Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 June 2020
19:20 uur

Turkse troepen hebben grens in noordoosten Syrië overgestoken

Knack

09/10/2019 - 11:15

Turkse troepen zijn woensdag begonnen de grens in het noordoosten van Syrië over te steken om Koerdische strijders terug te drijven. Dat heeft een Turkse functionaris aan het persagentschap Bloomberg gezegd. De functionaris, die anoniem wenste te blijven, gaf geen verdere details.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turkse troepen hebben grens met Syrië overgestoken (09/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Turkse troepen zijn woensdag begonnen met de grens in het noordoosten van Syrië over te steken, om er Koerdische strijders terug te drijven. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op gezag van een Turkse functionaris, die anoniem wenste te blijven.
  [naar artikel]
 2. ‘Turkse troepen zijn grens met Syrië aan het oversteken’ (09/10/2019 - De Morgen)
  Turkse troepen zijn begonnen met de oversteek naar het noordoosten van Syrië om Koerdische militanten terug te drijven aan de grens. Dat meldt persagentschap Bloomberg op gezag van een Turkse functionaris.
  [naar artikel]
 3. Waarom valt Erdogan Syrië aan, wat gaan de VS doen en komt de wereldorde in het gedrang? (09/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De eerste Turkse troepen zijn woensdag de grens in het noordoosten van Syrië overgestoken om daar de Koerden aan te vallen. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdagmiddag zelf bekendgemaakt. Moet de wereld vrezen voor een nieuw internationaal conflict en wie zal dan wie steunen? Dries Lesage, professor internationale politiek aan de UGent, geeft de antwoorden.
  [naar artikel]
 4. DISCUSSIE. Turkse inval in Syrië: maak jij je zorgen? (10/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Turkse militairen zijn woensdag samen met Turks-gezinde Syrische milities het noordoosten van Syrië binnengedrongen in het kader van een grondoffensief van Ankara tegen Koerdische milities. Volgens diverse media zouden de Turkse troepen op minstens drie plaatsen aan de grens Syrië zijn binnengevallen. De Koerden zelf meldden dat ze het Turkse offensief zouden teruggedrongen hebben.
  [naar artikel]
 5. Amerikaanse troepen betreden Irak vanuit Syrië (21/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Amerikaanse troepen zijn maandag vanuit Syrië de grens overgestoken naar de Koerdische Autonome Regio in Irak, melden getuigen. Militaire voertuigen met soldaten zouden de brug van de Faysh Khabur-grenspost, de grens tussen Irakees, Syrisch en Turks grondgebied, zijn overgestoken.
  [naar artikel]
 6. Koerdische strijders trekken zich terug van Turkse grens (27/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De lokale Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië hebben dinsdag aangekondigd dat hun troepen de terugtrekking van posities aan de grens met Turkije hebben aangevat. De terugtrekking kadert in de installatie van een veiligheidszone die Turkse en Amerikaanse militairen begin deze maand hadden afgesproken.
  [naar artikel]
 7. Turkije lanceert nu ook grondoffensief in Syrië: al meer dan 15 doden gevallen (10/10/2019 - De Morgen)
  Turkse militairen zijn gisteren samen met Turks-gezinde Syrische milities het noordoosten van Syrië binnengedrongen in het kader van een grondoffensief van Ankara tegen Koerdische milities. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie gezegd. Volgens diverse media zouden de Turkse troepen op minstens drie plaatsen aan de grens Syrië zijn binnengevallen. De Koerden zelf meldden dat ze het Turkse offensief zouden teruggedrongen hebben.
  [naar artikel]
 8. Turkse inval in Noord-Syrië nakend, Koerden roepen op tot mobilisatie (09/10/2019 - De Morgen)
  De Koerdische regering in het noordoosten van Syrië heeft burgers woensdag opgeroepen om het gebied te verdedigen bij een aanval van Turkije. Algemeen wordt aangenomen dat die op handen is. Persagentschap Bloomberg meldt op gezag van een Turkse functionaris dat Turkse troepen de grens al aan het oversteken zijn, maar dat wordt ontkend door een Turkse minister.
  [naar artikel]
 9. Turkse troepen vallen noordoosten Syrië binnen (09/10/2019 - De Tijd)
  15:29 'De Turkse aanval tegen de terroristische organisaties PKK, YPG en Islamitische Staat in Noord-Syrië is begonnen', tweette de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
  [naar artikel]
 10. Vrachtwagens met VN-hulp voor Syrië zijn Turkse grens overgestoken (15/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vrachtwagens met hulp voor de Syrische bevolking zijn vandaag de Turkse grens overgestoken, zo heeft de volkerenorganisatie bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 11. Koerdische strijders in Syrië trekken zich terug van Turkse grens na installatie veiligheidszone (27/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De lokale Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië hebben vandaag aangekondigd dat hun troepen de terugtrekking van posities aan de...
