het eens over meer klimaatambitie (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 25. Voor het eerst in dertig jaar minder mensen van niet-Europese afkomst in Limburg dan in Vlaanderen (31/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Voor het eerst in 30 jaar telt Limburg minder inwoners van niet-Europese afkomst dan Vlaanderen. 30 jaar geleden woonden in onze provincie nog dubbel zoveel mensen van niet Europese afkomst dan in Vlaanderen. Pas dit jaar heeft Vlaanderen Limburg ingehaald. De vijf Limburgse mijngemeentes staan nog altijd in de top 20 van gemeenten met inwoners van niet-Europese afkomst met Genk als uitschieter op de vierde plaats. In onze provincie zijn mensen met een afkomst buiten Europa ook vandaag nog in de eerste plaats van Turkse of Marokkaanse origine. Eén op acht Limburgers is niet van Europese afkomst.
  [naar artikel]
 26. Groen verwacht zich aan “vijf kille en hardvochtige jaren in Vlaanderen” (30/09/2019 - Metro)
  Oppositiepartij Groen verwacht zich aan “vijf kille en hardvochtige jaren in Vlaanderen”. De nieuwe Vlaamse regering heeft “een beschamend gebrek aan sociale en klimaatambitie”, zegt voorzitster Meyrem Almaci in een eerste reactie op het regeerakkoord. Formateur Jan Jambon stelde maandagmiddag samen met de partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open Vld de grote lijnen uit zijn regeerakkoord voor. Hoewel het voor de details, vooral budgettair dan, wachten blijft op de volledige 300-pagina’s tellende tekst, is het voor Groen al duidelijk dat het “vijf kille jaren” worden. “Dat het woord armoede niet is gevallen, zegt veel over de plannen van Jambon I”, vindt voorzitster Meyrem Almaci. “Er is een beschamend gebrek aan sociale en klimaatambitie. Deze regering kiest niet voor een warm Vlaanderen, maar voor een kil en hardvochtig Vlaanderen.” De groenen hebben onder meer kritiek op de plannen rond nieuwkomers. Die zullen een hogere drempel over moeten vooraleer ze toegang krijgen tot zaken als een sociale woning of de Vlaamse sociale bescherming. “Voor mensen die het al moeilijk hebben, komen er meer regels en minder kansen”, vindt Almaci. “Blijkbaar vindt deze regering het nodig om nog meer drempels op te werpen om Vlaming te mogen of kunnen zijn.” Ook qua klimaat is de nieuwe regering al gebuisd, zegt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. “Sterke Jan wordt Jan Zonder Klimaatplan”, klinkt het. “Dit akkoord lijkt zelfs onder de afgesproken Europese lat te zakken. Dat is veel minder dan de Scandinavische en Nederlandse ambities waarnaar verwezen wordt.” Er klinkt tot slot ook kritiek op de meer symbolische elementen uit het regeerakkoord, zoals de Vlaamse canon. “De uitdagingen zijn immens, maar blijkbaar heeft deze regering langer gediscussieerd over Vlaamse symbolen dan over een krachtig klimaatbeleid. Na een zoveelste zomer met hittegolven en droogtes, zat werkelijk niemand op dat soort navelstaarderij te wachten.” bron: Belga Het bericht Groen verwacht zich aan “vijf kille en hardvochtige jaren in Vlaanderen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Premier Michel koppelt Europees migratiedossier aan geld voor Visegradlanden (15/12/2017 - VRT NWS)
  Enkele Oost-Europese landen blijven zich verzetten tegen verplichte spreidingsquota voor asielzoekers in de Europese Unie. Premier Charles Michel blijft echter hameren op het belang van solidariteit tussen lidstaten. Als de betrokken Visegradlanden blijven dwarsliggen, zouden ze misschien wel Europees geld kunnen mislopen. Dat liet Michel uitschijnen bij zijn aankomst op de Europese top in Brussel.
  [naar artikel]
 28. Zuhal Demir (N-VA): “Vlaamse klimaatambitie tegen 2050 is realistisch” (19/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het voornemen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 85 procent terug te dringen, is een ambitie op maat van Vlaanderen. Dat zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) woensdag, voor de bijeenkomst van het Overlegcomité dat zich buigt over de Belgische klimaatstrategie tegen 2050. Volgens De Standaard dreigt ons land minder Europees geld te krijgen omdat Vlaanderen de doelsttelling klimaatneutraliteit niet haalt, maar Demir verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen.