  [naar artikel]
 12. Ruim 2.300 Syriërs naar Irak gevlucht (18/10/2019 - Metro)
  De Verenigde Naties hebben bekendgemaakt dat de afgelopen dagen meer dan 2.300 mensen, overwegend vrouwen en kinderen, voor de gevechten in het noordoosten van Syrië op de vlucht geslagen zijn naar Irak. “Voor de vierde opeenvolgende dag heeft het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (…) honderden vluchtelingen opgevangen die de grens tussen het noordoosten van Syrië en Irak waren overgestoken”, zei de woordvoerder van het VN-agentschap, Andrej Mahecic, op een persconferentie in Genève. Hij preciseerde dat “meer dan 1.600 Syrische vluchtelingen van aan de grens naar het vluchtelingenkamp van Bardarash” waren gebracht, ongeveer 150 kilometer ten oosten van Syrië, en dat een andere groep van 734 mensen de grens ’s nachts was overgestoken. De VN schatten dat ongeveer 166.000 mensen sinds 9 oktober op de vlucht moesten slaan voor het Turkse offensief tegen een Koerdische militie in het noordoosten van Syrië. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zegt van zijn kant dat de militaire operatie in acht dagen tijd 300.000 mensen op de vlucht dreef. Volgens de ngo werden bij de gevechten bijna 500 mensen gedood, onder wie tientallen burgers, vooral Koerden. Het Wereldvoedselprogramma liet weten dat het de voedselhulp voor het noordoosten van Syrië naar boven had herzien met de bedoeling in oktober zowat 580.000 mensen te kunnen voeden. Bron: Belga   Het bericht Ruim 2.300 Syriërs naar Irak gevlucht verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Turkse inval in Syrië – Turkije kondigt start van grondoffensief aan (10/10/2019 - Metro)
  Turkse militairen zijn woensdag samen met Turks-gezinde Syrische milities het noordoosten van Syrië binnengedrongen in het kader van een grondoffensief van Ankara tegen Koerdische milities. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie gezegd. Volgens diverse media zouden de Turkse troepen op minstens drie plaatsen aan de grens Syrië zijn binnengevallen. De Koerden zelf meldden dat ze het Turkse offensief zouden teruggedrongen hebben. Turkije lanceerde woensdag, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen de Koerdische militie YPG, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Dat offensief kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden hun troepen terug te trekken uit de regio. Heel wat landen, waaronder ook België, hebben de militaire actie van Turkije inmiddels veroordeeld. Er werd gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te houden. De Europese Unie wees er op haar beurt op dat nieuwe vijandelijkheden in het noordoosten van Syrië de stabiliteit van de hele regio verder zullen ondermijnen en het vredesproces in Syrië nog meer bemoeilijken. Volgens Ankara is het doel van het nieuwe offensief, het derde al in drie jaar, om een “veiligheidszone” in te stellen die de Koerden uit het gebied aan de grens met Turkije moet wegjagen. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Turkije kondigt start van grondoffensief aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Turkse tanks openen nieuw front in noorden van Syrië (03/09/2016 - De Redactie)
  Vanuit de stad Kilis zijn Turkse tanks vanochtend de grens met Syrië overgestoken. Ze hebben daar een nieuw front geopend en vallen er de terreurgroep IS aan. Turkije heeft echter andere strategische objectieven in Noord-Syrië en dat is het voorkomen van een aaneenschakeling van Syrisch-Koerdische enclaves tot een groot gebied.
  [naar artikel]
 15. Turkije zegt dat Koerdische troepen soldaat doodden in noordoosten van Syrië (20/10/2019 - Metro)
  Volgens de Turkse minister van Defensie werd in het noordoosten van Syrië vandaag een Turkse soldaat gedood en een andere verwond bij een aanval van de Syrisch-Koerdische militie YPG, ondanks het staakt-het-vuren. In een verklaring zei de minister dat het ging om een aanval met lichte wapens en antitankgeschut op Turkse soldaten die op verkennings- en bewakingsmissie waren in Tel Abyad. Het Turkse leger verdedigde zichzelf, klonk het nog. Donderdag was de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in Turkije. Daar maakte hij met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afspraken over een tijdelijk staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. Dat moet de YPG-strijders de tijd geven om zich terug te trekken uit een “veilige zone”, die Turkije in het noordoosten van Syrië dichtbij de grens wil installeren. Turkije beschouwt de YPG, de grootste groep binnen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), als een terreurgroep omdat die banden heeft met de Koerdische opstandelingen in het zuidoosten van Turkije. De YPG is een bondgenoot van Amerika geweest in de strijd tegen IS. De VS heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het noorden van Syrië. De aanvallen van vandaag illustreren hoe fragiel het bestand is. Gisteren beschuldigden Turkije en de Koerdische troepen elkaar er al van de gemaakte afspraken over de wapenstilstand niet te respecteren. De Turken zeiden dat de Koerden in de 36 uur daarvoor 14 aanvallen hadden uitgevoerd. De SDF zei op zijn beurt dat de Turken de veilige doorgang voor de evacuatie van burgers en gewonden uit de Syrische grensplaats Ras al-Ain niet toelieten. Bron: Belga   Het bericht Turkije zegt dat Koerdische troepen soldaat doodden in noordoosten van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Meer tanks over de grens: Turkije opent tweede front in Syrië (03/09/2016 - Knack)
  Turkse tanks zijn vanuit de provincie Kilis de grens overgestoken, gesteund door houwitsers die stellingen van terreurgroep IS bestookten, melden Turkse media.