  [naar artikel]
 29. CEO's eisen meer klimaatambitie (05/02/2019 - De Tijd)
  23:17 Een groep CEO’s van grote Belgische bedrijven sluit zich aan bij Sign for my future, een oproep aan de politiek om meer inspanningen te leveren voor het klimaat.
  [naar artikel]
 30. Eén op acht Vlamingen heeft niet-Europese achtergrond (31/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vlaanderen is in dertig jaar flink verkleurd: in 1990 telde Vlaanderen 2,5 procent inwoners van niet-Europese origine, in 2019 was dat 12,7 procent. Dat schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 31. Eén op acht Vlamingen heeft niet-Europese achtergrond (31/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vlaanderen is in dertig jaar flink verkleurd: in 1990 telde Vlaanderen 2,5 procent inwoners van niet-Europese origine, in 2019 was dat 12,7 procent. Dat schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 32. België en zeven andere landen vragen meer klimaatambitie (07/05/2019 - Metro)
  België en zeven andere lidstaten gaan donderdag op een informele Europese top in het Roemeense Sibiu voor meer ambitieuze klimaatdoelstellingen pleiten. In een werkdocument bestempelen België, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Zweden, Luxemburg, Portugal en Spanje de strijd tegen klimaatverandering als “de hoeksteen” van de strategische agenda van de Europese Unie voor de komende vijf jaar. Concreet eisen ze dat het continent tegen 2050 klimaatneutraal wordt. Ze zouden tegen 2020 ook hun toezeggingen in het kader van het akkoord van Parijs bijwerken. Het initiatief gaat uit van de Franse president Emmanuel Macron. Opvallende afwezige is Duitsland. In het Elysée bestaat wel de hoop dat de Duitsers later alsnog de club zullen vervoegen. Greenpeace betreurt de Duitse positie. “Terwijl duizenden jongeren demonstreren voor onze toekomst, duikt de regering weg en probeert ze haar verantwoordelijkheid te ontlopen”, stelt de milieuorganisatie In Sibiu keuren de leiders van de 27 lidstaten donderdag een gemeenschappelijke verklaring goed. Tegen de achtergrond van de brexit willen ze hun eenheid en vertrouwen in de toekomst van het Europese project in de verf zetten en hun vastberadenheid demonstreren om de grootste uitdagingen samen aan te pakken. Daarnaast buigen ze zich over een strategische agenda voor de komende vijf jaar. bron: Belga Het bericht België en zeven andere landen vragen meer klimaatambitie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Het mirakel van Magnette (10/04/2019 - De Morgen)
  Eigenlijk bewijst Paul Magnette de democratie een dienst. Sterker: de Waalse minister-president legt met zijn verzet tegen het handelsakkoord CETA de vinger op de wonde. 'Het is verbazingwekkend dat niet meer landen dwarsliggen.'
  [naar artikel]
 34. Informele migratietop levert niets tastbaars op (25/06/2018 - De Morgen)
  De Europese regeringsleiders geven zichzelf nog vier dagen voor een alomvattend plan om de migratiestromen onder controle te krijgen. Lidstaten die blijven dwarsliggen hangt herinvoering van grenscontroles door de rest of een korting op de EU-subsidies boven het hoofd.
  [naar artikel]
 35. MR gunt N-VA geen grotere politieke rol voor Vlaanderen (28/09/2018 - De Tijd)
  10:00 Vlaanderen wil meer te zeggen hebben in het buitenland en bij de Europese Unie. Maar de N-VA is er ondanks haar regeringsdeelname niet in geslaagd de MR daarvan te overtuigen.
  [naar artikel]
 36. Schiltz haalt uit naar 'sabotage' N-VA in klimaatbeleid (12/12/2018 - Knack)
  Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) is er niet over te spreken dat België zich niet zal aansluiten bij de internationale oproep om meer klimaatambitie te steunen. Hij neemt daarbij in het bijzonder N-VA in het vizier.
  [naar artikel]
 37. Vlaanderen bijna aan Europese doelstelling qua uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (01/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Opdat Europese landen innovatief zouden blijven, spraken ze af om minstens 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan onderzoek en ontwikkeling te besteden. Daar is Vlaanderen niet ver meer vanaf, zo blijkt uit cijfers die het interuniversitaire Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (Ecoom) verzamelde in opdracht van de Vlaamse ­overheid. Dat schrijft De Standaard.
  [naar artikel]
 38. PS en cdH blokkeren handelsverdrag met Canada (11/10/2016 - Knack)
  Hehandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, beter bekend als CETA, komt steeds dichterbij. Na een bijkomende verklaring gaan alle landen van de Unie akkoord, behalve België. PS en cdH blijven in het Waalse en Brusselse parlement dwarsliggen.