  [naar artikel]
 17. Turkse legerhelikoper neergeschoten in Syrië (10/02/2018 - Metro)
  Bij de Turkse militaire operatie in het noordoosten van Syrië is een legerhelikoper neergehaald. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. Sinds enkele weken voert het Turkse leger een offensief tegen de Koerden van de YPG. Erdogan zei niet wie de helikopter neerschoot, maar beklemtoonde wel dat de daders “een prijs zullen betalen”. Een woordvoerder van de YPG maakte al bekend dat het zijn troepen waren die de helikoper beschoten hebben. Het is de eerste keer sinds het begin van de Turkse operatie, op 20 januari, dat een Turkse helikopter wordt neergeschoten. Over het lot van de bemanning is nog geen duidelijkheid. In Operatie Olijftak nemen Turkse troepen het met Syrische bondgenoten op tegen YPG. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 18. Turkse legerhelikoper neergeschoten in Syrië (10/02/2018 - Metro)
  Bij de Turkse militaire operatie in het noordoosten van Syrië is een legerhelikoper neergehaald. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. Sinds enkele weken voert het Turkse leger een offensief tegen de Koerden van de YPG. Erdogan zei niet wie de helikopter neerschoot, maar beklemtoonde wel dat de daders “een prijs zullen betalen”. Een woordvoerder van de YPG maakte al bekend dat het zijn troepen waren die de helikoper beschoten hebben. Het is de eerste keer sinds het begin van de Turkse operatie, op 20 januari, dat een Turkse helikopter wordt neergeschoten. Over het lot van de bemanning is nog geen duidelijkheid. In Operatie Olijftak nemen Turkse troepen het met Syrische bondgenoten op tegen YPG. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 19. Erdogan eist dat Koerdische troepen ontwapenen en wegtrekken van Turkse grens (16/10/2019 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft geëist dat de Koerdische troepen in het noordoosten van Syrië hun wapens neerleggen en zich terugtrekken uit de regio. De westerse landen hebben Ankara eerder verzocht het Turkse offensief in Noordoost-Syrië stop te zetten. “Ons voorstel is het volgende: dat alle terroristen meteen, vanavond, hun wapens en materiaal neerleggen, al hun vestingen vernielen en zich terugtrekken uit de veiligheidszone die we vastgelegd hebben”, verklaarde Erdogan in een toespraak tot de parlementsleden van zijn partij. Als dat gedaan wordt, “van Manbij tot de Iraakse grens, zal onze operatie Vredesbron, die enkel de terroristen viseert, vanzelf aflopen”, voegde hij eraan toe. De president sloot elke onderhandeling met de Koerdische troepen uit. “Sommige leiders trachten te bemiddelen. Aan eenzelfde tafel zitten met een terreurorganisatie, zoiets bestaat niet in de geschiedenis van de Turkse republiek”, aldus nog de president. “We zijn niet op zoek naar een bemiddelaar, we hebben die niet nodig.” Turkije lanceerde vorige week een offensief in het noordoosten van Syrië tegen de Koerdische militie YPG (volksbeschermingseenheden), die de steun heeft van het Westen maar door Ankara als “terroristisch” wordt bestempeld. De bedoeling van de operatie is een “veiligheidszone” van een 30-tal kilometer diep te creëren tussen de Turkse grens en de zone onder controle van YPG. De Verenigde Staten manen Ankara aan de operatie stop te zetten. Vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ontmoeten de Turkse leiders morgen om hen ervan te overtuigen over een staakt-het-vuren te onderhandelen. Bron: Belga   Het bericht Erdogan eist dat Koerdische troepen ontwapenen en wegtrekken van Turkse grens verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Turkse tanks rijden Syrië binnen (24/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Turkse tanks zijn de grens met Syrië overgestoken als deel van een operatie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft het staatspersbureau Anadolu woensdag bericht. Bedoeling is de extremisten van de grenzen te verjagen.
  [naar artikel]
 21. Turkse tanks rijden Syrië binnen (24/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Turkse tanks zijn de grens met Syrië overgestoken als deel van een operatie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft het staatspersbureau Anadolu woensdag bericht. Bedoeling is de extremisten van de grenzen te verjagen.
  [naar artikel]
 22. Meer tanks over de grens: Turkije opent tweede front in Noord-Syrië (03/09/2016 - Knack)
  Turkse tanks zijn vanuit de provincie Kilis de grens overgestoken, gesteund door houwitsers die stellingen van terreurgroep IS bestookten, melden Turkse media.
  [naar artikel]
 23. Koerdische troepen: ‘Vijf jihadisten ontsnapt na Turkse raids’ (11/10/2019 - De Morgen)
  Vijf jihadisten van Islamitische Staat zijn vrijdag uit een gevangenis ontsnapt na een Turkse raid in Qamichli, in het noordoosten van Syrië. Dat hebben de Koerdische troepen gemeld.
  [naar artikel]
 24. Geweld Syrië – Turkije stuurt nog meer pantsvoertuigen naar grens met Syrië (08/10/2019 - Metro)
  Turkije heeft dinsdag nieuwe pantservoertuigen naar de grens met Syrië gestuurd. Dat heeft een journalist van het Franse persagentschap AFP vastgesteld. Ankara lijkt stilaan klaar te zijn om het offensief in het noordoosten van Syrië te starten. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft alle betrokken partijen opgeroepen tot maximale terughoudendheid. In de stad Akcakale in de provincie Sanliurfa is een konvooi gezien van een tiental voertuigen. Het konvooi vervoerde ook bouwmateriaal en is naar de grens gestuurd om er de militaire eenheden te versterken, aldus het Turkse staatspersagentschap Anadolu. Eerder op de dag verklaarde het Turkse ministerie van Defensie dat “alle voorbereidingen met het oog op een operatie” afgerond zijn, wat de indruk versterkt dat een offensief tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië nakend is. Maandagavond stuurde het Turkse leger ook versterkingen naar de grens, waaronder tanks. Volgens de Turkse krant Hürriyet kan een operatie de komende dagen starten en wacht de Turkse generale staf tot de Amerikaanse troepen zich uit de zone hebben teruggetrokken. De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, riep alle partijen in het noordoosten van Syrië op tot “maximale terughoudendheid”. Hij pleitte ervoor dat burgers en civiele instellingen beschermd moeten worden en dat de humanitaire toegang tot noodlijdenden bewaard blijft. Volgens Guterres kan enkel een door de VN gesteund politiek proces vrede brengen, en bestaat er geen militaire oplossing. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Turkije stuurt nog meer pantsvoertuigen naar grens met Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Geweld Syrië – Turkije stuurt nog meer pantsvoertuigen naar grens met Syrië (09/10/2019 - Metro)
  Turkije heeft dinsdag nieuwe pantservoertuigen naar de grens met Syrië gestuurd. Dat heeft een journalist van het Franse persagentschap AFP vastgesteld. Ankara lijkt stilaan klaar te zijn om het offensief in het noordoosten van Syrië te starten. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft alle betrokken partijen opgeroepen tot maximale terughoudendheid. In de stad Akcakale in de provincie Sanliurfa is een konvooi gezien van een tiental voertuigen. Het konvooi vervoerde ook bouwmateriaal en is naar de grens gestuurd om er de militaire eenheden te versterken, aldus het Turkse staatspersagentschap Anadolu. Eerder op de dag verklaarde het Turkse ministerie van Defensie dat “alle voorbereidingen met het oog op een operatie” afgerond zijn, wat de indruk versterkt dat een offensief tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië nakend is. Maandagavond stuurde het Turkse leger ook versterkingen naar de grens, waaronder tanks. Volgens de Turkse krant Hürriyet kan een operatie de komende dagen starten en wacht de Turkse generale staf tot de Amerikaanse troepen zich uit de zone hebben teruggetrokken. De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, riep alle partijen in het noordoosten van Syrië op tot “maximale terughoudendheid”. Hij pleitte ervoor dat burgers en civiele instellingen beschermd moeten worden en dat de humanitaire toegang tot noodlijdenden bewaard blijft. Volgens Guterres kan enkel een door de VN gesteund politiek proces vrede brengen, en bestaat er geen militaire oplossing. Bron: Belga   Het bericht Geweld Syrië – Turkije stuurt nog meer pantsvoertuigen naar grens met Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Turkije valt Syrië binnen, Europese landen vragen vergadering VN-Veiligheidsraad (09/10/2019 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag via Twitter bevestigd dat het Turkse offensief in het noorden van Syrië is begonnen. Eerder meldde een Turkse functionaris al aan Bloomberg dat de Turkse troepen begonnen waren de grens over te steken om Koerdische strijders terug te dringen.
  [naar artikel]
 27. Turkije valt Syrië binnen, België vraagt (en krijgt) spoedzitting VN-Veiligheidsraad (09/10/2019 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag via Twitter bevestigd dat het Turkse offensief in het noorden van Syrië is begonnen. Eerder meldde een Turkse functionaris al aan Bloomberg dat de Turkse troepen begonnen waren de grens over te steken om Koerdische strijders terug te dringen.