  [naar artikel]
 39. België zal zich dit jaar niet meer aansluiten bij High Ambition Coalition (14/12/2018 - Metro)
  België zal zich niet snel aansluiten bij de ‘High Ambition Coalition’ die werd gevormd op de klimaattop in Katowice (COP24). Vlaanderen wil er zich pas over buigen als het Belgische Energie- en Klimaatplan van federaal minister Marie Christine Marghem (MR) er ligt en dat wordt pas eind dit jaar verwacht. Een kleine dertig landen hebben woensdag op de klimaattop opgeroepen om het tempo van de strijd tegen de klimaatverandering te versnellen. Nederland en Luxemburg, mede-ondertekenaars van een Benelux-verklaring aan de Europese Unie voor meer klimaatambitie, ondertekenden de tekst. België was (nog) niet in staat te tekenen, bij gebrek aan akkoord van de Vlaamse regering. “Vlaanderen moet er nog over nadenken, en heeft geen ‘nee’ gezegd”, zei Marghem in Polen. Volgens haar bleef de deur op een kier voor een latere ondertekening. Na de Vlaamse ministerraad vandaag valt te horen dat Vlaanderen zich pas over de vraag zal buigen als het Energie- en Klimaatplan af is. Het heeft geen zin om grotere ambities te formuleren als niet duidelijk is op welke manier die kunnen worden gehaald, is de redenering. De Vlaamse regering hanteert dus hetzelfde standpunt als bij de verdeling van de klimaatinspanningen voor de periode van 2020 tot 2030. Marghem zei vorige week daar al aan te willen beginnen, maar ook toen liet minister Joke Schauvliege (CD&V) weten het nationale plan af te wachten. bron: Belga Het bericht België zal zich dit jaar niet meer aansluiten bij High Ambition Coalition verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Klimaatcoalitie vraagt dat parlement niet wacht met klimaatambitie tot er een regering is (20/06/2019 - Metro)
  De Klimaatcoalitie heeft de nieuw verkozen Kamerleden in een brief gevraagd om niet te wachten tot de federale regeringsonderhandelingen afgerond zijn om te werken aan de klimaatuitdagingen. De coalitie heeft de brief deze middag, voor aanvang van de installatievergadering, in de Kamer afgegeven. “Los van de politieke strekkingen moeten we samenwerken om de uitdagingen van onze toekomst aan te gaan”, klinkt het bij de Klimaatcoalitie, een nationale vzw die 71 organisaties uit het Belgische middenveld groepeert. De brief, die ook aan de regionale parlementsleden zal worden overgemaakt, vraagt de samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus te versterken. bron: Belga Het bericht Klimaatcoalitie vraagt dat parlement niet wacht met klimaatambitie tot er een regering is verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Europa schroeft klimaatambitie tegen 2030 terug (28/09/2018 - Metro)
  Europees klimaatcommissaris Miguel Arias Canete komt terug op zijn plan om de internationale klimaatdoelstellingen tegen 2030 op te krikken. Dat is een gevolg van protest van Duitsland en andere Europese lidstaten, zo vernam het Duitse persagentschap dpa uit Europese hoek. In augustus riep Canete de Europese Unie op de uitstoot van broeikasgassen met 45 procent terug te schroeven in vergelijking met 1990. Dat was een ambitieuzere doelstelling dan de 40 procent die was overeengekomen. “Het is mijn bedoeling dit voorstel later dit jaar aan de lidstaten voor te leggen”, verklaarde Canete toen. De doelstelling is echter van de agenda gehaald. Duits bondskanselier Angela Merkel, de Duitse industrie en andere lidstaten zoals Polen en Hongarije waren er immers niet voor te vinden. Canete hoopte dat de lidstaten het eens zouden kunnen worden tegen de volgende vergadering van Milieuministers op 9 oktober. Het werd beschouwd als een belangrijke stap in de aanloop naar de nieuwe ronde klimaatonderhandelingen in Katowice in december over de implementatie van de akkoorden van Parijs uit 2015. Bepaalde lidstaten stonden weigerachtig tegenover een formele verklaring op de ontmoeting in oktober. Daardoor werd de doelstelling van 45 procent van de agenda gehaald. bron: Belga Het bericht Europa schroeft klimaatambitie tegen 2030 terug verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Calvo: "Een regering met klimaatambitie behoort tot de mogelijkheden" (17/10/2017 - VRT NWS)
  Groen reageert tevreden op de resultaten van de politieke peiling van de VRT, De Standaard, RTBF en La Libre. De Vlaamse groenen gaan 5 procent vooruit, de Franstalige groenen zelfs 10 procent. Fractieleider Kristof Calvo droomt al van regeringsdeelname. "Een regering met klimaatambitie behoort eindelijk tot de mogelijkheden", zegt hij in "De ochtend".