  [naar artikel]
 28. Erdogan: 'Als Koerden wapens neerleggen en wegtrekken, dan is militaire operatie ten einde' (16/10/2019 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag geëist dat de Koerdische troepen in het noordoosten van Syrië hun wapens neerleggen en zich terugtrekken uit de regio. De westerse landen hebben Ankara eerder verzocht het Turkse offensief in Noordoost-Syrië stop te zetten.
  [naar artikel]
 29. Turkse inval in Syrië – Start van Turks-Russische patrouilles in het noordoosten van Syrië (01/11/2019 - Metro)
  Turkse en Russische militairen zijn vrijdag gestart met gezamenlijke patrouilles in het noordoosten van Syrië, en dat na een akkoord dat een einde maakte aan het Ankara-offensief tegen Syrische Koerdische troepen. Dat heeft een correspondent van AFP ter plaatse vastgesteld. De patrouilles begonnen om ongeveer 10.00 uur Belgische tijd in een dorp in de regio Dirbassiyeh. De soldaten, aan boord van een dozijn Turkse en Russische militaire voertuigen, trokken ten oosten van Dirbassiyeh naar een strook van enkele tientallen kilometers, volgens Turkse militaire bronnen. Het Turkse leger trok op 9 oktober met geallieerde rebellen het noorden van Syrië binnen en begon er een offensief tegen de Koerdische militie YPG, in de ogen van Ankara een terreurorganisatie. Rusland en Turkije kwamen later overeen het grensgebied samen te controleren. Ze gaven YPG 150 uur de tijd om zich uit het gebied terug te trekken. Binnen die termijn was een staakt-het-vuren van kracht. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Start van Turks-Russische patrouilles in het noordoosten van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Erdogan bevestigt dat Turkse operatie in Syrië begonnen is (09/10/2019 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag via Twitter bevestigd dat het Turkse offensief in het noorden van Syrië is begonnen. Eerder meldde een Turkse functionaris al aan Bloomberg dat de Turkse troepen begonnen waren de grens over te steken om Koerdische strijders terug te dringen. De Turkse troepen hebben zonet samen met het Syrische nationale leger, #OperationPeaceSpring gelanceerd tegen PKK/YPG en Daesh (het Arabische acroniem van IS, red.). Onze missie heeft als doel de creatie van een toegangsweg voor terroristen tegen te gaan aan onze zuidelijke grens en vrede in de regio te brengen”, aldus Erdogan in een Engelstalige tweet. De operatie zal de terreurdreiging tegen Turkije stoppen en een veilige zone op poten zetten, zodat Syrische vluchtelingen kunnen terugkeren naar huis, aldus Erdogan nog. “We gaan de territoriale integriteit van Syrië bewaren en lokale gemeenschappen bevrijden van terroristen”, aldus de president nog. bron: Belga Het bericht Erdogan bevestigt dat Turkse operatie in Syrië begonnen is verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. “Koerden heroveren belangrijke grensstad” (15/10/2019 - Metro)
  De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) onder leiding van de Koerden hebben een belangrijke grensstad heroverd in het noordoosten van Syrië. Ze hadden eerder een aanval op Turkse troepen en hun bondgenoten opgestart. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) en Koerdische bronnen vandaag gezegd. Het SOHR meldde dat de SDF-strijders de controle over Ras al-Ain hebben heroverd op de Turkse troepen en hun bondgenoten, die de stad twee dagen geleden hadden veroverd. Koerdische bronnen bevestigden de aanval en zeiden dat ze ook het nabijgelegen dorp Tal Helef veroverden. Bronnen dicht bij de door Turkije gesteunde rebellen meldden echter dat er hevige gevechten plaatsvinden in Ras al-Ain. Gisteren zijn Syrische regeringstroepen ontplooid in Koerdische bolwerken in het noordoosten van Syrië, na een akkoord tussen de Koerden en Damascus om de Turkse inval tegen te gaan. Die begon op 9 oktober. Bron: Belga   Het bericht “Koerden heroveren belangrijke grensstad” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Woedende Koerden gooien met stenen naar Amerikaanse troepen die Syrië verlaten (21/10/2019 - VRT NWS)
  In het oosten van Syrië tonen Koerdische burgers hun ongenoegen over de onverwacht snelle aftocht van Amerikaanse troepen. Intussen trekken Syrisch-Koerdische milities zich terug uit een deel van de "veiligheidszone" die het Turkse leger langs de grens in Syrië wil installeren.
  [naar artikel]
 33. "Turkse invasie in Syrisch Koerdistan is onaanvaardbaar", aldus VS-minister van Defensie Esper (06/08/2019 - VRT NWS)
  De Turkse president Tayyip Erdogan dreigt er opnieuw mee om het Koerdische noordoosten van Syrië binnen te vallen. Dat kan tot spanningen en zelfs een militaire confrontatie met de Amerikaanse troepen daar leiden. De Syrische Koerden waren de speerpunt voor de nederlaag van terreurgroep IS in Syrië.
  [naar artikel]
 34. Turkse politie houdt zelfmoordterroristen tegen aan grens met Syrië (24/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse veiligheidsdiensten hebben vijf vermeende zelfmoordterroristen aangehouden bij de grens met Syrië. Twee van de mannen zouden bomvesten
  [naar artikel]
 35. ‘Leger Syrië trekt noordelijke regio binnen’ (14/10/2019 - De Morgen)
  De troepen van de Syrische regering zijn maandag dichter bij de grens met Turkije gekomen. Daar strijden Turkse troepen tegen Koerdische strijders.
  [naar artikel]
 36. Turkse inval in Syrië – Vijftien doden bij gevechten (27/10/2019 - Metro)
  In het noordoosten van Syrië zijn bij gevechten tussen pro-Turkse troepen en de door het Syrische leger gesteunde Koerden zaterdag vijftien doden gevallen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die vanuit Londen opereert. Damascus heeft intussen troepen ingezet in een nieuwe strategische zone in de buurt van de Syrisch-Turkse grens. In de loop van de avond kwam het in die zone tussen Tal Tamr en Ras al-Aïn tot gewelddadige confrontaties tussen gewapende pro-Turkse groeperingen, die ondersteuning krijgen van de Turkse luchtmacht, en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die door de Koerden gedomineerd en door het Syrische leger ondersteund worden, aldus de ngo. Daarbij vielen uiteindelijk vijftien doden. Het gaat om negen pro-Turkse strijders en zes personen van de SDF. Zaterdag kwamen in het gebied ongeveer 2.000 Syrische soldaten toe. Het is de eerste keer sinds 2012 dat de troepen van Damascus in de regio, die sinds 9 oktober het doelwit is van een Turks offensief, worden ingezet. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gaat het om de grootste militaire inzet van Damascus in jaren. De Syriërs zouden worden vergezeld door leden van de Russische militaire politie, klinkt het. Bron: Belga   Het bericht Turkse inval in Syrië – Vijftien doden bij gevechten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Nog steeds Koerdische strijders in grenszone, zegt Erdogan (05/11/2019 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat er nog steeds Koerdische strijders in gebieden bij de Syrische grens zijn, ondanks twee akkoorden met de Verenigde Staten en Rusland om hun terugtrekking te verzekeren. “We weten dat terroristen nog steeds aanwezig zijn in de veilige zones. Deze gebieden zijn nog niet gezuiverd van terroristen”, sprak Erdogan tot de parlementsleden van zijn partij. Twee akkoorden over een staakt-het-vuren, respectievelijk met de VS en Rusland, moesten de Koerdische militie YPG (volksbeschermingseenheden) de mogelijkheid bieden zich terug te trekken tot op 30 kilometer van de Turkse grens. Ankara beschouwt de YPG-strijders als terroristen. Vorige week zei Rusland dat de Koerdische militanten zich volledig hadden teruggetrokken uit de grenszone in het noordoosten van Syrië. In zijn toespraak van dinsdag waarschuwde Erdogan de VS en Rusland dat ze hun beloftes uit de akkoorden over het staakt-het-vuren moesten houden, zeggend dat Amerikaanse troepen samen met YPG gepatrouilleerd hadden in de 30-kilometer-zone. Hij voegde eraan toe dat Koerdische strijders Turkse troepen van buiten de zone bleven aanvallen, zeggend dat Ankara deze aanvallen niet zomaar zou laten gebeuren. De uitspraken van Erdogan komen op een moment dat Turkse en Russische troepen een tweede gezamenlijke patrouille in het noordoosten van Syrië uitvoerden in het kader van het akkoord dat Ankara met Moskou sloot. bron: Belga Het bericht Nog steeds Koerdische strijders in grenszone, zegt Erdogan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Turks grondoffensief aan de gang in het noorden van Syrië (10/10/2019 - VRT NWS)
  Turkije is gisteravond ook met een grondoffensief beginnen in het noorden van Syrië. Turkse grondtroepen zijn de grens overgestoken en Koerdisch gebied binnengetrokken. Er worden bombardementen uitgevoerd op verschillende steden in het noorden van Syrië. Volgens Koerdische media zijn daar al zeker 11 mensen omgekomen, van wie acht burgers.