  [naar artikel]
 43. ‘Vlamingen willen altijd dwarsliggen’ (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 44. Vlaanderen haalt steeds meer Europese ruimtevaartmiddelen binnen, maar nog niet zoveel als afgesproken (29/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vlaanderen haalt steeds meer middelen binnen van het European Space Agency. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) vrijgaf op vraag van Maurits Vande Reyde (Open VLD).
  [naar artikel]
 45. Vlaanderen haalt steeds meer Europese ruimtevaartmiddelen binnen, maar nog niet zoveel als afgesproken (29/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaanderen haalt steeds meer middelen binnen van het European Space Agency. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) vrijgaf op vraag van Maurits Vande Reyde (Open VLD).
  [naar artikel]
 46. Vlaanderen riskeert Europese boete voor overschrijding stikstofwaarde in Antwerpen (07/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen heeft vorig jaar de Europese norm voor stikstofdioxide niet overal gehaald. Op één meetpunt in Antwerpen is de jaargrenswaarde
  [naar artikel]
 47. België moet dringend klimaatinspanningen opvoeren: "Uitstoot stijgt opnieuw" (18/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  België moet zich zo snel mogelijk aansluiten bij de coalitie van landen die pleiten voor hogere Europese klimaatambitie, zodat we de doelstellingen...
  [naar artikel]
 48. Onderhandelaar: 'Geen enkel land wil dwarsliggen' (06/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 49. Bourgeois geïsoleerd in debat over Vlaamse klimaatambities (22/05/2019 - Metro)
  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft vandaag in het Vlaams Parlement forse kritiek gekregen op zijn afwijzende houding tegenover de opgeschroefde Europese klimaatambitie van premier Charles Michel. Ook coalitiepartners Open Vld en CD&V namen Bourgeois op de korrel. Bourgeois zelf counterde de kritiek. Volgens hem is het Vlaamse klimaatbeleid wel degelijk “ambitieus” en trekt Vlaanderen op Europees niveau “mee aan de kar”. Twee weken geleden schaarde premier Charles Michel zich samen met acht andere collega’s achter een aangescherpte klimaatambitie om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken. Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageerde toen meteen ‘not amused’, al was het maar omdat die scherpere ambitie niet was overlegd met de deelstaten. Volgens Groen-fractieleider Bjorn Rzoska een nieuwe bewijs dat Vlaanderen “op de rem staat” als het gaat om een ambitieuzer klimaatbeleid. “Waarom remt u die ambitie keer op keer af?”, vroeg Rzoska in het Vlaams Parlement. Opvallend: ook meerderheidspartijen Open Vld en CD&V sloten zich gretig aan bij die kritiek. “Dit parlement heeft u (Bourgeois, red.) in een klimaatresolutie het mandaat gegeven om een voortrekkersrol te spelen op Europees vlak. Dat u niet gecontacteerd bent, is geen excuus om geen gevolg te geven aan die vraag om een voortrekkersrol te spelen”, aldus Robrecht Bothuyne (CD&V). Ook Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) heeft zich naar eigen zeggen geërgerd aan het “welles-nietesspelletje” tussen Bourgeois en Michel. “Het is een staalharde wetmatigheid dat als we in 2050 niet klimaatneutraal zijn de kosten niet te overzien zullen zijn”. Maar Bourgeois leek niet onder de indruk van de kritiek. Hij blijft erbij dat Michel de verhoogde klimaatambitie had moeten overleggen met de deelstaten. Bourgeois erkent wel dat er een aantal positieve zaken in de goedgekeurde tekst staan, maar hij blijft bedenkingen hebben bij de ambitie van volledige klimaatneutraliteit tegen 2050. “Klimaatneutraliteit oogt en klinkt goed, maar ik ga niet zomaar mijn handtekening zetten onder een ongedekte cheque. Klimaatneutraliteit zou betekenen dat je in Vlaanderen 2,3 miljoen woningen moet afbreken. 10 procent van de woningen kan je klimaatneutraal maken, de overige 90 procent niet. Ik heb van niemand gehoord hoe men dat gaat betalen”, aldus Bourgeois. bron: Belga Het bericht Bourgeois geïsoleerd in debat over Vlaamse klimaatambities verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.