  [naar artikel]
 39. Amerikaanse troepen betreden Irak vanuit Syrië (21/10/2019 - Metro)
  Amerikaanse troepen zijn vandaag vanuit Syrië de grens overgestoken naar de Koerdische Autonome Regio in Irak, melden getuigen. Militaire voertuigen met soldaten zouden de brug van de Faysh Khabur-grenspost, de grens tussen Irakees, Syrisch en Turks grondgebied, zijn overgestoken. Gisteren zijn meer dan 70 pantservoertuigen met Amerikaanse vlag, die militair materieel vervoerden en geëscorteerd door helikopters, de Oost-Syrische stad Tal Tamr doorgereden, stelde een correspondent van het Franse persbureau vast. Het konvooi had zich volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) teruggetrokken van de basis van Sarrin bij Kobani, en reed richting de provincie al-Hasakah, dat aan de Koerdisch Autonome Regio grenst. Afgelopen dagen trokken de Amerikanen zich van drie andere Syrische basissen terug. De Verenigde Staten kondigden 13 oktober het vertrek van zo’n 1.000 Amerikaanse militairen uit het noorden en oosten van Syrië aan, vijf dagen na de start van een Turks offensief in de regio tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). De VS haalden 7 oktober ook al eens troepen terug uit Noord-Syrië nabij de Turkse grens, wat voor Turkije het pad effende om een offensief tegen de Koerdische milities te starten. Dat offensief werd donderdag stilgelegd door een wapenstilstand die onderhandeld werd door de VS. Momenteel bevinden zich 5.200 Amerikaanse militairen in Irak, in het kader van een internationale anti-jihadistische coalitie onder leiding van Washington. Hun aanwezigheid op meerdere legerbasissen in het land is onderwerp van debat in Irak, waar pro-Iraanse politieke machten en sjiitische strijdkrachten regelmatig hun heensturen eisen. Bron: Belga   Het bericht Amerikaanse troepen betreden Irak vanuit Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Eerste Turkse soldaat gedood bij offensief in Syrië (11/10/2019 - Metro)
  Bij het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië is een eerste Turkse soldaat om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Defensie in Ankara vandaag meegedeeld. Turkije zegt ook 49 leden van de Koerdische militie YPG te hebben gedood. De Turkse soldaat was donderdag gesneuveld bij gevechten tegen “terroristen” van de Koerdische militie YPG, zo meldt het ministerie. Het door de Turkse overheid gecontroleerde nieuwsagentschap Anadolu zegt dat er ook drie Turkse soldaten gewond zijn geraakt. Het Turkse ministerie zegt voorts dat gevechten in de afgelopen nacht het leven hebben gekost aan 49 YPG-strijders. Sinds het begin van het offensief zouden er al 277 leden van die militie gedood zijn. Turkije lanceerde woensdag, ondanks internationale druk om dat niet te doen, een militaire operatie tegen YPG, een vroegere bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS in Noord-Syrië. Dat offensief kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden hun troepen terug te trekken uit de regio. Volgens Ankara is het offensief nodig om een “veiligheidszone” in te stellen die de Koerden uit het gebied aan de grens met Turkije moet wegjagen. Turkije beschouwt de YPG als een afsplitsing van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en als een terreurorganisatie. Bron: Belga   Het bericht Eerste Turkse soldaat gedood bij offensief in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Turkse tanks trekken Syrië binnen (24/08/2016 - Knack)
  Het Turkse leger en de troepen van de internationale anti-IS-coalitie zijn een operatie gestart om Islamitische Staat (IS) te verdrijven uit de Syrische stad Jarablos, aan de grens met Turkije.
  [naar artikel]
 42. Turks militair konvooi rijdt de Syrische provincie Idlib binnen (12/10/2017 - VRT NWS)
  Volgens getuigen is een Turkse kolonne van tientallen militaire voertuigen vanavond de grens met Syrië overgestoken. Eerder waren al Turkse verkenningseenheden actief in de Syrische provincie Idlib.
  [naar artikel]
 43. Koerden vragen humanitaire corridor om burgers te evacueren in Syrië (17/10/2019 - Metro)
  De Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië hebben vandaag een humanitaire corridor gevraagd om burgers en gewonden te evacueren uit de stad Ras al-Ain, die omsingeld wordt door Turkse troepen. Bombardementen hebben een ziekenhuis beschadigd in Ras al-Ain, een stad dicht bij de Turkse grens, stellen de Koerdische troepen en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). “Het medisch personeel in het gebouw is omsingeld”, verklaart het Observatorium. Het Turkse leger en haar Syrische hulptroepen zijn donderdag opgerukt naar Ras al-Ain nadat ze de controle namen over bijna de helft van de stad, zegt het SOHR. “Veel burgers zijn omsingeld in de stad”, stelt de semi-autonome Koerdische administratie. “Medische konvooien zijn het doelwit van systematische bombardementen.” Daarom vraagt de administratie een interventie van de internationale gemeenschap om “een beveiligde humanitaire corridor te openen” om burgers en gewonde burgers te evacueren. Die oproep doet ze aan de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, die partner van de Koerdische troepen zijn in de strijd tegen de groep Islamitische Staat (IS), maar ook aan Rusland, een bondgenoot van het regime van Bashar al-Assad. Nadat de VS zich hadden teruggetrokken uit het noorden van Syrië, verloren de Koerden sinds het Turkse offensief van 9 oktober een grensstrook van 120 kilometer, en riepen ze de hulp in van het Syrische regime, dat haar troepen inzette in meerdere gebieden, zoals Ras al-Ain. Bron: Belga   Het bericht Koerden vragen humanitaire corridor om burgers te evacueren in Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Russische militaire politie patrouilleert in noorden van Syrië (23/10/2019 - Metro)
  De militaire politie van het Russische leger is vandaag de rivier Eufraat overgestoken en is vervolgens het noorden van Syrië binnengetrokken om er te patrouilleren in overeenstemming met een nieuw akkoord met Turkije. Dat heeft de Russische minister van Defensie vandaag gezegd. Turkije en Rusland waren gisteren overeengekomen om de controle over het noorden van Syrië, een gebied dat eerder onder controle van de Koerden stond, gezamenlijk uit te voeren. De Koerden werden er eerder door een offensief van de Turkse troepen verdreven. De Russische troepenbeweging werd door het Russische ministerie van Defensie in een persmededeling bevestigd. Ook Koerdische bronnen bevestigen dat Russische troepen zijn beginnen patrouilleren in de stad Kobane aan de grens met Turkije. En Russische staatsmedia ten slotte bevestigen de Russische militaire aanwezigheid in het gebied rond de stad Manbij in het noorden van Syrië. Bron: Belga   Het bericht Russische militaire politie patrouilleert in noorden van Syrië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Koerden slaan naar eigen zeggen Turks offensief in noorden van Syrië af (10/10/2019 - Metro)
  De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de militaire coalitie onder leiding van de Koerden, hebben een poging van de Turkse troepen en hun Syrische bondgenoten afgeslagen om de noordelijke stad Ain Issa binnen te dringen. Dat zeggen Turkse bronnen. Turkije lanceerde een militair offensief in het noorden van Syrië met luchtbombardementen en artillerievuur. Daarna stuurden ze grondtroepen. De inval gebeurde na de beslissing van de Verenigde Staten om hun Syrisch-Koerdische bondgenoten te laten vallen. De SDF, de belangrijkste bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS, controleren een strook in het noordoosten van Syrië. De SDF-troepen slaagden erin om “de opmarcherende troepen te stoppen en verliezen toe te brengen in hun rangen”, klinkt het. Turkse troepen beschoten nadien de buitenwijken van Ain Issa, op amper 35 kilometer van de stad Tall Abyad. Die stad, in het noorden van de provincie Raqqa, is waar Koerdische troepen militanten van IS verjaagden in juni 2015. Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die informatie deelt over de burgeroorlog in Syrië, zei dat Turkse troepen en hun bondgenoten afgelopen nacht geen vooruitgang hebben geboekt. Ze slaagden er niet in om een van de grote steden in het gebied te veroveren. De bewoners die Tall Abyad ontvlucht zijn, getuigden tegenover het Duitse nieuwsagentschap dpa dat Koerdische troepen sommige burgers verboden om de stad te verlaten. “Ze willen hen gebruiken als menselijke schilden”, zegt een burger die anoniem wou blijven. bron: Belga Het bericht Koerden slaan naar eigen zeggen Turks offensief in noorden van Syrië af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Turken drijven militaire acties in Syrië op (27/08/2016 - De Tijd)
  12:41 De ontplooiing van Turkse militaire acties in Syrië gaat door. Turkse gevechtsvliegtuigen hebben een Syrisch dorp in handen van de Koerden gebombardeerd en Turkse tanks hebben opnieuw de grens overges...
  [naar artikel]
 47. Meer dan 70.000 Syriërs op de vlucht in 48 uur na Turkse inval (11/10/2019 - Metro)
  Volgens humanitaire organisaties van de Verenigde Naties zijn sinds het begin van het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië binnen 48 uur meer dan 70.000 mensen ontheemd geraakt. De meeste mensen zijn gevlucht uit de regio’s Ras al-Ain en Tall Abjad, zo rapporteert het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) in Genève. De organisaties maken zich grote zorgen over een escalatie van het geweld. De Turkse regering heeft beloofd alles te doen wat in haar macht ligt om burgers te beschermen en te voorkomen dat er schade wordt toegebracht aan burgers, aldus de VN-coördinator voor noodhulp, Mark Lowcock, in Ankara. Maar volgens de VN werden onder andere al de watervoorziening, dammen, energiecentrales en olievelden getroffen door de grondaanvallen van Turkse troepen of groepen die dicht bij het Turkse leger staan, zo zegt een woordvoerder. De meldingen over hoge criminaliteit en geweld komen uit regio’s in het noordoosten van Syrië die al geruime tijd in handen zijn van Turkse troepen of groepen die met hen verbonden zijn, zoals Afrin of al-Bab. Mensen die beschuldigd worden van steun aan Koerdische groepen worden misbruikt en ontvoerd, en huizen worden geplunderd. In Raqqa hebben de lokale autoriteiten ondertussen vier opvangcentra opgericht voor mensen die ontheemd zijn geraakt, zo meldt het Wereldvoedselprogramma. “De militaire operaties in het noordoosten van Syrië zullen de toch al gespannen humanitaire situatie waarschijnlijk nog verergeren”, waarschuwde Najat Rochdi, speciale gezant van de VN voor Syrië. Bron: Belga   Het bericht Meer dan 70.000 Syriërs op de vlucht in 48 uur na Turkse inval verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.